Autor Wątek: Wkrotce wiosna-jakie oponki?  (Przeczytany 47299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gowin

• Gość
Odp: Wkrotce wiosna-jakie oponki?
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Czerwca 2007, 10:03:55 »
Tak mówię o tych samej firmie Hankook, której opony były kiedyś montowane w Daewoo. W tej chwili są zakładane jako opony fabryczne na nowych Golfach i Passatach. To chyba musi świadczyć o ich jakości.   :grin: :grin: :grin:

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Czerwca 2007, 08:50:43 »
MUis jak musi. Nie wierze w niemiecka jakosci :) Ale przez te 10 lat mogło sie duzo zmienic nawet w koreancach, choc ciezko jest zx opiniamii na ich temat...
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

jasiu66

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Maja 2008, 19:05:00 »
kilka dni temu zalozylem Goodyear excellence 195 60R15... ma tylko jedna wade, jest wrazliwa na koleiny... swietnie tlumi nierownosci, jest bardzo cicha, komfortowa i czuje sie, jakby samochod byl przyklejony do asfaltu... reasumujac trzeba sie przyzwyczaic do jazdy, w jakze popularnych u nas koleinach
UWAGA na Goodyear excellence!!!!
... jak były nowe - super ...
.... ale już po pierwszym sezonie stały się bardzo głośne... ząbkują bardzo mocno ... jedyne wyjście z sytuacji do zamiana opon "po przekątnej" co kilka tysięcy km...

... moim zdaniem, jesli ktoś proponuje te opony do T22 (prawdopodobnie do kazdego auta z wielowachaczowym zawieszeniem na tyle) to poprostu naciąga klientów.... reklamacje w GOOD YEAR nia maja sensu ....
... temat tych opon jest znany w serwisach oponiarskich ...
.... powodzenia ...
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2008, 19:07:08 wysłana przez jasiu66 »

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 01 Maja 2008, 19:29:28 »
Trafiłem niedawno:

Yokohama AVS dB V550 205/55R16 94W  295,00zł/szt. (brutto, f-ra, wysyłka gratis)
Faktycznie, cichutkie są ... 

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Maja 2008, 21:20:09 »
A ja powiem tak --> przy zakupie fabrycznie były Michelin XH, czy jakoś tak. Potem kupiłem GY Excellence i ich walory już opisywałem. Na szczęście się skończyły i przyszedł czas na zmianę - nie miałem zamiaru więcej kombinować --> kupiłem następcę fabrycznych E3A i jazda znów stała sie przyjemnością: cisza, komfort i wreszcie normalna trakcja w koleinach. Mogę śmiało polecić każdemu.

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 02 Maja 2008, 00:54:56 »
Zgadzam się z Lord-em, kupowałem Toyotę2001 przed rokiem-miała oryginalne Michelin'y - jazda nimi jest czystą przyjemnością. Teraz stuknął im 7 rok,autko ma 104tys km , a oponki  bieżnik jeszcze dobry i jestem w rozterce, WYMIENIAĆ, czy NIE wymieniać?????
Jeżeli wymienię to na nic innego jak Michelin. Kolega do swojej Lybry założył Energy Saver i jest zachwycony po poprzednich-nie wymienię nazwy jakich, by zwolennicy GY się nie złościli :grin:
Dodatkowe pytanie do kolegów z doświadczeniem "gumiarskim"- WIEK opony, czy moje staruszki posłać na zasłużoną emeryturę, czy jeszcze pociągnąć jeden sezon?

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Listopada 2008, 07:13:10 »
Prosze o doradzenie, ktore opony letnie wybrac, wiem ze sezon zimowy ale generalnie mam zasade ze letnie kupuje w zimie a zimowe w lecie, zawsze wtedy sa najlepsze ceny, oczywiscie chodzi o nowki.
Do tej pory brałem pod uwage
1. BridgeStone Turanza ER300 - http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=ER300&producent=Bridgestone&rozmiar=205/55R16&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link=
2.Continental ContiPremiumContact 2 - http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=ContiPremiumContact+2&producent=Continental&rozmiar=205/55R16&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link=
3.Toyo Proxes T1-R - http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=Proxes+T1-R&producent=Toyo&rozmiar=205/55R16&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link=
4. Yokohama AVS SPORT V102 - http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=AVS+SPORT+V102&producent=Yokohama&rozmiar=205/55R16&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link=

I tak po dluzszym zastanowieniu odpuscilem sobie typowo sportowe opony czyli nr 3 i 4 ze wzgledu na to ze sa mieksze, szybciej sie scieraja no i generalnie "jodełka" czyli glosniejsze niz asymetryczne. Poza tym nie chce po 2-3 sezonach zmieniac znowu opon a to by mnie czekalo majac tak miekkie gumy. Generalnie jesli chodzi o wlasciwosci jezdne na mokrym czy suchym to sa najlepsze ale nie mam tez sportowego samochodu z 200KM+ mocy, dlatego stwierdzilem ze kupie sobie bardziej "cywilnego" ale z gornej pólki wysoko oceniane w testach i przez uzytkownikow.
I padlo na Continentale lub Bridgestone'y i nie wiem w koncu, ktore wziasc. Znalazlem jakis w miare "swiezy" test opon w tym rozmiarze ADAC'a http://www.roadlook.pl/opony/adac-test-letnich-opon-2007-czesc-ii-205-55-r-16-v.html no i te oponki zajeły 2 i 3 miejsce. Continentale mialbym za 290 PLN/szt. Bridgestone'y za 299 PLN/szt. Ale nie wiem na ktore sie zdecydowac. Co byscie wybrali z tych 2? Innych nie polecajcie bo tylko te 2 rodzaje wchodza w gre.

Z gory dzieki

Pozdr.,
disaster3

Kolego na przyszłość poświęć 30 sek i przejrzyj FAQ zanim założysz nowy wątek

Eddie
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2008, 07:44:06 wysłana przez eddie »

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 07 Listopada 2008, 07:56:34 »
Witam, nie wiem jakie robisz przebiegi -  w ostatnim sezonie letnim na YOKOHAMA AVS dB 550 / 205-55-16
zrobiłem ~ 50.000km (i jeszcze coś na przyszły rok zostało). Są bardzo ciche, dobrze trzymają się drogi
(jak się komuś mocno spieszy - indeks prędkości W  :laugh: ) - generalnie warte polecenia.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2008, 08:07:44 wysłana przez sandr »

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Listopada 2008, 09:27:56 »
sorry Eddie ale wpisałem w szukaje "opony letnie" i niestety ale ten topic mi nie wyskoczyl. Jako ze nie klamie mozesz wpisac ten człon i sprawdz. Takze nie tak do konca bylo ze nie wszedlem w szukajke i najpierw nie poszukalem podobnego tematu... Ale dzieki za przeniesienie go.....

@sandr

rocznie robie ok. 15-20 kkm (lacznie z zima 8 miesiecy na letnich ok. 4 m-c na zimowych).
Jesli chodzi o sportowe oponki to jest najbardziej przekonany do Toyo Proxes moge miec po 300 PLN/szt, natomiast jesli chodzi o "cywilne" bardzo dobre oponki to coraz bardziej skłaniam sie jednak do Continentali. Kurde nie wiem co wybrac ;/

Ale fajnie ze jest ten topic (na ktorego nie natrafiłem w szukajce). Zaraz sobie go całego przelece.

Pozdrawiam

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Listopada 2008, 11:23:23 »
Na T1R miałem przyjemność jeździć i to bardzo dużą przyjemność. Opony świetnie się sprawują i jakoś specjalnie głośne nie są. Zapomnisz przy nich co to koleiny, kałuże i "wydłużona droga hamowania na nierównościach". To samo mogę powiedzieć o yokohamach s.drive, aczkolwiek wiele opinii spotkałem, że T1R ma lepsze trzymanie boczne. Nie wiem, zbyt krótki dystans pokonałem na s.drive i to jeszcze samochodem, którym nie miałem możliwości dłużej pojeździć.

Dobra opona powinna być miękka. Owszem, szybciej się zużywa, ale jak bierzesz jakąś "ucywilizowaną", to tragedii nie będzie. Po 5 latach i tak gumy musisz wymienić ze starości. Kiedyś jeździłem na twardszych, co docelowo wytrzymują do tych 5 lat. Moje ostatnie zimówki tyle wytrzymały. Teraz założyłem jeszcze bardziej miękkie i nie ma porównania. Do twardszych mieszanek nie mam zamiaru wracać.
Lepiej kupić miększą gumę i jeździć na niej 3 sezony, niż twardszą i żałować, że zabrakło 2 metrów albo, że samochód był zbyt podsterowny.

Zerknij jeszcze na yokohama c.drive. Odrobinę tańsze od s.drive, indeksy ładowności większe a do tego nie jest to opona symetryczna. Jednocześnie bardzo dobrze sobie radzi przy ostrej i szybkiej jeździe.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2008, 11:25:06 wysłana przez Dagon »

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Listopada 2008, 11:43:10 »
ok. coraz bardziej sie przekonuje to Toyo Proxes T1-R ale przed chwila kumpel mi cos takiego podesłał http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=Ultrac&producent=Vredestein&rozmiar=205/55R16&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link= tez wygladaja ciekawie i podobno niezle sie na nich jezdzi....

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Listopada 2008, 14:14:12 »
Trudny masz wybór :
1. Turanza ER 300 - ja kupuje na lato  :-) Generalnie bardzo polecana opona na różnych forach.
2 i 4. Conti - spytaj Głowixa on użytkuje, jest zadowolony (a to bardzo wymagająca osoba!, jeżdząca szybko i tylko szybko <diabel>), scierają się wolniej niż Yokohamy, lepsze na mokrym, troche gorsze na suchym od Yoko.
3. Toyo - legenda, bardzo dobre na początku, po utracie części bieżnika dużooooooooo słabsze!
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Listopada 2008, 14:40:43 »
Ja od siebie dodam jeszcze, że te Toyo są idealne, jeśli auto ma duży camber. Oponki, które były wcześniej na samochodzie kumpla, po 10k mil były tak mocno starte na brzegach, że nie nadawały się do niczego. Toyo po tym przebiegu wyglądały niemal tak dobrze, jak gdyby jeździły na zawiasie z normalnym nachyleniem koła. No ok, może to opinia nieco na wyrost, ale naprawdę wyglądały nieźle.
To tak trochę abstrahując od Avki :P

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Listopada 2008, 14:47:24 »
Trudny masz wybór :
1. Turanza ER 300 - ja kupuje na lato  :-) Generalnie bardzo polecana opona na różnych forach.
2 i 4. Conti - spytaj Głowixa on użytkuje, jest zadowolony (a to bardzo wymagająca osoba!, jeżdząca szybko i tylko szybko <diabel>), scierają się wolniej niż Yokohamy, lepsze na mokrym, troche gorsze na suchym od Yoko.
3. Toyo - legenda, bardzo dobre na początku, po utracie części bieżnika dużooooooooo słabsze!

ad1. no wlasnie z z Continentalem w czolowce wg. testow ADAC'a ale jest ponoc glosna. Pytalem tez na forum vw-passat - jeden z uzytkownikow ma w B6 2.0TDI (to jak slyszy jak w dyzlu to cos w tym musi byc)
ad2. Conti  - do niej mi najblizej jesli chodzi o cywilna wersje opony to mojego samochodu nowki znalazlem najtaniej za 290 PLN/szt + wysylka gratis.
Toyo ...... hmmmm no wlasnie Toyo, caly czas bije sie z myslami czy nie zaryzykowac. Niespotkałem sie jeszcze ze zła opinia na temat tej opony wszyscy zachwalaja i przekonuja do niej......

poza tym caly czas czytam cos na temat jakies zabkowania w zawieszanich wielowachoczowych czy cos takiego i generalnie jedni pisza zeby do takiego zawieszenia nie brac kierunkowej (czyli np, takiej Toyo) opony bo szybciej sie niszczy lepiej wziasc asymetryczna (np. taki Conti), hmmmm co uzytkownik to inna opinia, ale przypuszczam ze jakbym nawet kupil te Continentale to i tak nie powinienem narzekac...

@dagon
no ja w zawieszeniu nie zamierzam nic kombinowac, zostawie tak jak fabryka dała, felge letnia mam aluminiowa fabryczna od toyki R16 model MKII sedan 2.0 benzyna (147 KM)

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Listopada 2008, 19:27:53 »
Zostałem wywołany do odpowiedzi więc się wypowiem... <palacz>

1. BridgeStone Turanza ER300
2. Continental ContiPremiumContact 2
3. Toyo Proxes T1-R
4. Yokohama AVS SPORT V102

W tej puli masz zarowno opony "cywilne" i sportowa legende. Wazne jest, zebys najpierw okreslil jak jezdzisz, ile w ciagu roku, itd.

4 nie znam, ale yokohamy sa bardzo delikatne i maja problemy na naszych drogach. Advany po sezonie skonczylem z trzema bąblami na bocznych sciankach.

1 i 2 są ok, ale to opony klasy premium, czyli szybkie duze auta, ale jeszcze duzy krok im do sportu. Do AVE powinny byc idealne.

3 - Toyo - szybciej beda sie zuzywac na tle innych, a w AVE z seryjnym zawieszeniem szybciej przewrocisz samochod na bok niz je odkleisz od asfaltu  :grin:
Głowix

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl