Autor Wątek: Zawory - klekot i regulacja w silniku D4D  (Przeczytany 41637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

prusiak

• Gość
Odp: Zawory - klekot i regulacja w silniku D4D
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Października 2006, 11:20:33 »
Poruszalem ten watek jak kupilem autko. http://www.tkp.org.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=44&topic=8311.0
Wydawalo mi sie ze ten klekot to tak jakby zaworowy, zrobilo sie cieplej i jakos ten klekot mnie tak juz nie przerazal. Stego co wszyscy uzytkownicy Ave mowia to niestety ale ten silnik pracuje glosniej niz inne TDI itp. z charakterystycznym (jak w Autosanach) klekotem podczas przyspieszania.

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Października 2006, 15:21:06 »
Witam

Myślę, że wszyscy którym przeszkadza klekot diesla wcześniej nie mieli ropniaka.Ja mam już kolejnego i jestem przyzwyczajony do tego specyficznego odgłosu i nie widzę w tym nic dziwnego.Co prawda Corolla 2.0D chodzi bardziej miękko, ale jak jest zimna także klekoce przy ostrej przygazówce.Pamiętaj, że jest to silnik z bezpośrednim wtryskiem(1cd) i będze chodził głośniej od silników z wtryskiem pośrednim(silniki 2c)

Pzdr

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Października 2006, 20:00:23 »
kupilem go miesiac temu. Olej zmienilem 3 dni temu ale klekotal i przed zmiana oleju. Kupiony z niemiec od handlarz a i owszem. Wypadek mial ale w tyl i nie groznie to jestem 100% przekonany (pracuje troche w elektryce samochodowej i sie narozbieralem i mysle ze potrafie znalezc jak autko bylo uderzone - stad wiem ze silnik 100% nietkniety) , przebieg hmm tego nie wie nikt, na liczniku jest 137 tys i wg mnie raczej sie zgadza po ogledzinach roznych nalepek i karteczek po wymianach plynow eksploatacyjnych, ale tu nigdy nie wiadomo jak z drugiej reki.

Poza tym widze ze wiekszosc poza "Adasko" pisze ze raczej tak ma byc, no coz sprubuje jeszcze na jakas diagnostyke pojechac (moze cos z zaorem EGR), a jak nie to moze karne sie inna ave z tym silnikiem i porownam. A potem przyjdzie mi sie przyzwyczaic.

Diselka mialem Renault 19 td 90 KM interkuler - chodzil ciszej i szczerze poza przyspieszeniem, nizszym zuzyciem paliwa w R19 (chociaz jakby nie bylo Ave jest wieksza i wtedy kiedy mialem R19 byly mniejsze korki we wroclawiu) niczym nie ustepowala Ave.
A niby byl to Francuz chyba ze samochody robia coraz gorsze.

pozdrawiam
piszcie jezeli macie jeszcze jakies pomysly

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Grudnia 2008, 08:44:16 »
u mnie przy obecnych temperaturach po odpaleniu słychać przez chwilę lekkie stukanie, które zanika po ok 5s. czyżby zawory? ale przy płytkowych to stukałby cały czas, co innego na hydraulice.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Qba

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2008, 11:59:42 »
Diselka mialem Renault 19 td 90 KM interkuler - chodzil ciszej i szczerze poza przyspieszeniem, nizszym zuzyciem paliwa w R19 (chociaz jakby nie bylo Ave jest wieksza i wtedy kiedy mialem R19 byly mniejsze korki we wroclawiu) niczym nie ustepowala Ave.
A niby byl to Francuz chyba ze samochody robia coraz gorsze

Chodził ciszej (może), bo to był jeszcze silnik z komorą wstępną, a nie CR pierwszej generacji. Mniej palił, bo i moc mniejsza, i samochód sporo lżejszy, że o korkach nie wspomnę.

Miałbyś rzetelne porównanie, gdybyś postawił te dwa samochody obok siebie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl