Autor Wątek: Nakrętki do kół  (Przeczytany 47168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Nakrętki do kół
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Listopada 2005, 13:32:20 »
Cytat: Adasko
Czy ktoś z forumowiczółw może mi podesłać zdjęcie (ewentualnie szkic z podstawowymi wymiarami) oryginalnej nakrętki stosowanej do alu takich jak ma Swoop??

jesli nie dostaniesz, to podeślę co pod koniec tygodnia jak założę stalówki...
daj znaka
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2006, 20:43:07 wysłana przez Swoop »

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopada 2006, 22:32:43 »
Potrzebuję pilnej pomocy - muszę wymienić felgi z aluminiowych na stalowe, ale nakrętki z aluminiowych są za długie do stalowych - jaki typ nakrętek jest dedykowany dla stalowych, czy to jest M12 x 1,5 klucz 21, czy x 1,25 ???
Poza tym gdzie można kupić takie śruby - pamiętam kiedyś ktoś sprzedawał na forum, ale już nie ma ogłoszenia.
Proszę o pilną pomoc jutro chcę wymienić opony :-)

Znalazłem fajną stronkę producenta nakrętek McGard - robią dla Toyoty nakrętki zabezpieczające (jeżeli w przyszłości planujecie kupić takowe to wybierzcie McGard są o 3 razy tańsze od z logo Toyota - a jest to samo).
Na tej stronie można sobie sprawdzić jaki typ nakrętek posiadamy dla danego typu modelu :-)
http://wheellockkeys.com/mcgard/e-suche_fahrzeug.php?PHPSESSID=0fcbbc5ee19c312043ef04b8399a54d2

Pozostaje pytanie gdzie tanio i szybko kupić te nakrętki do felg stalowych ?
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2006, 07:39:45 wysłana przez ayrsen »
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopada 2006, 13:40:32 »
Jestem trochę zdziwiony tym co mówisz o nakrętkach bo ja już drugi sezon zakładam te same co do alu i jest wszystko ok.(stalowe orginalne)-też przerabiałem ten temat kiedyś ale koszt był zbyt wysoki --zaśpiewali mi 11 PLN szt.
pozdrawiam

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopada 2006, 13:54:12 »
Przedwczoraj przerabiałem temat zmiany nakrętek. Do aluminiowych felg mam pełne nakrętki i do tego na klucz 19 a zakupione nakręteczki do felg stalowych są przelotowe i na większy kluczyk... Ja kupowałem na allegro na aukcji:

http://allegro.pl/item137618298_nakretki_do_felg_aluminiowych_i_stalowych.html

Facet jest z Warszawy i można się z nim umówić w róznych miejscach, ja kupowałem po 4,5 za sztukę w sumie wyszło 90 zł za komplet. Najlepiej napisz wiadomość do niego, powiedz jaki samochód a otrzymasz informacje. Wydaje się że facet zna się na rzeczy i ma porządne nakrętki. Moje kółka się narazie trzymają dobrze :-P

Looke

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2006, 14:32:16 »
Witam,

To jak to jest tak do końca, bo koła zmieniałem z oryginalnych alu na oryginalne stalówki i nakrętki przełożyłem tylko nie mam kołpaków bo mam problem z gościem od którego kupiłem te kołpaki z Allegro... (z Torunia) jeśli jest ktoś z tamtych okolic proszę o kontakt.

Suma sumarum....

Czy nakrętki z alu są za duże na to by założyć kołpaki?? Czekam na info.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopada 2006, 15:02:06 »
Nakrętki od alu są dłuższe i mają inny stożek w stosunku do nakrętek z felgą stalową.Do felg stalowych można je stosować (czasem nie można założyć
kołpaków). W odwrotną stronę to jest ze stalowych do alu nie należy używać ponieważ nie można później nakrętki odkręcić.

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Listopada 2006, 18:38:50 »
Założyłem kołpak bez najmniejszego problemu przy śrubach z alufelg
pozdrawiam

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Listopada 2006, 18:57:09 »
Bobikos - właśnie tego samego gościa znalazłem na allegro - dzisiaj sfinalizowałem transakcję - 4,5 PLN za 1 szt. i założyłem felgi stalowe.
http://allegro.pl/item137618298_nakretki_do_felg_aluminiowych_i_stalowych.html
Zgodnie ze specyfikacją McGard'a nakrętki do fel stalowych mają następujące parametry:
M12 x 1,5 dł. 19,7 mm, 60 stopni stożek, klucz 21'' i są przelotowe.

Tak więc mamy komplet i mam nadzieję, że się komuś powyższe informacje przydadzą w przyszłości

DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Qba

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopada 2006, 22:07:59 »
Z całą pewnością stwierdzam, że oryginalne nakrętki do kół stalowych w T22 są nieprzelotowe (ślepe), niklowane i w rozmiarze 19 mm (klucz fabryczny)

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopada 2006, 22:14:09 »
O kurcze Qba - to co ja mam /poza autem zakupionym w salonie... :wink:/
Bo ja mam nakrętki przelotowe, z pewnością nie niklowane i w rozmiarze - no właśnie - nigdy nie korzystam z oryginalnego klucza, bo jakoś przyzwyczaiłem się do mojego "krzyżaka". Ale nie jest to rozmiar 19mm, tylko większy - oznaczony chyba 13/16 (cala) - nie sprawdzę, bo auto "wyjechało"...
W każdym bądź razie nie jest to 19mm, bo takie śruby mam w alu i innym kluczem odkręcam letnie a innym zimowe /zimowe "wiekszym"/- wiem, bo 2 dni temu to robiłem... :grin:

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopada 2006, 22:51:05 »
Ja mam klucz 21 mm, ale z opisu McGuarda wynika, że są dwa rodzaje 19 i 21 mm:
Part number: 24012
Type: Lockable wheel nut
Thread size: M12x1,5
Seat: 60°/cone
Shaft length/total length: 19,7 mm
Shaft diameter: 
Hex size: 19/21 mm
ANALIZA

Qba

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Listopada 2006, 09:46:53 »
Ayrsen, z którego rocznika i w jakiej wersji masz T22? Moja była z marca 2000, kupiona w listopadzie w salonie. Model ST220L-ALMEKW, czyli 3S-FE, Sol, stalowe koła 15 cali.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Listopada 2006, 09:55:17 »
Qba - rok produkcji/zakupu '99, 4A-FE terra... Fabrycznie stalowe koła "14...
A dodatkowo - w mojej T22 rozmiar śrub jest taki sam, jak w obecnej T25 - wiem bo "też mam"...

Qba

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Listopada 2006, 11:14:15 »
A dodatkowo - w mojej T22 rozmiar śrub jest taki sam, jak w obecnej T25 - wiem bo "też mam"...

A to ciekawe. T25 z kołami stalowymi, czy alu? I tylko rozmiar śrub taki sam, czy też są przelotowe?
W moim T25 z alu śruby wyglądają bardzo podobnie, jak w T22. Nie odkręcałem i nie porównywałem.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Listopada 2006, 11:17:23 »
Qba - T22 to Terra. Standardowo miała stalowe 14", śruby przelotowe i kołpaki
T25 to Sol - standardowo miała alu 16", śruby ślepe...
Rozmiar klucza jest ten sam :? :? :?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl