Autor Wątek: Nakrętki do kół  (Przeczytany 47145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Qba

• Gość
Odp: Nakrętki do kół
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Listopada 2006, 12:33:03 »
Kurczę, wygląda na to, że z rozmiarem klucza mogłem coś pokręcić  :oops:  Reszta się zgadza - śruby ślepe (może w T22 Sol śruby były "luksusowe"), kołpaki też miałem.

Jaki dokładnie masz model T25 (pewnie gdzieś to jest, ale nie mam czasu szukać)?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Listopada 2006, 12:51:04 »
Kurczę, wygląda na to, że z rozmiarem klucza mogłem coś pokręcić  :oops:  Reszta się zgadza - śruby ślepe (może w T22 Sol śruby były "luksusowe"), kołpaki też miałem.
W Sol było bardziej luksusowo więc może śruby tez dali droższe... No właśnie - kto ma T22 Sol i mógłby rozwiać wątpliwości?

Jaki dokładnie masz model T25 (pewnie gdzieś to jest, ale nie mam czasu szukać)?
Ja to dokładnie nie mam T25 /jeszcze!/ ale powiedzmy że "stoi" w domu w garażu... :wink:
T25 1.8 VVt-i w opcji Sol... Czarna, jasne wnetrze... Piękna ale "moja" bedzie minimum 2.0... Bo choć 1.8 VVt-i jest szybsze niż 4A-FE, to jednak nie jest wystarczająco szybkie... Koła aluminiowe standardowe w opcji Sol... :wink:

Qba

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Listopada 2006, 13:42:56 »
Ja to dokładnie nie mam T25 /jeszcze!/ ale powiedzmy że "stoi" w domu w garażu... :wink:
T25 1.8 VVt-i w opcji Sol... Czarna, jasne wnetrze... Piękna ale "moja" bedzie minimum 2.0... Bo choć 1.8 VVt-i jest szybsze niż 4A-FE, to jednak nie jest wystarczająco szybkie... Koła aluminiowe standardowe w opcji Sol... :wink:

Czekaj... swap robisz, czy ja czegoś nie rozumiem?

2.0 D-4 jest OK, reakcja na prawy pedał przyjemna, ale...
1. Do D4-D 2.2 się nie umywa (nawet tego słabszego). Jak chcesz naprawdę szybkie, to tylko D-CAT
2. Żłopie jak smok.

A śruby do kół pewnie takie same, niezależnie od silnika (żeby nie było całkiem offtopic :) )

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Listopada 2006, 14:00:50 »
Qba - celem wyjaśnienia:
"Mój" park maszynowy jest następujący:
T25 - tata
N16 /prawie jak Toyota/ - mama
T22 - ja /no i trochę żona.../
E9 - jeszcze do niedawna ja, teraz kuzyn... :cry: :cry: :cry:

Pisząc, że moja będzie min. 2.0 mówię o przyszłym naszym /żony i moim/ drugim samochodzie...
A diesel - sorry Qba... Pomimo wszystkich obiektywnych przesłanek na korzyść diesel'i /wiem o nich wszystkich/ po prostu diesel nie ma dla mnie tego czegoś... Może po prostu muszę jeszcze dojrzeć... :wink:

Qba

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopada 2006, 14:43:29 »
To teraz rozumiem.

N16 to Nissan Sunny?

A co do diesli - od lat jeżdżę na benzynie, kiedyś miałem CV20 z 2C-T. Ale prawie rok temu wsiadłem za kierownicę T25 D-CAT. I zrobiłem sobie krzywdę, bo do tej pory choruję. Ten samochód nie ma NIC z "typowego" diesla. Wręcz przeciwnie: długa jedynka, fantastyczne przyspieszenie przy dowolnych obrotach, cichutki. Żadnej turbodziury, klekotania, szarpania, spadku mocy na wyższych obrotach, dymienia z rury. Zupełne przeciwieństwo 1CD-FTV i panzerwagenowskich pompowtryskiwaczy.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Listopada 2006, 14:53:13 »
Robi się OT i MaŁy_RaDeK nas pogoni normalnie... :grin: :grin: :grin:
N16 to Nissan Almera. Mój dealer jakoś ciągle nie ma auta demonstracyjnego D-CAT więc nie mówię nie ale... :oops: :oops: :oops: pożyjemy zobaczymy...

Wracając do śrub - czy ktoś z Ave T22 Sol może sprawdzić jakie ma - właściwie to - nakrętki?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Listopada 2006, 17:42:21 »
Ave T22 sol `99 śruby do kół stalowych w standarcie 13/16" bez przelotu chromowane.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Listopada 2006, 19:32:04 »
bis24 - dzięki! Dzięki Tobie wszystko już jasne - Qba pomylił tylko rozmiar klucza a poza tym wszystko się zgadza. Czyli podsumowując:
1. rozmiar klucza - 13/16"
2. T22 Terra - śruby zwykłe, przelotowe
3. T22 Sol - śruby bez przelotu, chromowane

P.S. Gdyby mi powiedzieli w '99 roku, że oprócz większego silnika, lepszej tapicerki, lakierowanych klamek, halogenów, podgrzeganej szyby, lusterek, szyb elektrycznych z tyłu, chromowanego grilla, kół 15", skórzanej kierownicy i mieszka dzwigni zmiany biegów, dwóch poduszek powietrznych, dwóch głośników z tyłu /może jeszcze czegoś - ale pewnie mało istotnego/ wybierając 4A-FE w poziomie wyposażenia Terra rezygnowałem również z chromowanych nakrętek na koła stalowe /swoją drogą i tak niewidocznych za kołpakami/ to w życiu bym nie wybrał 1.6! W życiu! Gdybym tylko o tym wiedział... Zaraz jedę do ASO i wygarnę bardzo miłej pani, która sprzedała nam auto... :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Listopada 2006, 21:38:19 »
ayrsen muszę poprawić nakrętki są widoczne ,ponieważ kołpaki mają otwory
a poduszek jest 4 oraz klima.

pozdrawiam

ayrsen muszę poprawić nakrętki są widoczne ,ponieważ kołpaki mają otwory
No to tym bardziej - gdybym tylko wiedział to wcześniej... :grin: :grin: :grin:
Co do poduszek - to chodziło mi o dwie poduszki więcej niz u mnie... A klima - faktycznie ale jak już pisałem:
może jeszcze czegoś - ale pewnie mało istotnego
Dobra - ogłaszam absolutny koniec OT w tym watku.
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2006, 21:54:54 wysłana przez ayrsen »

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Listopada 2006, 23:19:08 »

Ave 2.0 Sol 2000 r. - przy stalówkach i alusach nakrętki (a nie śruby - tak dla ścisłości  :wink:) "ślepe".
Oczywiście klucz ten sam - chyba ktoś mało rozsądny wymyśliłby seryjnie wożenie dwóch kluczy do kół...  :grin:

Nieostre zdjęcia poglądowe:

alumy

stalówki (wbrew pozorom zdjęcia robione tego samego dnia...  :grin:)

Pozdr. P.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Listopada 2006, 15:51:51 »
Oczywiście klucz ten sam - chyba ktoś mało rozsądny wymyśliłby seryjnie wożenie dwóch kluczy do kół...  :grin:

Nissan Primera. Do alusa inny klucz do stalowej inny klucz  :furious3:

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Listopada 2006, 18:41:49 »
T22 przed FL 2.0 SOL w standarcie miała fele stalowe z nakrętkami 13/16" alu trzeba było dokupić . Nakętki do alu to 19 i inny klucz. Jeśli ktoś miał nakrętki 13/16" do alu i woził inny klucz to spowodowane było tym ,że standartowy klucz miał za dużą zewnętrzną średnice i nie można było włożyć w otwór felgi.
Dlatego z opiłowaną średnicą zewnętrzną woził drugi klucz.

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Listopada 2006, 21:37:00 »
T22 przed FL 2.0 SOL w standarcie miała fele stalowe z nakrętkami 13/16" alu trzeba było dokupić . Nakętki do alu to 19 i inny klucz. Jeśli ktoś miał nakrętki 13/16" do alu i woził inny klucz to spowodowane było tym ,że standartowy klucz miał za dużą zewnętrzną średnice i nie można było włożyć w otwór felgi.
Dlatego z opiłowaną średnicą zewnętrzną woził drugi klucz.

Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem, ale moja ave jest sprzed FL, ma fabryczne alumy i ten sam klucz do nakretek - zarówno jednych, jak i drugich.

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Listopada 2006, 22:05:14 »
hm, mi sie troche spieszylo, bo przy zmianie alloy --> steel okazalo sie, ze brakuje 1 nakretki... musialem wiec kupic w miare szybko brakujaca.

pojechalem do carolina car company - 1na kosztuje ~6,47, wiec jak jest pilna potrzeba i trzeba mala ilosc, to mozna smialo walic.

pzdr, mariusz

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Stycznia 2007, 14:23:27 »
Pytanie do właścicieli Ave T25 z oryginalnymi felgami aluminiowymi - czy mieliście kiedyś problem, żeby odkręcić nakrętkę/i ??? Jakiś czas temu zmieniałem w T25 koła z zimowych na letnie i nie dałem rady odkręcić żadnego z 4 kół - ba - żadna z nakrętek nawet nie drgnęła.
Pojechałem do zaprzyjaźnionego ASO /bo była już 21/ i tam mi oczywiscie pomogli "automatem" jednocześnie informując, że to normalne i że w Ave T25 zapiekają się nakrętki alufelg. Na moje pytanie, co zrobić, jeśli ma sie pecha i złapie "gumę" dostałem info, że auto jest na gwarancji i wtedy w ciągu 30 min. dojedzie do mnie Toyota Euro Care... :wink: Tyle żartem a na temat powiedzieli, że na wiosnę posmarują dodatkowo gwinty, żeby się tak nie zapiekały ale i tak może być problem, ponieważ TTTM... Pytanie, czy rzeczywiście inni posiadacze Ave T25 z oryginalnymi alufelgami też tak mają ???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl