Autor Wątek: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)  (Przeczytany 56708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
co wchodzi w skład klimatyzacji (F)
« dnia: 19 Lutego 2006, 23:26:54 »
Chcę kupić klime do swojej cariny, będę szukał w używkach ale nie wiem z jakich elementów się ona składa, no wiecie chcę wiedziec dokładnie co wchodzi w skład całej klimy by gość który mi to będzie sprzedawał czegoś nie zapomniał mi dodać, przydatne będą również zdięcia poszczególnych części (bym wiedział jak co wygląda)  pozdrawiam

carina 2.0 GLI[/i][/color]
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2006, 09:02:22 wysłana przez Kryspin »
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Pan_Czlowiek

• Gość
Odp: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2006, 01:05:29 »
Podstawowymi elementami A\C są:
Sprężarka, skraplacz, osuszacz, zawór rozprężny, parownik, układ recyrkulacji,   sterowanie.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2006, 07:55:42 »
Moja rada taka: jak będziesz kupował klimę to pojedź po nią sam i sam ją wymontuj z auta. Jeśli kupisz systemem przesyłki w paczce - nie będzie na bank kilku elementów i później będziesz miał problem z dokompletowaniem części.

Zabrakło jeszcze (II wentylator, chłodnica, przewody, mocowania, uszczelki, przycisk, wężyk odprowadzający wodę z wymiennika etc.) i jeszcze jakby się mocno zastanowić to coś tam by się uzbierało.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2006, 17:36:30 »
Pojedźmy od przodu.
Na dzień dobry skraplacz czyli coś co niektórzy nazywają "chłodnicą klimy" bo wygląda podobnie do chłodnicy i mieści się przed nią.
Następnie po lewej stroie auta pod akumulatorem jest osuszacz, coś co ma kształt małego termosu z wizjerkiem od góry.
Po prawej stronie auta do chłodnicy jest przyczepiona dodatkowa puszka z przekaźnikami od wentlatorów. Wiązka od niej idzie pod górnym wzmocnieniem przednim aż pod główną puszkę z bezpiecznikami, gdzie jest wpięta na złączu.
Na chłodnicy prawy wentylator pojawia się wraz z klimą więc nie można go pominąć.
Do silnika masz przykręcony kompresor, przy którym są zawory do napełniania układu, a nad nim przy alternatorze jest taka śmieszna długa śruba do naciągania paska klinowego. Ta śruba z kostką i drugą śrubą przykręcającą to wszystko do ramienia alternatora też wchodzą w skład zestawu.
Później masz dwie rurki do kabiny, o ile dobrze pamiętam łączone przy grodzi.
W kabinie masz parownik władowany w puszkę z nawiewem od strony wentylatora.
Pod wentylatorem jest doczepiony moduł sterujący - nie zapomnij o nim.
Do tego wszystkiego oczywiście przycisk z konsoli.
Aha, zostaje jeszcze dołożyć przeciwpyłkowy filtr kabinowy - nie pytaj gdzie !!
Tak wygląda klima w 2.0 GLi i mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.

No i zapomniałem o zaworze dawkującym dodatkowe powietrze do kolektora po włączeniu klimy.
   Mieści się na przegrodzie po prawej stronie auta w okolicy końca kolektora ssącego (2,0)
   Cholo - dzięki za przypomnienie.
   Jeszcze jedna rzecz. Czujnik temperatury w puszce nawiewowej. Jest z prawej strony
   konsoli centralnej w okolicach nóg pasażera.
   Można się do niego dostać po zdjęciu ścianki bocznej konsoli.
   Uff... to już chyba naprawdę wszystko.
   Perzan.

Ma się rozumieć że wszelakie rurki to rzecz oczywista :)
Pozdro.
Ps. Jak będziesz rozbierał to kompletuj wszystkie blaszki, śrubki, podkładki, spinki itd. Tam wszystko ma swoje zastosowanie i jest przemyślane. Dla każdego elementu są w  budzie odpowiednie dziury żeby to ładnie pasowało.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2006, 19:08:49 wysłana przez Perzan »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2006, 22:11:55 »
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi  ;D
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2006, 11:54:43 »

Witam,
Czy ktos moglby podeslac zdjecie takiego modulu?

Dziekuje i pozdrawiam,
cholo

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2006, 13:01:50 »

albo chociaz opis jak wyglada i co jest na nim napisane

pozdrawiam,
cholo

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2006, 12:21:24 »
Witam,
Poniewaz za niedlugo bede probowal zamontowac sobie takie ustrojstwo, mam kilka pytan do ludzi, ktorzy posiadaja w swoich autkach klimatyzacje i/lub znaja sie na niej co nieco.
Najlepsze beda pewnie osoby, ktore same taka operacje przeprowadzily ;)

1.) Czy wersja bez klimy posiada juz regulator przyspieszonej predkosci biegu jalowego czy bede go musial zamontowac. Moze ktos ma zdjecia tego elementu bo nie wiem czy go mam (w ksiazce toyoty dosc slabe obrazki).

2.) Czy oprocz przycisku A/C jest jeszcze jakis komputer sterujacy klima a jezeli tak to jak wyglada i gdzie jest umieszczony. Tu tez wielka prosba o ewentualne zdjecia:)

3.) Gdzie jest elektrycznie podlaczany wentylator klimatyzacji. Nie moge znalezc nigdzie koncowek do niego a do pozostalych elementow juz byly fabrycznie.

4.) Moze ktos posiada jakies schematy elektryczne ukladu klimatyzacji (za wyjatkiem ukladu wentylatora bo ten byl w ksiaze).

Z gory dziekuje,
Pozdrawiam,
cholo

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2006, 20:06:33 »
1.) Czy wersja bez klimy posiada juz regulator przyspieszonej predkosci biegu jalowego czy bede go musial zamontowac. Moze ktos ma zdjecia tego elementu bo nie wiem czy go mam (w ksiazce toyoty dosc slabe obrazki).

Nie, nie posiada. W oryginalnym zestawie z klimą też tego nie było :( Jutro jak nie zapomnę to pstryknę.

Cytuj (zaznaczone)
2.) Czy oprocz przycisku A/C jest jeszcze jakis komputer sterujacy klima a jezeli tak to jak wyglada i gdzie jest umieszczony. Tu tez wielka prosba o ewentualne zdjecia:)

Tak, jest. Napisałem o tym wcześniej.

Cytuj (zaznaczone)
3.) Gdzie jest elektrycznie podlaczany wentylator klimatyzacji. Nie moge znalezc nigdzie koncowek do niego a do pozostalych elementow juz byly fabrycznie.

O ile mnie pamięć nie myli, to jest podpięty do dodatkowej puszki z przekaźnikami. Tej, która jest mocowana do chłodnicy.

Cytuj (zaznaczone)
4.) Moze ktos posiada jakies schematy elektryczne ukladu klimatyzacji (za wyjatkiem ukladu wentylatora bo ten byl w ksiaze).

Najbliższy termin, kiedy mogę sobie ewentualnie pozwolić na szukanie i skanowanie instrukcji to weekend.

Z innej beczki - ktoś do mnie pisał z tego forum prośbę o podobne rzeczy. Nie odpisałem z braku czasu, za co przepraszam. Niestety jak się posiada 3-tygodniowe dziecko to chciałoby się żeby doba miała ze 36 godzin :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2006, 00:13:26 »
Dzieki za odpowiedz,
Jeszcze troche pomecze:)

Cytuj (zaznaczone)
Nie, nie posiada. W oryginalnym zestawie z klimą też tego nie było :( Jutro jak nie zapomnę to pstryknę.

Co rozumiesz przez oryginalny zestaw z klima?
Czy Ty masz ten regulator a jezeli nie to jakie jest zachowanie silnika po wlaczeniu klimy na biegu jalowym?
Gosc od ktorego kupilem klime ma caly silnik taki jak moj wiec moze da sie to z niego wymontowac i wszczepic do mnie?

Cytuj (zaznaczone)
Niestety jak się posiada 3-tygodniowe dziecko to chciałoby się żeby doba miała ze 36 godzin :(

Wiem cos o tym. Moja Zuzia ma juz 1.5 roku ale jeszcze pamietam jak bylo :)

Jak bedziesz mial chwile to czekam na zdjecia.
Szczegolnie ten modul sterujacy bo musze wyslac gosciowi, od ktorego kupilem klime zeby poszukal.

Pozdrawiam i dziekuje,
cholo

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2006, 19:05:27 »

Co rozumiesz przez oryginalny zestaw z klima?

Ja zakładałem nówkę z pudełka :-) Gość to wyrwał gdzieś na zachodzie przy likwidacji jakiegoś sklepu czy salonu... :-)

Cytuj (zaznaczone)
Czy Ty masz ten regulator a jezeli nie to jakie jest zachowanie silnika po wlaczeniu klimy na biegu jalowym?

Mam to ustrojstwo, ale na początku go nie miałem. Bez tego zaworka silnik przysiada z obrotami, ale komputer nawet daje sobie radę z utrzymaniem nominalnych obrotów.
U mnie był mały ból przy gazie, bo przysiadała i to mocno :(
Po założeniu zaworka obroty ładnie wskakują w okolice 1000 po włączeniu klimy.

Cytuj (zaznaczone)
Gosc od ktorego kupilem klime ma caly silnik taki jak moj wiec moze da sie to z niego wymontowac i wszczepic do mnie?

To nie siedzi przy silniku. To jest przykręcone do grodzi po prawej stronie. Taka mała kostka z dwoma wężykami i plastikową pokrętką na imbus. Jeden wężyk idzie do kolektora ssącego, a drugi gdzieś w okolice przepustnicy. (pobiera powietrze przed przepustnicą) Imbusem regulujesz ilość podawanego powietrza.

Cytuj (zaznaczone)
Wiem cos o tym. Moja Zuzia ma juz 1.5 roku ale jeszcze pamietam jak bylo :)

To sam rozumiesz... ;)

Cytuj (zaznaczone)
Jak bedziesz mial chwile to czekam na zdjecia.
Szczegolnie ten modul sterujacy bo musze wyslac gosciowi, od ktorego kupilem klime zeby poszukal.

Z tym jest największy problem, bo trzeba zdemontować schowek :( Muszę to jakoś sprytnie wytłumaczyć żonie, po co "znowu" rozbieram i pstrykam auto ;) Mam naddzieję, że sobota będzie nieco luźniejsza :)

Ha, przypomniało mi się jeszcze jedno... czujnik temperatury !
Wchodzi do puszki nawiewowej od strony pasażera. Żeby się do niego dobrać też trzeba zdemontować schowek i kawałek boczka od konsoli środkowej. Bez tego nie wiem czy ruszy, a jak ruszy to możesz sobie zamrażać parownik :(
Pozdro.
*
*
*
*

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marca 2006, 21:54:35 »
Cytuj (zaznaczone)
Mam to ustrojstwo, ale na początku go nie miałem. Bez tego zaworka silnik przysiada z obrotami, ale komputer nawet daje sobie radę z utrzymaniem nominalnych obrotów.

mam slabszy silnik tj. 1.8 (bez gazu) wiec pewnie u mnie moze byc gorzej :)

Cytuj (zaznaczone)
po co "znowu" rozbieram i pstrykam auto ;) Mam naddzieję, że sobota będzie nieco luźniejsza :)

bylo by super,
tylko zeby rodzina przeze mnie nie ucierpiala bo bede sie czul winny  :-[

Cytuj (zaznaczone)
Ha, przypomniało mi się jeszcze jedno... czujnik temperatury !

tego drania na szczescie wyczailem jak kompletowalem czesci i mam ;D

W takim razie jak bedziesz mial chwile to cyknij zdjecia tego ustrojstwa od obrotow i modulu sterujacego.
Jak by byly na nich jakies numery to tez bym bardzo prosil  :D

Nie wiem jeszcze gdzie podlaczyc puszke przekaznikow od wentylatora chlodnicy ale sciagam wlasnie haynesa i moze tam bedzie cos wiecej na ten temat (w EPC niestety nie znalazlem).

Dziekie wielkie raz jeszcze,
Pozdrawiam,
cholo

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2006, 07:54:39 »
mam slabszy silnik tj. 1.8 (bez gazu) wiec pewnie u mnie moze byc gorzej :)
Mam taki sam silnik jak ty 1000 obrotow po wlaczeniu :) a potem jak pamietam to chyba nawet troche spada:)
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2006, 08:58:35 wysłana przez ArTi »
Cari E  Black demon

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2006, 09:19:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Mam taki sam silnik jak ty 1000 obrotow po wlaczeniu :) a potem jak pamietam to chyba nawet troche spada:)

ale czy montowales sobie klime czy miales seryjna?
bo prawdopodobnie masz ten uklad o ktorym mowimy czyli komputer klimy podnosci obroty silnika po jej wlaczeniu

pozdro,
cholo

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2006, 09:38:52 »
seryjnie, ale jak zamontujesz wszystkie szpeje to powinno byc podobnie
Cari E  Black demon

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl