Zeby te lamelki zadziałały to musza być docisnięte z odpowiednią siłą do sniegu, do tego ta sama siła dba o to zeby opona odpowiedno odprowadziła nadmiar błota spod opony. Profil opony osobiście zakładam wyzszy, wiem ze na zakrętach bedzie sie bujac ale zima i tak nie szaleje a wole w krawęznik przyłożyć oponą niż felgą bo naprawa tańsza
Jak już ktoś napisał - dużo zależy od warunków jazdy. W górach może i lepiej węższe, ale w W-wie + okolice - szczerze wątpię. W zimę pewnie z 70% moich tras, to samo miasto.
Co do prowadzenia - na węższych z wyższym profilem niewątpliwie auto bardziej "kładzie się" w zakrętach, jest mniej stabilne. Oczywiście, nie do tego stopnia, żeby nie dało rady jeździć (a szczególnie, że zimą raczej jeździmy wolniej), ale różnice da się odczuć.
No i jeszcze jedna sprawa, o której chyba nikt nie wpomniał. Pisałem do TMP i miła Pani z działu kontaktu z klientami odpisała, że ave I ma homologację TYLKO na standardowy rozmiar opon 195/60/15. Słyszałem już (informacja niepotwierdzona) o kłopotach z odszkodowaniem w TU z tego powodu. Znając życie, TU wykorzystają każdy haczyk, żeby coś "uszczknąć" dla siebie (np. znany przypadek pomniejszania kwoty szkody w przypadku zastosowanie nie seryjnej rozpórki). A nie każdy ma czas i ochotę latać po sądach i udowadniać, że nie jest wielbłądem.
Także konkludując - ja m.in. dla świętego spokoju założyłem oryginalny rozmiar, a opony Dębice Frigo II - ponoć najlepszy wybór za rozsądne pieniądze. Na razie tego nie wiem - po "sezonie" będę mógł się wypowiedzieć na ich temat.
Pozdrawiam!
P.