Uff!!! poświęciłem trochę czasu na przebicie się przez ten wątek i dochodzę do wniosku że powinno się tu zatrudnić oficjalnego "doradcę od stosowania ZDROWEGO ROZSĄDKU". Panowie, chwilami totalne przegięcie!! Mam wieloletnie doświadczenie w eksploatacji i obsłudze różnych pojazdów i NIGDY nie spotkałem się z przypadkiem szkód spowodowanych przez zastosowanie takiego lub innego oleju pod warunkiem że spełniał on normy zalecane w instrukcji obsługi producenta. Przerzucanie się markami, licytowanie w doborze na podstawie marginalnych różnic jakościowych itd, to jest...strata czasu i w efekcie pieniędzy. Nawet Moderator przyznaje że jest na odwyku

100% usterek silników z jakimi miałem do czynienia miało miejsce na skutek niewłaściwej obsługi ( niestarannej, niezgodnej z procedurami ) lub przekroczenia norm eksploatacyjnych - przed głupotą nie ochroni najlepszy super-duper specyfik, NIGDY nie miałem kłopotów na skutek, często wymuszonej przez okoliczności, zmiany marki środka smarnego czy zjechanie o dwie klasy jakościowe w dół np. z CF na CC, silniki zawsze dawały radę, i nasze YARKI tez sobie poradzą, spoko!!