Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zamkos

• Gość
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Stycznia 2007, 01:28:28 »
Tak sobie czytam ten temat i mam delikatną uwagę do wszystkich teoretyków środków smarnych stosowanych w motoryzacji: nie piszcie Panowie bzdur i nie dzielcie włosa na czworo. Sprawność i żywotność silnika nie zależy TYLKO od stosowanego oleju, ale też od wielu innych czynników. Opowieści dziwnej treści o mechanikach widzących "zasyfione" silniki (oczywiście wyłącznie za sprawą oleju) także sobie darujcie. Jeszcze ktoś Waszą twórczość przypadkiem przeczyta i uwierzy... Jeżeli chcecie sobie dyskutować o wyższości wiązań molekularnych w Castrolu nad wiązaniami w Mobilu (czy na odwrót), to znajdźcie sobie (albo załóżcie) forum dla kierowców-chemików-fetyszystów.

Od tej pory każdy post, który będzie zawierał herezje o rozszczelniających i psujących się silnikach "bo olej nie od tego producenta co pan Mietek mówił", czy inne wcześniej wymienione, zostanie skasowany.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Stycznia 2007, 02:38:46 »
a ten fabrycznie zalewany do silnikow toyota motor oil to co to jest?
bo ja nie wierze ze toyota produkuje wlasne oleje, pewnie kupuja gdzies i wala wlasna nalepke.
tak właśnie jest, mam bańkę tego oleju ale nie ma na niej nazwy dostawcy - mechanicy mówili mi, że to mobil, po wymianie silnika w corolli zalecili aby zalewać tylko tym olejem (wcześniej był TWS)

Franek

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Stycznia 2007, 07:44:27 »
Panowie przyznałem się, że przeszperałem na temat tych olejów wszystko w necie i jeszcze zamęczyłem kilkanaście osób. I przyznaję, że wiarygodność wszystkich tych informacji jest na tyle mała, że nie można ich uznać za wiążące, czy uwazać za dogmat. Nie rozumiem natomiast czemu uważacie, że rozwijając ten temat popełniam jakiś występek? To co piszę to subiektywne opinie i tylko jako takie mogą być odczytywane. Nie wierzysz twoja sprawa, ale kiedy ucinasz, starasz się ucinać albo bagatelizować moje wypowiedzi z racji funkcji moderatora (ZAMKOS) .... to już ocierasz się cenzurę.:-)
Co do opinii pana "zdzisia" to gdyby nie one to kupił bym sobie pewnie inne auto a nie Yarisa... Na razie nie żałuję wyboru.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Stycznia 2007, 08:38:22 »
kiedy ucinasz, starasz się ucinać albo bagatelizować moje wypowiedzi z racji funkcji moderatora (ZAMKOS) .... to już ocierasz się cenzurę.:-)
Franek - to ja może cos postaram się wyjaśnić, ponieważ byc może rzeczywiście post zamkos'a nie jest do końca czytelny...
Ja go odczytałem tak - jeśli zamierzasz podejmować jakiekolwiek decyzje na podstawie tego co powiedział pan Zdzisiu, to tak jak napisał kolega dar - po prostu bedziesz się poruszał po lini wiedzy/niewiedzy czlowieka, który wyrobił sobie jakąś tam teorię i się jej trzyma - a czy jest ona właściwa/prawdziwa/udowadnialna - nie, to jest jego zbiór doświadczeń życiowych, które akurat ułożyły mu się w taki czy inny obraz sytuacji i tyle... A jeśli przeczyta to ktoś i podejmie taką czy inną decyzję, ponieważ "pan Zdzisiu" tak radzi - szkoda gadać...

A o wiązaniach molekularnych - jeśli ktoś z Was jest mgr chemii i ma wgląd do dokumentacji technicznej producentów - to zapraszam do przedstawiania swoich informacji na forum. Jeśli nie, to wszystkie inne informacje pochodzą z katalogów producentów i "bezstronnych testów" - tak bezstronnych jak testy porównawcze samochodów w niemieckich magazynach motoryzacyjnych... A to, że przeszukałes www w poszukiwaniu info o olejach to ja akurat wiem - ponieważ czytam to forum bardzo dokładnie...

P.S. Franek - dobrze, że kupiłeś Yarisa - pomyśl co by było, gdyby "pan Zdzisiu" doradził Ci np. Punto ???

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Stycznia 2007, 09:15:53 »
Panowie temat jest o olelach .......... do yarisa  :-P
Ja leje Mobil 1 0W-40 czyli standard i nic się nie dzieje zarówno złego jak i dobrego.
Toyota zaleca 0W-30, więc podciągam trochę górną (letnią) wartość, bo lubię pokręcić troszkę silniczek.
Pierwotnie planowałem Mobil 1 5W-50, ale raz, nie chciałem wychodzic ponad to co zaleca producent, dwa ostatnia zima była troche mroźna jak na 5W.  

W jednym z poprzednich aut: Mazda 626 2.0 benzyna, lałem również Mobil 1 0W-40, niestety do tego silnika nie mozna lać 0W, powód? popychacze zaworów, po zalaniu 15W było ok. Nie pamiętam jaki olej zaleca Mazda, ale być może jest to 0W  :oops: Zaś radę o zmianie oleju na 15W otrzymałem do mechanika.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Stycznia 2007, 12:55:50 »
jeżdże na 10W-40 półsyntetyku Castrola (GTX 5 Magnatec) - od nowości w Yarisie był ten olej zalewany więc nie chciałem tego zmieniać, bo chodzi naprawde dobrze, olej jest słomkowy i cały czas full :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

belek

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Stycznia 2007, 18:02:56 »
wlalem mobila 1 5W50 i juz sie cieszylem sliczna praca silnika :) az przyszedlem do domu, sprawdzam maile a tam odpowiedz od mobila:

Szanowny Panie,
Nasze rekomendacje dla Toyota Yaris 1.0 to: Mobil 1 0W-40, Mobil Super FE Special 5W-30, Mobil Super S 10W-40.
Mobil 1 5W50 nie jest zalecany.
Z wyrazami szacunku,
Paweł Białota

no nic - zakladam ze to odpowiedz nie wynikajaca z wiedzy a z regul panujacych w mobilu hehe

p.s.
weszlo mi 2,5l i mam na 3/4 na bagnecie (wymienialem tez filtr) - to typowe?
w ASO zalali tak ze jak sprawdzilem to bylo 1cm nad maximum (rok temu wymieniali wiec nie wiem czy nie bylo wiecej)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Stycznia 2007, 19:07:17 »
wlalem mobila 1 5W50 i juz sie cieszylem sliczna praca silnika :) az przyszedlem do domu, sprawdzam maile a tam odpowiedz od mobila:

Szanowny Panie,
Nasze rekomendacje dla Toyota Yaris 1.0 to: Mobil 1 0W-40, Mobil Super FE Special 5W-30, Mobil Super S 10W-40.
Mobil 1 5W50 nie jest zalecany.
Z wyrazami szacunku,
Paweł Białota
Gdzie można zadać takie pytanie ?
E18_Prestige_MultidriveS

belek

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Stycznia 2007, 23:13:43 »
Gdzie można zadać takie pytanie ?

pytasz powaznie? :shock:

http://www.mobil.pl/Poland-Polish/LCW/C_U.asp
"formularz" na dole

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #99 dnia: 04 Stycznia 2007, 09:35:15 »
Dzięki  :icon_pray: , wczoraj wieczorem wpisywałem ten adres i dostawałem info, że taka strona nie istnieje.  :oops:
E18_Prestige_MultidriveS

Medyc

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Marca 2007, 08:50:21 »
więc co tu wlać? Za miesiąc czeka mnie wymiana..Mam Castrola RS 0-40...Wlać ten sam czy przejść na Mobila 0-40? Od początku w aucie był Castrol

miquel24

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Marca 2007, 12:28:59 »
Uprzejmie informuję, wszystkich, że od nowości mój Yarek jeździ na olejach CASTROL pierwsze SLX 0W-30 a od 4 na CASTROL TWS 10W-60 i muszę powiedzieć, że ma na liczniku 126kkm i nic się nie dzieje. Jest zawsze serwisowany w ASO TOYOTA TARNÓW i złego słowa nie powiem co do CASTROLA i ASO TOYOTA TARNÓW. Pozdrawiam

aresss

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Sierpnia 2007, 14:55:34 »
wITAM SERDECZNIE.
MAM TAKJE PYTANKO CZY WIE KTOś  JAKI JEST NAJLEPSZY FILTR  OLEJU  DO YARISA Z 2002 ROKU POJ 1.0   CZY JEST TO MAN CZY LEPSZY JEST  FILTRON  A MOżE JEST JEKIś INNY  I CZY  TE DWA Są ORGINALNIE tOYOTY?

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 01 Sierpnia 2007, 15:22:09 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=10416.0 tutaj cos jest - Man i Filtron nie są "oryginalnymi " filtrami oleju TOYOTY - nie mam pewności ale chyba oryginalne sa z nadrukiem DENSO  :wink:do nabycia w ASO TOYOTY  :wink: :-) :-)

Pozdrawiam

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #104 dnia: 01 Sierpnia 2007, 16:46:57 »
jeśli ktoś jest zainteresowany to przez dwa tygodnie w MAKRO jest w promocji Castrol 5W40 w cenie 129,32 za bańkę 4+1litr

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2007, 17:01:47 wysłana przez bis24 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl