Autor Wątek: Tarcze hamulcowe - Ave T22  (Przeczytany 93973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tarcze hamulcowe - Ave T22
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Marca 2006, 09:16:54 »
Zachary dzieki za sprawdzenie. Jak tylko ściągnę te koła to dam znać jakie w końcu mam tarcze. (Czyli pewnie dopiero przy wmianie oponek na letnie :-\ )
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Marca 2006, 15:12:33 »
(...) Prawidłowa wartość tarczy hamulcowej osi przedniej dla Ave z 2001 to 275mm. Grubość nowej to 28mm a dopuszczalny minimalny wymiar to 26mm.

to cos zle sprawdzales bo grubosc minimalna tarczy hamulcowej do Ave 2001r to 23mm a wartosc nominalna to 25 badz 26mm na pewno nie 28!!
kolega Dimas moze to potwierdzic

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Marca 2006, 17:36:09 »
to cos zle sprawdzales bo grubosc minimalna tarczy hamulcowej do Ave 2001r to 23mm a wartosc nominalna to 25 badz 26mm na pewno nie 28!!
kolega Dimas moze to potwierdzic

I tak i nie. Ale dzięki, że czuwasz. ;D

rocznik: 2000-2001  wymiar to 275mm grubość max.28 min.26

rocznik: 2001-2003  wymiar to 276mm grubość max.25 min.23

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Kwietnia 2006, 10:43:59 »
RATUNKU!!!
Po wymianie opon na letnie bicie kierownicy tak wzrosło że nie da się jeździć.  :(
Niestety nadal nie wiem jaki mam rozmiar tarcz bo wymianę zleciłem komu innemu i zapomnieli zmierzyć gamonie. Ale i tak ich nie wymienię bo wolę przetoczyć. Ale obiecuję jak osobiście się za to wezmę to podam wam w koncu ten wymiar.

I tu pytanie:
Możecie polecić dobrego fachowca w Zielonej Górze lub okolicy do przetoczenia tarcz? (ewentualnie Lubin, Nowa Sól)
Dużo słyszałem o szlifowaniu bez zdejmowania na kołach. Chyba to by było najlepsze. Jak sądzicie? Może znacie taki warsztat?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Kwietnia 2006, 10:33:56 »
Dzięki ogromne za tak liczne namiary .... !!!!!!!! Wprost nie wiadomo co wybrać.

Ale znalazłem sam całkiem blisko, pojechałem i dałem do przeszlifowania bez ściągania tarcz (czyli na osiach). Efekt rewelacyjny !!!!! Pojechałem sprawdzić ..... przy 120 ostre hamowanie i mogłem kierownicę puścić. Polecam. Wszystkie drgania zniknęły.

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Kwietnia 2006, 11:07:23 »
a Warszawie i okolicach ma ktoś namiar na taka firmę która dobrze robi takie toczenie na samochodzie?
dzieki za pomoc :)

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Kwietnia 2006, 13:01:54 »
Ale znalazłem sam całkiem blisko, pojechałem i dałem do przeszlifowania bez ściągania tarcz (czyli na osiach)

Powiedz proszę ile Cie to kosztowało? Chodzi mi o rząd wielkości... przetaczałeś tylko przednie tarcze, czy tylne też?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Kwietnia 2006, 14:29:26 »
Toczyłem tylko 2 przednie tarcze i zapłaciłem za to 146 zł z fakturą. Własciwie szlifowałem bo tak na to mówią.
A zrobili mi to w Polmozbycie przy ul. Wojska Polskiego w Zielonej Górze. Mają tam to urządzenie do toczenia tarcz bezpośrednio na osiach.
Apropo dzwoniłem do ASO Toyoty to zaśpiewali za to 190 zł netto. Automatycznie wybrałem tańszą ofertę.
A skoro bicie minęło to chyba wszystko jest ok. Ja prznajmniej jestem zadowolony.

uuu_madafaka

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Kwietnia 2006, 21:24:27 »
Jako ze to moj pierwszy watek na forum chcialem wszystkich serdecznie powitac :)

Mam problem, na ktory musze znalezc rozwiazanie w miare jak najszybciej.

Dzisiaj robilem przeglad po 105k i niestety musze wymienic tarcze przednie. W ASO nie mieli na stanie i maja zamowic, ale kazalem im sie wstrzymac poniewaz stwierdzilem ze jak mam placic ponad 800 zlotych za tarcze z ASO to wole troszke dolozyc i kupic tarcze sportowe.

Ale tu sie zaczynaja schody... Szukalem na wielu stronach tarcz dedykowanych do Avensis T25 z roku 2003, ale jakos nie znalazlem. Sa tarcze kilku dobrych producentow, ale do Ave T22 :/

Tak wiec musze znalezc tarcze do innego modelu, z ktorego tarcze pasowalyby do mojej Toyotki.
Z tego co wiem to rozstaw otworow musi byc 5x100 i taki rozstaw jest tez chyba w VW golfie (nie wiem ktorej generacji) ale czy tarcze dedykowane do Golfa o takim samym rozstawie jak w Avensis beda pasowaly???

Z tego co mnie interesuje to tarcze takich producentow jak Brembo, EBC, Tarox, Black Diamond z nacieciami, nawierceniami lub to i to.

Jesli ktos wie jakie musza byc rozmiary to prosze o pomoc. Rozmiar felg to 16 cali.

Pozdrawiam,
Artur

Połączyłem Twój wątek z innym juz istniejącym dotyczącym wyboru tarcz hamulcowych.
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2006, 08:05:33 wysłana przez ayrsen »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Kwietnia 2006, 09:02:58 »
uuu_madafaka przekręć tutaj: 022 836 50 40 podpytaj powinni coś zaproponować.

Rozstaw 5x100 masz w golfie IV i V, octawi, audi A2, leonie ale czy tarcze nie będą pasować bez przeróbek.
- inna średnica otworu centrującego (bez dotoczenia się nie obejdzie a jak wpłynie na trwałość i być może szybasze pogięcie tarczy nie wiem)
- być może tego nie wiem inna wartość odsadzenia tarczy (pierścienia ciernego) od piasty

Ale szukać zawsze można tylko w ten sposób rodzą się nowe rozwiązania.
Daj znać jak coś dobierzesz.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

uuu_madafaka

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Kwietnia 2006, 11:36:57 »
uuu_madafaka przekręć tutaj: 022 836 50 40 podpytaj powinni coś zaproponować.

Jakos nie moge sie dodzwonic sprobuje jeszcze pozniej.

Z tego co sie dzisiaj dowiedzialem to np z tarcz Taroxa oferuja do modelu po 2001 roku. Ale jak gadalem z kolega z ASO to mi powiedzial ze tarcze, ktore sa montowane do Ave t22 po 2001 roku sa niby takie same jak w Ave T25 ale jednak nie pasuja.

Najbardziej to mnie denerwuje, ze w ASO to oni biora czesci po numerach katalogowych i nikt nie umial powiedziec jakiego rozmiaru musza byc tarcze... doh. W kazdym badz razie jutro beda mieli na warsztacie avensis t25 i powiedzial ze zmierzy jaki rozmiar ma byc.

Mozna by bylo probowac na drodze prob i bledow, ale mnie na to nie stac :/

W kazdym badz razie jak cos bede wiedzial to napisze.

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Kwietnia 2006, 11:50:53 »
Bo to się sprawdza inaczej - idziesz do sklepu, gdzie mają katalog np. Brembo i ci sprawdzają po modelu

T.

arczic

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 25 Kwietnia 2006, 17:30:12 »
Czy montowal ktos z was tarcze nawieracane do ave albo wie gdzie mozna uzyskac into na ten temat?? jesli macie jakies informacje na ten temat prosilbym o podanie...

uuu_madafaka

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 25 Kwietnia 2006, 20:37:34 »
No ja probowalem sie dowiedziec, ale jak narazie nie znalazlem zadnego modelu konkretnie dedykowanego do Ave T25. Jak bylem w InterCarsie to nawet w najnowszym katalogu Brembo nie ma zadnych tarcz do tej Avensis, wiec na zamienniki specjalnie przeznaczone do Ave T25 trzeba bedzie jeszcze poczekac. Jedyne rozwiazanie do ktorego doszedlem to znalezienie tarcz do innego samochodu, ktory mialby takie same wymiary jak Ave. Tylko, ze jak podjechalem do mechanika zeby zdjal mi stara tarcze i ja wymierzyl to powiedzial ze mu sie nie chce :/ Tak wiec dalem sobie spokoj z szukaniem tarcz nacinanych badz przewiercanych do mojego samochodu i kupie zwykle z ASO (na poprzednich oryginalnych przejezdzilem 105 tys. km i teraz sa juz ponizej minimalnej grubosci. Nigdy nie mialem z nimi zadnego problemu, zadnych bic na kierownicy. Wg mnie cacy tarcze i wcale tak zle nie hamuja)

Jesli nikt inny nie napisze Ci co zrobic z tym fantem to bede mogl Ci podac wymiary tarczy przednich, bo sa juz dla mnie zamowione. Znajac wymiary sadze ze bedzie mozna cos dobrac, ale bedziesz musial troche poszukac. Mam nadzieje ze trafisz na mniej leniwych "specjalistow".

Jak tylko bede cos wiedzial to napisze. Pozdro

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 25 Kwietnia 2006, 22:32:47 »
Kazde trcze hamulcowe mozna nawiercic profesjonalnie. Ja tak zrobilem z tarczami brembo i hulaja juz 15 000 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl