Autor Wątek: TOYOTA RAV4 AUDIO ???  (Przeczytany 32608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
Odp: TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Grudnia 2009, 10:59:53 »
Znam focal'a,o który model chodzi?
Wszystko zależy od użytych głośników ale pod samo fabryczne radio nie warto pchać wysokich modeli ponieważ one nie zagrają jak powinny.A może "fachowiec" chciał wsadzić wzmacniacz?

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Grudnia 2009, 22:28:04 »
prawdopodobnie Focal 165 KR lub KRC (chciał podpiąć wzmacniacz również)
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2009, 22:49:28 wysłana przez AlfA_ »

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Grudnia 2009, 22:51:04 »
Jeśli chcieli założyć dwa takie systemy i wzmacniacz to z robota 3 tysie to atrakcyjna cena.
Napisz swoje wymagania co do sprzętu i kwotę jaka chcesz wydać.

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Grudnia 2009, 23:08:09 »
Co do wymagań sprzętowych ciężko mi napisać... ostatnie 9lat pasowało mi Bose. Niby w Tojkach jest JBL ale czy naprawdę warto ... sama nie wiem.
Cenowo myślałam, że zamknę się w 2.000 ale chyba będzie ciężko.

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Grudnia 2009, 23:21:55 »
Z tyłu koniecznie chcesz głośniki?Ogólnie robi się możliwie najlepszy przód+ ewentualnie subwoofer.
Za 2 tysie można już zrobić ciekawy przód.

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Grudnia 2009, 23:57:14 »
Hm, skoro mam w drzwiach z tyłu możliwość założenia głośników to co nic tam nie wstawiać ?
i dziurę robić na suba ... eee

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Grudnia 2009, 00:05:51 »
Nie chcę Ci mącić w głowie ale tył się zostawia w spokoju a sub'a do bagażnika :-)
...zrobisz jak uważasz.

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Grudnia 2009, 00:09:43 »
mmmm, już właśnie zamieszałeś ;-)

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Grudnia 2009, 20:34:11 »
padła jakaś decyzja :cool:

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Grudnia 2009, 16:33:21 »
Nie chcę Ci mącić w głowie ale tył się zostawia w spokoju .....

no ja bym się nie zgodził.....Odpal muze w samochodzie wyłączając całkowicie tylne głośniki, a zobaczysz, że ona dają 70% głosu w samochodzie, sam przód nigdy nie zagra dobrze, już nie mówiąc żeby grał fajnie.....Miałem ja kiedyś zestaw audio w samochodzie całkiem dobry, oparty na JBL i magnacie i wyłączając tył ( z przodu miałem naprawde fajne średnie tony i odseparowane gwizdki a w bagażniku pralkę franie JBL) muza bledła, że się tak wyraże. Także nawet super przednie głośniki w połaczeniu z tubą w bagażniku zagrają przeciętnie, nie wspominając o tym, że pasażerowie z tyłu ciągle będą mówić o przesterowaniu basu i braku średnich i wysokich tonów, a kierowca będzie czuł zbyt wyraźnie skąd niesie się bas (tył) a skąd płynie reszta muzy. Uwierz mi, że te zjawisko nie jest "miłe" dla ucha. Oczywiście trzeba brać poprawkę na to czego kto oczekuje od zestawu audio. Ja swego czasu byłem audiofilem, nadal jestem, ale mnie nie stać narazie na zestaw jaki sobie wybrałem.....a wydawanie kasy, żeby zagrało całkiem całkiem, przynajmniej w moim przypadku mija się z celem.

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Grudnia 2009, 19:41:44 »
Tabak, postaram się odpowiedzieć na Twój post.Rozbije go na kilka części aby było mi łatwiej wyjaśnić jak i zrozumieć to co piszę innym userom.

"...Odpal muze w samochodzie wyłączając całkowicie tylne głośniki, a zobaczysz, że ona dają 70% głosu w samochodzie, sam przód nigdy nie zagra dobrze, już nie mówiąc żeby grał fajnie...."

Zacznę od tego że nie mam z tyłu głośników.Skoro twierdzisz że nie zagra przód zapraszam Cię serdecznie do siebie na odsłuch.
A teraz krótkie pytanie:idąc na koncert(wspomniałeś że jesteś audiofilem więc pewnie na Madonnę czy Kazika nie pójdziesz) ale na ten przykład A.M.Jopek.Stajesz(siadasz)tyłem lub bokiem do sceny czy przodem i możliwie na środku?Ja audiofilem nie jestem ale gdy wybieram się na koncert to bynajmniej nie po to żeby napić się piwa przy barze.

"Miałem ja kiedyś zestaw audio w samochodzie całkiem dobry, oparty na JBL i magnacie i wyłączając tył ( z przodu miałem naprawde fajne średnie tony i odseparowane gwizdki a w bagażniku pralkę franie JBL) muza bledła, że się tak wyraże. Także nawet super przednie głośniki w połączeniu z tubą w bagażniku zagrają przeciętnie, nie wspominając o tym, że pasażerowie z tyłu ciągle będą mówić o przesterowaniu basu i braku średnich i wysokich tonów, a kierowca będzie czuł zbyt wyraźnie skąd niesie się bas (tył) a skąd płynie reszta muzy."

Sprzęt może i miałeś dobry nie wnikam ale skoro działo się tak jak opisujesz to montażysta który go instalował nie miał kompletnie pojęcia co i jak robi.Jeśli kierowca lub siedzący obok pasażer  słyszy subwoofer z tylu to znaczy że jest źle zestrojony.W dobrym systemie słuchacz nie jest wstanie zlokalizować rozmieszczenia głośników.Dźwięk nie jest przyklejony do głośników a bas gra wyraźnie z przodu.

"Uwierz mi, że te zjawisko nie jest "miłe" dla ucha."

Tu zgadzam się z Tobą w 100%

"Ja swego czasu byłem audiofilem, nadal jestem, ale mnie nie stać narazie na zestaw jaki sobie wybrałem.....a wydawanie kasy, żeby zagrało całkiem całkiem, przynajmniej w moim przypadku mija się z celem."

Dziwne podejście ale miło było poznać kolejnego audiofila.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2009, 19:48:57 wysłana przez Raadek »

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Grudnia 2009, 14:44:21 »

...... ale skoro działo się tak jak opisujesz to montażysta który go instalował nie miał kompletnie pojęcia co i jak robi.Jeśli kierowca lub siedzący obok pasażer  słyszy subwoofer z tylu to znaczy że jest źle zestrojony.W dobrym systemie słuchacz nie jest wstanie zlokalizować rozmieszczenia głośników.Dźwięk nie jest przyklejony do głośników a bas gra wyraźnie z przodu.

Nie powiedziałbym, żeby sprzęt który posiadałem był źle zestrojony i będę się upierał, że jeżeli masz mocny bas z tyłu i tylko z przodu głośniki średnie i wysokie to to nie jest dobre rozwiązanie. Przxynajmniej mi się wydawało, że w momęcie odpięcia głośników tylnich muza nie grała tak dobrze jak powinna. Sam napisałeś, że nie masz głośników z tyłu i dlatego nie czujesz tej różnicy. Gwarantuję Ci, że jakbyś miał z tyłu głośniki, pojździł kilka dni i odpiął te głośniki to byś usłyszał właśnie tą róźnicę, teraz nie masz, więc nie masz czego porównywać. Apropos montażysty. To byłem ja i spędziłem kilka dni na złożeniu tego do kupy i kolejne kilka dni na dostrojenie. Nikt kto ze mną jeździł, nie powiedział złego słowa na charakterystykę tego zestawu, były same pochwały. Mam kolegę który ma sub mocny w bagażniku i dobrej jakości głośniki, ale tylko z przodu. I za każdym razem jak z nim jeżdżę proszę, żeby ściszył, lub zmniejszył bas, bo tak się słuchać nie da dobrze muzy. Oczywiście każdy zrobi jak uważa,ale moim skromnym zdaniem, zestaw car audio powinien się składać z conajmniej 4 głośników i sub. Ja miałem 6 głośników (2 gwizdki, 2 średnie, 2 trójdrożne i tubkę)....

ps. Na żadnego z tych wykonawców bym nie poszedł na koncert, a piwa nie pijam wogóle......

PozDRo

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Grudnia 2009, 15:05:17 »

Ja miałem 6 głośników (2 gwizdki, 2 średnie, 2 trójdrożne i tubkę)....

ps. Na żadnego z tych wykonawców bym nie poszedł na koncert, a piwa nie pijam wogóle......

PozDRo
...no i tu jest pies pogrzebany.Jak mogłeś prawidłowo słuchać muzyki jak miałeś z przodu tylko wysoko tonowe i srednio tonowe głośniki?Bez Wooferów nie da rady!

Ps.za to piwo przepraszam ale nie znam trunków audiofili.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Grudnia 2009, 15:12:08 »
niestety miejsca na niski ton z przodu nie miałem, a nie chciałem mieć trójdrożnych z przodu, ponieważ według mnie wysokie tony powinny być wyżej umieszczone (np słupki) i najlepiej odseparowane....Może właśnie dlatego pisałem, że muza blednie bez tyłu, pomimo mocnego sub w bagażniku. Ale za to średni i wysoki ton z przodu, wszystkie tony z tyłu na półce i sub w kufrze grało wyśmienicie, nic kompletnie nie brakowało muzie. Zapomnieliśmy wspomnieć o radiu....To najważniejszy element każdego zestawu...... Za piwo nie przepraszaj, każdy pije to co lubi.....

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2009, 15:14:57 wysłana przez tabak »

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Grudnia 2009, 16:13:46 »
Zapomnieliśmy wspomnieć o radiu....To najważniejszy element każdego zestawu......

PozDRo
Jestem zdania że system zagra tak jak na to pozwoli najsłabsze jego ogniwo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl