Autor Wątek: Stuki/piski/przeskakiwanie w układzie kierowniczym  (Przeczytany 25811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Urko

• Gość
Odp: Stuki/piski/przeskakiwanie w układzie kierowniczym
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2006, 21:55:46 »
Dziękuję za zainteresowanie ale to rzeczywiście chodzi o piski a raczej skrzypienie kierownicy.

wczymzecz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maja 2006, 07:40:11 »
Witaj,
w mojej poprzedniej Ave (2001) było to samo. Co zrobiłem:
1) odkręciłem obudowę kolumny kierownicy (dwie śruby z przodu kierownicy - musisz ją skręcić o 90st aby je zobaczyć - następna śrubka od spodu, koło dźwigni regulacji kierownicy)
2) zdejmujesz dolną część osłony,
3) odkręcasz śrubkę w okolicach stacyjki (trzeba lekko odgiąć plastik)
4) zdejmujesz górną część osłony.
5) wstrzykujesz jakiś penetrator smarujący "w oś kierownicy", która jest już prawie widoczna.

Pamiętam, iż coś jeszcze odczepiałem, nie przypominam sobie co. CHyba odpiąłem najpierw akumulator, bałem się wiązek kabelków od poduchy i innych takich.

Metoda sprawdzona, skrzypienie najpierw "ucichło" potem zniknęło.

Pozdrawiam
T.

Race Punk

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Maja 2006, 16:57:25 »
skrzypienie w kierownicy pochodzi od tasmy AirBag.
na kolumnie kierowniczej, tuz za samym kolem kierownicy znajduje sie plastikowy pierscien w ktorym lacza sie przewody elektryczne od poduszki powietrznej, klaksonu i ewentualnie sterowania kierownicy.
pierscien ten zabezpiecza przed skreceniem sie przewodow podczas obracania kierownica.
znajduja sie tam pasma przewodow elektrycznych ktore nawijaja sie na specjalne rolki. jesli zamierzasz ten element przesmarowac to uwazaj aby nie zerwac tej tasmy!!! (jesli zrobisz zbyt wiele, piec obrotow w jednym kierunku)
jesli trzaski sa wyraznie "plastikowe" to odrobina wd40 powinna wystarczyc, jesli natomiast slychac szelest nawijanych przewodow to radze odwiedzic autoryzowana stacje obslugi. naprawa (o ile to jeszcze mozliwe) nedzie tansza niz zakup nowej tasmy jesli ja rozwalisz.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Maja 2006, 14:29:27 »
Wiecie co? U mnie te piski są tylko latem gdy kierownica jest nagrzana na słońcu na postoju. Zimą nic nie było słychać.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Maja 2006, 17:41:10 »
dokładnie mam to samo
pisk pojawia się gdy kierownica jest nagrzana od slońca

lewy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Maja 2006, 23:12:15 »
Witam,
Nie dawno kupiłem Ave z 2004 roku,używana ale jeszcze na gwarancji.
Podobnie jak u was, słyszałem skrzypienie wydawał mi się że tuż przy kierownicy.
Ponieważ jest na gwarancji pojechałem do ASO(Carolina Car Company).
Tam goście powiedzieli, ze przerabiali juz podobny przypadek.
Rozbierali smarowali i nic nie pomagało.
Pomogła dopiero wymiana maglownicy.
I tak tez zrobili u mnie.
O czasu wymiany zero skrzypienia.
Niestety koszt maglownicy - poza gwarancją około 4000.
Pozdrawiam
Lewy

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Maja 2006, 19:10:29 »
to jeszcze wytłumacz jak sześciolatkowi co to ta maglownica

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Maja 2006, 19:56:14 »
Witam

Maglownica to poprostu przekładnia kierownicza.

Pzdr

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Maja 2006, 15:34:49 »
Ale te piski pochodzą dokładnie z koła kierownicy i brzmią jak tarcie plastiku o gumę czy coś w tym rodzaju. Zakładam że to plasiki ocierają się i nie zamierzam nic naprawiać.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Zolty

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Maja 2006, 13:25:39 »
Miałem to samo w Ave 1.6 2001 - najpierw serwis to przesmarował, następnym razem wymienil kolumnę kieownicy (dwa razy!) żeby w końcu dojść do wymiany przekładni kierowniczej. I co? Pomogło na trochę (1.5 roku-2 lata) a teraz mam to samo i nie mam zamiaru wkładać kilku tys. w tego złoma.

ave409

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Maja 2006, 13:44:45 »
to kup innego złoma sobie skoro nie chcesz w niego wkladac kilki tysiecy, i z szacunkiem do naszych Toyotek :D

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Maja 2006, 13:52:05 »
Miałem to samo w Ave 1.6 2001 - najpierw serwis to przesmarował, następnym razem wymienil kolumnę kieownicy (dwa razy!) żeby w końcu dojść do wymiany przekładni kierowniczej. I co? Pomogło na trochę (1.5 roku-2 lata) a teraz mam to samo i nie mam zamiaru wkładać kilku tys. w tego złoma.
A jesteś pewien, że tym razem objawy pochodzą z tego samego źródła? Może sposoby mniej złożone i znacznie tańsze sugerowane wcześniej załatwią sprawę - może warto spróbować? U mnie też na gwarancji wymieniono kolumnę kierownicy i do dziś jest spokój (ziemia okrążona juz wiele razy... ;))

jakubruc

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Maja 2006, 23:14:55 »
Mialem to samo od razu po kupnie mojej ave (98)! Dalem do posmarowania (za darmo, bo kupilem uzywke w salonie) i przestalo! Nie martw sie- trzeba tylko przesmarowac! Jesli ktos zacznie mowic o koniecznych wymianach czesci itp. to probuje Cie na ciagnac na niepotrzebne koszty! POZDRAWIAM ;)

Zolty

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Maja 2006, 23:34:42 »
Szanowni właściciele Toyot - przepraszam za tego "złoma" ;).  Określenie dotyczyło mojego egzemplarza - najwyraźniej złożonego w poniedziałek rano po jakimś wygranym meczu lokalnej drużyny: dwa sprzęgła, kolektor dolotowy, napinacz paska wieloklinowego, amortyzator, wspomniana przekładnia + zabawa z pierścieniami i zaworami po Castrolu SLX. To większość niedomagań mojej Toyoty w ciągu  70 tys km - czy tak zachowuje się samochód z pierwszej dziesiątki ADAC?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że następnym razem trafię lepiej.

fredflinstone

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Czerwca 2006, 10:23:02 »
Witam
Mam Ave 2,0 (kombi).Ostatnio zauważyłem że przy ostrym skręcie (np. przy parkowaniu) coś mi przeskakuje w kierownicy.
Wie ktoś co to może być?

za pomoc z góry dziękuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl