Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946891 razy)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #945 dnia: 03 Sierpnia 2014, 10:32:48 »
Zastanawiam się, po kiego dzwona Wam te całe płukanki? Zamiast wydawać kasę na to placebo dołóżcie do lepszego oleju. Gwarantuję, że pozostała w silniku część starego oleju nie zaszkodzi i nie będzie miała żadnego wpływu na pracę.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #946 dnia: 03 Sierpnia 2014, 10:37:42 »
operowanie vvti na 10W-40 jest dalekie od optimum

to nie jest też tak, że efekty tego poznasz odrazu czy będziesz słyszeć - to jest względne - jedni słyszą Bacha, Beethovena, a drudzy kiedy grają i kiedy nie grają

nie jest względne to co jest napisane w instrukcji i nie rozumiem dlaczego Polacy i inne narody zawsze chcą to poprawiać na swoją modłę

5W-30 A5/B5 i jest git

Zastanawiam się, po kiego dzwona Wam te całe płukanki?

zależy co kto wcześniej lał, jeśli gówno, to warto wspomóc nowy olej w czyszczeniu i to długofalowo
jeśli lało się wcześniej z głową to nie ma sensu

« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2014, 10:39:56 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline goofy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #947 dnia: 03 Sierpnia 2014, 13:12:39 »
Panowie a gdybyście mieli   wybierać z tych trzech:
TGMO 5w30
Motul 8100 eco-nergy
Millers Oils EE Longlife ECO 5w30

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #948 dnia: 03 Sierpnia 2014, 13:24:56 »
TGMO>Motul>Millers
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2014, 13:29:37 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline mar.bor.37

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #949 dnia: 04 Sierpnia 2014, 08:20:14 »
Niedawno kupiłem Yarisa ts 1.5 vvti 106km. Chciałbym zmienić olej i zauważyłem po kartce z poprzedniej wymiany że silnik zalany jest Castrolem 10w40. Widzę ze do tego silnika powinien byc olej 5w30 (poprawcie mnie jeśli się mylę).
Czy mogę bez problemu wymienić na wspomniany olej? Czy trzeba jakoś przepłukać silnik?
Jaki olej polecacie żeby był ok a dodatkowo "łaskawy dla kieszeni"?
Pewnie odpowiedz na moje pytanie pojawiła się w tym temacie nie raz, ale cieżko szybko przeczytać tyle stron.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #950 dnia: 04 Sierpnia 2014, 09:54:44 »
Widzę ze do tego silnika powinien byc olej 5w30 (poprawcie mnie jeśli się mylę).
5W-30

Czy mogę bez problemu wymienić na wspomniany olej?
tak

Czy trzeba jakoś przepłukać silnik?
warto

Liqui-Moly Engine Flush 2640
Valvoline Engine Flush
Millers Engine Flush

Jaki olej polecacie żeby był ok a dodatkowo "łaskawy dla kieszeni"?
Texaco Havoline Energy 5W-30
Ravenol FO 5W-30

i inne, to są tanie propozycje
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2014, 10:00:27 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline artur1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #951 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:01:58 »
Witam.
Myślałem, że już rozwiązaliśmy tutaj mój problem ale w dzisiejszym dniu zostałem nieźle przestraszony przez 2 mechaników w jednym warsztacie.
Kolega paba zaaprobował olej Valvoline 5w-30 Taki zakupiłem i dziś miałem zrobić wymianę z płukanką. Troszkę przestraszony tych płukanek postanowiłem, że zrobię 2x wymiany na "gorąco" Castrol10w-40, taki akurat miałem tanio i co....
Już po pierwszej wymianie silniczek zaczął pracować ciszej. Szkoda, że nie zrobiłem filmiku jaki syf się tam zebrał po przebiegu tych kilku tysięcy km :o
Nie chciałem grzać go na postoju to podskoczyłem po filtr oleju, po drugiej wymianie podskoczyłem do znajomego warsztatu na kawę i dostałem straszna zj...., że chce wymienić olej na 5W-30 kiedy od początku ktoś tam lal 15W-40, podobno nawet nie ma go w specyfikacji autodaty :cheesy: Nie wspomnę, że mnie trochę wyśmiali, że właśnie takie płukanie robię silnikowi :song:
Tak mnie chłopaki nastraszyli; utrata ciśnienia, rzadkością oleju 5W w moim przypadku i wypłukaniem silnika przez luz na panewkach do zatarcia silnika, że już nie zmieniłem na Valvoline 5w-30 I ostro myślę nad 10W. Nadmienię, że nie stać mnie na remont/wymianę silnika.
Nie wiem co gorsze, lać gó... czy ryzykować wyżej opisane.
Nie jestem mechanikiem ale nie boje się "rąk pobrudzić"
Tylko kto tu ma teraz racje i która z opcji mniej nadszarpnie moja kieszeń.
Zakładam, że chce używać tego samochodu jak najdłużej będę mógł :roll:

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #952 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:15:16 »
Czekasz aż Ci ktoś tu potwierdzi wersję mechaników?
Zmien forum na fachurek.pl albo bedziepanzadowolony.pl
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2014, 19:17:16 wysłana przez felicjator »

Offline artur1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #953 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:28:13 »
Mam nadzieje, że ktoś z większym doświadczeniem mechanicznym wyprowadzi mnie z błędu. Naprawdę nic im nie umniejszam(mają około 10lat "dobrych" opinii) ale tak jak zaznaczyłem, każdy z przypadków opisanych przez strony został zanegowany. Zostaje na razie pośrodku bo to chyba najmniej inwazyjny sposób ale nie wiem na jak długo a tak jak wspomniałem głownie chodzi o mój budżet :wallbash:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #954 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:35:03 »
magistrala olejowa nie ma wystarczającego smarowania w przypadku praktyk takich jakie stosują twoi mechanicy serwisujący zapewne na codzień VW i Ople, bo mechanik obeznany w japończykach (ciasno pasowanych silniach japońskich ze zmiennymi fazami rozrządu vvti, vtec, MIVEC, itd. wymagających olejów z niskim HTHS) takich rzeczy nie powie, bo jest świadomy i rozumie ich specyficzne potrzeby

ryzykujesz problemy z bębnem vvti i łańcuchem na tych olejach , o których mówią panowie mechanicy

tak samo - wiesz, że olej spływa do miski olejowej (to nie statek, że olej cyrkuluje nawet gdy silnik nie działa - smarowanie wstępne) i podczas rozruchu następuje największe tarcie, zwłaszcza podczas niskich temperatur zimą

zobacz sobie już nawet na youtube jak wygląda płynięcie oleju z próbki obróconej o 180 stopni w temperaturze kilkunastostopniowego mrozu (porównaj 15W-40 z 5W-30)
weź jeszcze pod uwagę, że takie amatorskie nagrania nie pokażą rzeczywistych warunków przepływu, gdzie jest to jeszcze bardziej wymagające, bo olej nie płynie swobodnie góra i dół
na takim gównie 15W-40 twoje części pracują na sucho i ulegają większej degradacji

panowie mechanicy powinni na rurze tańczyć, a nie Toyotę obsługiwać jeśli za nic mają zalecenia importera, centrali Toyoty i innych

rób dalej jak oni cię straszą to będziesz miał remonty

Autodata... Cytryn i Gumiak - jakbym ich widział i słyszał

wydrukuj im ten diagram
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2014, 19:49:55 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline artur1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #955 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:54:53 »
Fakt! Nawet nie wspomnieli nic o VVTI.
Dla nich żadnym zaskoczeniem nie było, że lali tam 15W od nowości(bo to taki polski zwyczaj, na tanim najlepiej pojeździ).
Główne motto konwersacji to to, że gesty olej utrzymuje wyższe ciśnienie i przez to lepiej smaruje. Przy okazji osadzając się na ściankach słabo spływa do miski a dzięki temu "lepiej smaruje klawiaturę" po nocnym postoju przed rannym odpaleniem i już tak nie klepie jak na rzadkim oleju :wallbash: Mam trochę odmienna teorie na temat lepkości ale jak już mówiłem nie jestem mechanikiem i mogę się mylić. Dlatego przystałem na ich wersje i od razu napisałem tutaj do was :-)

Offline mar.bor.37

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #956 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:57:02 »
Czy 5W-30 zalecany jest rownież przy dużych przebiegach? Ja mam 200tys. Podejrzewam ze 10w-40 został zalany przez poprzedniego właściciela po konsultacji z polskimi mechanikami. Auto sprowadzone z DE w 2013.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #957 dnia: 04 Sierpnia 2014, 19:59:33 »
Bóg ich opuścił - rób co chcesz, ale oni nie wiedzą o czym mówią jak na moje, nawet jeśli chodzi o ich podwórko

wujowi zmieniałem olej w Passacie B5 '97 - przebieg? Bóg jeden raczy wiedzieć jaki, na wyświetlaczu ponad 370 tysięcy km

z oleju 15W-40 przeszedłem na Lotosa 5W-40 - jest idealnie

Czy 5W-30 zalecany jest rownież przy dużych przebiegach? Ja mam 200tys. Podejrzewam ze 10w-40 został zalany przez poprzedniego właściciela po konsultacji z polskimi mechanikami. Auto sprowadzone z DE w 2013.
tak

gesty olej utrzymuje wyższe ciśnienie i przez to lepiej smaruje.
Cytryn i Gumiak
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2014, 20:01:43 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline artur1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #958 dnia: 04 Sierpnia 2014, 20:34:49 »
A co myślicie o moim sposobie na płukanie silnika?
Czy jednak lepiej tę płukankę zastosować i dopiero Valvoline 5W

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #959 dnia: 04 Sierpnia 2014, 20:39:02 »
każdy olej zawiera dodatki myjące i dyspergujące, ciężko bez badań tak z buta napisać co jest skuteczniejsze

płukanka może być lepsza, bo została tak dobrana by w stosunkowo krótkim czasie zebrać

nie miałbym żadnych oporów, bo one nie są na tyle mocne by cokolwiek zepsuć
poczytaj trochę ich kart, pozostają neutralne dla uszczelnień
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl