Autor Wątek: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)  (Przeczytany 56720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: co wchodzi w skład klimatyzacji (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Czerwca 2010, 08:16:17 »
Czy w trakcie montażu klimy należy zalać sprężarkę specjalnym olejem?
Gdzieś czytałem że tym samym olejem dobrze jest smarować wszelkie złącza w czasie instalacji.

W książce zalecana jest wymiana osuszacza klimatyzacji, wymieniać od razu czy po pierwszej próbie nabijania dopiero? ;)
1)instalację napełnia się czynnikiem+olejem+barwnikiem
2)nie zaszkodzi
3)najlepiej od razu, będzie taniej

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Czerwca 2010, 10:12:08 »
Zgadza się że w czasie nabijania robi się smarowanie, jednak, czy zalanie samej sprężarki która przeleżała pewnie swoje bez czynnika (co prawda zabezpieczona, ale...) olejem nie ułatwi jej startu?

Obawiam się że jak taka sprężarka pierwszy raz tryknięta zostanie to zamieni się w młynek do własnych elementów wewnętrznych :)

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Lipca 2010, 14:08:20 »
w poniedziałek spędziłem sporo czasu u speca od klimy, miałem ten sam dylemat - zalewać olejem czy nie? smarować uszczelki i czym? Tenże spec powiedział:
- oringi wymienić na nowe i porządnie spryskać silikonem w sprayu
- tak jak pisał marekw - nie ma potrzeby zalewania sprężarki olejem, ale trzeba o tym powiedzieć przy napełnianiu klimy - mi dali dużo więcej oleju.
- a co do osuszacza no to wiadomo - nówka.

Dodatkowo odwadnianie na pompie próżniowej trwało zdecydowanie dłużej niż przewidują to standardy.
Teraz klima hula że hej!

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Sierpnia 2010, 23:38:56 »
17600-16010 to są numerki zaworka podnoszącego niskie obroty przy załączonej klimie w 1.6/1.8

Szukam tego już trochę i jest lipa. Chyba skończy się na pożyczeniu takiego zaworka od jakiegoś innego auta, bo produkt mocno deficytowy :/

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Sierpnia 2010, 07:04:55 »
17600-16010 to są numerki zaworka podnoszącego niskie obroty przy załączonej klimie w 1.6/1.8

Szukam tego już trochę i jest lipa. Chyba skończy się na pożyczeniu takiego zaworka od jakiegoś innego auta, bo produkt mocno deficytowy :/
1.6 i 1.8 nie mają takiego zaworka( występuje jedynie w w 2.0 i to też w tych przed liftingiem). Obroty po włączeniu klimy są sterowane przez komputer. Było już o tym na forum. PZDR :-)

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Sierpnia 2010, 09:24:51 »
http://www.toyodiy.com/parts/diag_AuRcuN.png

Może to Cię przekona :) (17600A to blok z zaworkiem)

Jest zaślepione złącze w przepustnicy, jest wtyczka, tylko ciekawi mnie gdzie podpina się drugi koniec wężyka by-passa?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2011, 21:38:58 wysłana przez Robsajson »

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Sierpnia 2010, 10:48:38 »
W 2.0 drugi wężyk schodzi w dół silnika i tam też jest zaslepka na metalowym przewodzie.Można wyczuć palcami. :-)

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Sierpnia 2010, 11:03:56 »
no dobrze, ten schemat jest dla 4AFE - czy mógłby ktoś powiedzieć coś więcej dla silnika 3SFE 2.0? Jak taki zaworek tam jest podpięty? Jestem w posiadaniu zaworka dla 4AFE (średnice rurek są większe) i zastanawiam się, czy można go zastosować w silniku 3SFE, ale nie do końca wiem, gdzie je podpiąć.

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Września 2010, 16:29:54 »
Koniec końców założyłem zaworek podciśnienia pochodzenia bliżej nieznanego (najpewniej jakieś stare audi). Koszt = browar dla kumpla który załatwił + wężyk znaleziony w rupieciach i cztery obejmy które leżały w okolicy wężyka. Przykręcone śrubką do ściany grodziowej, a instalacja bezczelnie pocięta i polutowana. Mam w nosie wydawanie kolejnych 100zł na elektrozaworek.

Na Twoim miejscu założyłbym ten zaworek co masz i się zbytnio nim nie przejmował. Jeden wężyk idzie do przepustnicy, drugi w dół. Charakterystycznymi zaślepkami powinny być zasłonięte. Zanurkuj tam porządnie i na pewno znajdziesz.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Września 2010, 19:47:41 »
Koniec końców założyłem zaworek podciśnienia pochodzenia bliżej nieznanego (najpewniej jakieś stare audi). Koszt = browar dla kumpla który załatwił + wężyk znaleziony w rupieciach i cztery obejmy które leżały w okolicy wężyka. Przykręcone śrubką do ściany grodziowej, a instalacja bezczelnie pocięta i polutowana. Mam w nosie wydawanie kolejnych 100zł na elektrozaworek.

Na Twoim miejscu założyłbym ten zaworek co masz i się zbytnio nim nie przejmował. Jeden wężyk idzie do przepustnicy, drugi w dół. Charakterystycznymi zaślepkami powinny być zasłonięte. Zanurkuj tam porządnie i na pewno znajdziesz.
I drutowóz gotowy  :grin: Nie wszyscy tolerują takie wynalazki.Działa to zakładam.Zaworek kosztuje 30-40zł.

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Września 2010, 21:59:55 »
Taaa, a najczęściej wygląda to tak że nie tolerują takich rozwiązań jak inny zaworek, a autko mają pospawane z trzech i o tym nie wiedzą :)

Rozumiem że można mieć wyrzuty sumienia jak się wstawia taki druciak do nowego mercedesa, ale do starej poczciwej Cariny? Rozumiem że niektórym się krew może burzyć, ale uwieżcie mi - a jeżdżę moim egzemplarzem już 18 rok, że niezawodność w tym aucie, to przemyślana konstrukcja, wysoka jakość części i staranny montaż, a nie oryginalne duperele w stylu zaworka powietrza dodatkowego do klimy...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Września 2010, 22:25:02 »
To ,że ludzie jeżdżą złomami 3 w 1 i o tym nie wiedzą to już inna historia.Podczas moich wycieczek do Niemiec wiele widziałem.Carina jak mówisz jest super autem,niepowtarzalnym...
Rozumiem ,że jeśli nie można znaleźć części lub jest ona kosmisznie droga a istnieje możliwość jej podmiany to nie jest w tym nic złego.Chodziło mi bardziej o niechlujne zamontowanie typu taśma izolacyjna i kawałek drutu  :grin:

marian666

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Kwietnia 2011, 21:29:08 »
Witajcie!

Planuję założyć klime do mojej Cariny 2,0 i pomału ją kompletuję.
Mam problem z zamontowaniem sprezarki od klimy. Chciałem zamontować sprężarkę bezpośrednio do bloku silnika lecz nie pasuje na otwory.

Znajomy powiedział, że prawdopodobnie potrzebna jest jakaś podstawa, którą przykręca się do bloku a sprężarkę do tej podstawy. Czy to prawda?

Pozdrawiam

Wątek scaliłem z odpowiednim.
Na poprzednich stronach są zdjęcia zamontowanej sprężarki.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2011, 21:43:18 wysłana przez Robsajson »

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Kwietnia 2011, 21:34:29 »
Do 1.6 masz podstawę i rolke prowadzącą. Pewnie też musisz taka mieć.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

marian666

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:13:06 »
Dziękuję za odpowiedź.

Cytuj (zaznaczone)
Na poprzednich stronach są zdjęcia zamontowanej sprężarki.
Niestety nie za dobrze widać na nich cały układ i w związku z tym prosiłbym,aby ktoś mógł zrobić zdjęcie układu klimatyzacji w komorze silnika? Byłbym bardzo wdzięczny :)

« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2011, 22:18:01 wysłana przez marian666 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl