Autor Wątek: Check Engine w Corolli LPG  (Przeczytany 41820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wiekar123456

• Gość
Check Engine w Corolli LPG
« dnia: 23 Października 2005, 16:26:29 »
Zainstalowałem LPG do Corolli (BRC Sequent). Wszystko działa prawidłowo tylko pali siękontrolka Check Engine zarówno na benzynie i na gazie. Co robić poza wydłubaniem żarówki od tej kontrolki.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2005, 16:45:28 »
Wyjmij bezpiecznik EFI na 10 min. Po tym czasie włóż go z powrotem odpal na benzynie i daj mu sie rozgrzać na wolnych obrotach (tzw. reset komptera)
przez owe 10 min użyj funkcji   :asearch  na niniejszym forum i tam poczytaj. Generalnie dobrze założony BRC sequent 24 nie powinien zapalać "checka"

wiekar123456

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2005, 17:31:10 »
Dzięki za radęale pomogło na krótko i znów mam jasno w samochodzie. Check engine świeci. Gazownicy myślą co siędzieje. Jutro jadęna kompa.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2005, 18:24:18 »
Dokładnie zapisz nr błędów i ich przekład na nasz jężyk (myślę, że chodzi o lambdę) potem po resecie kompa poproś panów z serwisu, by podejrzeli co robi sonda na gazie i na benzynie - czy idzie raczej w ubogą, czy bogatą mieszankę.
PS. gdzie zakładałeś gaz?
POzdrawiam

wiekar123456

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2005, 20:13:44 »
Gaz zakładałem u gazowników z sieci Eko Alma w Koszalinie. Widziałem ich montaż w wielu samochodach i opinie użytkowników, wszyscy mówili, że jest OK. Montaż u mnie wygląda super, wszystko rozsądnie rozmieszczone pod maską a check engine i tak siępali.
Co do lambdy to moja toyotka ma 17kkm przebiegu i chodzi super na gazie i na benzynie. Sonda przy takim przebiegu chyba jeszcze nie pada.  
Ponadto ten tryb awaryjny to jakiś dla mnie dziwny bo wszystko chodzi bez zarzutu.
Pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Października 2005, 19:46:14 »
pradopodobnie wywala jakiś błąd lambdy nie wymuszający załadowania asekuracyjnej mapy wtrysków - czyli ani nie pali więcej, ani nie jest słabsza niż w trybie normalnym. Też tak miałem i nie przejmowałem siętym zbytnio, tylko jak zaczęła mi gazówka poszarpywać, kupiłem interfejs i sam wyregulowałem (gazownik męczył sie wiele razy i niby ok, a check zapalał sie regularnie co 300 km) - a teraz niby ok.

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2005, 20:19:50 »
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=770&postdays=0&postorder=asc&start=30

Poczytaj tutaj, od postu ThorsHammer (czyli mojego :D ) Może znajdziesz tu jakąś podpowiedź

wiekar123456

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2005, 20:21:14 »
Dzisiaj byłem na kompie, wyrzucił błąd mieszanka za uboga, lambda OK, jutro gazownicy maja regulować. Czy ja dobrze rozumuję, że trzeba obnizyć dawkęgazu.
pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2005, 23:36:56 »
NIgdy w życiu, trzeba dać mu pary i papu więcej, by takiego błędu nie łapał. Najczęstszy bład gazowników- ustawianie na jak najmniejsze sopalanie gazu i jak najbardziej oszczednie - to błędne rozumowanie.

belgrano

• Gość
Odp: Check Engine w Corolli LPG
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2008, 09:43:14 »
Wyjmij bezpiecznik EFI na 10 min. Po tym czasie włóż go z powrotem odpal na benzynie i daj mu sie rozgrzać na wolnych obrotach (tzw. reset komptera)
przez owe 10 min użyj funkcji   :asearch  na niniejszym forum i tam poczytaj. Generalnie dobrze założony BRC sequent 24 nie powinien zapalać "checka"

A gdzie ten bezpiecznik mozna znaleść?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2008, 13:48:40 »
A gdzie ten bezpiecznik mozna znaleść?

Na ogół w skrzynce w komorze silnika :)
Ale u Ciebie ten numer może nie przejść (jeżeli myślisz o E12).
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2008, 11:21:09 »
Dzisiaj byłem na kompie, wyrzucił błąd mieszanka za uboga, lambda OK, jutro gazownicy maja regulować. Czy ja dobrze rozumuję, że trzeba obnizyć dawkęgazu.
pozdrawiam
Witaj
Mam prośbę.
Podaj ten nr błędu. Często gęsto słyszę taką opinię po odczycie kompa "zauboga mieszanka" a jak przychodzi co do czego to okazuje się że to jednak nie mieszanka a przepływomierz itp. Więc jak znasz nr błędu to podaj sprawdzimy czy aby na pewno to "zauboga mieszanka".

Pozdrawiam
Obi

Offline kisiello86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Stycznia 2014, 21:32:53 »
Macie pomysł co takiego dzieje się z moją Tośką. 1,4vvti 2001 rok lpg od 2004 roku, instalacja uwaga, uwaga Tartarini :wallbash: (nie ja zakładałem) Od jakiegoś czasu wyskakuje co kilkaset km check i różne błędy np P1024 i P1027. Auto normalnie jedzie na benzynie, na gazie praktycznie zatraciło przyspieszenie.  Reduktor wymieniony 2 lata temu, wtryskiwacze gazu 4 m-e temu. 2-3 razy regulowałem ją a od pewnego czasu zaczyna brakować mi sił. Gazownik oczywiście wymieniłby cały przód. Natomiast takto powiedział, ze jak sięnic nie dzieje to jezdzić. zgóry dzięki
pozdrawiam
Bo Corolla Jest Tylko Jedna...

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Stycznia 2014, 22:00:41 »
p1024, p1027 jakieś dziwne te błędy. Czym czytane?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Stycznia 2014, 00:12:54 »
Poszukać softu lub gazownika z softem i trzeba zobaczyć co tam się dzieje. Ze świecącym CE raczej bym nie jeździł, poczytaj o LPG w VVTI.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl