Autor Wątek: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)  (Przeczytany 56743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Października 2009, 16:02:16 »
na ostatnim zdjęciu wstawionym przez Robsajsona, w tej puszce z przekaźnikami jest zdaje się gniazdo (na dwa podłużne równoległe bolce) - czy tam czegoś brakuje, czy może coś się tam podpina? Pytam, bo znalazłem taką puszkę w internecie i nie wiem czy mam się o coś w razie co upominać. Od razu uprzedzę ewentualne pytania - nie, nie widziałem tej potencjalnie mojej puszki otwartej, więc nie wiem czy tam w tym miejscu coś jest czy nie.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Października 2009, 18:42:46 »
Też się zastanawiałem czy tam czegoś nie brakuję?!?!Późnym wieczorem będę wymieniać żarówkę bo mi się spaliła i zobaczę czy to puste miejsce nie jest opisane na pokrywce puszki.
Pozdro

--EDIT--

Żarówki nie wymieniłem bo już się ciemno zrobiło.Pod pokrywką jest następujący opis przekaźników:
[/][fan no2][fan no3][Mg clt]
Z tego co wiem przekaźnik Mg clt jest od załączania się sprzęgła w sprężarce ale głowy nie daję.Jak byś jeszcze czegoś potrzebował to pytaj.

Scaliłem posty.
Pozdrawiam Miche
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2009, 22:33:46 wysłana przez Miche »

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Października 2009, 15:09:37 »
Dalsza część zmagań - tym razem prośba o pomoc w rozszyfrowaniu pewnego zapisu w książce serwisowej (WKŁ Toyota Carina E, tłumaczenie Wacław Sobolewski). Otóż na stronie 245 znajduje się schemat instalacji elektrycznej, gdzie są przekaźniki wentylatorów chłodnicy. I zagadką dla mnie jest punkt nr 17: "do obwodu przekaźnika sprężarki klimatyzacji <38-2> <39-3> <40-3>". Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozszyfrowaniu tych liczb w nawiasach trójkątnych? Dokąd ten przewód się kieruje i gdzie tego szukać na schematach w książce?
Pozdrawiam

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Lutego 2010, 23:51:46 »
Ta po lewej to chłodnica klimy:

Sprężarka:

Kolejna fotka chłodnicy klimy:

Rurka idąca do skraplacza:

Znowu chłodnica:

To jest właśnie te łączenie na grodzi:

Zaworek:

Rurki od klimy idące w stronę grodzi:

Ta gruba wchodzi przez grodź do chłodniczki ale nie mam pojęcia gdzie idzie ta cienka:
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2011, 21:40:53 wysłana przez Robsajson »

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Lutego 2010, 19:43:03 »
Dzięki za foty, w znalzłem nawet ta bańkę co wchodzi w ściane grodziową tylko nie mam tego zaworka od obrotów- i ich w angliku nie widziałem wiec może już jakoś to rozwiązano w pózniejszych modelach????

adiks76

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Lutego 2010, 10:55:08 »
Witajcie

Jestem tu po raz pierwszy ,wieć na początek CZOŁEM

Mój problem , chciałbym zamontować klimatyzację do Toyoty Cariny 1,6  i proszę o opinie czy ma to sens gdzie to mozna zainstalować i jakie są koszty kompletnhej instalacji.
Będę wdzieczny za info

Paweł

Witamy na forum. Przed zakładaniem każdego nowego wątku zajrzyj do FAQ o carinie i użyj funkcji szukaj.

Watek scalam.

Pozdrawiam Miche
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2010, 15:03:01 wysłana przez Miche »

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lutego 2010, 18:17:46 »
Właśnie moja carina jest na wszczepianiu klimy i w sumie jak czytałem mam wszystko poza tym zaworkiem ale w angliku z 1996 już chyba po prostu go nie ma i  go nie znalazłem. Może w pózniejszych wersjach jest on już zbędny??????Oczywiście silnik 2.0.

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Lutego 2010, 10:37:27 »
a tak na marginesie, czy mógłby ktoś cyknąć fotkę albo opisać gdzie wężyk od tego zaworka jest podpięty? Chodzi o silnik 3sfe 2.0.

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Marca 2010, 22:59:30 »
Witajcie!
A  tak w ogóle to jak oceniacie możliwość wstawienia klimy do Cariny przez przeciętnego Kowalskiego?
Mam taką ochotę wstawić sobie klimę ale nie zamierzam się z motyką na słońce rzucać...

Pozdrawiam
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marca 2010, 23:19:59 »
Myślę ,że jak ktoś ma dużo czasu,chęci,większe pojęcie o układach klimatyzacji w autach  i elektryki to napewno sobie z tym poradzi.Gorzej z uszczelnieniem wszystkiego.Jest trochę zdjęć na forum dokumentujących fabryczne instalację więc jest łatwiej domyśleć się co i jak.Wszystkie wiązki elektryczne są  fabrycznie poprowadzone.Jeden z kolegów na forum sam zakładał klimę u siebie więc możesz ewentualnie liczyć na jego pomoc.
Pozdro

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Czerwca 2010, 14:40:17 »
Witajcie,
odpowiadam na główne pytanie zadane w tym wątku: "Co to za gniazdo?"

Po dogłębnej analizie całego okablowania w grodzi silnika i sprawdzeniu wszystkich połączeń mających cokolwiek wspólnego z klimatyzacją okazało się, że to gniazdo łączy przekaźnik "Magnetic Clutch Relay (MG CLT)" z okablowaniem klimy w aucie. Jest to jedyny przekaźnik w puszce przekaźników klimatyzacji, który nie ma połączenia w wiązce z puszką przekaźników przy akumulatorze.

Doszedłem do tego z konieczności, po kupieniu przekaźników do klimy z obciętymi przewodami. Okazało się, że wszystkie przewody powinny być wpięte w wolne miejsce głównej puszki przekaźników przy akumulatorze, za wyjątkiem trzech przewodów, które są wpinane właśnie w to gniazdo.

Prawdopodobnie oryginalnie tam były dwie wtyczki (tego niestety nie wiem) - jedna do puszki i druga właśnie do tego zagadkowego gniazda.

Gdyby ktoś potrzebował informacji n.t. elektryki, zasady działania, błędów w książkowym schemacie instalacji (a są takie) to chętnie udzielę informacji (3SFE2.0).
Pozdr.

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Czerwca 2010, 09:47:30 »
Hej!

Mam takie pytanko - czy klima w wersji japońskiej różni się czymkolwiek od wersji brytyjskiej? Montaż klimy z brytyjczyka (z kierownicą po lewej oczywiście) do japońca będzie bezproblemowy, czy raczej masakryczny jak wszystko inne z brytyjczyków do japońców? ;)

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Czerwca 2010, 13:47:39 »
nie wiem jak w carinie, ale w corolli wtyczki nie pasują

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Czerwca 2010, 01:23:16 »
Czy w trakcie montażu klimy należy zalać sprężarkę specjalnym olejem?
Gdzieś czytałem że tym samym olejem dobrze jest smarować wszelkie złącza w czasie instalacji.

W książce zalecana jest wymiana osuszacza klimatyzacji, wymieniać od razu czy po pierwszej próbie nabijania dopiero? ;)

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Czerwca 2010, 07:18:19 »
nowy osuszacz kosztuje kosztuje 40zl...
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl