Autor Wątek: Wkrotce wiosna-jakie oponki?  (Przeczytany 47371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Wkrotce wiosna-jakie oponki?
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Marca 2007, 09:26:58 »
Bobikos ja mam dunlopy Sp Sport na swojej cari...i na prawde mocno bym sie zastanowił na twoim miejscu. Fajnie jest do predkosci 70 km/h, pozniej zaczynaja wyc. Przy 120 jest juz nie do wytrzymania. Ta opona ma tendencje do zabkowania, i takie sa skutki.

Witam!!!

Tak sobie czytałem i jeżeli mogę coś doradzić. O Barumy jak pytałem to każdy mi odradzał, że podobno na deszczu w ogóle się nie sprawdzają, ale to są tylko informacje, które uzyskałem od ludzi którzy sprzedają opony. Osobiście jeżeli mógłbym polecić to proponował bym może jednak zainwestować troszke grosza i zakupić coś takiego
http://moto.allegro.pl/item175599066__hurtownia_opon_195_50r15_goodyear_f1_gsd3_nowa.html
Naprawde na tych oponach jeżdzi się super i nie ma znaczenia czy ulica sucha czy pada deszcz.
Tutaj akurat jest rozmiar nie właściwy ale gość jest w stanie każdy rozmiar sprowadzić.
Pozdrawiam

Barumy miałem poprzednio, po 4 miechcach sprzedałem je za 1/4 ceny , bo sie nie dało jezdzic. Goodyear ktore pokazujesz sa super, i sam sie nad nimi zastanawiam, ale nie pisz ze gosciu sprowadzi je w kazdym rozmiarze, bo w seryjnym trozmiarze do AVE na pewno ich nie znajdziesz. Wiem bo szukałem juz.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Marca 2007, 10:01:59 »
GY F1 ujeżdżałem z powodzeniem, ale - jedna na 4 nie daje się dobrze wyważyć (testowałem 2 komplety), zużywają się błyskawicznie i są bardzo wrażliwe na błędy geometrii zawieszenia. Ale poza tym - są dość ciche i trzymają się asfaltu zupełnie niesamowicie - na suchym i mokrym. Tylko luźny piasek jest w stanie wyprowadzić je z równowagi.

Teraz zastanawiam się nad Yokohamami, chociaż w innym aucie mam Bridgestone E300 cośtam i sprawują się zaskakująco dobrze (tzn. sprawowały się do zimy, bo jeszcze nie zmieniałem)

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Marca 2007, 10:18:33 »
Od wielu lat jeżdżę samochodami i robię średnio 45 - 50 tys km rocznie. Powiedzmy że to średni wynik. Jeśli mogę polecać jakieś opony z czystym sumieniem to tylko Michelin. Jeździłem już na różnych ale komfort jazdy na michelinkach jest o poziom wyżej od innych. Dodatkowym atutem jest niskie zużycie opony w czasie. Jeden komplet opon Michelin przeżywa u mnie 2 razy dłużej niż każde inne. Dlatego choć są droższe to jednak zwracają się w dłuższym okresie czasu. No i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły w trudnych warunkach. Polecam!
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Marca 2007, 10:34:21 »
Jeśli mogę polecać jakieś opony z czystym sumieniem to tylko Michelin. Jeździłem już na różnych ale komfort jazdy na michelinkach jest o poziom wyżej od innych. Dodatkowym atutem jest niskie zużycie opony w czasie. Jeden komplet opon Michelin przeżywa u mnie 2 razy dłużej niż każde inne. Dlatego choć są droższe to jednak zwracają się w dłuższym okresie czasu. No i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły w trudnych warunkach. Polecam!

Potwierdzam.
Michelin to opony: ciche, miekkie, trwale i doskonale trzymajace sie drogi.

P.S.
Tylko nie wiem czy polskie Michelinki to potrafia....

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Marca 2007, 10:40:09 »
Mile zaskoczyły mnie Dayton D210.
Przy umiarkowanych finansach korzystne rozwiązanie. Nie miałem z nimi problemów.
Znajomi ujeżdżający Nokiany bardzo je polecają. Szczerze mówiąc mi nie wystarczyło na nie środków.

Qba

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Marca 2007, 10:48:58 »
Bobikos ja mam dunlopy Sp Sport na swojej cari...i na prawde mocno bym sie zastanowił na twoim miejscu. Fajnie jest do predkosci 70 km/h, pozniej zaczynaja wyc. Przy 120 jest juz nie do wytrzymania. Ta opona ma tendencje do zabkowania, i takie sa skutki.

Sprawdzałeś stan zawieszenia (geometria, amortyzatory)?

Przejeździłem Avensis T22 na Dunlopach SP Sport 01 trzy sezony, z różnymi prędkościami i w różnych warunkach. W sumie jakieś 20 tys. km. Przednie trochę się starły, tylne nieco mniej, ale ząbkowania ani śladu. Konstrukcja w T19 i T22 jest identyczna, różni się tylko zestrojeniem, więc skoro u mnie po trzech sezonach było OK, to i u Ciebie powinno.

Z opon byłem bardziej niż zadowolony.

poprawiłem cytat

Eddie
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2007, 11:21:07 wysłana przez eddie »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Marca 2007, 11:19:19 »

Sprawdzałeś stan zawieszenia (geometria, amortyzatory)?

Przejeździłem Avensis T22 na Dunlopach SP Sport 01 trzy sezony, z różnymi prędkościami i w różnych warunkach. W sumie jakieś 20 tys. km. Przednie trochę się starły, tylne nieco mniej, ale ząbkowania ani śladu. Konstrukcja w T19 i T22 jest identyczna, różni się tylko zestrojeniem, więc skoro u mnie po trzech sezonach było OK, to i u Ciebie powinno.

Z opon byłem bardziej niż zadowolony.

Mam amorki KYB na ktorych zrobiłem ledwie 20 tysi , a geometrie robie raz do roku wiec jest w porzadku. Moze masz inny styl jaxdy niz ja, moze zalezy to od tego na co sie trafi . U mnie wyja i nie jest to wina stanu technicznego samochodu. Rozmawiałem z kilkoma wulkanizatorami i byli zgodni...ten rodzaj bierznika tak ma i koniec
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Marca 2007, 14:46:51 »
Michały są troszkę za drogie... dlatego też chyba jednak zamówię dunlopy ale ten nowszy model FASTRESPONSE zobaczymy czy warte swojej ceny.

Offline radmik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Marca 2007, 22:47:37 »
Goodyear ktore pokazujesz sa super, i sam sie nad nimi zastanawiam, ale nie pisz ze gosciu sprowadzi je w kazdym rozmiarze, bo w seryjnym trozmiarze do AVE na pewno ich nie znajdziesz. Wiem bo szukałem juz.

Sorki poprawiam się. Kolega ma rację w rozmiarze do Ave nie są dostępne. Ale każdemu można się pomylić. Ja jak szukałem do Audi, które wcześniej miałem to akurat były.
Ale oponki same w sobie są super. Jeszcze raz wielki przepraszam ale mylić się to rzecz ludzka.

pozdrawiam
Rav 4 2.0

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Marca 2007, 10:31:49 »
Ja założyłem tydzień temu letnie kółka i już mam ich dość --> cały zeszły sezon jeździłem na wibrujących kołach próbując walczyć z układem kierowniczym na koleinach. Tego sezonu już nie zniosę :furious3: A mowa o GY Excellence --> jeśli ktoś chce je zakładać do Ave niech się dobrze zastanowi. :icon_police:
Zastanawiam się nad zamianą ich na Nokiany H ub V --> podobno są ciche i milutkie. Niestety to nowość i mało jest o nich opinii :oops:

Qba

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Marca 2007, 21:51:57 »
Do tej pory wszystkie Nokiany miały jak najlepsze opinie. Ja mam zimowe WR i są rewelacyjne.

comora

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Marca 2007, 19:17:58 »
a może mi ktoś wytłumaczyć czym się różnią poszczególne profile nokian? w tej chwili na allegro widzę przede wszystkim H, V, NRVi, NRHi.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Marca 2007, 09:40:28 »
H i V w nazwach nie wymaga komentarza natomiast reszta --> NRHi i NRVi są już cokolwiek starawe ale nadal nieźle wychodzą w testach, a H i V są nowościami - nastawione na ciszę, trwałość i nieprzeciętne odprowadzanie wody. A przy tym niedrogie :wink:

comora

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Marca 2007, 16:30:59 »
Ok, czyli pozostają jedynie H i V.
To z kolei mam inne pytanko. Moja Ave 1.8i nie pociągnie więcej niż 190km/h. Czyli tak naprawde profil T wystarczy. Co tracę zakładając "szybszy" profil? Przyczepność, stabilizację, mniejsze zużycie czy tylko kasę?

Qba

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Marca 2007, 23:11:00 »
Nie tyle profil, co indeks prędkości.

Opony z wyższym indeksem mają inną, wytrzymalszą konstrukcję oplotu, szczególnie w części czołowej (pod bieżnikiem). Zwykle też mają wyższe indeksy nośności.

Jeżeli Twój samochód jest w stanie pojechać ok. 190 km/h, załóż opony z indeksem H, ze względu na niezbędny margines bezpieczeństwa. Zresztą producent, zdaje się, takie zaleca.

Ja na zimę założyłem H zamiast V, ale to dlatego, że zimą nie jeżdżę b. szybko, zimówki z indeksem V mają jakieś straszne indeksy nośności, są cięższe i koszmarnie drogie. Letnie tylko zgodnie z zaleceniami.

Wracając do Nokianów - NRHi i NRVi zostały w tym roku zastąpione przez H i V odpowiednio.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl