Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 947390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #240 dnia: 14 Marca 2010, 10:42:05 »
Croom - jak wrazenia z uzytkowania?Ile przejechales na nim, jak zuzycie, jaki przebieg ma Twoje auto?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #241 dnia: 14 Marca 2010, 11:04:48 »
Rewelacja, nic nie ubywa, olej czysty, silnik chodzi rewelacyjnnie, o wiele szybciej sie grzeje i pali o wiele mniej, nawet żona zauważyła różnice po zmianie oleju, tam gdzie nie mogła wyjechać na 4 teraz spokojnie daje rade, mowi mi ze auto stalo sie o wiele bardziej zrywne, szybciej sie wkreca na obroty, ja tez to zauważyłem.
10W/40 nie mowiac juz o 10w-60 to kompletnie zamulenie tego silniczka, na 5W-30 dostaje nowy odech, pracuje bym powiedział idealnie i ciszej od noweo ...SX4 bo porównywałem :-)))
Zamówiłem sobie kilka but. 5W-30 z Amsoila wiec jakby ktos był chetny to odstapie na marginesie.

0W-20 zaleca tylko TMP do silniczków 1NR-FE do reszty bym wlał dobry 0w-30, 5W-30 z GF-4 i klasie SM.

Dla toyoty oleje robi Chevron :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #242 dnia: 14 Marca 2010, 11:19:55 »
nawet żona zauważyła różnice po zmianie oleju, tam gdzie nie mogła wyjechać na 4 teraz spokojnie daje rade, mowi mi ze auto stalo sie o wiele bardziej zrywne, szybciej sie wkreca na obroty, ja tez to zauważyłem.

A może zrobiło się sucho i żona wjeżdża na 4 tam gdzie nie mogła wjechać nie 50 a 70km/h?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #243 dnia: 14 Marca 2010, 11:28:52 »
Nie, zona dojezdza z 15km w jedna strone wiec ma kilka podjazdów a olej juz wymieniłem z pół roku temu, zreszta sam niekiedy yariska jeżdzę to czuję różnicę, silnik naprawdę chodzi lżej, jakis tak bardziej zrywny i szybciej się wkreca na obroty.
Więc do VVT-I zalewanie czegos typu 10W-40 czy jeszcze wyżej to mordęga w mojej ocenie.
Myslę za sam Amsoil sie dodatkowo przyczynił do tego bo w 2C-E też odczuwam różnice na plus, zreszta juz kolega zalał 5W-40 do D4-D i przepaść podobno ....
Ale generalnie VVT-I to 5W-30 API:SM i GF-4 , ekonomia, performance i czego chcieć więcej..
Juz nigdy nie zamulę silniczka, zwłaszcza malego pokroju 1.0 czy 1.3, traci się za dużo, a oleje nowej generacji zapewnia lepsza ochrone dla tych silniczków niz ciężkie smarowidła.

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
« Odpowiedź #244 dnia: 14 Marca 2010, 11:34:12 »
no dobrze a teraz dopisz odp na reszte pytania - jaki przebieg na oleju jaki przebieg wozu, moze jakies raporty spalania np na spiritmonitor? Dzieki.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 14 Marca 2010, 15:32:39 »
No dobrze czy olej typu 0w-20 zapewni prawidłową ochronę silnika na długich trasach (dużych temperaturach?

OT byłem dzisiaj na krótkiej trasie. moje spostrzezenia:
- bardzo cicho w środku nawet przy szybkiej jeżdźie ( 2500 rpm przy 110 km )
-bArdzo dobrze pracująca skrzynia
-już widze że spalanie będzie prawdopodobnie o litr większe niż w starym 1.0
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 14 Marca 2010, 16:15:29 »
Hm...
Yariska 1999r. z silniczkiem 1SZ-FE czyli populany 1.0, od początku jezdzony na castrolu , ostatnie lata 10W-40, niestety nie odbiło się to na czystości jednostki napędowej, korek wlewowy uwalony od środka osadami po tym oleju, srodek równiez mocno zabrudzony co zresztą stwierdził mechanik kiedy uszczelniał osłonę łancucha rorzadu.
Przy przebiegu z tego co pamiętam ok. 115tyś km oczywiscie decyzja, wymiana oleju jesli chce tym autkiem jeszcze posmigac kilka dobrych lat, płukanka motula zalanie motulem 10W-40 synergie +, silnik chodził podobnie jak na castrolu czyli OK.
Po ok. 5tyś zmiana na cos co w moim zdaniu powinno przywrócic silnikowi VVT-I wigor i dobra sprawność czyli najlepszy 5W-30 jaki wg. mnie mozna zalac do VVT-I zgodny z API: SM  GF-4.
Wybór padł na Amsoil:
http://www.amsoil.com/storefront/asl.aspx
Silnik od tej pory czyli od ponad 4 miesiecy pacuje nieporównywalnie lepiej, po przejechaniu ok. 2500km nie ubyło na miarce nic, spalanie w najwieksze mrozy na krótkich odcinkach wynosiło max. 6.1L, teraz jak się zrobiło cieplej widze że robi zdecydowanie wiecej km niz na 10W-40, choć wcale mnie to nie zdziwiło, to najlepsza norma energoszczednosci i performance oraz najmneijsze opory.
Silnik pracuje wyraźnie lepiej, bardziej równo, nie faluje nic, kreci sie zdecydowanie lepiej, czuc ze odzyskał wigor.
Co ciekawe silnik sie o wiele szybciej grzeje, juz po kilku km. można dobrze nagrzać wnętrze, a w te kilka ciepłych dni ani razu nie właczył się wentylator chłodnicy podczas dłuzszego podjazdu do posesji, a na motulu zdażało sie to praktycznie zawsze, więc widac że temp. oleju, i calego silnika jest niższa.
Ja jestem mega zadowolony, juz do żadnego VVT-I nikt nie skusi mnie jakimś grubasem typu 10W-40 czy 10W-60.

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
« Odpowiedź #247 dnia: 14 Marca 2010, 16:39:40 »
Prawde mowiac nie bardzo mnie to przekonuje - ja 2500km robie miesiecznie auto ma 300000 - fakt na mrozie powyzej 20st rozruch moglby byc lzejszy - autko na 1dniowej wycieczce wieden taury wieden zrobilo 960 km i tez jakichs negatywnych wrazen nie dawalo http://www.youtube.com/watch?v=2YDoMGj9_4Q
Chetnie sprobowal bym czy Amsoil poprawi kulture pracy motorka ale boje sie ze wyplucze nagary jesli takie sa i autko zacznie spalac olej - do tej pory miedzy przegladami zuzycie jest zerowe.

No chyba ze wybiore sie do Kraka i mnie powozisz:)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 15 Marca 2010, 11:18:48 »
Co tam 300000km, zobacz:
http://www.amsoil.com/lit/g2578.pdf
ASL 5W-30 ma gwarancje w normalnych warunkach na 25000mil czyli 40000km, w warunkach naprawdę cięzkich 24000km, więc to juz coś.
Mówię o tym oleju co mam w yarisce:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g335.pdf

Widoki alp powalają ...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
« Odpowiedź #249 dnia: 15 Marca 2010, 18:13:08 »
Croom - czy Amsoil ma jakis syntetyk 10w...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #250 dnia: 16 Marca 2010, 10:24:31 »
Tak, Amsoil robi tylko pełnosyntetyczne srodki, ten co wlewam do 2C-E:-)
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2212.pdf

To Olej IV grupy oparty na PAO z domieszką estrowa, z konwencjonalną zawartością popiołów dająca kompletna ochronę.

O nagarach nie ma mowy jesli jest to auto nowe i jeżdzące na dobrym oleju, zalewam kolegom Amsoila 5W-40 do D4-D nawet po flotówkach i jest rewelacja, rozkochuja sie od nowa w autach :-))))
Koledze załatwiłem do D4-D : http://www.amsoil.com/storefront/deo.aspx i jest przepasć w porównaniu do Edga :-)

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pogromcaslaskiej

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 17 Marca 2010, 16:09:32 »
AMSOIL 5w-30 poleciłem mojemu kuzynowi do toyotki 1.3 2004r po przeczytaniu opini na forum strasznie się podjarał ponieważ jest bardzo wyczulonym maniakiem,i każde sugestie typu cichsza praca silnika ,lepiej wchodzi na obroty ,równa praca silnika,pali w -25 jak brzytwa i tak to do niego  przemówiło że olej wysłal mu kumpel z zagranicy.Zrobił przed wymianą płukankę jednostki napędowej i wlał wymarzony olej.Na razie jest trochę rozczarowany ponieważ żadnej zmiany nie zauważył poza zawartością portfela ale szybko mu wytłumaczyłem że to amerykańska technologia i w japońskim samochodzie zadziała z opóźnieniem <diabel> .Poprzedni olej to motul ful syntetyk.

Franek

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: 17 Marca 2010, 21:43:49 »
Croom ile płacisz za Amsa?? 3 lata temu chciałem go kupić ale wtedy bez szans, choć obecnie podchodzę już do sprawy dużo spokojniej i dlatego pytam o cenę.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #253 dnia: 25 Maja 2010, 16:56:36 »
Troche zmienie temat. Porównałem 2 filtry oleju do Toyoty. Jeden to oem toyota denso a drugi Knecht taki który teraz uzywam. Cena oem to ok 32zł a knecht 15zł
Tak wygladają po rozcięciu. Co mnie zdziwiło że oryginał ma mniej ubity wkład i jest jego mniej. Róznią sie troche zaworem w środku ale niema problemu z świecąca kontrolka oleju przy zapłonie silnika Jak dla mnie oryginału nie warto kupować wolałbym 2 filtry Knechta jak za tą cene

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #254 dnia: 26 Maja 2010, 07:24:48 »
adii gdyby Twoje auto napędzał diesel z pewnością w motorze siedział by oem toyota denso.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl