Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #615 dnia: 06 Kwietnia 2013, 23:31:40 »
Croom ma coś nowego podobno będzie to lał do yarka 1.0

ciekawe jak wyjdzie

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #616 dnia: 07 Kwietnia 2013, 10:12:22 »
redline potrafi być dobry jedynie na papierze :)
na forum subaru pisali jak szybko traci czasem parametry i nie zapewnia dobrego smarowania, a u nich silników od kosiarek raczej nie ma :)

już nie mówiąc, że ten redline to 70pln/kwarta
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #617 dnia: 07 Kwietnia 2013, 11:28:25 »
na forum subaru pisali jak szybko traci czasem parametry i nie zapewnia dobrego smarowania

Paba, wydaje się, że łebski jesteś gość  :good:  i jakąś tam wiedzę na temat olejów posiadasz (lub jej namiastki)
Ale jak możesz powielać takie informacje ???
Pamiętaj, że wiele osób na forum traktuje cię jak wyrocznię  :cheesy: .

W jaki sposób to co napisałeś powyżej zostało stwierdzone ?
Ktoś zlecił badania chemiczno-mechaniczno-tribologiczne ?
Jeśli tak, to czy przeprowadzono analizy porównawcze (na oleju świerzym i przepracowanym) wybranych parametrów oleju i podzespołów silnika ?

Czy może są to tylko stwierdzenia jakiegoś "banaczka" który szpicem buta pokopał w oponę i stwierdził: "olej słabo smaruje , stracił parametry"   :cheesy:   :-)   :laugh:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #618 dnia: 07 Kwietnia 2013, 12:00:39 »
na forum subaru pisali jak szybko traci czasem parametry i nie zapewnia dobrego smarowania

Paba, wydaje się, że łebski jesteś gość  :good:  i jakąś tam wiedzę na temat olejów posiadasz (lub jej namiastki)
Ale jak możesz powielać takie informacje ???
Pamiętaj, że wiele osób na forum traktuje cię jak wyrocznię  :cheesy: .

W jaki sposób to co napisałeś powyżej zostało stwierdzone ?
Ktoś zlecił badania chemiczno-mechaniczno-tribologiczne ?
Jeśli tak, to czy przeprowadzono analizy porównawcze (na oleju świerzym i przepracowanym) wybranych parametrów oleju i podzespołów silnika ?

Czy może są to tylko stwierdzenia jakiegoś "banaczka" który szpicem buta pokopał w oponę i stwierdził: "olej słabo smaruje , stracił parametry"   :cheesy:   :-)   :laugh:
nie no, na zaawansowane badania nie mam kasy :)
bez problemu można sobie znaleźć UOA na necie (tak wiem, że to nie Toyota)
http://lubrify.com/blackstone/J5-GTI-Elf.pdf

parametrowo te racing oleje wyglądają genialnie
natomiast okazuje się, że do yarisa i innych aut typo dupowóz to niekoniecznie, że jest to przerost formy nad treścią, bo te oleje estrowe nie chronią lepiej przy zimnych rozruchach, w codziennym użyciu wychodzi szybsza degradacja
wiele ludzi na bobistheoilguy zwraca uwagę na miedź przy 2-3 tysiącach mil, inny forumowicz pisał o panewkach w oleju na wskutek niedostatecznego smarowania podczas rozruchów

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2013, 14:06:14 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #619 dnia: 07 Kwietnia 2013, 12:42:04 »
date=1365326905]
parametrowo te racing oleje wyglądają genialnie
natomiast okazuje się, że do yarisa i innych aut typo dupowóz to niekoniecznie, że jest to przerost formy nad treścią, bo te oleje estrowe nie chronią lepiej przy zimnych rozruchach,

Otóż to, otóż to  :-)

Jak dla mnie to bicie piany i 100% marketingu  :laugh:
To, że produkt niszowej firmy X ma parametr Y o 0.001% lepszy od ogólnodostępnych olejów (jakiegokolwiek markowego producenta) o niczym jeszcze nie świadczy. Jak to się przekłada na codzienną eksploatację ???
Zwykły użytkownik bez odpowiednich analiz różnicy nie zauważy i nie odczuje (oprócz tej w portfelu)

Moja wiedza ogólna i jakieś tam doświadczenie wskazuje, że pewnie wszyscy producenci na danym rynku używają oleju bazowego z tego samego źródła (lub jeśli z rożnych źródeł to o tych samych lub pomijalnych różnicach właściwości).
Pozostaje tylko kwestia dodatków (ale akurat ta dyscyplina, nie daje aż takich możliwości, żeby "przeskoczyć konkurencję o lata świetlne").
Nawet jak ktoś wymysli jakiś nowy związek w roli dodatku, to konkurencja za pomocą stosunkowo prostych analiz chemicznych jest w stanie to ropzpracować.
Czyli znowu wszyscy "mają to samo" :)

Zawsze powtarzam, że nowoczesne oleje (byle oryginały a nie podróby) są na tyle zaawansowane technologicznie, że do naszych pojazdów, ekspoloatowanych w naszym klimacie i naszych "cywilnych" warunkach wystarczają z nawiązką.
A jeśli zmieniamy olej co 10-15 tkm to tym bardziej nie powinniśmy mieć obaw.

Pamiętaj, dzisiaj to marketingowcy a nie naukowcy i technolodzy dbają o to żebyś miał wlany właściwy olej.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2013, 12:45:20 wysłana przez tomery »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #620 dnia: 07 Kwietnia 2013, 15:43:46 »
oczywiście, że masz wiele racji

generalnie widzisz tylko w przypadku yarisów ciągle popełniane są błędy w stylu 10W60, 5W50, 10W40 czy inne
niektórzy myślą, że tuningują auto lejąc olej racing

no i nietrzymanie się wymian, znam kilka pań co myślało, że na wymianę olejową jeździ się wtedy, gdy na wyświetlaczu zabłyśnie czerwony Aladyn :-)
tymczasem po tych 10, 15 tysiącach kilometrów degradacja jest spora
ogromną czkawką np. dla silników 1.5dci odbiły się te wymiany co 30 kkm
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2013, 15:45:27 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline rafi075

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #621 dnia: 07 Kwietnia 2013, 18:22:08 »
ja zawsze lałem ,mechanik zalewał do wszystkich aut 10w40 mobil i było ok . a teraz mam verso z 2000 roku i przebieg 130 000 zalał mi mobil 10w40 i nie jestem zadowolony ? gorzej pali ?

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #622 dnia: 07 Kwietnia 2013, 19:18:11 »

generalnie widzisz tylko w przypadku yarisów ciągle popełniane są błędy w stylu 10W60, 5W50, 10W40 czy inne
No z tym 10W40 to bym nie nazwał błędem. W naszych warunkach klimatycznych taką samą klapą będzie 0W20 gdzie olej jest płynny jak woda a cały film olejowy jest bardzo cieńki co przy wysokich temperaturach w lecie może doprowadzić do jego zerwania i pozamiatane. Weź też pod uwagę, że masa jarków na oleju 10W40 jeździła we flotach i spokojnie po 200tyś robiły. Dlatego jak dla mnie 5W30 jest najlepszą opcją ale 10W40 spokojnie da radę. Sam bym się obawiał zalać 0W20 bo przy moim stylu mogło by się skończyć to zatarciem silnika (oczywiście mówię o silniku benzynowym) bo diesel D4D to tylko 5W30.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #623 dnia: 07 Kwietnia 2013, 19:32:55 »

No z tym 10W40 to bym nie nazwał błędem. W naszych warunkach klimatycznych taką samą klapą będzie 0W20 gdzie olej jest płynny jak woda a cały film olejowy jest bardzo cieńki co przy wysokich temperaturach w lecie może doprowadzić do jego zerwania i pozamiatane. Weź też pod uwagę, że masa jarków na oleju 10W40 jeździła we flotach i spokojnie po 200tyś robiły. Dlatego jak dla mnie 5W30 jest najlepszą opcją ale 10W40 spokojnie da radę. Sam bym się obawiał zalać 0W20 bo przy moim stylu mogło by się skończyć to zatarciem silnika (oczywiście mówię o silniku benzynowym) bo diesel D4D to tylko 5W30.
na grubszym oleju możesz mieć nieoptymalną pracę na vvti, pytanie po co to robić :)
robiły, robiły, bo na każdym pojedzie, tylko znów j/w
TIIDA '09

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #624 dnia: 07 Kwietnia 2013, 20:11:20 »
na grubszym oleju możesz mieć nieoptymalną pracę na vvti, pytanie po co to robić :)
robiły, robiły, bo na każdym pojedzie, tylko znów j/w
Na rzadkim (aczkolwiek często polecanym na forum) będzie dobrze do pewnego momentu dlatego jak dla mnie 5W30 jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #625 dnia: 07 Kwietnia 2013, 23:21:46 »
W naszych warunkach klimatycznych taką samą klapą będzie 0W20 gdzie olej jest płynny jak woda a cały film olejowy jest bardzo cieńki co przy wysokich temperaturach w lecie może doprowadzić do jego zerwania i pozamiatane.

Chyba nigdy nie jezdziles silnikiem serii f z czujnikiem temp oliwy.
Przeciez te silniki maja wiecznie niedogrzana oliwe - nawet na trasie ma 85-90 stopni - niezaleznie od tego czy mamy lato czy zime.

Kolejna sprawa jest grubosc filmu - zapominacie o pompowalnosci ktora im wieksza tym wieksze cisnienie na koncu ukladu.

Ja nie twierdze ze tylko 0w20 - sam jezdze na 5w30 ale nie na 10w40 choc w przypadku moich toyot nic specjalnego by sie nie dzialo ale pamietajcie ze vvti byl projektowany pod max xW30 dopiero po 2001 dodali pidy do obslugi lepkosci oleju.

ps. apropo motula 10w40 to nigdy w zyciu juz go nie wleje po tym jaki syf zostawil w silniku.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2013, 23:31:39 wysłana przez mechu »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #626 dnia: 07 Kwietnia 2013, 23:24:03 »
mechu cytujesz niewłaściwą osobę :-)
TIIDA '09

Offline scout

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #627 dnia: 08 Kwietnia 2013, 20:56:35 »
na forum subaru pisali jak szybko traci czasem parametry i nie zapewnia dobrego smarowania, a u nich silników od kosiarek raczej nie ma :)
O i tu się grubo mylisz  :czerwona: , rozbierałem kilka takich silników 2 konnych 4-suwów , właśnie z kos spalinowych. Są rewelacyjne.
Tu możesz sobie obejrzeć co robi dział małych silników SUBARU-ROBIN http://www.subaru-robin.jp/index_e.html

Offline rafi075

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #628 dnia: 08 Kwietnia 2013, 22:05:12 »
Witam ja mam vvti , to lepiej wymienić ten olei na właściwy ? cz zostawić ten ? :good:

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #629 dnia: 08 Kwietnia 2013, 22:30:08 »
O i tu się grubo mylisz  :czerwona: , rozbierałem kilka takich silników 2 konnych 4-suwów , właśnie z kos spalinowych. Są rewelacyjne.
Tu możesz sobie obejrzeć co robi dział małych silników SUBARU-ROBIN http://www.subaru-robin.jp/index_e.html

ale silników od kosiarek i generatorów nie pakują do aut, o to bardziej chodziło  :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl