Autor Wątek: Tarcze hamulcowe - Ave T22  (Przeczytany 93939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tarcze hamulcowe - Ave T22
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Września 2006, 23:30:12 »
Przejechałem już z 600 km i klocki zpisują się dobrze, nie robią się miękkie tak jak Kashi.
Natomiast zostały mi do wymiany tarcze - zmierzyłem grubość swoich i zostało mi ok. 23 mm. - przy jakiej wartości powinno się wymieniać ?
Jakie oryginalne tarcze były montowane do modelu T22 2CTE z 98 roku?
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

placente

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Października 2006, 16:58:59 »
Ja zakupiłem na przód tarcze Brembo + kl. Ferodo Premier (kupiłem na allegro ok. 400 PLN). Dam znac jak sie hamulce spisuja.

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Października 2006, 18:29:33 »
Brembo + Ferodo = bardzo dobre hamowanie aczkolwiek nieco glosniejsze niz na oryginalach...
I nie chodzi mi tu o pisk opon  ;D

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Listopada 2006, 15:40:31 »
Mam pytanko odnośnie tarcz i klocków tylnich. Czy ktoś mółby mi udzielić informacji jakie tarcze i klocki znajdują się z tyłu w Avensis D4D po FL produkcja - koniec 2000 roku - chodzi o wymiary tych części oraz minimalną grubosć tarcz. Muszę na pewno zmienić klocki a tarcze ocenić czy nadają się jeszcze. Proszę również o ewentualne doradzenie jakie warto kupić. Zastanawiałem się nad EBC Green Stuff - klocki. Czy na tych klockach samochód zacznie lepiej hamować? Teraz pedał idze dość głęboko a efekty nie są wymarzone. Dzięki

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Listopada 2006, 12:01:49 »
Bobikos

Tarcze na tył Zimmermann, zwykłe , koszt ok 120 zł/szt.Klocki EBC czarne, nie kupuj Greenstuf, bo są za twarde.Ja niedawno z przodu wymieniłem właśnie na takie i tarcze sportowe Zimmermann.Tarcze kupisz tu:
http://www.lewian.com.pl/
a klocki tu:
http://www.ebcbrakes.pl/

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Listopada 2006, 11:48:03 »
A ja mam pytanko - czy tarcze Zimmermann, Brembo MAX i EBC Brakes są jakościowo porównywalne, czy któreś wyrózniają się na plus albo na minus?   :huh:
Pozdr. P.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 17 Listopada 2006, 14:39:25 »
Ja wczoraj zamówiłem Zimmerman'y Sport i EBC Green --> za tydzień powinny być.
Oryginalne toczyłem chyba w czerwcu, a wystarczył jeden "dynamiczny" wyjazd do Gdańska i znów tłuką niemiłosiernie. Zobaczymy, jak nowy zestaw się sprawdzi. :wink:

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Listopada 2006, 15:33:45 »
Ja wczoraj zamówiłem Zimmerman'y Sport i EBC Green --> za tydzień powinny być.
Oryginalne toczyłem chyba w czerwcu, a wystarczył jeden "dynamiczny" wyjazd do Gdańska i znów tłuką niemiłosiernie. Zobaczymy, jak nowy zestaw się sprawdzi. :wink:
A gdzie zamawiałeś?
Z www.hamulce.net odpisali mi, ze nie mają Sportów do AVE... :embarassed:
Pozdr. P.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Listopada 2006, 16:04:02 »
W takim małym sklepiku tuningowym w Bydgoszczy przy Kamiennej.

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 17 Listopada 2006, 17:28:42 »
Lord4
Greenstuff są za twarde, porozmawiaj z Lukasem, one paliły mu te tarcze i zmienił klocki na standardowe, pisałem o tym wyżej.Ja załorzyłem EBC blackstaffy i jest bardzo dobrze.

Pzdr

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 17 Listopada 2006, 21:33:21 »
Zobaczymy --> najwyżej kupię inne. Na razie mam trochę dość "standardowych" klocków - kilka gwałtownych hamowań na obwodnicy z ok. 200km/h i hamujesz najwyżej oczami :furious3: bo klocki się przegrzały i nie działają.
Zawsze podobało mi się, jak hamuje samochód po wyjechaniu z garażu zimą - hamulce ostre jak brzytwa a klocki twarde. Jeśli uzyskam podobny efekt, to będzie dobrze. :grin:

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 20 Listopada 2006, 00:09:35 »
Smigam juz na drugim komplecie greenów i tarcz w ave2 i rewelacja nie do zmęczenia, nawet jakleci dymek i tarcze czerwone to nadal hamują, oczywiście wymieniłem też płyn hamulcowy na castrol SRF

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 20 Listopada 2006, 12:40:50 »
Lord4
Greenstuff są za twarde, porozmawiaj z Lukasem, one paliły mu te tarcze i zmienił klocki na standardowe, pisałem o tym wyżej.Ja załorzyłem EBC blackstaffy i jest bardzo dobrze.
Pzdr
A do jakich tarcz...?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 28 Listopada 2006, 17:54:34 »
Sam się przekonam --> tarcze i klocki dziś odebrałem (nie pytałem o cenę i to chyba nie było rozważne :|).
W czwartek umówiłem się na montaż i do soboty je trochę dotrę, a potem wyjazd do Gdańska o pohamuje trochę z 200km/h (obwodnica to piękna rzecz :wink:) to sprawdzę ich "jakość".

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 28 Listopada 2006, 19:23:08 »
W czwartek umówiłem się na montaż i do soboty je trochę dotrę, a potem wyjazd do Gdańska
Lord - trochę mało "ułożone" jeszcze będą i istnieje szansa, że je odrazu przegrzejesz i będzie niedobrze... :oops:

pohamuje trochę z 200km/h (obwodnica to piękna rzecz :wink:) to sprawdzę ich "jakość".
Masz rację - obwodnica jest piękna i równa po ostatniej wymianie nawierzchni... Ale /małe OT/ - to nie jest autostrada... Zbyt duże łuki i różnice terenu więc odradzam /szczególnie mile witanym w 3M gościom/ jazdę na "hip-hip-hura!", bo można sie niemiło zdziwić...

Tak czy inaczej - czekam/y/ na wrażenia z nowego zakupu... :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl