Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kinga01

• Toyot Leżący
  • *
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #1200 dnia: 07 Października 2015, 19:31:31 »
Dzięki Paba!  :) chyba jednak zdecyduję się na Valvoline - cena ta sama co Total Nfc, a na jednej aukcji mam tam też filtry. Załatwię wszystko za jednym zamachem;)  i zdecydowałam się jedanak na płukankę Liqui Moly Engine Flush. Jak mi rozszczelni - trudno. Olej w końcu jest do smarowania, a nie uszczelniania. Zgadza się?  :)

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Offline goofy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1201 dnia: 07 Października 2015, 19:38:47 »
Witaj koleżanko kinga01,
jestem posiadaczem yarka od przeszło dwóch lat. W tym co piszesz dostrzegam dużo analogii do mojego autka. Kupiłem z przebiegiem około 170kkm, silnik zalany Mobilem 10w40. Po konsultacjach na forum, zalałem Motulem eco-nergy 5w30, wcześniej wykonałem płukankę Liqui-Molly. Obecnie autko ma około 230kkm i śmiga na oryginalnym 5W30 Toyoty. Silnik chodzi bez zarzutu, jest suchutki i dynamiczny, miękko pracuje oleju nie ubywa ani milimetr.

Olej w skrzyni został zmieniony na Castrola 75w90. Pracuje poprawnie.
Gratuluje zakupu i życzę miłego użytkowania.

Offline kinga01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1202 dnia: 07 Października 2015, 20:21:59 »
Cześć Goofy,
Faktycznie, mam dokładnie jak miałeś Ty! Teraz zasiales ziarenko niepewności ,a już się cieszyłam, że wybrałam olej. Na oryginalny olej Toyoty mówiąc szczerze na razie mnie nie stać (szczególnie, że czeka mnie zakup nowych zimówek:( ), motul jest sporo droższy od Valvoline i Total Quarz... A dwa ostatnie w niczym mu nie ustępują z tego co widzę.
Filtr oleju zamówiłam Manna, powietrza Knechta.
A ile oleju wchodzi do skrzyni?

Offline goofy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1203 dnia: 07 Października 2015, 20:28:53 »
Olej toyoty można w fajnych cenach kupić w internecie. Raczej małe ryzyko zakupu podróbek. Bierz Total tak jak koledzy napisali masz to samo co TGMO w niższej cenie. Jeśli chodzi o olej w skrzyni to nie pamiętam dokładnie 1.9l (??). F

Offline kinga01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1204 dnia: 07 Października 2015, 20:31:34 »
Ok, znalazłam w instrukcji, że 1.4 - dzięki wielkie :)

I wezmę w takim razie ten Total :)

« Ostatnia zmiana: 07 Października 2015, 20:34:29 wysłana przez kinga01 »

Offline kinga01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1205 dnia: 19 Października 2015, 09:51:13 »
Przepraszam za pisanie posta pod postem, ale nie mogę już edytować tego powyżej... Jeśli to możliwe, proszę o ich połączenie.
Byłam w sobotę u mechanika, razem z Total 5w30 oraz Liqui Moly do przeplukania silnika i kompletem filtrów Manna. I wiecie co zrobił mechanik? Odmówił wymiany! Powiedział, że popełniam morderstwo silnika, że on nie poleca płukanki i że nie słyszał, by komuś wyszła na dobrze,a co do oleju... Że absolutnie nie wolno mi zalać silnika rzadszym olejem i mam wlać znowu 10w40. A jak powiedziałam, że czytałam o tym trochę i że się z nim nie zgadzam,to zaczął się tak śmiać i powiedział,ze życzy mi dobrze, a po plukance i wlaniu synteyka zobaczymy się niedługo na uszczelnianiu silnika. I że musiał być jakiś powód dla którego poprzedni właściciel zaczął lać 10w40. I że 13letni samochód z 200k km przebiegu nie da rady na takim oleju. To już drugi mechanik, który odmawia mi wymiany; (
Pierwszy to był typowy pan Zdzisio, umazany smarem, ale ten drugi to młody chłopak, spodziewałam się, że będzie bardziej obeznany. A może faktycznie źle robię?  :(

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1206 dnia: 19 Października 2015, 15:49:58 »
Drogą eliminacji "panów Zdzisiów" w końcu trafisz na kogoś, kto swojej wiedzy na temat oleju nie zakończył na etapie Superola ;) Próbuj dalej, lub podaj skąd pochodzisz, to może ktoś od razu doradzi porządnego fachowca...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1207 dnia: 19 Października 2015, 16:37:16 »
człowiek umie wymienić olej, ale nie zna się i nie rozumie jak to wszystko działa

dlaczego nie napiszę, bo pisałem to 100 razy na różne sposoby

trochę się dziwie, bo w Gdańsku tata, brat jeździł do kilku warsztatów i nigdy nie było żadnych problemów z mądrymi panami Januszami
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2015, 16:40:19 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #1208 dnia: 19 Października 2015, 17:06:22 »
człowiek umie wymienić olej, ale nie zna się i nie rozumie jak to wszystko działa
Oczywiście, że tak.
Pewnie też nie raz widział skutki zalania starego diesla z nieznanym przebiegiem pełnym syntetykiem :-)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1209 dnia: 19 Października 2015, 19:19:40 »
Oczywiście, że tak.
Pewnie też nie raz widział skutki zalania starego diesla z nieznanym przebiegiem pełnym syntetykiem :-)

problem w tym , że w tej chwili nie ma pełnych syntetyków poza kilkoma wyjątkami (Amsoil, Redline, ze 3 Ravenole)
oraz niebardzo yaris d4d albo vvti to stary diesel :-)
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2015, 19:21:36 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline kinga01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1210 dnia: 20 Października 2015, 07:00:27 »
Takie przygody spotykają mnie w Warszawie :/
Wrócę na wszystkich świętych do rodziców, może tata się zlituje i pomoże.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1211 dnia: 20 Października 2015, 13:51:10 »
w trójmieście zapraszam do mnie  :cheesy:
TIIDA '09

Offline kinga01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1212 dnia: 03 Listopada 2015, 09:35:27 »
Na tatę zawsze można liczyć :) plukanka zrobiona, nowe filtry założone, 5w30 wlane. Teraz tylko czekać na te legendarne wycieki... Przejechałam ok. 200 km po wymianie - nie zostawiam plam oleju, nie widzę by gdzieś się pocił,  na bagnecie też nic ani nie ubyło, ani nie przybyło przez tych kilka dni.
Tak czysto pro forma - czy naprawdę wymiana uszczelniaczy to wydatek rzędu 1.5k?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1213 dnia: 03 Listopada 2015, 10:10:30 »
uczelniaczy czego?
TIIDA '09

Offline Robbb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1214 dnia: 07 Stycznia 2016, 22:22:25 »
Dzień dobry    Podłacze się pod to pytanie odnośnie wymiany oleju w silniku benzyna 1,33 vvti w toyota Urban crusair.   Za zaleceniem kolegi z tego forum kupiłem olej shell 0w20 niestety nie wiem co było dotychczas lane do silnika.  Auto z 2009 roku z przebiegiem 73 tys.  Km  Dylemat powstał u mechanika który sugeruje zastosowanie oleju 5w30 Tłumaczy to tym że nie powinno się brać lepszego oleju niż ten co jest w silniku.    Co mam robić?  Który olej zastosować?

Pozdrawiam Robert

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl