Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bubu

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Lutego 2006, 10:26:12 »
ten swist to jest co innego przeczytaj dokladnie ten watek pytalem o to

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Lutego 2006, 11:31:17 »
Faktycznie. Ja mam ten krótki świst o który pytałeś. :-D   Ufff uspokoiłem się. Zakładam więc że poprzedni właściciel uporał się z tym problemem. A może w Niemczech nie mają takiego problemu?
Pozdro
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Lutego 2006, 11:34:55 »
sadze ze to zalezy od stylu jazdy, stylu zmieniania biegow a raczej puszczania pedalu sprzegla

woyboy

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Lutego 2006, 08:50:00 »
W mojej Ave 09.2003 D4D 116 KM niepokoją mnie dwa objawy:
1) po nagrzaniu silnika na wolnych obrotach (bieg jałowy około 800 obr.) czasami słyszalne jest przerywane dzwonienie. Co dziwne wystarczy np. wyłączyć światła lub dmuchawę, a co za tym idzie zmienić, jak sądzę obroty silnika - dzwonienie ustaje.
2) dziwne i słyszalne wibracje silnika słyszalne wyłącznie na czwartym biegu przy przechodzeniu z około 1700-2000 obrotów. Na innych biegach w ogóle nieodczuwalne.
Czy zatem któryś (lub oba) z ww. objawów mogą wskazywać na kłopoty z kołem dwumasowym? Pozdrawiam.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Lutego 2006, 10:41:02 »
pierwszy objaw wskazuje na lozyska alternatora zas drugi ciezko wyczuc ja bym raczej postawil na skrzynie albo ktoras z jej poduszek

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Maja 2006, 19:01:45 »
Witam wszystkich.

Jestem tu nowy ,ale Toyotki mam już od kilkunastu lat.Ostatni mój nabytek Ave '02 D4D .Mam z nią problem tzn dziwne odgłosy dochodzące od strony skrzyni biegów ,coś w rodzaju nierególarnego cykania.Objawy pojawiają się gdy silnik się zagrzeje i wzmagają jak wcisnę pedał sprzęgła .Na moje ucho jest to łożysko wyciskowe ,ale po przeczytaniu forum obawiam się ,czy to nie koło dwumasowe.
Jakie są objawy uszkodzonego koła dwumasowego.Dodam ,że auto ma przejechane 170kkm.Było do końca serwisowane .

Pzdr

giepe

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Maja 2006, 21:07:42 »
Witam,

objawy są wprost odwrotne niż opisujesz -- przynajmniej u mnie takie były!
Stukanie, dzwonienie, czyli ten dźwięk dochodzący ze skrzyni biegów obojętnie jak go będziemy określać słabnie lub nawet całkiem zanika po wciśnięciu pedału sprzęgła! To jest wytłumaczalne, bo wtedy odłączasz skrzynię od silnika, więc jeśli coś jest w niej zepsute, a szczególnie owo koło dwumasowe, to nie tłucze się. Poza tym u mnie dzwoniło również podczas jazdy i cichło podczas zmiany biegów -- na czas wciskania pedała sprzęgła.
Wydaje mi się, że w Twoim przypadku i na Twoje szczęście może to być łożysko dociskowe.

Pozdrawiam
Grzesiek

P.S.
Jest taka zasada, że spacje daje się po znakach interpunkcyjnych -- spojrzyj sobie proszę do dowolnej książki lub gazety!
Nie tylko mnie będzie łatwiej czytać Twoje wypowiedzi!
Ciebie nie będzie to nic kosztowało -- po prostu w odwrotnej kolejności będziesz naciskał te same klawisze:)

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Maja 2006, 21:57:31 »
Ok

Zgodzę się z Tobą co do znaków interpunkcyjnych...., ale koło zamachowe (dwumasowe ) kręci się cały czas, bo jest przykręcone do wału silnika i wciskanie sprzęgła nic tu nie zmienia.Sprzęgło odłącza jedynie napęd do skrzyni biegów. Mam nadzieję, że z objawów jakie opisałeś, a u mnie są inne, to nie jest awaria koła zamachowego.

Pzdr

giepe

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Maja 2006, 07:57:27 »
Ok

Zgodzę się z Tobą co do znaków interpunkcyjnych....,
:D

Cytat: elmonter
ale koło zamachowe (dwumasowe ) kręci się cały czas, bo jest przykręcone do wału silnika i wciskanie sprzęgła nic tu nie zmienia.Sprzęgło odłącza jedynie napęd do skrzyni biegów. Mam nadzieję, że z objawów jakie opisałeś, a u mnie są inne, to nie jest awaria koła zamachowego.

Nie będę upierał się przy swojej koncepcji co i kiedy kręci się!
W każdym razie, u mnie odgłosy znikały przy wciśniętym pedale sprzęgła.
U mnie pierwotna diagnoza była taka, że do wymiany jest docisk sprzęgła (kilkaset złotych) a po rozebraniu okazało się, że jest to koło dwumasowe (założyłem używane za 2000zł).
Życzę Ci, żeby u Ciebie pierwotna diagnoza też się nie sprawdziła!

Pozdrawiam
Grzesiek

giepe

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Maja 2006, 08:10:16 »
Na forum technicznym Toyoty w Motonews wypatrzyłem pokrewny wątek:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=139839&c=18&f=23

Szczególnie polecam stamtąd ten filmik:
http://www.motofocus.com.pl/artdodatki/1125524205431622ed32915Sachs.wmv

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Maja 2006, 12:55:15 »
Witam,
Ja ten watek jakis czas temu zaczalem, jestem po naprawie kola tzn. jego wymianie. Objawy sa opisane w tym watku dosc dokladnie, wiec nie bede ich powtornie przytaczal. Dodam tylko, ze jesli auto ma 170 kkm i jeszcze kolo nie bylo wymienione, to wrecz wydaje sie niemozliwe. Przejechanie powyzej 100 kkm nalezy uznac za dobry wynik (informacja prywatna z serwisu). U mnie w koncowej fazie "schodzenia" kola zamachowego pojawily sie wyrazne odczuwalne drgania karoserii, wtedy gdy silnik pracowal na 1000 obr, czyli nie byl jeszcze dobrze nagrzany. Ponizej i powyzej tych obrotow drgania wyraznie slably. Oczywiscie z wymiana kola nalezy wymienic sprzeglo i docisk. Problem w tym, ze to niesty kosznarne koszty.
Pozdrawiam

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Maja 2006, 15:43:07 »
Witam

Powiedz mi, czy po wyjęciu koła widać na nim ślady zużycia, co jest rozsypane w środku, pogięte itp.
Całe kompletne sprzęgło już czeka na wymianę, kupiłem na Allegro zestaw Aisina za 450zł.Do tego dokupiłem 2 uszczelniacze półosi, bo gościu w serwisie powiedział,ze też dobrze je odrazu wymienić.
Czy koło było wymieniane przez ten czas tego nie wiem.Auto kupiłem w Holandi z firmy i wszystkie przeglądy miało wbite w książkę serwisową, ale co było robione tego nie wiem.

Narazie zbieram wszelkie info na ten temat, ale w przyszłym tygodniu chcę się zabrać za wymianę sprzęgła.Jak rozbiorę to będę widział.

Pzdr

kapkar

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Maja 2006, 23:07:00 »
http://www.allegro.pl/item101170957_kolo_dwumasowe_toyota_avensis_rav4_corolla_d4d.html
tu jest to co szukacie... cena ciekawa..ale kto sobie na to pozwoli?

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Maja 2006, 11:36:03 »
Kolo rozsypane nie bylo, ale widzialem je i rzeczywiscie luzy byly, (choc nie takie jakich sie spodziewalem) przez co nie tlumilo drgan. Sprzeglo natomiast mogloby jeszcze pewnie troche pojezdzic, ale jak sie wymienia kolo, to nie ma sensu zostawiac starego sprzegla. Lozysko wymien koniecznie. No i niech to zrobi ktos, kto sie na tym zna, bo to za duzy wydatek zeby ryzykowac.
Zycze szczesliwego finalu! :)

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Maja 2006, 11:46:24 »
Jest jeszcze jedna bardzo wazna sprawa!!!
Moje auto jest z marca 2001 i mniej wiecej w tym okresie dokonano pewnych modyfikacji kola. Sciagnieto mi kolo zamachowe zgodnie z numerami nadwozia, data praodukcji itd. Jakie bylo zdziwnie kiedy okazalo sie, ze kolo nie pasuje. Robil mi to pracownik serwisu Toyoty, ale poza serwisem. Musialem czekac tydzien na to wlasciwe, poniewaz tamto musialo wrocic do magazynu i byc wymienione itd. Okazalo sie, ze w moim samochodzie jest takie jak w RAV4. Kola te nieznacznie sie roznia, ale sie roznia na tyle nie mozna ich stosowac zamiennie (chodzi o dlugosc jakichs srub). Zwroc na to uwage przy zakupie, bo roznice stwierdzi mechanik dopiero po wyjeciu starego i zalozeniu nowego, tak bylo u mnie.
Podkreslam jeszcze raz, ze moje kolo bylo zamawiane przez serwis po numerach nadwozia, a jednak nie pasowalo (moj samochod pochodzi z Germanii)

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl