Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sławek

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Maja 2006, 13:06:33 »
jestem nowy ale sledzę ten wątek od jakiegoś czasu, w mojej Ave d4d 2002 rok zauwazyłem ( usłyszałem) dźwięki jakie mniej więcej opisuje elmonter ( dzwonienie w okolicach sprzęgła na wolnych obrotach co kilka sekund a przy wciśniętym sprzęgle prawie jak tykanie zegarka).
Dlatego bardzo interesuje mnie co okaże się przy wymianie sprzęgła przez Elmontera, czy to koło dwumasowe daje takie odgłosy czy tylko sprawa jest w docisku czy jeszcze coś innego . Prosiłbym o informacje od elmontera po wymiane. Chętnie zadzwonie i dowiem się szczegółów lub może GG.
Z góry dziekuje, pozdrowienia dla wszystkich sławek

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Maja 2006, 13:30:04 »
jestem nowy
Witamy, witamy... ;)

Prosiłbym o informacje od elmontera po wymiane. Chętnie zadzwonie i dowiem się szczegółów lub może GG.
Wszyscy prosimy... ;D Ja mam benzynę ale też chętnie poczytam... ;)
A tak serio - im więcej wiedzy będzie na forum, tym więcej będziemy mieli zadowolonych użytkowników i rozwiązanych problemów - czyli zapraszam do pisania!

P.S. Tak tak, wiem, mod ustala zasady w technicznym a sam robi małe OT - ale w słusznej sprawie "budowania wiedzy..." ;D

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Maja 2006, 15:21:46 »
Ok

We Wtorek zabieram się za robote.Załatwiłem już urlop i garaż.Będę informował na bieżąco...

Pzdr

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Maja 2006, 19:30:38 »
Dwumasowcy... ;)

Znalazłem na sieci taką ofertę - link
Czy ktoś może korzystał z ich usług i może podzielić się uwagami/spostrzeżeniami? To tylko regeneracja ale oferują 12 miesięcy gwarancji a koszt jest nieporównywalnie niższy od zakupu nowego koła...

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Maja 2006, 16:57:40 »
Witam

Niestety uszkodzone jest koło zamachowe, zachowuje się jakby nie było w środko ani jednej sprawnej sprężyny.Jutro z rana jadę do Poznania do firmy Sprzęgło Serwis na regenerację koła .Gość mówił , że trwa to ok.8 godzin i kosztuje 800zł.

Pzdr

Ale zrobili mnie w konia w firmie w/w .Przed wczoraj rozmawiałem z gościem przez telefon i mówił mi, że koszt naprawy to 800zł.Dzisiaj zawiozłem koło, a inny gościu (niby właściciel ) woła 1000zł za regenerację, bo to Avensis i musi być 1000,bo inaczej mu się nie opłaca >:(
Niestety nie miałem wyjścia i musiałem zapłacić.
Jutro do rana składam auto, mam nadzieję,że wszystko będzie OK.
Pzdr

Dzisiaj skończyłem robotę.Na razie wszystko OK.Nic nie cyka i sprzęgło chodzi jak masełko :)
Pzdr
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2006, 22:18:56 wysłana przez elmonter »

doktoreq301a

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Maja 2006, 11:32:49 »
witam ;D
Poruszany jest tutaj niewątpliwie ciekawy problem koła dwumasowego. Mam pytanie czy uszkodzenie koła wpływa na skrzynię biegów??? Czy może i ewentualnie jak bardzo może ją uszkodzić??.
Ja w swojej Ave D4D '99  177 tys km  zauważyłem stuki tylko podczas wciskania sprzęgła, biegi wchodzą normalnie. Zwraca za to uwagę dość ciężko wciskający się pedał sprzęgła.Podczas jazdy wszystko jest ok.  Mechanik "na ucho" powiedział, że to łożysko dociskowe sprzegla i jeszcze mogę spokojnie jeździć. Ale boję się, że może to się okazać kołem dwumasowym i teraz zastanawiam czy faktycznie mogę jeździć czy odrazu brać się do diagnostyki i wymiany (mam nadzieję tylko sprzęgla), żeby nie uszkodzić innych podzespołów np skrzyni biegów. :P  pozdrawiam

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Maja 2006, 16:17:17 »
Witam

W moim przypadku także miałem nadzieję, że to łożysko wyciskowe sprzęgła, ale po rozebraniu wszystko się wyjasniło.Elementy sprzęgła były w dobrym stanie,a koło rozsypane w środku >:(
Tłumik drgań skrętnych zawarty w kole zamachowym jest po to , żeby nie obciążać nimi skrzyni biegów , półosi itd i brak jego ma wpływ na ich wytrzymałość.
U mnie przed remontem sprzęgło także chodziło dość ciężko, ale po wymianie i przesmarowaniu dzwigni i wszystkich elementów odpowiedzalnych za jego działanie sytuacja się zmieniła .Teraz chodzi bardzo lekko.
Radzę Ci zabrać się za to,bo prwadopodobnie masz uszkodzone koło dwumasowe :(

giepe

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Sierpnia 2006, 18:36:02 »
Witam,

wczoraj odebrałem auto z warsztatu gdzie było leczone na okoliczność nadwyrężonego koła dwumasowego sprzęgła.

Właściciel warsztatu powiedział mi, że w celu przedłużenia żywota koła dwumasowego należy uruchamiać silnik bez wciskania pedała sprzęgła.
Kiedyś przeczytałem (chyba na tym forum) zalecenie, żeby dojeżdżając do skrzyżowania i widząc czerwone światło czy też inną okoliczność zmuszającą do zatrzymania nie zrzucać na luz.

Co w ogóle sądzicie o tych poradach. Czy mają one jakoweś techniczne uzasadnienie?

A może ktoś ma jeszcze jakieś inne "złote myśli"?

Pozdrawiam
Grzesiek

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Sierpnia 2006, 20:44:33 »
Wydaje mi się, że to jakieś bajki.

Największy wpływ na wytrzymałość koła ma styl jazdy, jeśli ktoś jeździ ostro to prawdopodobnie jego koło długo nie wytrzyma, bo wtedy przenosi największe momenty, a to właśnie je niszczy.

Co ma odpalanie bez wciskania sprzegła z obciążeniem koła, skoro wieniec zębaty jest na stałej częsci koła?

Napisz ile Cię kosztowała ta operacja, co wymieniono , czy koło kupiłeś nowe, czy regenerowałaś i jakie są pierwsze wrażenia.

Pzdr

giepe

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Sierpnia 2006, 21:01:48 »
Wydaje mi się, że to jakieś bajki.

Największy wpływ na wytrzymałość koła ma styl jazdy, jeśli ktoś jeździ ostro to prawdopodobnie jego koło długo nie wytrzyma, bo wtedy przenosi największe momenty, a to właśnie je niszczy.

Co ma odpalanie bez wciskania sprzegła z obciążeniem koła, skoro wieniec zębaty jest na stałej częsci koła?

Napisz ile Cię kosztowała ta operacja, co wymieniono , czy koło kupiłeś nowe, czy regenerowałaś i jakie są pierwsze wrażenia.

Witam!

Widzę, że uważnie śledzisz wątki związane z tym przebrzydłym kołem dwumasowym!

Kosztowało mnie to...
SPORO :'(
szczegóły na priva, OK?
Koło i przyległości wysłałem do regeneracji.
Kupno nowego wg info z ASO to 5400zł  :o
+ robocizna oczywiście!

Pierwsze wrażenia są oczywiście pozytywne  :)
Ustało "dzwonienie" a przede wszystkim szarpanie autem w sytuacji gdy dodawałem gazu (szczególnie na 4ce lub 5tce) po tym jak widząc coś na drodze zdjąłem nogę z pedału przyspieszenia.
Widziałem wymontowane koło, więc jasne dla mnie jest dlaczego tak było. Koło miało już luz obrotowy na około 10-15 stopni.
Zanim więc przeniosło napęd od silnika na skrzynię, to "rozpędzało się" i uderzało samo w siebie. Te uderzenia były bardzo odczuwalne -- tak jakby ktoś kopał w fotele od tyłu.

Pozdrawiam
Grzesiek

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Sierpnia 2006, 13:55:02 »
Ja również w tym tygodniu wymieniłem koło zamachowe, również na regenerowane. Są dwa zakłady w Poznaniu, o których już ktoś pisał w innym wątku. Ja pojechałem do jednego na ul. Ziębickiej z samym kołem do regeneracji. Podobno trwa to ok. 7. godzin, ale mieli już zregenrowane więc zostawiłem swoje w zamian. Koło wygląda na zregenerowane profesjonalnie, chociaż tak naprawdę nie widziałem jak to robią. Podobno mają jakąś maszynę jedyną w Polsce ;) do tego typu spraw. Podobno też zrobili już 500 takich kół i nigdy nikt nie reklamował. Podobno jakiś tam ich znajomy jeździ Avensiską już 3,5 roku z takim kołem i nie ma objawów zużycia. Wszystko to podobno, dopóki sam się człowiek nie przekona. Zaryzykowałem. 12 miesięcy gwarancji. Proponuję tylko wcześniej ustalić cenę konkretnie, bo mi się wydawało, że się umawiałem na 1000 zł, a jak przyszło do płacenia to się okazało, że 1200. Co miałem zrobić? :) Sprzęgło niby regenerują gratis ;) Ale nie wiem co tam można regenerować. Zresztą i tak chciałem nowe.
Koszt regeneracji koła to 1200 zł, do tego kupiłem nowy zestaw sprzęgła za 550 zł, no i robocizna 400 zł.
Niemiłe objawy ustąpiły, samochód nie wpada w wibracje, nie ma dziwnych dźwięków przy przyspieszaniu, ale coś więcej będe mógł powiedzieć za jakiś czas.
A co do sposobu jazdy to będę jeździł normalnie :)

A do wyboru miałem 3 opcje:
- 6 tys. w Toyocie,
- 3 tys. zł za nowe koło (tylko nie wiem jakiej firmy) ze sprzęgłem w Japanmoto w Wa-wie,
- opcja opisana powyżej,
- 800 zł na Allegro za koło po 70 tys. km przebiegu (podobno ;) - nie ryzykowałem).

Podobno te koła wytrzymują 120-140 tys. km w Toyotkach, czyli są chyba jakoś źle zaprojektowane wg mnie, ale co zrobić. Toyota mi podpadła :/ Zregenerowane "ma być lepsze" od oryginału ;)

Pozdrawiam.

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Sierpnia 2006, 12:33:24 »
Rozpoczalem watek kola dwumasowego w ubieglym roku i temat okazal sie goracy...  w marcu tego roku stanalem przed dylematem: regeneracja czy nowe? Koszty sa koszmarne, ale zdecydowalem sie na nowe (w dobrej cenie lepszej od tej z ASO).
Teraz jezdze i jest ok.
Wydaje mi sie, ze jedyna recepta na dluzsza zywotnosc kola jest plynna jazda i delikatne traktowanie przy zmianie obciazenia (zmianie biegow).

P.S. We wczesniejszym watku dotyczacym kola rozpisywalem sie o charakterystycznym dzwonieniu w okolicy 1500-1700 rpm... okazalo sie, ze dzwonienie pochodzilo od rozrzadu, a nie kola i ustalo, kiedy przy 105 kkm wymienilem rozrzad. Zuzyte kolo powoduje przede wszystkim drgania, tak silne, ze czuje sie je w calym samochodzie. Oczywiscie odglosy akustyczne pojawiaja sie tez w zaleznosci od zuzycia kola.
Pozdrawiam zyczac 200 tysiecznych przebegow naszych kol  :D

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Sierpnia 2006, 06:52:51 »

Pozdrawiam zyczac 200 tysiecznych przebegow naszych kol  :D

To zostało mi jeszcze 40 tysięcy... ;)
Marcin

PiotrM

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Września 2006, 14:35:15 »
Właśnie zmieniłem koło dwumasowe, właściwie całe sprzęgło przy okazji, w końcu sprzęgło chodzi jak w normalnym samochodzie, a nie jak w ursusie c-330. Mam nadzieję, że mam spokój z kołem na następne 100.000km. Koło było regenerowane w Poznaniu, a kupiłem je od pewnego sympatycznego forumowicza (El.,  dzięki!) w dobrej cenie, choć i tak cała impreza kosztowała mnie łącznie ok 1.800 zł.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Września 2006, 09:44:26 »
Jak wygląda sprawa gwarancji? Czy w/w firma w Poznaniu daje gwarancję i na jak długo? Rozumiem, że sprzęgło trzeba rozebrać, zawieść, na miejscu "od ręki" regenerują i montaż we własnej gestii, tak?

Jestem z okolic Warszawy i zastanawiam się właśnie nad kwestią koła i podrózy do Poznania; niby samochód jeździ, ale pedał jest twardy i wystepują coraz bardziej wcześniej opisywane "efekty" wadliwego działania sprzęgiełka :( Chyba że jest ktoś kto zregeneruje sprzęgiełko w Warszawie?

To za regenerację rozumiem 1000zł; a co zawierało się w cenie 1800zł o której napomniał PiotrM ?

Dzięki za odpowiedź!
Marcin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl