Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« dnia: 21 Listopada 2005, 15:34:41 »
Dzisiaj zainspirowany PW od klubowego kolegi zacząłem sięzastanawiać nad sensem instalcji LPG w aucie.
Moja carina 1,6 pali  około 12 litrów LPG w mieście no mniej nie chce czyba że kosztem wypalenia zaworów i głowicy ale co to to rarczej nie wchodzi w rachubę. Już przeregulowałem ją na wszelakie sposoby i 11,5 to minimum w mieście.
Przy cenie LPG na poziomie 2,29 (są droższe stacje w Płocku) daje koszt 27,50 pln na 100 km.
Przy spalaniu benzyny na poziomie 8,5 litra (dane od użytkowników carin) wychodzi kwota 34,85 pln za 100 km. przy cenie 4,10pln/litr
W ostateczności daje to różnicę7,35 na 100 km. Przy przejechanych 2 tys miesięcznie to daje oszczędność rzędu 147 PLN gdzie jeszcze miesięcznie za 50 PLN trzeba zalać Pb "na rozruch".
Zostaje powiedzmy 100 PLN   :cwhat   nie licząc drożeszego badania technicznego, częstszej wymiany świec, filterka gazu i przeglądów gazu.
Czy to jeszcze ma sens   :?  chyba na diesla nadszedł czas  :chmmm
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:58:18 wysłana przez janmor »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Jedi

• Gość
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2005, 16:02:39 »
To spalanie to chyba jednak ciut za duże   :chmmm  

Kupując auto z instalacją - wychodzi na czysto 100 zł oszczędności miesięcznie przy Twojej kalkulacji - rocznie jest to 1200 zł. Przegląd jest droższy o 80 zł. Niech dojdzie do tego dodatkowa wymiana świec - 56 zł i filterka gazu + regulacja - około 70 zł. To nam daje rocznie 1000 zł w kieszeni. Czyli nieźle jak dla mnie.
Poza tym są rejony, gdzie gaz jest tańszy. Są Cariny, które mniej palą   :adiabelek  . I wreszcie są ludzie którzy więcej jeżdżą. Wtedy opłacalność gazu sięzwiększa.
W przypadku aut nowszej generacji zdecydowanie wolał bym diesla. W przypadku aut z pierwszej połowy lat 90-tych stawiam na benzynę+ lpg , bo ówczesne diesle nie są aż tak oszczędne.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2005, 16:49:25 »
Popieram kolege buszujacego w zborzu ;)

Gdybym mial kase to z opcji benzyna+lpg a dobry i oszczedny diesel to najprawdopodobniej wybiore diesla.

A na razie bede jezdzil na gazie i nie widze szans zeby przy moim jezdzeniu bylo mnie stac na tankowanie benzyny. Moja carina pali srednio 9,5-10 l/100km
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2005, 17:56:04 »
Jednak ja też stwierdzam że nie opłaca mi sięzakładać LPG a to dlatego że auto na trasie spala 5/100 a z LPG powiedzmy ze spalało by 7/100 a to wychodzi że musiał bym do 100 kilometrów dopłacić około 7 złotych. Więc pozostaje przy Benzynie a LPG staje sięPowoli NIEOPŁACALNE.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

janmor

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2005, 18:07:14 »
Ja też coraz bardziej cieszęsięże mama diesla   :-DD  

Oczywiście bez urazy dla włascicieli aut na gaz   :wink:  

Ale i tak wszyscy właściciele samochodów od przyszłego roku zapłaca więcej   :athunbsup

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2005, 18:08:01 »
Cytat: GLADIATOR
spala 5/100 a z LPG powiedzmy ze spalało by 7/100 a to wychodzi że musiał bym do 100 kilometrów dopłacić około 7 złotych

To jakas wyzsza matematyka ;)

Więc pozostaje przy Benzynie a LPG staje sięPowoli NIEOPŁACALNE

Nieoplacalene to bedzie jak cena gazu zblizy sie do ceny benzyny. A jak na razie to mamy ok 2 zl roznicy.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2005, 18:57:44 »
dla mnie też gazik coraz mniej sie opłaca :(:(

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2005, 00:23:47 »
Cytat: janmor
Oczywiście bez urazy dla włascicieli aut na gaz ...
No problem
Cytat: janmor
...Ale i tak wszyscy właściciele samochodów od przyszłego roku zapłaca więcej thunbsup
Właśnie - wszyscy   ;)

Na razie nie stać mnie na kiegoś fajnego dieselka , więc cieszę się tym co mam
a chodzi na gazie jak złotko
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2006, 02:17:59 wysłana przez Spro-ket »

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2005, 11:49:14 »
Cytat: Deeno
Popieram kolege buszujacego w zborzu

To nie zboże - to trawy :-DD  
Ale aluzjęłapię:csmoker  

Jednak ja też stwierdzam że nie opłaca mi sięzakładać LPG a to dlatego że auto na trasie spala 5/100 a z LPG powiedzmy ze spalało by 7/100 a to wychodzi że musiał bym do 100 kilometrów dopłacić około 7 złotych. Więc pozostaje przy Benzynie a LPG staje sięPowoli NIEOPŁACALNE.

Jak Ci wyszła ta kalkulacja ??
5 x 4,1 zł = 20,5 zł
7 x 2,25 zł = 15,75 zł

A sądzęże spali Ci mniej niż 7 l / 100 km na trasie. 8 litrów to pali moja Carina...

Dopóki nie kupięnowoczesnego diesla będęjeździł na gazie. Bo nawet przy różnicy 1 zł za litr będzie mi sięto opłacało (zakładając że nie zmienięauta)

Ale i tak chciałbym Ave D4-D   :adiabelek  :-DD

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2005, 13:28:59 »
nadal sięopłaca, a jeśli akcyza wzrośnie (lub jak zwał cena benzyny) a tak bedzie to znowu dysproporcja wzrośnie, jak LPG dojdzie do 2.7-3zł/l a PB niech nawet bedzi 4zł to wtedy sięjuż będzie bardzo słabo opłacało- ale nadal. No ale ja mam diesla więc ja sięnie odzywam :adiabelek

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2005, 13:35:44 »
Cytat: Deeno
Moja carina pali srednio 9,5-10 l/100km

to sięmuszęchyba przyjrzeć wnikliwiej spalaniu swojej cari w czym tkwi problem, błędów niet, regulacja przerobiona na wszystkie strony   :chmmm

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2005, 13:40:26 »
Cytat: Kryspin
to sięmuszęchyba przyjrzeć wnikliwiej spalaniu swojej cari w czym tkwi problem, błędów niet, regulacja przerobiona na wszystkie strony   :chmmm

Może kolega ma po prostu za ciężką nogę??   :chmmm
Moja 2.0 spala około 10.5 l / 100 km po miescie , na trasie około 8,5 l. a wcale nie jeżdżęsuper delikatnie (ale płynnie)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Listopada 2005, 13:44:24 »
Cytat: Jedi
Może kolega ma po prostu za ciężką nogę??

no właśnie widzisz nie, już testowałem różne style jazdy i przy spokojnej jest ciut poniżej 12 litrów. Udało mi sięzejść po regulacji w okolice 10 litrów ale kosztem zaworów.
Ale za to na trasie wyszło mi 7,9 lpg.
Obecnie jeszcze zobaczępo zmianie na zimówki bo dotychczas śmigałem na 205/50/16 czyli zadużych kołach.

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Listopada 2005, 13:54:33 »
To faktycznie ciekawe...
Największe zanotowane u mnie spalanie to 12 l / 100 km po mieście przy klimie i mocnym deptaniu...
Na trasie (ok. 40% po górach) przy full obciązeniu (4 osoby, 2 psy i bagaze) + załadowana przyczepa spalanie wyszło mi około 10 l / 100 km

A co najlepsze jak pojechałem na sprawdzenie szczelności do gazownika, to stwierdził, że mam nawet ciut za bogatą mieszankę, ale stwierdziłem ze ma nic nie grzebać bo jest oki   :adiabelek

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopada 2005, 13:57:36 »
Cytat: Kryspin
Dzisiaj zainspirowany PW od klubowego kolegi zacząłem sięzastanawiać nad sensem instalcji LPG w aucie.
(...)
Czy to jeszcze ma sens   :?  chyba na diesla nadszedł czas  :chmmm

No wiedzisz, od dawna postulowałem, że kuchenka gazowa ma stać w kuchni, a nie poruszać siępo drogach :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl