Autor Wątek: Tarcze hamulcowe - Ave T22  (Przeczytany 93945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lord D4

• Gość
Odp: Tarcze hamulcowe - Ave T22
« Odpowiedź #150 dnia: 29 Listopada 2006, 07:33:16 »
Spokojnie --> nie "skrzywdzę" nowych tarcz - do soboty zrobię na nich jakieś 200-250 km. I nie będę oszczędzać paliwa :grin:

A obwodnicę znam jak własną kieszeń --> studiowałem na PG i jeździłem trzy razy w tygodniu przez 5 lat, a nadal mam tam rodzinę i jestem nader często. Droga łuki ma wyprofilowane do bani, ale ma kilka ładnych prostych do sprawdzenia Vmax - w odróżnieniu od "bliższej" mi obwodnicy Świecia :furious3:

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 30 Listopada 2006, 14:16:26 »
Tarcze założone --> wreszcie żadnych drgań przy hamowaniu :grin:
Niestety klocki oznaczone "Avensis 2001-2003" (seria EBC 1421) nie są do mojego auta i muszę jeszcze trochę pojeździć na zwykłych. Mają mi sprowadzić EBC 995 ("Avensis 2000-2001") :furious3: C zyli mam model "przejściowy" z g****nym układem hamulcowym. :furious3: Wkurzyłem się.

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 30 Listopada 2006, 16:02:56 »
Tarcze założone --> wreszcie żadnych drgań przy hamowaniu :grin:
Niestety klocki oznaczone "Avensis 2001-2003" (seria EBC 1421) nie są do mojego auta i muszę jeszcze trochę pojeździć na zwykłych. Mają mi sprowadzić EBC 995 ("Avensis 2000-2001") :furious3: C zyli mam model "przejściowy" z g****nym układem hamulcowym. :furious3: Wkurzyłem się.

Poprawiali coś w 2001 r....?  :oops:

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 30 Listopada 2006, 18:13:39 »
Wychodzi na to, że tak :angry:

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 02 Grudnia 2006, 08:19:02 »
Wlasnie zajechałem do gdańska i moge powiedzieć jedno: zestaw jest rewelacyjny. Hamulce ostre i nieziemsko skuteczne. Jestem w 100% zadowolony. Dobrze wydana kasa.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 03 Kwietnia 2007, 20:37:40 »
Lord D4 - jak tam po paru miesiącach sprawuje się zestaw: Zimmerman'y Sport i EBC Green
Muszę wymienić tarcze i klocki i chcę mieć 100% pewność, że będzie zestaw działał jak należy.
Czy nie zwichrowały Ci się tarcze, czy klocki nie są za twarde tak jaki pisał elmonter wcześniej  ?
Daj znać jak najszybciej, bo moje tarcze już są cieniutkie i hamowaie to zwalnianie.
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 04 Kwietnia 2007, 06:37:34 »
Klocki już trochę mniejsze to i nie ma takiego "szoku" przy hamowaniu (albo się przyzwyczaiłem :laugh: ), ale wciąż bez zarzutów. Nie łapią już tak szybko, lecz po wduszeniu mocno pedału autko staje szybciutko.
Co do tarcz - nadal REWELACJA. Zrobiłem na nich jakieś 15.000 i zero bicia. A nie były głaskane.
Jedyna wciąż niedogodność zestawu --> uświnione felgi od pyłu. Nie dojadę z czystymi kołami z myjni do domu.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 04 Kwietnia 2007, 21:42:21 »
A jaka jest różnica pomiędzy tarczami Zimmermann standard, a sport - oprócz ceny ok. 100% więcej ?
Szukam alternatywy z dobrym stosunkiem jakość/cena - Twój komplet wychodzi ok. 700 PLN, a
ja chciałbym wydać max. 400 PLN.
Czy zwykłe Zimmermann standard i klocki Feroddo Premium będą OK ?
Jakie producenta są oryginalne tarcze w Ave z 98 roku ? Moje są mocno zużyte i nic nie biją - z drugiej strony obawiam się, że wymieniem i po 10 tyś km będę miał zwichrowane ...
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 04 Kwietnia 2007, 22:30:09 »
Tarcze SPORT są nawiercane i dzięki temu lepiej odprowadzają pył z klocków, którego EBC produkują całkiem sporo :wink:
Być może są też z lepszej stali --> ja nie miałem zamiaru ryzykować - kupiłem od razu lepsze.

Co do Ferrodo się nie wypowiem, bo pierwszy raz kupiłem coś innego niż w ASO :oops:

Jedno jest lepsze w Zimmermannach niż w innych tarczach --> kanały wentylacyjne mają wloty po zewnętrznej części piasty a nie jak inne po wewnętrznej (wtedy raczej piasta je zasłania). Dzięki temu są na pewno lepiej chłodzone.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 29 Kwietnia 2007, 08:34:06 »
No i czas na pierwszy zgrzyt - na obu tarczach na obwodzie pojawiły sie tajemnicze rowki. Myślałem, że klocki się kończą i rozebrałem układ, a tu klocki jeszcze ze sporym zapasem, za to z garbem pasującym do rowków tarcz. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło, ale chyba tarcze trzeba będzie przetoczyć :furious3:
Na klockach zaś w miejscu rowków po zeszlifowaniu pojawiają się jakieś wiórki metalu - moze to od tego? :oops:

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 30 Kwietnia 2007, 16:53:23 »
Rowek jest tylko widoczny czy ma sporą głębokość? Ja bym śmigał i nic nie toczył.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 30 Kwietnia 2007, 19:46:25 »
Ma dość sporą głębokość i raczej nie będzie malał --> zobaczę, co powiedzą w serwisie. Wtedy zadecyduję co dalej, ale to po długim weekendzie :wink:

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Maja 2007, 21:08:29 »
Panowie i u mnie niestety przyszło pora na zmianę klocków i szczęk. Co warto kupić za rozsądną cenę?
Co myślicie o Ferrodo czy Valeo czy Delphi?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 22 Maja 2007, 22:56:15 »
Tarcze przetoczone i klocki wymienione na "ASOwate" (swoją drogą zamienne Optifit są zupełnie inne niż oryginały - odpuściłem je sobie). Z tarcz zniknęło po mm z każdej strony - a ktoś pisał, by odpuścić sobie EBC Green --> duży pokłon :icon_pray:
Jednak teraz mam niewichrowalne tarcze, ale hamowanie na poziomie standardowych --> niezadowalające. No i mam nadzieję, że klocki  dadzą radę wygładzić tarcze po toczeniu, zanim same zupełnie się zetrą.  :wink: - na razie tarcze są nietknięte.
Musze poszukać klocków hamujących jak Green'y ale troszkę bardziej miękkich - na razie pojeżdżę na zwalniaczach

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Maja 2007, 21:47:21 »
... od 1.5 miesiaca jestem wlascicielem ave 2001 2.0 vvt1 110kW/150KM  ...
pzdr, mariusz

Mam takie same autko od nowości...
W piątek robiłem przegląd 75k i w serwisie powiedzieli mi, że raczej na oryginalnych klockach nie dpotrwam do przeglądu 90k (przód i tył).
Za jakimi (którymi) klockami powinienem się zacząć rozglądać ?
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl