Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Maja 2007, 20:44:13 »
Wiec Nowosc taka ze nie bedzie akcyzy na LPG ale juz sobie monopolisci podniesli cene do 1,99
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Maja 2007, 21:56:48 »
Poprostu to nie jest takie oczywiste jak Ci się wydaje, że LPG jest opłacalne. Przejechałem do tej pory 10000km Yarisem, a musiałbym przejechać kilkukrotnie tyle, żeby instalacja mi się TYLKO ZWRÓCIŁA. A kiedy będą oszczędności?

Ja wyszedłem z trochę innego założenia - dopóki mam dz.g. (pozorną, praktycznie pracuje jak na etacie), to wszelkie wydatki samochodowe kosztują mnie -22% VAT i - PDOF wg skali. Za mniej więcej 2/3 kwoty brutto to aż grzech nie założyć lpg...  :wink:
Dodatkowo ja nie wyliczam oszczędności - miałem kasę, założyłem i zapomniałem - teraz jeżdżę taniej.
A tak - kasa rozejdzie się "po kościach", a za noPb dalej trzeba będzie płacić coraz więcej.
Taka moja prywatna filozofia nie_ekonomiczna...  :grin:

Hmmm, nie wiem czy Twoje auto to Ś.T. czy też rozliczasz jako auto prywatne - w przypadku Ś.T. nie można jednorazowo odliczyć kosztu instalacji - podpada pod ulepszenie - i trzeba amortyzować.

Do 3500 netto jest jednorazowym kosztem.  :-)

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Czerwca 2007, 21:35:47 »
cytacik z wp.pl

"Właściciele samochodów zasilanych LPG mogą odetchnąć z ulgą – akcyza na autogaz nie pójdzie w górę, dzięki czemu nadal będzie on najtańszym paliwem na polskim rynku.
            W nowym projekcie ustawy o podatku akcyzowym Ministerstwo Finansów zaproponowałoa by stawka podatku akcyzowego od autogazu mająca obowiązywać od 1 stycznia 2008 r. wynosiła 695 zł od 1000 kg. To tyle samo, co obecnie, czyli po przeliczeniu 39 groszy netto od 1 litra.
           Takie rozwiązanie powinno ucieszyć ponad 2 mln użytkowników aut zasilanych LPG oraz ich rodziny – mówi Sylwia Popławska z Koalicji Na Rzecz Autogazu. - Dziś nie wiemy, czy możemy liczyć na stopniowe obniżanie akcyzy na autogaz do poziomu minimalnej stawki wymaganej przez Unię Europejską, wynikającej z Dyrektywy Rady 2003/96/WE (125 euro/1000 kg), tak jak to ma miejsce we Włoszech. Jednak po raz pierwszy dziękujemy Ministrowi Finansów, że zostaliśmy wysłuchani.

:grin: :grin: :grin:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Czerwca 2007, 08:12:30 »
No w końcu jakieś dobre horyzonty w sprawie LPG ;D ;D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 30 Września 2007, 12:25:46 »
Nadeszły zimne poranki, więc oszczędzam instalacją LPG i jadę nieco dłużej na PB. Co ca tym idzie częściej dolewam benzynki. Przeważnie za 20zł co drugie tankowanie LPG,czyli po 700km. Do pracy mam 3km, ale podliczyłem wszystko i nawet jeśli tankowałbym za 20zł benzynki, do każdego tankowania LPG za niecałe 70zł (po 350km do pełna), to zrobię o 100km więcej niż przy jeździe na samej benzynie za tą kwotę (~90zł).
W cyklu mieszanym spala 9,5 LPG. Po mieście z pedałem w podłodze 10,4, w trasie 7,8.

P.S. Dla tych, którzy nie wiedzą, przy parowniku jest czujnik temperatury, od którego odchodzą dwa kabelki. Przecinamy je, zwieramy i teraz my decydujemy, kiedy przełączyć auto na LPG. Zimą przełączał mi się przed samym wjazdem do pracy, więc dziękuję bardzo. Teraz przełączam sam, kiedy temperaturka minie literkę C.

Dodam jeszcze, że nie nawidzę LPG. Używam tylko ze względów ekonomicznych. Zastanawiam się czy następnego auta nie kupić w TD.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2007, 12:30:19 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

carinaman20

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Października 2007, 15:15:11 »
P.S. Dla tych, którzy nie wiedzą, przy parowniku jest czujnik temperatury, od którego odchodzą dwa kabelki. Przecinamy je, zwieramy i teraz my decydujemy, kiedy przełączyć auto na LPG. Zimą przełączał mi się przed samym wjazdem do pracy, więc dziękuję bardzo. Teraz przełączam sam, kiedy temperaturka minie literkę C.

A niektórzy wiedzą również, że można to zrobić w mniej drastyczny sposób, kupując kabel do centralki i ustawiając odpowiadjącą im temperaturę przełączania. Oprogramowanie do centralek można ściągnąć z sieci bezproblemowo.
To nie FSO żeby kable ciąć, a wiatrak chłodnicy spinaczem włączać.
CM

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Października 2007, 15:19:55 »
nom carinaman20 dobrze gada

ale też nie przesadzajcie z obniżaniem parownika bo poprostu zużyje się duuużo szybciej (uszkodzenia, pęknięcia membrany)
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Października 2007, 21:37:26 »
a ile on ma wytrzymac ? wystaczy co 100tys zregenerowac, a przelaczac przed ruszeniem z miejsca wskazowki temperatury nie radze szczegolnie w I i II gen bo wybucha  :grin:

carinaman20

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Października 2007, 12:28:30 »
przelaczac przed ruszeniem z miejsca wskazowki temperatury nie radze szczegolnie w I i II gen bo wybucha  :grin:

Od kilku lat II gen. mi nie wybucha, a włączam gaz grubo wcześniej zanim wskazówka ruszy. Zimą przy 15st a w lecie 25st. parownika. Wskazówka rusza przy ok. 35-40.
CM

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Października 2007, 22:16:37 »
Dołożę swój głos.
Mam II generację, z jakimś badziewiastym nieregenerowalnym parownikiem; bez czujnika temperatury.
Zrobione ok 80kkm (silnik 180kkm).
I wstyd się przyznać ale dopiero od kilku miesięcy (gdy poczytałem na necie) wiem że: -  parowniki się regeneruje,
- trzeba je w zimie oszczędzać.
Zawsze przełączałem  na gaz zaraz po uruchomieniu silnika (nawet w największe mrozy). Nie  mam z instalacją  problemów; nigdy nawet nie zakaszlała.
Wiem (teraz), że spowodowałem szybsze zużycie membran,
ale skoro nie ma skutków  ubocznych to chyba nie mam się czym przejmować.
Zatem czy warto tak pieścić się z parownikiem ?

Pozdrawiam.

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Października 2007, 07:35:11 »
szczegolnie w I i II gen bo wybucha  :grin:

Skąd się biorą takie teorie???
Przejechałem ponad 300 kkm ma gazie, z tego większość na I gen.
Nic nie wybuchło, co zrobiłem źle?

Offline mario987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Października 2007, 09:59:59 »
wybuchac nie wybucha tylko strzela sobie ale to tez tylko i wylacznei wtedy kiedy swiece sa do d...   mnie zdarzylo sie to tylko raz i to tylko przez to ze na myjni podczas mycia silnika zalalo mi jedna swiece i pozniej jak jechalem na gazie to mi wystrzelil ale nic groznego sie nei stalo, a n agazie przejechalem ponad 100 kkm :)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Października 2007, 10:35:37 »
szczegolnie w I i II gen bo wybucha  :grin:

Skąd się biorą takie teorie???
Przejechałem ponad 300 kkm ma gazie, z tego większość na I gen.
Nic nie wybuchło, co zrobiłem źle?
Wybucha tez jesli instalacja Ci sie rozreguluje. Jezeli przelaczasz przy zbyt zimnym parowniku istanieje ryzyko ze zamarznie, a wtedy nie odparowuje odpowiedniej ilosci gazu, sklad miesznaki sie zmienia i sa wybuchy  :grin:
Chociaz na BLOSie po wyregulowaniu od 40kkm jeszcze nie wybuchl. Mam gaz od 275kkm

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Października 2007, 07:47:53 »
nie licz, bo i tak z tych obliczeń nic ciekawego nie wyjdzie :) są bez sensu ;)
Zresztą nawet wykonana poprawnie (tzn uwzględniając do tego spalanie, a nie iloczyn ceny i 100km (co autor miał na myśli?) ) nic nie da - nie uwzględniasz tutaj kosztu założenia instalacji.

Poprostu to nie jest takie oczywiste jak Ci się wydaje, że LPG jest opłacalne. Przejechałem do tej pory 10000km Yarisem, a musiałbym przejechać kilkukrotnie tyle, żeby instalacja mi się TYLKO ZWRÓCIŁA. A kiedy będą oszczędności? Pozdrawiam i życzę bardziej całościowego spojrzenia, a nie tylko porówniania ze sobą cen LPG i Pb - to nie ma sensu i nigdy się nie sprawdzi.

Widzę u kolegi wielką nieufność do cyfr ale mimo to spróbuję.

Jeśli jesteś tak niezadowolony z gazu to znaczy, że instalacja nie była poprzedzona obliczeniami. Nie wiedziałeś czego możesz oczekiwać. Świadczy o tym pytanie "A kiedy będą oszczędności?"
Wbrew opinii, LPG jest opłacalne. Trzeba tylko mieć świadomość, że im samochód mniej pali Pb tym mniej atrakcyjny jest LPG ponieważ koszt instalacji można potraktować jako stały.

Pozwoliłem sobie policzyć czas zwrotu instalacji przy nast. założeniach:
- samochód pali 20% LPG więcej niż Pb
- spalanie PB wziąłem ze stopki Ace (6,4 l/100 km)
- cena LPG 2,15 zł/l
- cena Pb 3,67 zł/l
A oto wyniki, zupełnie oczywiste (jak mawia nasz były premier).
Instalacja o wartości 2.000 zł zwróci się po 15.470 km.
Instalacja o wartości 2.300 zł zwróci się po 17.791 km.
Instalacja o wartości 2.500 zł zwróci się po 19.338 km.
Instalacja o wartości 2.700 zł zwróci się po 20.885 km.

To tyle na temat spojrzenia całościowego.
W razie potrzeby służę tajemną formułą pozwalającą powtórzyć powyższe obliczenia dla innych kombinacji danych.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Października 2007, 09:38:11 »
pisząc tamtego posta chciałem zwrócić uwagę na koszt instalacji, który jest stały, jakby nie było.
Czy do VVTi da się założyć instalację, która będzie działała idealnie, bez szkody na silniku i w tej cenie (jaką podałeś)?
Nie znam cen instalacji, ale do tej pory żyłem w przekonaniu że to nie jest 2kPLN, tylko spoooro więcej...

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl