Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 947046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #450 dnia: 04 Maja 2012, 23:24:54 »
Jestem ciekawy Waszych spostrzezeń c do spalania i różnic po zastosowaniu oleju o obnizonej lepkosci strukturalnej.

Chyba kogos zatrudnie do pisania postów i pójde za ciosem jak to robie niektóre firmy bo ja juz nie mogę z racji wykonywanego zawodu niestety  :-P

bądź uczciwy :)
to nie zarzut, że Twoje posty trzeba czytać i brać poprawkę ;) zawsze jeśli coś sprzedajesz powinieneś zachwalić to tak żeby wyszło na lepsze niż jest w rzeczywistości

ja mogę powiedzieć, że obserwuję spadek zużycia o ok. 0,2 litra na tym Xss w porównaniu do 5w40, ale nie wiem na ile ten komputer jest wierny rzeczywistości
dużo dało mi wymiana i czyszczenie przepływki, ale to stwierdzenie 0,2 litra tyczyło się jazdy zarówno na 5w40 jak i Xss na starej przepływce

a co do pisania postów pod zamówienie
na ogół firmy wynajmują ludzi, którzy robią to strasznie nieudolnie (ta sama składnia, zerowy staż, duża częstotliwość atakująca, a potem spokój)
powiem tak, że jeśli ktoś wynajmie kumatych ludzi i ci ludzie będą odpowiedzialni za poszczególne duże, poczytne fora, gdzie zbierają szacunek i reputację za wiedzę i życzliwość to tacy ludzie przeciągnięci na stronę firm są straszliwie niebezpieczną bronią i będą skuteczni i są w stanie wyrobić opinię tłumu

pół biedy jak ten produkt jest dobry, ale najczęściej taki produkt broni się sam
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2012, 23:28:55 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #451 dnia: 04 Maja 2012, 23:28:39 »
Czyli auto pali mniej 0.2L na 100km ?
U mnie było podobnie przy zmianie z motula 10W40 w 1SZFE na 0W20 a wcześniej 5W30, spadek zużycia paliwa ok. 0.2L/100km a niekiedy nawet 0.4.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #452 dnia: 04 Maja 2012, 23:31:09 »
Czyli auto pali mniej 0.2L na 100km ?
U mnie było podobnie przy zmianie z motula 10W40 w 1SZFE na 0W20 a wcześniej 5W30, spadek zużycia paliwa ok. 0.2L/100km a niekiedy nawet 0.4.

wg. komputera tak

wcześniej głównie Magnatec 5w40 z Niemiec od popularnego kolegaberlin, zdarzyło się też od Małgorzaty ze Szczecina, która podobno syfem potrafiła też handlować (nie wiem, takie plotki)
raz ELF 5w40 LDX też od kolegaberlin

dopiero zalałem Millers Xss 5w30 a5/b5 kupiony z paragonem w firmie w Gdańsku, która handluje i ma partnera Millersa, przepłukane Millers Engine Flush wg. instrukcji

dolewam też regularnie do zupy Millers Ecomax
TIIDA '09

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #453 dnia: 04 Maja 2012, 23:32:56 »
A jakie przebiegi roczne robisz ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #454 dnia: 04 Maja 2012, 23:41:08 »
A jakie przebiegi roczne robisz ?

ciężko powiedzieć, pewnie z 9 tysięcy rocznie, mało, bo na uczelnię często dojeżdżam komunikacją bo mam blisko
samochód w mieście 99% czasu jeździ
TIIDA '09

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #455 dnia: 04 Maja 2012, 23:47:05 »
No to tak na szybko masz 100zł w kieszeni rocznie  :good:
Jak auta jeżdza po 20 000km rocznie i przesiadaja sie z czegoś innego jest 2 albo 3 razy wiecej ..
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #456 dnia: 10 Maja 2012, 21:49:01 »
widze ze tak wzajemnie sobie gadacie o niczym - przeciez 0.2l to jest blad pomiarowy - musielibyscie uzytkowac auto w identycznych warunkach a teraz robi sie cieplej wiec auta mniej pala.

Jak chcecie sprawdzic spalanie to moze zrobcie podobnie jak ja sprawdzalem zuzycie z wlaczonymi swiatlami led a mijania - podpiąłem sie kompem do starletki i wyszlo jak na dloni 0.54l / h z ledami i 0.72l/h z mijania. Tak samo mozna zrobic z olejem.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #457 dnia: 11 Maja 2012, 07:30:23 »
nie długo napiszecie, że kogut znosi jajka
nie dopiszecie jednak, że tylko wtedy jak schodzi po drabinie :cheesy:

Co tu rozpisywać się o 0.2 lilta /100 i wyższości jednego nad drugim.
Aby dostrzec JAKIEKOLWIEK różnice trzeba katować auto do odcinki, zamykać liczniki,
niektórym z tego forum udaje się nawet jechać szybciej niż wyświetla wyświetlacz- tak na marginesie.
Przebiegi muszą być znacznie większe niż podaje kolega kilka postów wyżej.

Zgadzam się z tym, że jedne oleje są pochłaniane przez silniki, inne mniej
ale nie piszcie, że 0,2 litry w/g komputera i to jeszcze 99% jazdy po mieście.
o oszczędnościach rocznych po 20kkm jak ktoś jeździ 0,9kkm.

Tego nie da się  już czytać.
Wiem napiszecie,
że mogę nie czytać (kropka)...

pozdrawim
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2012, 07:37:20 wysłana przez bis24 »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #458 dnia: 11 Maja 2012, 10:01:24 »
to wlej Lotos z Makro na fakturę i pośmiej się z frajerów

nie leję lepszego oleju dla oszczędności spalania bo wiem, że jest żadna, albo niewielka
Croom prosił o opinię, to napisałem co mi wychodzi w tej kwestii. Ciekawe, że nagle komputer zaczął się na moją korzyść mylić
TIIDA '09

marmat123

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: 24 Maja 2012, 08:52:36 »
Witam,

Mam Yarisa 1.4 r 2004 z silnikiem D4D no i czeka mnie wymiana oleju silnikowego. I wobec czego mam pytanie ostatnio dostałem od znajomego 4 litry oleju MOBIL 1 0W40 NEW LIFE. Nie wiem czy ten olej będzie się nadawał do yariski. Bo czytam różne opinie i każdy coś innego pisze. i już powoli robi mi się mętlik w głowie.  Może ktoś coś doradzi czy może być ten olej?  Poprzednio miałem informacje na nalepce że był wlany 0w30 ale nie wiem jakiej firmy.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #460 dnia: 24 Maja 2012, 13:52:39 »
może być
TIIDA '09

marmat123

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: 26 Maja 2012, 08:29:27 »
A do tej mojej yariski 2004r 1.4 D4D mogę nalać MOBIL 1 PEAK LIFE 5W50 bo wczoraj mi brat taki ojel kupił a szkoda byloby go nie zuzyć?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #462 dnia: 26 Maja 2012, 09:18:01 »
A do tej mojej yariski 2004r 1.4 D4D mogę nalać MOBIL 1 PEAK LIFE 5W50 bo wczoraj mi brat taki ojel kupił a szkoda byloby go nie zuzyć?

zarówno 0w40 jak i 5w50 nie są olejami 1 wyboru do tego samochodu, aczkolwiek użycia zarówno jednego jak i drugiego będzie ok, skoro już są kupione
TIIDA '09

marmat123

• Gość
« Odpowiedź #463 dnia: 26 Maja 2012, 13:39:36 »
To jaki jest najlepszy olej do tego autka tak na przyszlosc

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #464 dnia: 26 Maja 2012, 14:01:11 »
Najlepszy dla Ciebie, dla osoby u której robisz zakupy czy dla producenta ?? ;)

Jeżeli nie wiesz jaki olej zalać to najlepszy będzie ten który jest wpisany w instrukcji obsługi Yarisa (chodzi mnie o parametry), marka w sumie bez znaczenia' :)
Nie próbuj kupić za dodatkowe złotówki 'spokoju' wynikającego z posiadania poleconego przez kogoś 'najlepszego oleju' bo to IMHO bezsensu... pomyśl jak jeździsz, poczytaj trochę o olejach i sam będziesz w stanie wybrać "najlepszy olej do tego autka" :)

Pozdrawiam
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl