Autor Wątek: Różne dźwięki podczas hamowania  (Przeczytany 16066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adamez76

• Gość
Różne dźwięki podczas hamowania
« dnia: 03 Listopada 2005, 10:25:29 »
Witam wszystkich Carinowiczów! Poradźcie, co to może być. Zmieniałem opony na zimowe jednak już sięna nich nie przejechałem bo u znajomego wulkanizatora "strzelił" mi przegub zewnętrzny. Scholował mnie ojciec do garażu, kupiłem przegub, wymienił go i podczas jazdy zaczęło coś buczeć. przy większej prędkości, tzn. powyżej 80 nie słychać tego mocno, gorzej przy zwalnianiu albo wrzuceniu na "luz" i zwolnieniu do ok.30-40km/h. W pierwszej chwili pomyślałem że to łożysko z przodu i kupiłem nowe. Po wczorajszej wymianie okazało sięże kasa wyrzucona w błoto bo wycie słychać dalej. Koła są wyważone, przed zmianą opon na zimowe i dopóki przegub stary działał to było wszystko dobrze. Czy nowy przegub (zamiennik) może tak hałasować?? A może to opory toczenia opony zimowej kierunkowej? Poradźcie coś bo wkurzam sięjak coś nie działa tak jak powinno.   :modlitwa

CzapCzap

• Gość
Odp: Różne dźwięki podczas hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2005, 11:13:07 »
A jakie masz opony ? firma? model?

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2005, 11:18:08 »
HANKOOK 185/65 R14" model musiałbym sprawdzić...

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2005, 11:26:56 »
adamez76, załóż zapas (letnia zapewne) na jedną stronęi przejedź się, zobacz czy jest różnica
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

danielo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2005, 12:46:56 »
jezeli jestes pewien, ze to nie lozysko to ja obstawiam opony. tym bardziej, ze wspomniales o wymianie. ja mam taka trafiona opone od nowosci. huczy ale nie zawsze. w zaleznosci od predkosci, pogody, nawierzchni, a byc moze od jej humoru.

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2005, 13:20:16 »
danielo: łożysko jest nowe, wczoraj założone.
Kryspin: właśnie tak sobie w pracy myślałem, żeby wyeliminować coś następnego miałem założyć letnie opony na przód i sprawdzić jak będzie wtedy. Dzięki wszystkim za wskazówki! Taniej benzyny i dobrych dróg dla wszystkich TOYOT!!! (ale wymyśliłem  :aclap  )

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2005, 15:24:51 »
Wydaje mi się, że to normalne. Opona zimowa ma głębszy bieżnik i powietrze wpadające w ten bierznik huczy. Ale na 100% nie jestem pewien  :wink:

danielo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopada 2005, 22:55:55 »
Cytat: adamez76
danielo: łożysko jest nowe, wczoraj założone.

wiesz, z lozyskami to roznie bywa. wydaje sie, ze slychac z przodu a okazuje sie, ze to tyl. i itd. u mnie kiedys skonczylo sie na wymianie wszystkich czterech (w poprzednim aucie, nie w cari) bo nawet mechanicy nie mogli dojsc ktore tak naprawde huczy.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopada 2005, 23:11:41 »
Z reguły opony zimowe są dużo głośniejsze od letnich :)
Jeszcze jak robiłeś przy okazji podmiankęprzód<->tył, to może huczeć :)
Zacznij od kapci.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

danielo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2005, 08:20:23 »
ja mysle, ze adamez76, nie chodzi o szum opon, ktory rzeczywiscie moze byc nieco wiekszy przy zimowkach. choc nie zawsze. czasami opona huczy - dzwiek podobny jest do zjechanego lozyska. ja tak mam i to jest calkowicie inny dzwiek niz zwykle wydaja opony. aby to jednak sprawdzic trzeba sie pobawic zapasem - gorzej jesli huczy wiecej niz jedna opona....

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2005, 08:34:14 »
adamez76, zobacz czy są kierunkowe. Jeśli są to sprawdź czy są dobrze założone. Noatomiast jeśli nie są zamień prawe z lewymi  - może pomóc.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2005, 08:34:30 »
wczoraj to już nasłuchiwałem jak lekarz, wrzucałem na luz i toczyłem sięswobodnie i wydaje mi się, że najbardziej słychać prawą z przodu. zastanawiałem sięteż czy to nie szum jakiś ze skrzyni biegów. dzisiaj po pracy wjeżdżam na kanał i bedęszukał. Zmienie zimówki z powrotem na letnie, albo letni zapas założe na przód i wtedy zobaczę. Może gdzieś mi uciekł olej ze skrzyni biegów, ale to raczej niemożliwe, bo zostawiałbym jakieś plamy przed blokiem na parkingu. Pozdro.

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2005, 08:36:17 »
są założone z właściwym kierunkiem toczenia, pokombinuje z letnimi to będęwiedział czy to opony, hej.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2005, 11:37:08 »
A co ze zbieżnością lub kątem pochylenia koła? Może to jest powodem tego efektu? Rozpinałeś wahacz przy wymianie przegubu?
Marcin

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Listopada 2005, 12:22:34 »
wahacz rozpinałem, bo wymieniałem przy okazji tuleje w obu wahaczach i na zbieżność dopiero sięwybieram. A to może mieć wpływ na takie szumy??? Nie ściąga mnie na żadną stronępodczas jazdy ani przy hamowaniu więc myślęże zbyt dużych rozbieżności nie ma. A kąt pochylenia chyba sięnie zmienia po wypięciu wahacza???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl