Autor Wątek: Rozrzad w camry - wymiana, gdzie i za ile ?  (Przeczytany 53132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
Odp: Rozrzad w camry - wymiana, gdzie i za ile ?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lutego 2006, 17:32:50 »
Spróbuj podłączyć (bez kluczyka w stacyjce) zworkę w gniazdo diagnostyczne pod maską do styków TE1 i E1 Jeśl po przekręceniu stacyjki w pozycję ON (nie uruchamiaj silnika) lampka Check Engine zacznie migać to znaczy, że możesz odczytać kody... Jak będziesz wiedział, że działa to odczytywanie kodów - pisz podam resztę. AAAaaa i żebyś nie miał wciśniętego OverDrive (lampa ma się nie świecić) przed ropoczęciem testów.

czyli po prawiej stronie kolektora dolotowego (ta jest taka mała puszka plastikowa, którą sie odwiera) . nierozumie tylko - jak włoze zworke w te dwa styki... (i skad tą zworke wziąść?:P - sory ale mam auto w garazu i nie moge sprawdzic teraz) ... to gdzie ja mam te kody odczytac? pozdr....

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lutego 2006, 01:04:41 »
zworkę ? ja dziś uzyłem spinacza biurowego - 2 cm drutu dość twardego bo to złącze ma 'ciasne styki' A opis tych złącz masz na pokrywce tej 'puszki' Kody odczytuje się przez obserwację lampki Check Engine. Znasz angielski ? Tu masz opis co i jak http://autorepair.about.com/library/faqs/bl750h.htm
A jak jesteś z Wawy to zadzwon jutro do mnie - możemy sie umówić na Ursynowie (KEN/Ciszewskiego) Pisz na GG
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2006, 11:03:41 »
nie, nie jestem z Wawy:( (koło wrocka mieszkam)

aha czyli mam liczyc ilosc mrugnięc i pauzy pomiędzy nimi... ahaaa  , ale na tej stronce co mi podałes  (wielkie dzieki) to jest opisany tylko jeden kod...  skad wziasc inne kody? masz moze jakąś liste  czy cos w tym stylu?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lutego 2006, 16:32:06 »
OK!

wiec zrobiłem sobie diagnoze.... połączyłem te styki i dałem stacyjke na "ON" i zaczeło mrugac.. 1 _ 1 1 1 1    czyli kod 14scie. (No IGF signal to the ECM)  ( co to to ECM i IGF??)  niewiem tylko czy dobrze ten test zrobiłem.. (silnik był zimny i go nie odpalałem w czasie testu...)  pomocyyyyyy :P

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2006, 21:30:16 »
wracając do rozrządu w Camry:

mam listę cen części, podaję ceny brutto, bez rabatów!

pasek rozrządu - 236zł
rolka - 184zł
rolka 2 - 164zł
uszczelniacz wałka - 68zł
uszczelniacz wałka 2 - 31zł
uszczelka korka oleju - 3,65zł
pasek alternatora i klimy - 206zł
pasek wspomagania - 58zł
filtr oleju - 45zł
świeca platynowa - 56zł

do tego liczą za wymianę pełnego rozrządu ok. 1.200zł, 
za przegląd po 100.000km (dokładnie 105.000) ok. 740zł

z jednej strony szaleństwo - z drugiej masz na 100.000 km spokój :-\

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2006, 22:56:10 »
1200zł za wymiane paska?  ??? ::) ::)  boze co za złodzieje....

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Marca 2006, 23:12:24 »
pozostaje opcja jaką zrobiłem kiedyś z 4Runnerem - części kupiłem w ASO, a rozrząd zrobiłem u PromotoRa... wyszło chyba z 400zł i samochód jeździ do dziś  8)

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Marca 2006, 04:16:51 »
a 1.200 to nie za wymianę paska, ale PEŁNEGO rozrządu - czyli z uszczelniaczami, rolką, rolką napinającą, świecami etc.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Marca 2006, 12:11:29 »
no nawet...  al;e to i tak zdzierstwo....

lennox

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Marca 2006, 22:13:28 »
ile rozrzad do 3.0v6 ???bo jestem zaintersowany jak cos msg

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Marca 2006, 22:40:11 »
dżizas lennox, zerknij kilka postów wyżej  8)

lennox

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Marca 2006, 22:30:21 »
chill zaspany bylem.... 8)

Marcys2791

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Stycznia 2008, 00:07:59 »
Dzisiaj odebrałem swoją camrusie, wracałem z sylwestra z gór, na wysokości Jaworzna na A4 przy 140 zagasł mi silnik, pobocze i cóż nie chciała odpalić (miałem obstawe w postaci żółtego sprintera z obsługi autostrady), później laweta i warsztat - prawde mówiąc spisałem ją już na straty, a tu niespodzianka silniczkowi po za porwanym i postrzępionym paskiem i zatartą rolką napinacza (miała 60 000 km) nic się nie stało (silnik jest bezkolizyjny), bardzo fajny serwis samochodów amerykańskich w jaworznie naprawił mi wszystko za rozsądną kwotę teraz autko ma nowy pasek, rolki i pompe wody i chodzi cudownie  - bajka, i już zapadła decyzja, pomimo tego, że do rodzinki dołączył Hilux i vw caddy, Camry zostaje w rodzinie, żal się z nią rozstawać, w końcu to 3,0 V6 :-))).

Pozdrawiam Wszystkich

Marcyś

Wątki zostały scalone prosze zapoznać sie z regulaminem oraz opcją "szukaj".

Szymon14 :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2008, 07:41:17 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Stycznia 2008, 23:49:04 »
Jezeli ktos chcialby wykonac te operacje wymiany paska rozrzadu rolki i wszystkich zimmeringow z przodu silnika moge pomoc,jak to wykonac, czynnosc za czynnoscia bardzo latwe ale niemniej trzeba miec troche wiedzy z budowy silnikow i znac zasade pracy silnikow. W swojej Camrze 2.2 wykonalem te czynnosc juz dwa razy za 70tyskkm bedzie trzeci raz.mam zasade ze po kazdym 100 tyskm wymieniam wszystkie paski jakie sa wsilniku,alternator AC,Wspomaganie servo,rozrzadu. Zawsze uzywalem tylko orginalnych czesci z Toyoty ktore byly tansze niz pirackie.
Nigdy nie bylo klopotow miedzy tymi 100tysiaczkami mimo ze silnik juz ma ponad 430 tyskm przejechane.
Pzdr.Camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Lutego 2008, 01:05:13 »
"Rozrząd", czyli rolka, napinacz, i pasek to w ASO koszt 540zł ( po jakimśtam marnym upuście )

Teoretycznie zamienniki też 100kkm wytrzymają, zwłaszcza, jakby dostać rolki Koyo, i pasek Mitsuboshi.

Aaa, no i zapomniałem o pompie wody, co wypomniał mi Agiless na gg  :grin:

111zł kosztowała mnie AISIN w JC, 350zł życzy sobie ASO - w tym wypadku mogę spokojnie polecić AISINa, bo po 105kkm u mnie nie puszczał wody, ani nie miał luzu na ośce, jednak został profilaktycznie wymieniony na takiego samego AISINa ;)

Jednak oszczędność powiedzmy 200zł nie jest warta ewentualnego rozbierania rozrządu, nawet w bezkolizyjnym silniku, bo nie zawsze zerwie się on pod domem... ;)

A chyba nie każdy user robi rozrząd co 1.5 - 2 lat, jak ja ...  :grin:

pzdr
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2008, 01:12:11 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl