Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #795 dnia: 01 Lutego 2014, 12:07:18 »
Mi po zmianie na 0w20 zaczął zauważalnie więcej palić oleju i prawdę mówiąc miałem obawy co do długiej jazdy na autostradzie ze słuszniejszymi prędkościami (czyli stale >5000rpm). Za to w zimie lżej kręcił nawet w duże mrozy.
Do miasta super, nawet jak ktoś lubi "wysoko kręcić," bo szybciej się nagrzewa i zapewnia optymalne właściwości.

Offline markus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #796 dnia: 01 Lutego 2014, 14:57:07 »
producent w Japonii zalewa te silniki 0W20 od 2000 roku (HTHS rzędu 2,6 nawet), więc chyba wie co robi
Japońskie silniki są ciasno spasowane więc ma to oczywiście sens, po dotarciu już, moim zdaniem, nie.

Offline markus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #797 dnia: 02 Lutego 2014, 14:30:30 »
Uff!!! poświęciłem trochę czasu na przebicie się przez ten wątek i dochodzę do wniosku że powinno się tu zatrudnić oficjalnego "doradcę od stosowania ZDROWEGO ROZSĄDKU". Panowie, chwilami totalne przegięcie!! Mam wieloletnie doświadczenie w eksploatacji i obsłudze różnych pojazdów i NIGDY nie spotkałem się z przypadkiem szkód spowodowanych przez zastosowanie takiego lub innego oleju pod warunkiem że spełniał on normy zalecane w instrukcji obsługi producenta. Przerzucanie się markami, licytowanie w doborze na podstawie marginalnych różnic jakościowych itd, to jest...strata czasu i w efekcie pieniędzy. Nawet Moderator przyznaje że jest na odwyku :-)
100% usterek silników z jakimi miałem do czynienia miało miejsce na skutek niewłaściwej obsługi ( niestarannej, niezgodnej z procedurami ) lub przekroczenia norm eksploatacyjnych - przed głupotą nie ochroni najlepszy super-duper specyfik, NIGDY nie miałem kłopotów na skutek, często wymuszonej przez okoliczności, zmiany marki środka smarnego czy zjechanie o dwie klasy jakościowe w dół np. z CF na CC, silniki zawsze dawały radę, i nasze YARKI tez sobie poradzą, spoko!!

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #798 dnia: 02 Lutego 2014, 14:46:33 »
ameryki nie odkryłeś, na prawie wszystkim pojedzie, ale jeśli można mieć w podobnych pieniądzach (a czasem taniej) odpowiedniejszy, lepszy olej to czemu nie?

kilka lat temu w życiu bym nie wiedział, że jest np. Ravenol FO 5W30 za 20zł za litr made in Germany, który parametrowo jest lepszy i odpowiedniejszy od Shellów po 40zł czy Castroli

wydaje mi się, że temu powinien służyć ten wątek

kwestię regularności wymian i bieżącej kontroli są na tyle oczywiste, że nikt o tym tutaj nie pisze :-)
TIIDA '09

Offline markus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #799 dnia: 02 Lutego 2014, 15:22:26 »
Paba, "róbta co chceta" :-) to przecież wolne Forum, prawda?

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #800 dnia: 03 Lutego 2014, 00:13:54 »
czy warto oszczędzać na oleju
markowy produkt + dobry filtr oleju to max 200zł
tyle co nie cały bak paliwa a wymieniamy co 15kkm lub rok

Offline Handzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #801 dnia: 04 Lutego 2014, 18:04:40 »
Za namową kolegi paba kupiłem Castrola 75w-85 Multivehicle do skrzyni i dzisiaj po wymianie muszę przyznać, że faktycznie biegi wchodzą jak w masło mimo że nie zdążyłem porządnie rozgrzać furki. Polecam jak najbardziej. P.S Wymiana filtra paliwa w D4D to też niezłe jaja są

Offline markus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #802 dnia: 05 Lutego 2014, 21:42:53 »
czy warto oszczędzać na oleju
markowy produkt + dobry filtr oleju to max 200zł
tyle co nie cały bak paliwa a wymieniamy co 15kkm lub rok

Oszczędzać nie warto, ale jak to robić? Moim zdaniem, najkorzystniej jest po prostu skrócić czas między wymianami oleju, np.wymieniać co 10kkm lub co 6 miesięcy, szczególnie gdy jeżdzimy po mieście i na krótkich odcinkach. Nawet drogi "boutiqowy" olej traci w takich warunkach swoje właściwości równie szybko co standardowy.
 Proponuję zestaw nr 1: Mobil1 5w30 + Filtron :cool:
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2014, 21:44:35 wysłana przez markus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #803 dnia: 06 Lutego 2014, 10:00:18 »
markus - a robiles badania przepracowanego oleju po przebiegu 10 -20 - 30 tys ze piszesz takie informacje.

Offline markus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #804 dnia: 06 Lutego 2014, 12:51:44 »
markus - a robiles badania przepracowanego oleju po przebiegu 10 -20 - 30 tys ze piszesz takie informacje.
Nie.
Mam u siebie w firmie dostawcze Jumpery z silnikami "Puma", wymieniamy im olej co 40kkm lub raz do roku, w praktyce wychodzi częściej bo kręcą przeciętnie 60-70kkm rocznie. Mają już przebiegi sięgające 300/400+kkm i wciąż są w dobrej formie. Im jak widzę duże przebiegi między wymianami nie szkodzą ale te auta są odpalane rano i gaszone wieczorem, silniki pracują praktycznie nonstop. Jeśli przykładowy Yarek byłby eksploatowany w podobny sposób, czyli dużo pracy w ustabilizowanych warunkach, to nie ma sensu skracać okresów między wymianami, to oczywiste - pozostaję przy swoim zdaniu: krótka jazda miejska to są ciężkie warunki i częstsze wymiany są opłacalne, a koszty, cóż, Mobil1 + filtr = 100pln więc rocznie takie same jak w Twojej kalkulacji przy użyciu czegoś egzotycznego.

Offline tofel3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #805 dnia: 07 Lutego 2014, 12:14:18 »
Koledzy a jaki olej posiadacie do mojej Yariski, 2000r, 1.0 68 KM Benzyna, przebieg 132 tyś. ?
Słyszałem ze Valvoline to dobra firma, ale czy tak jest ?

Czy taki będzie ok ?
http://allegro.pl/oleje-silnikowe-syntetyczne-18933?order=pd&string=toyota&search_scope=category-18924
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2014, 12:25:58 wysłana przez tofel3 »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #806 dnia: 07 Lutego 2014, 14:22:22 »
Słyszałem ze Valvoline to dobra firma, ale czy tak jest
tak jest

Czy taki będzie ok ?
tzn. jaki?
TIIDA '09

Offline tofel3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #807 dnia: 07 Lutego 2014, 15:00:45 »
No tej firmy, ogólnie jaki polecacie ?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #808 dnia: 07 Lutego 2014, 15:07:51 »
ogólnie to masz 50 stron do przeczytania

tej firmy jest kilkanaście produktów, wróżką nie jesteśmy żeby stwierdzić, o który pytasz
TIIDA '09

gwizdi2907

• Gość
« Odpowiedź #809 dnia: 07 Lutego 2014, 15:56:08 »
Ja leje do swojego Castrol Magnatec 10w-40 A3/B4.
Wymieniam co 8tyś:) powiecie że za często, ale wole wymienić częściej, szczególnie jak ma już troche przelatane i w LPG.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl