Autor Wątek: bierze olej  (Przeczytany 5451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wk

• Gość
bierze olej
« dnia: 21 Lutego 2006, 22:27:15 »
niedawno kupilem carine 1.6 z przebiegiem 190 000 i niestety bierze olej ok. 5L na 10 000 czy konieczny jest remont silnika ? auto nie ma żadnych wycieków.Ma instalacje gazową od nowości tzn od 10 lat.Prosze doradżcie mi co mam robić-pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: bierze olej
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2006, 07:40:21 »
Żużycie oleju takie jak masz to kosmicznie dużo, niby w normie producenta (dopuszcza on 1 l na 1000 km) ale ta norma to niedorzeczność.
Na jakim oleju jeździsz?? klasa, producent, lepkość

PS. Odnośnie LPG to po 10 latach musisz homologować zbiornik LPG.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2006, 08:29:28 »
Remont silnika trochę kosztuje, a piątka oleju mineralnego to max 100 PLN, więc jeżeli kompresja jako taka i za dużo nie pali - to jeździć.
A tak na marginesie to nowiutki nowoczesny silnik 16 zaworowy brał mi 1,5 - 2 L na 10 kkm i to tylko na 3 cylindrze sądząc po zawalonej świecy.

wk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2006, 21:31:36 »
jak jeżdzilem na pólsyntetyku to bral wlaśnie 5l na 10 000 teraz zalalem mineralny i chyba odrobine mniej bierze ale i tak mocno ubywa.Dzisiaj się dowiedzialem że można wymienić uszczelniacze na zaworach i powinno być ok czy to prawda?

Pan_Czlowiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2006, 22:22:56 »
Tak ponoc było, że po wymianie uszczelniaczy i niekiedy pierscieni tłokowych branie ustepowało. Co dziwne branie oleju nie występuje juz w silniku 2.0 ;]

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2006, 07:48:32 »
Tak ponoc było, że po wymianie uszczelniaczy i niekiedy pierscieni tłokowych branie ustepowało. Co dziwne branie oleju nie występuje juz w silniku 2.0 ;]
Także występuje w silnikach 2,0 - występuje w każsym silniku tyle że w jednych więcej w jednych mniej. Fakt cariny z silnikami 1,6 miały ten problem znacznie częściej niż 2,0 ale weżmy np carinę Perzana (opisana w FAQ).

Nie ponoć tylko tak jest. Olej do komory spalania może dostawać się na kilka sposobów.
- przez pierścienie tłokowe
- przez uszczelniacze zaworowe
- przez uszczelkę pod głowicą (rzadko)
- przez pękniętą głowicę (bardzo żadko)

Jeśli teraz ubytki są spowodowane tylko przez jedną z tych dolegliwości to zgadzam się że wymiana np tylko pierścieni tłokowych wystarczy, jednakże dla pewności robi się zawsze i pierścienie i uszczelniacze zaworów.

Dzisiaj się dowiedzialem że można wymienić uszczelniacze na zaworach i powinno być ok czy to prawda?
Typowym objawem dla zużytych uszczelniaczy jest przypadłość następująca. Gdy samochód postoi np . przez noc to po odpaleniu powinien silnie zakopcić z reguły jasnoniebieskim dymen lub kopci w momencie zmiany biegu na wyższy w górnych granicach obrotowych silnika. Wynika to wtedy z różnic ciśnienia w skrzyni korbowej (nadciśnienie) i fazą ssania tłoka (podciśnienie) i w tym momencie olej dostaje się przez uszczelniacz do cylindra.
Jak na moje tetate z samochodowymi dośwadczeniami to jeśli po zmianie oleju na minegalny 15W/40 nie ustanie branie oleju do mniej niż 2 litry na 10000 km to do roboty masz pierścienie tłokowe. No i oczywiście aby rytuału remontu stało się zadość także uszczelniacze zaworów wymień.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2006, 08:09:05 »
Olej może łykać też przez prowadnice zaworowe, i wtedy ani wymiana uszczelniaczy, ani pierścieni nie pomoże - będzie brał dalej
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2006, 08:32:52 »
Olej może łykać też przez prowadnice zaworowe, i wtedy ani wymiana uszczelniaczy, ani pierścieni nie pomoże - będzie brał dalej
Coś pan panie kolego pomylił ;D
Po to żeby nie spływał olej do komory spalania stosuje się uszczelniacze zaworowe a prowadnice zaworowe jak sama nazwa wskazuje prowadza zowory i nie biorą udziału w uszczelnianiu i zabezpieczaniu przed dostawaniem się oleju do komory spalania.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2006, 12:27:39 »
Coś pan panie kolego pomylił ;D
Będę się upierał przy swoim, jeśli Pan pozwoli, Panie kolego. Wyrobione prowadnice zaworowe mają ogromny wpływ na "konsupcje" oleju prze auto.
W moim Volvo tak jest - Pierścienie + uszczelniacze - nówki były dane, a olej sobie zmyka właśnie drobnymi nieszczelnościami na styku :trzonek zaworu - prowadnica.
Tak to jest... niestety. Moje przypuszczenia potwierdził mechanik, który robił mi ten silnik.
Zresztą zawory nie pracują na sucho... nieprawdaż?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2006, 15:01:19 »
Tak to jest... niestety. Moje przypuszczenia potwierdził mechanik, który robił mi ten silnik.

Hmm no trudno żeby powiwiedział że spatrolił robotę, nieprawdaż?? ;D ;D

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2006, 22:16:44 »

Racja z silniczkiem 2,0. Mój ponad 250 tyś przebiegu i oleju nie bierze  :P

wk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2006, 22:47:18 »
Jeszcze sie zastanawiam czy zastosować któryś ze specyfików dostępnych na rynku które podobno uszczelniają silnik i poprawiają jego kondycję ale nie wiem czy to pomoże a jeżeli tak to na jak dlugo.Może ktoś z was coś takiego próbowal wlać do silnika i powie mi jaki byl tego póżniejszy  efekt.

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2006, 23:04:20 »
wk raczej bym nie szukał rozwiązania w takim rodzaju jakiś super środków. Co do luzów na prowadnicach zaworów zgadzam się że mogą być przyczyną większego apetytu na olej :) Więc jeśli masz jeszcze dłuższy czas jeździć tym autem to proponowałbym remont uszczelniaczy i pierścieni. Taką kosmetykę jak to nazwał kol. Perzan swego czasu.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2006, 08:11:02 »
wk raczej bym nie szukał rozwiązania w takim rodzaju jakiś super środków. Co do luzów na prowadnicach zaworów zgadzam się że mogą być przyczyną większego apetytu na olej :) Więc jeśli masz jeszcze dłuższy czas jeździć tym autem to proponowałbym remont uszczelniaczy i pierścieni. Taką kosmetykę jak to nazwał kol. Perzan swego czasu.
No dzięki Wlodek, bo kol. Kryspin niedowiarek coś...
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2006, 08:16:02 »
hehe kolega Włodek potwierdza że olej może lecieć przez prowadnice ale sugieruje już tylko remont uszczelniaczy i pierścienie  ;)

PS. ma ktoś pod ręką przekrój buduwy zaworu w gnieździe??
to sporo ułatwi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl