Autor Wątek: D4D - jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 191085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: D4D - jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Lutego 2006, 08:05:53 »
Ja także bym polecił Ci mobla dedykowanego dla TD.
Podejście 10 tyś zamiast 15 tys to naprawdę słuszne podejście i możesz być pewien że silnik się odwdzięczy długożywotnością i małym apetytem na olej. Osobiście też stosuję tą praktykę - co 10 tys i tylko zalewam mobilem a efekty takie, że mój furak (co prawda PB) po 270 tys nadal śmigał na syntetyku i brał raptem 0,6 - 0,7 litra na 10 tys. Obecna carina dobija do 200 tys i także łyka 0,5 l na 10 tys (syntetyku).
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

mafdesign

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Października 2006, 16:27:23 »
Jesli chodzi o olej to mam pytanie, czy ktos wie ile potrzeba oleju do 2.0 D-4D na wymiane?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Października 2006, 16:41:20 »
Może byś podał typ silnika

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Października 2006, 21:19:52 »
Do 2.0 D4D silnik 1CD-FTV wchodzi 6.5l oleju.

mafdesign

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Października 2006, 09:40:39 »
Dzieki ELMONTER. Dokladnie taki mam silnik i o taka odp. mi chodzilo.Super

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Października 2006, 11:42:32 »
Do D-4D mr 2001 po lifcie jeszcze nigdy nie włałem więcej niż 5,5 literka oleju z wymianą filtra oczywiście, więc nie kupuj więcej niż 6, a po nalaniu 5 l sprawdź poziom, bo pewnie wystarczy.

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Października 2006, 13:11:28 »
Adaśko
Widocznie nie spuściłes wszystkiego oleju.Ja po nagrzaniu silnika i odkręceniu korka czekałem jakąś godzinę aż wszystko zleciało i nalałem może 100ml niej niż podaje producent.

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Października 2006, 15:17:10 »
...czekałem jakąś godzinę aż wszystko zleciało ...
Aż taki cierpliwy to ja nie jestem :)
Nie wiem, ale zmieniam u znajomego i zawsze spuszcza do momentu kiedy olej zaczyna skapywać małymi kropelkami, furak wcześniej rozgrzany, wchodz 5,5l i na bagnecie max.
Może mam 1.4 D-4D :)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Października 2006, 16:59:18 »
w 2.0 TD weszło niecałe 4l (narazie) ale będę dolewał ;-)

giepe

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Października 2006, 18:48:18 »
Witam,

w moim D4-D wymieniałem do tej pory 3x.
Maksymalnie weszło ~5,8 litra.
Olej niezmiennie Mobil1 5W50.

Pozdrawiam
Grzesiek

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Października 2006, 23:56:09 »
Ja do mojej Avensis T22 FL 2.0 D4D od nowosci leje Mobil1 0W-40 Turbo Diesel

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Grudnia 2006, 08:30:11 »
Zawsze używałem Castrola GTD 5W40 ostatnim razem podkusiło mnie zmienić na Mobil1 5W50. Dużo się naczytałem i nasłuchałem jako że jest wielu takich i innych zwolenników, a choćby nawet to są to podobne oleje i nie może zaszkodzić taka zmiana. Dopóki jeździłem na Castrolu nigdy nie miałem problemu z ubywaniem oleju. Od nalania do nast. wymiany jeśli ubyło to może z 5mm na bagnecie ale jeśli było na MAX to do minimum nigdy nie zjechało.
Mobila zalałem 10 tyskm temu i jadąc  :grin: autostradką na święta jak przycisnąłem to aż się kontrolka oleju zapaliła :oops:, a po zdjęciu nogi z gazu gasła. I tylko powyżej 140. Szybko zjechałem na pierwszy parking, sprawdziłem poziom i..... było grubo poniżej minimum !!! Przyznaję moja wina bo nie sprawdziłem przed wyjazdem. Ale nigdy nie zdażyło mi się by ubyło oleju!!!!

Teraz mam wątpliwości czy to wina zmiany Castrola na Mobil1, czy też może to już silnik wiekowy?? Muszę go teraz poobserwować ale następnym razem wracam chyba do Castrola.  Jeśli ktoś potrafi mi wyjaśnić problem to proszę o opinie. Dodam że to AVE D4D 2001 z przebiegiem ok 140 tkm.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Lutego 2007, 09:46:49 »
Nadal jest problem!!! Doradźcie proszę coś.
Po zalaniu tym przeklętym Mobilem ciągle ubywa mi oleju!!!  :furious3: W przyszłym tygodniu mija mi 15 tys i jadę na wymianę, ale przez ten przebieg musiałem dolać aż 1 litr oleju  :-o !!! Według mnie to stanowczo coś nie tak. Mam nadzieję że po powrocie na Castrola wszystko wróci do normy. A jeśli nie ?? Powiedzcie co może być nie tak? Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Silnik działa jak należy i nie ma w użytkowaniu różnicy ani w spalaniu ani w kulturze pracy. Tylko ten olej !!!

giepe

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Lutego 2007, 08:07:53 »
[...]
Powiedzcie co może być nie tak?
[...]

Ja widzę takie możliwości:
- silnik ma dużo więcej niż 140 000 km a że był "ułożony" do Castrola to po zalaniu Mobila (który ma zapewne inne detergenty niż Castrol) rozpuściły się w nim stare brudy i się rozszczelnił. Poproś kogoś by jadąc za Tobą obserwował co wydostaje się z rury wydechowej -- nie jestem do końca pewien czy w dieslach jest tak samo, ale jeśli silnik spala olej to przy każdym dodaniu gazu z rury będzie wydostawał się dodatkowy dymek
- Mobil jest felerny/podrabiany
- był to zbieg okoliczności i na Castrolu stałoby się to samo, gdyż coś w silniku dożyło swoich dni

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Lutego 2007, 10:47:10 »
Na razie nie ma nikogo co by za mną jechał ...... Odpalając rano i po ruszeniu patrzyłem do kiedy widzę ten dymek w lusterku.... wiecie że to trudne i tylko przy ruszaniu ze świateł to widac  i  wygląda że dopuki jest zimny to widac chmurkę a potem już chyba nie. Może i dłużej i więcej dymi sam nie wiem. Poproszę by ktoś pojechał za mną.
Ale mam pytanie: czy po zalaniu spowrotem Castrolem problem ubywania oleju zniknie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl