Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Czerwca 2007, 22:36:59 »
Witam wszystkich!
Już od wczoraj jestem po wymianie koła dwumasowego. Pan z którym rozmawiałem przez telefon (w internecie ul. Strzeszyńska 146) wyjechał po mnie i zaprowadził mnie do zakładu mechanicznego mieszczącego się na ulicy Złotowskiej 16 (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy ulicy).
Pozdrawiam

Piotr możesz podać dokładny adres i telefon tego zakładu?
Pozdro
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 23 Czerwca 2007, 12:39:01 »

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Czerwca 2007, 14:48:39 »
Dzięki wielkie :)

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Czerwca 2007, 22:36:52 »
Zapytałem bo chyba jednak i mnie to czeka. Objawy mam takie: podczas ruszania (szczególnie na półsprzęgle) słychać takie metaliczne cykanie - pojawiło się nagle jakieś 3 tygodnie temu i staje się coraz głośniejsze. Po drugie kiedyś spokojnie puszczając samo sprzęgło ruszał z dwójki, a teraz szarpie. Ruszanie z małym gazem eliminuje ten dziwny dźwięk.
Wnioskuję że to koło dwumasowe. Zaczynam zbierać kasę na nowe. Czy ktoś może mi doradzić ile jeszcze z takimi objawami mogę jeździć? I czym to grozi?

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Czerwca 2007, 21:41:00 »
Witam!
Tak jak już pisałem to ja kupiłem auto z uszkodzonym kołem i przejechałem 30 tys nie wiedząc, że to może być zepsute koło. Nie wiem jak długo bym jeszcze jeździł ale jak byłem pewien, że to koło dwumasowe to nie dało mi to spokoju. U mnie wyglądało to w ten sposób, że drgania silnika przechodziły na kabinę, nie były to równe drgania dlatego były zauważalne, a oprócz tego na wolnych obrotach było słychać metaliczne dźwięki szczególnie w pomieszczeniu (garażu). Pan który wymieniał to koło nasłuchiwał te dźwięki gasząc auto i było wyraźnie słychać "dzwonienie". Powiedział również, że aby przedłużyć żywotność tego koła ważny jest styl jazdy (to oczywiste) oraz aby gasić i zapalać na włączonym sprzęgle. Zapalać na włączonym sprzęgle to oczywiste ale żeby również gasić.
Pozdrawiam

comora

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Czerwca 2007, 23:58:28 »
[...]drgania silnika przechodziły na kabinę, nie były to równe drgania dlatego były zauważalne, a oprócz tego na wolnych obrotach było słychać metaliczne dźwięki szczególnie w pomieszczeniu (garażu). [...]

ja mam te same objawy z tym, że mam... 7A-FE. co to może oznaczać???

Irro

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 26 Czerwca 2007, 13:39:26 »
PS: W fordach to samo - kuzyn pracuje w firmie gdzie mają służbowe focusy dizle i po dwóch latach bodaj w 4 z nich do wymiany kolo i sprzeglo...

podobnież to po prostu kwestia dizli z kołami, one już tak mają niezaleznie od marki. psia kość.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Czerwca 2007, 15:40:05 »
Ciekaw jestem jak poważne jest to zjawisko - tzn jaka jest tego skala? Dziwne że jeszcze mało kto o tym wie... Chyba można by się odwołać do niezgodności towaru z umową. Wg mnie jest to ukryta wada konstrukcyjna. Przy sprzedaży auta powinno być jasno powiedziane - rozrząd wymianiać x tys km, koło dwumasowe co tyle a tyle, sprzęgło co tyle a tyle.... wtedy bym nie miał pretensji...
Seat Leon Cupra :D

comora

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 26 Czerwca 2007, 17:56:03 »
Ciekaw jestem jak poważne jest to zjawisko - tzn jaka jest tego skala? Dziwne że jeszcze mało kto o tym wie... Chyba można by się odwołać do niezgodności towaru z umową. Wg mnie jest to ukryta wada konstrukcyjna. Przy sprzedaży auta powinno być jasno powiedziane - rozrząd wymianiać x tys km, koło dwumasowe co tyle a tyle, sprzęgło co tyle a tyle.... wtedy bym nie miał pretensji...

w Polsce niezgodność z umową dotyczy tylko usterek wykrytych do 2 lat od zakupu.
czyli większość producentów daje dłuższą gwarancje.

tak więc jest to raczej problem konstrukcyjny. być może już wymyślili coś nowego, ale po co zmniejszać sobie sprzedaż części zapasowych???

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 11 Września 2007, 21:43:51 »
Witam!
Na zregenerowanym kole dwumasowym zrobiłem około 7 tys km i raczej jest wszystko ok. Jest tylko problem z gwarancją. Wybrałem ten zakład ponieważ skusiła mnie głównie 1.5 roczna gwarancja na wymienione części. Dostaje się taką gwarancję pod warunkiem, że właśnie ten zakład dokonuje wymiany. Na miejscu nie została wypisana mi gwarancja, a powodem był niby brak pieczątki. Po kilku dniach dotarła do mnie ale tylko na 12 msc, a miało być na 18 msc. Kilka razy dzwoniłem i za każdym razem otrzymywałem informację, że to pomyłka i na brakujący okres będzie mi dosłana albo też, że już została wysłana. Niestety do tej pory jej nie mam.

comora

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 11 Września 2007, 23:30:42 »
Na miejscu nie została wypisana mi gwarancja, a powodem był niby brak pieczątki. Po kilku dniach dotarła do mnie ale tylko na 12 msc, a miało być na 18 msc. Kilka razy dzwoniłem i za każdym razem otrzymywałem informację, że to pomyłka i na brakujący okres będzie mi dosłana albo też, że już została wysłana. Niestety do tej pory jej nie mam.

Fajnie by było, jakbyś opisał to w dziale serwisy - z podaniem nazwy i lokalizacji adresu.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Września 2007, 21:47:09 »
Dzwoniłem dziś i facet powiedział, że zaraz wysyła poleconym - zobaczymy. A namiary tego zakładu już podałem wyżej

Offline Cliff666

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #117 dnia: 12 Września 2007, 22:40:08 »
Dzwoniłem dziś i facet powiedział, że zaraz wysyła poleconym - zobaczymy. A namiary tego zakładu już podałem wyżej

Witajcie!

Link z adresem podany wyżej nie działa  :-(

Pozdro
Ave T22 '02 kombi, 2.0 D4D

Offline Cliff666

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Września 2007, 22:51:27 »

Witajcie!

Link z adresem podany wyżej nie działa  :-(

Pozdro

Już znalazłem na Allegro:
DAW Auto Części
ul Strzeszyńska 176  60-479 Poznań
tel (061)8420-365, 0509-070-005, 0509-055-040
Ave T22 '02 kombi, 2.0 D4D

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Września 2007, 21:28:16 »
Witam!
Nareszcie facet dosłał mi gwarancję na brakujące pół roku. Teraz jest wszystko ok.
Pozdrawiam - Piotr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl