Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #540 dnia: 28 Sierpnia 2012, 20:53:28 »
nikt się nie kłóci, ale jeśli masz możliwość za podobne pieniądze wlać coś lepszego, odpowiedniego - to dlaczego nie?
na pewno nie są to pierdoły
Coś lepszego? Na jakiej podstawie tak sądzisz, że lepsze? Pokaż mi rozebrany silnik po 200 tysiącach czy 500 tysiącach z yarka 1.0 z pomiarami cylindrów i wałków na dwóch czy trzech olejach to może uwierzę bo tak to nie łykam tego. Wszystko się opiera o jakieś wywody. Byłem w największej hamowni silników w Polsce, widziałem i słyszałem o wiele więcej niż jakieś filmiki na YT i opinie wyssane z palca... I jak nie wlejesz jakiejś podróby to silnika nie zajedziesz szybko nawet jak na 15W40 będziesz lał.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #541 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:18:03 »
nikt się nie kłóci, ale jeśli masz możliwość za podobne pieniądze wlać coś lepszego, odpowiedniego - to dlaczego nie?
Coś lepszego? Na jakiej podstawie tak sądzisz, że lepsze? Pokaż mi rozebrany silnik po 200 tysiącach czy 500 tysiącach z yarka 1.0 z pomiarami cylindrów i wałków na dwóch czy trzech olejach to może uwierzę bo tak to nie łykam tego. Wszystko się opiera o jakieś wywody. Byłem w największej hamowni silników w Polsce, widziałem i słyszałem o wiele więcej niż jakieś filmiki na YT i opinie wyssane z palca... I jak nie wlejesz jakiejś podróby to silnika nie zajedziesz szybko nawet jak na 15W40 będziesz lał.

nic ci nie będę pokazywał, moim zdaniem to co można o tym przeczytać na internecie wystarczy - nie wiem czy wiesz, ale przykładowo Opel zabrania stosowania 10w40 w temperaturze -15 czy -20'C

hamownie, rozbieranie silników, aparatura, pomiary cylindrów, już biegnę
wyłóż kasę to się można pobawić, bo tak ja mam wiele wywodów, opinii, filmików, a ty nie masz nic :)

lej sobie co chcesz i jak chcesz, tylko nie zabraniaj dyskusji tym, którzy mają inne zdanie

PS co tam Mistrzuniu widziałeś i słyszałeś na tej największej hamowni silników w Polsce?
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2012, 21:21:00 wysłana przez paba »
TIIDA '09

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #542 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:39:53 »
Paba jezeli mój olej Castrol jest chu..wy :-P to czym mam się kierować kupując nowy olej? Chodzi mi o te wszystkie normy i oznaczenia, gdzie mogę znaleść jakieś informację na ten temat? I czy filtr Mann bedzię dobry? a może Bosh? Powiem Wam ciekawostkę, że moje porzednie auto (Rover 214 Si 103KM 1997r.) zalewałem olejem K2 0W40 i nigdy nie miałem jakiegokolwiek wycieku, silnik nie spalał oleju powyżej normy i pracował idealnie pomino, że silniki rovera nie należą do wytrzymałch i solidnych... Spytałem kiedyś z ciekawości sprzedawcy w sklepie dlaczego producent przewidział olej 10W40... usłyszałem odpowiedź, że kiedyś nie było olejów 0W40 i gdyby wtedy były napewno producent zalecałby właśnie takie oleje ponieważ są najbezpieczniejsze do silnika... nie wiem ile w tym było prawdy ale skusiło mnie to. A tak z ciekawości jest tu ktos kto ma nowe auto? Jaki olej teraz poleca producent?
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2012, 21:44:20 wysłana przez hawczyn »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #543 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:58:30 »
Paba jezeli mój olej Castrol jest chu..wy :-P

nawet nie o to chodzi, że Castrol
bo jedzie się na Castrola, a nie o to chodzi - chybiłeś z normami
zalecenia Toyoty do silników vvti są jasne, Toyota Japan zaleca nawet 0w20 do tych motorów, Toyota Europe 5w30, 0w30 również jest stosowana w serwisach i była

jak zajrzysz w instrukcję to Toyota chce żebyś zalał olej energy conserving, zamysł jest taki aby stosować olej z ACEA A5/B5 (A1/B1 - to praktycznie te same normy, różnią się dolną granicą HTHS)

dalej, są to silniki pozbawione wszelkich układów FAP/DPF, także oleje oparte na niskim poziomie SAPS, z normami ACEA z serii C to nie są właściwe oleje

i mi tylko o to chodzi, z Castrola nie widzę poprostu oleju, który spełniałby te wymagania

Cytuj (zaznaczone)
to czym mam się kierować kupując nowy olej? Chodzi mi o te wszystkie normy i oznaczenia, gdzie mogę znaleść jakieś informację na ten temat?

na forach wypowiada się wielu ludzi z bardzo dużą wiedzą, np. na forum Subaru, na forum bobistheoilguy.com, na niemieckiej wikipedii, na stronach poświęconych opisom norm ACEA obowiązującej w Europie i wiele, wiele innych, jeszcze lepszych może adresów

Cytuj (zaznaczone)
I czy filtr Mann bedzię dobry? a może Bosh?

osobiście mam taką listę: Bosch, Mann, Knecht, Denso, Micro (kolejność przypadkowa)

Cytuj (zaznaczone)
Powiem Wam ciekawostkę, że moje porzednie auto (Rover 214 Si 103KM 1997r.) zalewałem olejem K2 0W40 i nigdy nie miałem jakiegokolwiek wycieku, silnik nie spalał oleju powyżej normy i pracował idealnie pomino, że silniki rovera nie należą do wytrzymałch i solidnych...

bo w naszych warunkach klimatycznych 0w40 sprawdzi się lepiej niż 10w40 czy 15w40
inna sprawa to kto robi ten olej dla K2 i jak wyglądały normy dla tego Rovera
niektórzy bardzo się krzywią na widok 0w40, a z takiego 0w40, po całkiem niedługim czasie parametrowo robi się 5w

Cytuj (zaznaczone)
Spytałem kiedyś z ciekawości sprzedawcy w sklepie dlaczego producent przewidział olej 10W40... usłyszałem odpowiedź, że kiedyś nie było olejów 0W40 i gdyby wtedu były napewno producent zalecałby właśnie takie oleje ponieważ są najbezpieczniejsze do silnika... nie wiem ile w tym było prawdy ale skusiło mnie to. A tak z ciekawości jest tu ktos kto ma nowe auto? Jaki olej teraz poleca producent?

Toyota i Honda w wielu obecnie samochodach nowych zaleca olej 0w20 (np. Toyota GMO)
a "króluje" w instrukcjach większości marek 5w30

PS
jako, że to temat o olejach, natrafiłem na forum corolli bardzo fajny wpis Crooma
czytam niektóre jego posty z przymróżeniem oka, bo jest sprzedawcą i wiadomo, że raz zachwala X, a raz Y, ale ta wypowiedź ciekawa

Cytat: Croom
Coraz lepsza jakość bazowych olejów mineralnych od I do III Grupy wskazuje, iż
wprowadzając nowoczesne wodorowe procesy przerobu ropy naftowej, dąży się do
maksymalizacji udziału w oleju bazowym węglowodorów o strukturze izoparafinowej,
charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem lepkości, wysoką czułością na działanie
inhibitorów utleniania oraz poprawionymi właściwościami użytkowymi w stosunku do
konwencjonalnych olejów mineralnych.
Dlatego też producenci olejów bazowych Grupy III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej
przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je
jako oleje syntetyczne. Uwieńczeniem tych zabiegów w Stanach Zjednoczonych było
wydanie w kwietniu 1999 r. orzeczenia przez Urząd Rady ds. Lepszego Handlu w Pań-
stwowym Wydziale ds. Reklamy (National Advertising Division of the Council of Better
Business Bureaux). Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju
bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny.
Decyzja ta wywołała wiele sprzecznych opinii, szczególnie w kręgach specjali-
stów zajmujących się badaniami i produkcją olejów syntetycznych należących do
Grupy IV, a więc zarówno polialfaolefin (PAO), jak i innych olejów syntetycznych,
zakwalifikowanych do Grupy V – np. olejów estrowych, polialkilenoglikoli czy też
syntetycznych olejów węglowodorowych, takich jak poliizobuteny i alkiloaromaty.
W opiniach tych podkreślany jest fakt, iż termin „syntetyczny” dotyczy produktu
składającego się ze związków o określonej, zdefiniowanej strukturze, otrzymywanych
drogą syntezy z innych związków (molekuł), co pozwala zaprojektować i przewidzieć
jego strukturę i właściwości, a tego o olejach mineralnych Grupy III nie można powiedzieć .

Tak to wyglada.

Cyt. pochodzi z pracy "Wpływ budowy chemicznej
bazowych olejów smarowych na ich biodegradowalność
i wybrane właściwości eksploatacyjne"

Polecam może się komuś uda kupić , sam rozmawiałem z autorką przesympatyczna osoba i wykładowca w jednej osobie na Uniwersytecie Wrocławskim
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2012, 22:07:23 wysłana przez paba »
TIIDA '09

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #544 dnia: 29 Sierpnia 2012, 19:41:26 »
Paba u mnie w sklepie jest ten olej który polecasz czyli ELF Evolution SXR 5W-30
http://allegro.pl/oryginalny-elf-evolution-sxr-5w-30-a-4-l-i2575297731.html
Swoją drogą nie jest drogi bo za Castrola rok temu zapłaciłem grubo ponad 100 i myślałem, że mam markowy dobry olej a jeśli dobrze zrozumiałem Twój wykład to kupiłem droższy z gorszymi parametrami i zapłaciłem tylko za markę i reklame :-P

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #545 dnia: 29 Sierpnia 2012, 19:42:26 »
Paba u mnie w sklepie jest ten olej który polecasz czyli ELF Evolution SXR 5W-30
http://allegro.pl/oryginalny-elf-evolution-sxr-5w-30-a-4-l-i2575297731.html
Swoją drogą nie jest drogi bo za Castrola rok temu zapłaciłem grubo ponad 100 i myślałem, że mam markowy dobry olej a jeśli dobrze zrozumiałem Twój wykład to kupiłem droższy z gorszymi parametrami i zapłaciłem tylko za markę i reklame :-P

nieodpowiedni :)
weź tego Elfa jak nie chcesz wydać dużo, a mieć po prostu olej, który robi robotę
TIIDA '09

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:09:18 »
ok dzięki :good:

Offline medor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #547 dnia: 30 Sierpnia 2012, 20:09:21 »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #548 dnia: 30 Sierpnia 2012, 20:18:15 »
http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/oleje.html

nic nowego, ale dobrze napisane, poza tym straszeniem "syntetykiem" w starszym aucie przy aucie pracującym na oleju mineralnym
TIIDA '09

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #549 dnia: 02 Września 2012, 09:17:35 »

nic ci nie będę pokazywał, moim zdaniem to co można o tym przeczytać na internecie wystarczy - nie wiem czy wiesz, ale przykładowo Opel zabrania stosowania 10w40 w temperaturze -15 czy -20'C

hamownie, rozbieranie silników, aparatura, pomiary cylindrów, już biegnę
wyłóż kasę to się można pobawić, bo tak ja mam wiele wywodów, opinii, filmików, a ty nie masz nic :)

lej sobie co chcesz i jak chcesz, tylko nie zabraniaj dyskusji tym, którzy mają inne zdanie

PS co tam Mistrzuniu widziałeś i słyszałeś na tej największej hamowni silników w Polsce?
Różnica jest taka że Wy dyskutujecie a ja mam styczność z praktyką więc patrzę zawsze z uśmiechem na twarzy na te dyskusje na forach o olejach i co one nie potrafią... A w rzeczywistości wygląda to tak że, producenci tylko zalecają oleje o danych parametrach. Jak wlejesz inny to przy normalnym użytkowaniu (a jarek to nie wyścigówka, pupy nie urywa) tego nie odczujesz ani nie będzie miał drastycznego wpływu na zużycie silnika. Tym bardziej jak zmieniasz go co 10-15kkm... Silnik po 200tysiącach będzie nadal jak nowy. Silnik najbardziej zużywa się na przepracowanym oleju i tego należy unikać bo wtedy zużywa się wszystko, panewki, uszkadzają się cylindry i potem już nic nie pomorze więc jak po kimś kupiłeś samochód to jeździsz jak na bombie. A z drugiej strony jesteśmy w takim kraju gdzie zimy są mroźne a lata gorące więc gdybyś chciał być taki super fajny to byś musiał zmieniać olej na lato i na zimę bo oleje wielosezonowe zawsze parę dni w roku są jednak poza specyfikacją.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #550 dnia: 02 Września 2012, 14:52:37 »
Cytuj (zaznaczone)
Różnica jest taka że Wy dyskutujecie a ja mam styczność z praktyką

a skąd wiesz z czym mam styczność? jestem bardzo ciekawy jaka to styczność bo narazie napisałeś, że widziałeś i słyszałeś w największej hamowni w Polsce

Cytuj (zaznaczone)
więc patrzę zawsze z uśmiechem na twarzy na te dyskusje na forach o olejach i co one nie potrafią... A w rzeczywistości wygląda to tak że, producenci tylko zalecają oleje o danych parametrach.

wiesz na co ja patrzę z uśmiechem? nie na to czy ktoś bierze Castrola zamiast Motula, itp., tylko na przykład mając dostęp do oleju opartego na tradycyjnym poziomie fosforu, popiołów, siarki - kupują olej zalecany do aut z DPF, FAP, zamiast lać olej 5w30 leją bez sensu 15w40 (nie jest to oszczędność ceny)

nie wmówisz mi np., że wytworzy się zimą odpowiedni klin smarny, wystarczająco szybko zimą przy oleju 15w40 i, że to nie ma wpływu
to, że nie jestem w stanie Ci przedstawić danych laboratoryjnych, to nic nie znaczy

Cytuj (zaznaczone)
A z drugiej strony jesteśmy w takim kraju gdzie zimy są mroźne a lata gorące więc gdybyś chciał być taki super fajny to byś musiał zmieniać olej na lato i na zimę bo oleje wielosezonowe zawsze parę dni w roku są jednak poza specyfikacją.

zgadza się
TIIDA '09

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #551 dnia: 02 Września 2012, 15:25:23 »
Cytuj (zaznaczone)
Różnica jest taka że Wy dyskutujecie a ja mam styczność z praktyką

a skąd wiesz z czym mam styczność? jestem bardzo ciekawy jaka to styczność bo narazie napisałeś, że widziałeś i słyszałeś w największej hamowni w Polsce

Taką mam pracę że bywam w wielu firmach motoryzacyjnych w Polsce i nie tylko (Czechy, Francja, Niemy) A ta firma robi testy samochodów (nawet miałem styczność z 4 drzwiową 500 i jakimś cudem, którego nie potrafiłem rozpoznać) i silników, grubo ponad 20 hamowni silnikowych gdzie silniki chodzą całymi dniami (pierwszy raz na oczy takie coś widziałem, tyle żelastwa w różnych warunkach atmosferycznych, pod różnym obciążeniem a jak hałasuje). Widziałem parę silników rozebranych po różnym przebiegu, rozmawiałem z ludźmi tam pracującymi. Ogólnie, chciałbym tam pracować, [cenzura] fajna firma no i można posiedzieć przy tym co się lubi :)

Offline medor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #552 dnia: 03 Września 2012, 19:22:27 »
Przykładowe oleje 5W-30 A1/B1 lub A5/B5
BP Visco 5000 FE 5W-30 (A5/B5, FORD 913-C, ILSAC GF-4)
Castrol MAGNATEC A1 FORD 5W-30
Castrol MAGNATEC PROFESSIONAL A5 5W-30
Castrol EDGE PROFESSIONAL A5 FORD 5W-30
Elf Evolution SXR 5W-30
Ford Formula F 5W-30
Fuchs TITAN GT1 PRO C-1 5W-30
Fuchs TITAN GT1 PRO C-2 5W-30
Liqui Moly LEICHTLAUF SPECIAL 5W-30 1164
Liqui Moly LEICHTLAUF SPECIAL F 5W-30 3853
Liqui Moly TOP TEC 4300 5W-30 3741
Lotos QUAZAR F 5W-30 (ACEA A1/B1, TBN 10.0, Pourpoint -42C)
Mazda Dexelia ULTRA 5W-30 (ACEA A5/B5)
Meguin Surface Protection SAE 5W-30 (A5/B5-2008, FORD 913-C, TBN 8.0, Pourpoint -33C)
Meguin Leichtlauf Engine SAE 5W-30 (A1/B1-2004, FORD 913-B, TBN 10.3, Pourpoint -39C)
Meguin Fuel Economy 5W-30 (ACEA A1-04/A5-04/B1-04/B5-04/C2-04, TBN 7.9, Pourpoint -40C)
Millers XF LONGLIFE ECO 5W-30 (A5/B5-2008, FORD 913-C)
Millers XF LONGLIFE C2 5W-30 (A5/B5, C2)
Millers XSS 5W-30 (A1/B1, FORD 913-B)
Mobil Super 3000 5W-30 FE
Mobil Super FE Special 5W-30
Motul 8100 Eco-nergy 5W30
Orlen PLATINUM MaxExpert F 5W-30
Shell Helix HX7 AF 5W-30 (dawniej Helix Plus F 5W-30)
Statoil LazerWay F 5W-30 (A1/B1, FORD 913-C, Pourpoint -45C)
Texaco Havoline Energy 5W-30
Texaco Havoline Energy EF 5W-30
Toyota Fuel Economy 5W-30
Toyota Premium Fuel Economy 5W-30
Total Quartz FUTURE 9000 5W-30
Total Quartz INEO ECS 5W-30 (A5/B5/C2-2007, Pourpoint -36C)
Valvoline SynPower FE 5W-30 (A5/B5-2008, FORD 913-C, TBN 8.5, Pourpoint -45C)
Valvoline MaxLife FE 5W-30
Valvoline DuraBlend FE 5W-30
... i każdy inny olej posiadający na opakowaniu informację, że spełnia normy SAE 5W-30 i ACEA A1/B1 lub A5/B5

Przykładowe oleje 5W-30 C2 i C1
Castrol SLX Profesional Powerflow C1 5W-30
Castrol SLX EDGE PROFESSIONAL 5W-30 C1
Fuchs TITAN GT1 PRO C-1 5W-30
Fuchs TITAN GT1 PRO C-2 5W-30
Liqui Moly TOP TEC 4300 5W-30 3741
Liqui Moly TOP TEC 4500 5W-30
Mazda DEXELIA DPF 5W-30
Meguin Motorenoel Ecology 5W-30
Meguin Fuel Economy 5W-30 (ACEA A1-04/A5-04/B1-04/B5-04/C2-04, TBN 7.9, Pourpoint -40C)
Millers XF LONGLIFE C2 5W-30 (A5/B5, C2)
Millers XF LONGLIFE C1 5W-30 (C1, FORD 913-B, Mazda DPF, Mitsubishi DPF, Pourpoint -40C)
Motul 8100 ECO-CLEAN+ C1 5W-30
Motul 8100 ECO-CLEAN C2 5W-30
Statoil LazerWay C1 5W-30
Statoil LazerWay C2 5W-30
Texaco Havoline Energy EF 5W-30
Total Quartz INEO ECS 5W-30 (A5/B5/C2-2007, Pourpoint -36C)
Toyota Premium Fuel Economy 5W-30
... i każdy inny olej posiadający na opakowaniu informację, że spełnia normy SAE 5W-30 i ACEA C1 lub C2

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #553 dnia: 03 Września 2012, 19:29:03 »
jak już coś wklejasz to wypadałoby dać cytat i źródło :cheesy:
jest to fajne zestawienie jeśli ktoś potrzebuje takiego oleju (ACEA a1/b1, a5/b5)

@piokli
avensis.info
http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=13043

TIIDA '09

Offline medor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #554 dnia: 04 Września 2012, 18:17:21 »
Paba – to że na olejach się znasz to wiedziałem , ale ty jeszcze masz zacięcie detektywistyczne ( ty robisz w dochodzeniówce ? )  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl