Autor Wątek: Rozrzad w camry - wymiana, gdzie i za ile ?  (Przeczytany 53105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rozrzad w camry - wymiana, gdzie i za ile ?
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Marca 2010, 21:20:35 »
Ja tam się nie znam, stąd to pytanie. Czyli co - jest łańcuszek? wymienia się go? co z kolizyjnością silnika?
Camry 2.4L '02, Yaris 1,5L '18

owca

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Marca 2010, 22:13:37 »
To jak już tak wymieniacie ten pasek rozrządu, to powiedzcie mi skąd wzięliście go w 2AZ-FE, który jest napędzany łańcuchem.

O olejach i ich pojemnościach jest osobny wątek, i tam polecam zajrzeć.

pzdr

nigdzie nie napisałem, że jest tam pasek :)
Od 2002 roku - jak tylko zaczeli montować 2azfe siedzi tam łacuszek (timing chain)
Silnik jest bezkolizyjny już pisałem przecież - na forum solary piszą, że wymiana ok 145tys km, ale łańcuch jest na tyle mocny, że bez obawy można nim szaleć przez wiele więcej km :) Nie dziw się też, że czasem może troche pohałasować.

Zainteresuj się może tematem kompresora do swojego silnika. na allegro są dostępne kompresory z scionów do Twojego silniczka (tylko pamiętaj kompresor sam nie wystarczy, niestety musi być też strojenie elektroniki :) ). Dobijesz z nim napewno do 180 - 190 koników a powinoo być nawet sporo więcej - ale to tylko jako ciekawostka, nie jest to takie hop siup :) przed zakupem obecnej solarki rozważałem zakup takiej ale z 2azfe
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2010, 22:20:39 wysłana przez owca »

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Marca 2010, 22:24:12 »
OK to w takim razie kolejne pytanko, jak jest napędzana pompa wody? Też się ją wymienia razem z rozrządem jak przy pasku?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
3VZ.pl

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Marca 2010, 09:51:47 »
Marcin, równie dobrze mógłbyś mnie odesłać do wielkego atlasu motyli. Z rysunków wyczytałem, że jest tam jakiś jeszcze jeden mały łańcuszek ale nie wiem co on napędza i czy też się go wymienia, a na innym zauważyłem, że pompa wody chodzi na pasku z całą resztą osprzętu. Tak czy siak nadal nie wiem czy pompę wymienia się z rozrządem, a nie jestem pewien czy mój małomotoryzacyjny angielski, pozwoli uzyskać odpowiedź na moje problemy. Tak więc bardzo bym prosił o jednoznaczna odpowiedź.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Marca 2010, 11:18:44 »
No to może tak łopatologicznie : po to producent zakłada łańcuch, zamiast paska, żeby zmniejszyć koszty eksploatacyjne.

Nie znam silnika, napędzanego łańcuchem, który ma podany interwał na wymianę tegoż.

Drugi łańcuch, jak w większości tego typu rozwiązań, jest do pompy oleju.

Pompę wody masz napędzaną paskiem wielorowkowym, tym samym, co resztę agregatów.

Naprawdę nie trzeba mieć wielkiego atlasu motyli, ani doktoratu z angielskiego, żeby samemu dojść do tego w ciągu 5 minut.

pzdr
3VZ.pl

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Marca 2010, 15:44:05 »
Dziękuję :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl