Autor Wątek: temperatura silnika (F)  (Przeczytany 21180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k r z y s i e k

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Listopada 2005, 12:32:55 »
Cytat: wilsonik

Ogólnie czy jest możliwe że wskaźnik wskaźnik blokuje sięw środkowym położeniu i wyższej temperatury nie pokazuje?

Nieee, po to jest wskaźnik żeby pokazywał od 0 do stu paru.
Nawiasem mówiąc to jeszce sie nie spotkałem z samochodem w którym wskazówka temperatuty pływała w czasie jazdy. Jezeli tak sie dzieje to znaczy że jest jakaś usterka.
krzysiek

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Listopada 2005, 20:51:16 »
Mianowicie po rozgrzaniu silnika wskazówka stoi jak przyklejona, lecz czy jest to możliwe że silnik sie troche grzeje a wskaźnik nie pokazuje wyższej temperatury?

Tak.

Ogólnie czy jest możliwe że wskaźnik wskaźnik blokuje sięw środkowym położeniu i wyższej temperatury nie pokazuje?

Raczej nie, aczkolwiek takiej ewentualności nie można wykluczyć. Jednak przy minimalnym wzroście temperatury na granicy gotowania ruch wskazówki może być tak minimalny, że go nie zauważysz. W korkach wentylator sięwłącza, co świadczy o podniesionej temperaturze, a wskazówka stoi dokładnie w tym samym miejscu co i w zimie przy -10st. Przynajmniej u mnie tak jest. Kiedyś, przy dobrej chłodnicy, jak mi zaczęła lecieć w góręwskazówka to okazało się, że mam w układzie około 1l. płynu !  :shock:  Carina ma jak na mój gust, deczko nieciekawie rozwiązaną sprawęczujnika temperatury płynu :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

GÓRNY

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Listopada 2005, 21:05:36 »
zgadzam sięz Perzanem
dzisiaj kilometr  w 50 minut   wskazówka bez ruchu  (chłodnica ma rok)

navigator

• Gość
temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Listopada 2005, 15:15:52 »
Rownież potwierdzam założenia Perzana.
U mnie wskazowka dochodzi do położenia środkowego i dalej ani rusz - jeszcze nie zaobserwowalem zeby podeszla wyzej, a mialem kiedys problem z plynem (tzn taki ze go prawie nie bylo).
Pod tym wzgledem to fatalna sprawa ze nie widac tych zmian temperatury plynu, ale coz, tak juz "one maja".

sbchp250

• Gość
Wskaznik temp. wraiuje.
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Września 2009, 14:48:13 »
Otoz mam problem, jak ide do samochodu, przekrecam kluczyk w pozycje zaplon, to wskazowka od temp. wychyla sie na maxa pod niebiosa i tak jeszcze przez chwile jazdy, potem spada.

Co moze byc nie tak ??
Dodam ze zauwazylem to po zmnianie akumulatora, tyle ze przedluzylem wtedy kabel od plusa (bo zalozylem aku, z odwrotnymi biegunami) Moze uszkodzilem w tym rejonie kabel od temp??

NIe mam pojecia co i gdzie tam jest.

Dagon

• Gość
Odp: Wskaznik temp. wraiuje.
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Września 2009, 16:36:17 »
Postukaj w czujnik temperatury, ale ten od zegarów a nie od kompa. Może coś się wyjaśni. Jak nie, to po prostu musisz go wymienić na próbę. Jeśli to nie pomorze, to pozostają tylko zegary.

Ogólnie, to pytanie które zadałeś i moja odpowiedz są już na forum. Zachęcam do korzystania z opcji szukaj. Opcję tą znajdziesz w przyciskach na górze strony zaraz obok przycisków "strona główna" oraz "pomoc".

sbchp250

• Gość
Odp: temperatura silnika (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Września 2009, 19:44:31 »
A gdzie ten czukjnik jest ??
W chlodnie wkrecony ?? czy gdzies indziej ??

A tak na przyszlosc, czujnik do komputera gdzie sie znajduje ??

Moj problem to typowo elektryczna usterka, mysle ze latwo bedzie to naprawic.
Tyle ze nie wiem nawet gdzie czujnik jest :(
Pierwszy raz mam silnik wsadzony poprzecznie i sie gubie w tym wszystkim tam.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Września 2009, 23:48:46 »

<zolta>
Powtórzę JESZCZE RAZ:
Temat BYŁ poruszany, na KAŻDE z tych pytań bardzo szybko znajdziesz odpowiedź przeglądając FAQ lub używając opcji SZUKAJ. Przypominam, opcja ta znajduje się w górnym panelu strony, zaraz pod Twoim avatarem w towarzystwie takich guzików jak "strona główna", "pomoc", "administracja", "profil" itd.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Października 2009, 01:55:47 »
[...]Moj problem to typowo elektryczna usterka, mysle ze latwo bedzie to naprawic. [...]

Możesz się zdziwić :(
Kumplowi jak świrował wskaźnik temperatury to się okazalo, że ma alternator do wymiany :(  (Carina E 2,0)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

sbchp250

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Października 2009, 16:14:29 »

<zolta>
Powtórzę JESZCZE RAZ:
Temat BYŁ poruszany, na KAŻDE z tych pytań bardzo szybko znajdziesz odpowiedź przeglądając FAQ lub używając opcji SZUKAJ. Przypominam, opcja ta znajduje się w górnym panelu strony, zaraz pod Twoim avatarem w towarzystwie takich guzików jak "strona główna", "pomoc", "administracja", "profil"

itd.

Aha, to osoba ktore przykleiła moj temat do tego wprowadzila mnie w blad. Myslalem ze temat w ktorym byly opisane problemy z czujnikiem to wlasnie ten.

A dzis caly dzien wskaznik dzialal dobrze. Nie rozumiem tego.

Tak swoja droga, wiele dzialow w FAQ nie dziala, to u mnie cos nie tak. CZy faktycznie zaginely te tamaty??
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2009, 16:17:11 wysłana przez sbchp250 »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Października 2009, 22:00:26 »

Nieee, po to jest wskaźnik żeby pokazywał od 0 do stu paru.
Nawiasem mówiąc to jeszce sie nie spotkałem z samochodem w którym wskazówka temperatuty pływała w czasie jazdy. Jezeli tak sie dzieje to znaczy że jest jakaś usterka.
krzysiek
Spróbuj przejechać się Fordem Mondeo Mk I.Wskazówka temperatury silnika pływa jak szalona.
Pozdro

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Października 2009, 22:31:26 »

Aha, to osoba ktore przykleiła moj temat do tego wprowadzila mnie w blad. Myslalem ze temat w ktorym byly opisane problemy z czujnikiem to wlasnie ten.

A dzis caly dzien wskaznik dzialal dobrze. Nie rozumiem tego.

Tak swoja droga, wiele dzialow w FAQ nie dziala, to u mnie cos nie tak. CZy faktycznie zaginely te tamaty??

Witam

Ja scaliłem te watki. Scalenie twojego wątku z obecnym nie miało na celu wprowadzanie ciebie w błąd. Scaliłem je ponieważ twój problem jest związany z temperatura i jej wskazaniami.  Co do FAQ możliwe ze są takie watki jeżeli znalazłeś takie to wyślij mi je na PW. Przed zakładaniem nowego wątku zajrzyj do FAQ i użyj funkcji szukaj, ułatwi to korzystanie z forum innym userom.

Pozdrawiam   Miche
Focus II 1,6 :)

sbchp250

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Listopada 2009, 14:23:36 »
Ostatnimi czasy mialem z ta wskazowka spokoj... ale ostatnio ide do samochodu... przekrecam kluczyk w pozycje zaplon... a tu juz mi wskazowka dęba staje... i dopiero na jakims dloku po kilku km.. nagle dobrze wskazywala.

Ostatnio zauwazylem cos dziwnego.
Kluczyk przekrecony w pozycje zaplon (nie odpalony) i znajomy maske dotknal palcami.. i mi wskazowka od temp. zaczela swirować, poscil bylo w porzadku, znow zlapal karoseri i ponownie wskazowka od tem. mi swiruje.

Ladowanie raczej wykluczam... bo to wszystko dzieje sie zarowno na nieodpalonym jak i odpalonym silniku.

PS: temat w FAQ nie dziala.. (problemy z temp raz jeszcze) http://www.toyotaklub.org.pl/forum2/index.php?topic=115234#115234,0

Pozdrawiam

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2009, 22:48:19 »
Nie wiem jak to technicznie jest rozwiązane ale
carina 2 1,6 wskazówka nie faluje podczas jazdy
carina e 2.0 wskazówka nie faluje podczas jazdy
Tico - faluje w trakcie jazdy- w korkach podnosi się i włącza się wentylator a jak się jedzie spada na początek skali, wiec reasumując cariny tak mają a jakieś falowania są powodem usterki :|

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Listopada 2009, 13:04:52 »
Witam . Ja sie dopiszę do wątku a mianowicie mi poszła wskazówka do góry jak wymieniłem wąż od chłodnicy . Nie przygazowałem po dolaniu plynu do drugiego włączenia się wentylatora i zrobiła sie poduszka powietrzna . Po tym zabiegu wszystko gra . Odpowietrzył się i jest jak w zegarku . Swoją drogą to przy tego typu usterkach warto żeby podać swój przebieg i czy termostat ktoś już wymieniał nie wspominając o plynie i starej chłodnicy . Bo nasze Cari to mają już lat 11-16 i często nic nie robione było bo jezdziło . Pozdro .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl