Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Maja 2007, 19:34:35 »
A ja uważam ze Pb i ON idzie do góry i pójdzie wiec pozostaje tylko LPG
LPG, tak samo jak benzyna i ON - powstaje z ropy naftowej, więc ich ceny są ściśle ze sobą związane.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Maja 2007, 20:18:00 »
A ja uważam ze Pb i ON idzie do góry i pójdzie wiec pozostaje tylko LPG

który też pójdzie do góry... takie to już prawa ekonomi... :)

Tylko Ze Pb będzie 5,0 X 100 km = ....
ON będzie 4,5 X 100 km = ....
LPG będzie 2,5 X100 km = ....

nie będę liczył bo i tak wyjdzie taniej

nie licz, bo i tak z tych obliczeń nic ciekawego nie wyjdzie :) są bez sensu ;)
Zresztą nawet wykonana poprawnie (tzn uwzględniając do tego spalanie, a nie iloczyn ceny i 100km (co autor miał na myśli?) ) nic nie da - nie uwzględniasz tutaj kosztu założenia instalacji.

Poprostu to nie jest takie oczywiste jak Ci się wydaje, że LPG jest opłacalne. Przejechałem do tej pory 10000km Yarisem, a musiałbym przejechać kilkukrotnie tyle, żeby instalacja mi się TYLKO ZWRÓCIŁA. A kiedy będą oszczędności? Pozdrawiam i życzę bardziej całościowego spojrzenia, a nie tylko porówniania ze sobą cen LPG i Pb - to nie ma sensu i nigdy się nie sprawdzi.

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Maja 2007, 21:47:17 »
Ave 2.0 3SFE
1,9zł x 8 ltr/100 km= 15,2 zl/100km
4,3 zl x 7 /100 = 30,1zl/100
tzn, ze na 10000 km mam ok1500zl w kieszeni. Instalka za 3kpln to raptem 20kkm.
Do ceny lpg trzeba jeszcze dodać 0,5 ltr Pb/100 km ( rozruchowe), ok 60 zl przegląd diagnostyczny (raz w roku), wyminę silnika krokowego po 5 latach i regenerację membrany -ok 500 zł. (autopsja)
Nic dodać, nic ująć i jeździć do samego końca, mojego lub jej :grin: :grin:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Maja 2007, 07:20:29 »
Narazie LPG faktycznie jest dobrą aletrnatywą ale w obecznych czasach, przy obecnych rządzących ta sytualcja może szybko ulec zmianie... niestety
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Admin

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Maja 2007, 13:50:09 »
LPG zdrożeje i to sporo własnie ze względu na to ze coraz wiecej ludzi smiga na LPG. Są jeszcze pewne aspekty LPG których tu nie uwzględniacie np poijemność bagaznika. Ja nie moge sobie pozwolić na utrate takiej ilości miejsca albo jezdzenie bez zapasu.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Maja 2007, 14:10:49 »
Cena Pb95 dzisiaj na ORLENIE 4,97 !!! zachodniopomorskie
Cena LPG dzisiaj 1,85.  Nawet niech podskoczy do 2,5 to i tak przy podjechaniu na dystrybutor będę lepiej sie czuł.
zresztą pożyjemy zobaczymy - Zdam relacje O. Pozdrawiam
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Maja 2007, 15:14:22 »
 :-o

nieźle. w poznaniu LPG na statoilu 2,09, Pb95 4.26, ON po 3,68
LPG ma swoje plusy i minusy, nawet jeśli zdrożeje, to eksploatacja będzie tańsza niż Pb
co nie zmienia faktu, że w tym kraju największymi problemami LPG są beznadziejni mechanicy i gówniana jakość gazu. miałem auto na gaz i nie było problemów, ale nie jestem do końca pewny, czy chciałbym do niego wracać...
jak na razie diesel power :wink:
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Maja 2007, 22:41:43 »
Poprostu to nie jest takie oczywiste jak Ci się wydaje, że LPG jest opłacalne. Przejechałem do tej pory 10000km Yarisem, a musiałbym przejechać kilkukrotnie tyle, żeby instalacja mi się TYLKO ZWRÓCIŁA. A kiedy będą oszczędności?

Ja wyszedłem z trochę innego założenia - dopóki mam dz.g. (pozorną, praktycznie pracuje jak na etacie), to wszelkie wydatki samochodowe kosztują mnie -22% VAT i - PDOF wg skali. Za mniej więcej 2/3 kwoty brutto to aż grzech nie założyć lpg...  :wink:
Dodatkowo ja nie wyliczam oszczędności - miałem kasę, założyłem i zapomniałem - teraz jeżdżę taniej.
A tak - kasa rozejdzie się "po kościach", a za noPb dalej trzeba będzie płacić coraz więcej.
Taka moja prywatna filozofia nie_ekonomiczna...  :grin:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Maja 2007, 11:12:25 »
Generalizując to auto w Pb trzeba zapłacić mniej niż za ON a co za tym idzie zostaje parę groszy własnie na instalkę LPG. Fakt faktem że przy sprzedaży diesel będzie nadal stał wyżej w cenie niż Pb + LPG ale za to jajakolwiek naprawa diesla (a tokowe srarzają  się czy to w Pb czy w ON) jest dużo bardziej kosztowna co w ogólnym rozliczeniu może spowodować dużo niekorzyść i wydatki na auto zasilane ON.

A tak żeby nie było OT to w zasadzie bez indywidualnej kalkulacji nie sposób odpowiedzieć na pytanie zawarte w temacie. ;D ;D

A stare auto łatwiej odsprzedać z LPG niż z samą Pb i też mają nieznacznie wyższą cenę zasilane LPG niż Pb.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Maja 2007, 13:43:10 »
A wiecie ile kosztuje benzyna w Iranie? Wczoraj mówili w wiadomościach - ok 20 gr za litr :D

Niestety żyjemy w złodziejskim eurolandzie gdzie większość ceny benzyny to podatki... to zmusza do szukania obejść problemu i stąd popularność dizli i przeróbek silników na gaz... które z technicznego punktu widzenia są bezsensowne. Zawsze socjalizm rodził różne absurdy...
Seat Leon Cupra :D

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Maja 2007, 13:45:43 »
A wiecie ile kosztuje benzyna w Iranie? Wczoraj mówili w wiadomościach - ok 20 gr za litr :D

Niestety żyjemy w złodziejskim eurolandzie gdzie większość ceny benzyny to podatki... to zmusza do szukania obejść problemu i stąd popularność dizli i przeróbek silników na gaz... które z technicznego punktu widzenia są bezsensowne. Zawsze socjalizm rodził różne absurdy...

"Socjalizm dzielnie stawia czoło problemom nie występującym w normalnym ustroju"
Niestety socjalizm dotyka również i USA  :|
Sorry za OT

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 31 Maja 2007, 14:54:23 »
Ja bym lal benzyne nawet po 5zl za litr jezeli to bylaby rzeczywista cena wydobycia, transportu i sprzedazy.
Cena u nas to w wiekszosci podatki a jakby tego bylo malo marza 2 monopolistow.
Sam bede decydowal co robie z moimi pieniedzmi nie panstwo :azn:

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 31 Maja 2007, 18:04:29 »

Sam bede decydowal co robie z moimi pieniedzmi nie panstwo :azn:

Oczywiście że Ty decydujesz co ze swoimi pieniędzmi robisz. "Państwo" decyduje za to ile z tego chapnie :)

Pozatym to nie są podatki, bo transport i przetworzenie też kosztuje krocie. Reszta to marże. Podatki pośrednie jak VAT i akcyza to nie jest ogromna część ceny litra...

Pocieszcie się tym, że w Niemczech Pb95 po ponad 5zł jest :)

U nas płace 4,60/l Vervy 98 - tyle, że tankuje w weekendy, kiedy to jest tańsza o około 25gr/l :D

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Maja 2007, 18:20:11 »
Podatki pośrednie jak VAT i akcyza to nie jest ogromna część ceny litra...

WIĘKSZA część kwoty jaką płacisz na stacji to podatek (akcyza, opłata paliwowa, VAT) - JKM nawet się kiedyś śmiał że skoro tak jest to stacje benzynowe powinny się nazywać urzędami skarbowymi :)

np U.S. B.P. :))
Seat Leon Cupra :D

pisk

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Maja 2007, 19:00:06 »
Poprostu to nie jest takie oczywiste jak Ci się wydaje, że LPG jest opłacalne. Przejechałem do tej pory 10000km Yarisem, a musiałbym przejechać kilkukrotnie tyle, żeby instalacja mi się TYLKO ZWRÓCIŁA. A kiedy będą oszczędności?

Ja wyszedłem z trochę innego założenia - dopóki mam dz.g. (pozorną, praktycznie pracuje jak na etacie), to wszelkie wydatki samochodowe kosztują mnie -22% VAT i - PDOF wg skali. Za mniej więcej 2/3 kwoty brutto to aż grzech nie założyć lpg...  :wink:
Dodatkowo ja nie wyliczam oszczędności - miałem kasę, założyłem i zapomniałem - teraz jeżdżę taniej.
A tak - kasa rozejdzie się "po kościach", a za noPb dalej trzeba będzie płacić coraz więcej.
Taka moja prywatna filozofia nie_ekonomiczna...  :grin:

Hmmm, nie wiem czy Twoje auto to Ś.T. czy też rozliczasz jako auto prywatne - w przypadku Ś.T. nie można jednorazowo odliczyć kosztu instalacji - podpada pod ulepszenie - i trzeba amortyzować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl