Autor Wątek: Świeczki  (Przeczytany 71166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Świeczki
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Sierpnia 2009, 00:31:37 »
No to mój silnik odpada ;)

pzdr
3VZ.pl

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Sierpnia 2009, 06:49:41 »
Dzięki Camry za odp.
Dają oszczędność na paliwie, a jest przyrost mocy?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Sierpnia 2009, 09:03:56 »
Dają oszczędność na paliwie, a jest przyrost mocy?

Przyrost mocy to daje chip na 147 KM  <diabel> <diabel>

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Sierpnia 2009, 09:37:16 »
Parę latek temu była moda na świeczki BRISK- bodaj czeskie. Wtedy też kto miał twierdził że jest suuuuper, a teraz nie ma tematu. BOSCH robi 2,3,4, elektrodowe- a na logikę dorobienie 1 a 2,3,czy czterech elektrod nie jest specjalnie trudne ani kosztowne- więc po co robić pojedyncze?
Te wynalazki to moim zdaniem bardziej chwyt marketingowy, niż coś pożytecznego.
Nie upieram się, ale myślę że nawet cała świeca zrobiona z platyny, nie da odczuwalnego efektu w stosunku do świecy zalecanej przez producenta auta.
Osobiście widzę różnicę tylko w jednym przypadku- świeca wypracowana, a nowa z pudełka <diabel>
BTW niektórzy twierdzą że na benzynie 98, auto chodzi dużo lepiej niż na 95, mimo że dane z hamowni wcale tego nie potwierdzają...

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Sierpnia 2009, 15:05:57 »
Witaj Cobra 90,
Dziadek_Tadeusz odpowiedzial dokladnie. Swieca moze poprawic spalanie co sie przeklada na czysciejesze spaliny i oszczednosc paliwa. Dwie a
trzy elektrody nie sa chwytem reklamowym,ropwniez poprawiaja spalanie.Czy ktos z Was widzial siwece zamntowana w komorze cisnieniowej i przepuszczane przez nie napiecie.Wraz z wzrostem cisnienia swieca ma problem przeszkoczyc z elektrody na druga elektrode.Dölategop dzisiaj mamy napiecie rzedu 40kV do 60kV ktore sobie chodzi jak chce oczywiscie musi byc odpowiednia moc pradu.Na dlugowiecznosc swiecy sklada sie wytrzymalosc na wypalenie elektrod i utrzymanie resistancji izolatora.Producent tak dobiera metal elektrody wytrzymuje podobnie jak izolator. Najdluzej zyjace sa swiece platynowe ale te z jedna nakladka platynowa zyja do 100kkm na tyle jest obliczony izolator i lektroda nie platynowa, Swiece z nakadkami na obu elektrodach zyja podwojnie izolator rowniez. Pamietam ze moje stare platynowe Bosch po 100km wygladaly tylko troche przyjedzone.Pamietam raz kolega mial zwykle i dalem mu moje stare to zrobil bez problkemu jeszcze 50kkm ale najpierw przygial gorna elektrode.Opowiadal ze tak dobrych swiec to jeszcze nie mial.
Pzdr.camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Sierpnia 2009, 15:15:15 »
Witaj tofex,
Toyota w instrukcji amerykanskiej zaleca tylko uzywanie swiec platynowych.Rynek samochodowy amerykanski jest potezny to sa dziesiatki milionow aut.
Dlatego akcesoria i czesci sa tanie. W Europie nie moga zalecac tylko platynowych gdzy cena tych swiec to jest czystym interesem i poprostu 90% populacji nie stac na ten wydatek.Natomiast zauwazylem nowy trend Nissan Micra jest sprzedawana  tutaj na swiecach platynowych.Dopiero pierwsza wymiana po 100kkm.
W swiecy platynowej wystarczy tylko nakladka z platyny na elektrodzie i wysokiej jakosci izolator na elektrodzie srodkowej.Te swiece o ktorych mowimy posiadaja dwie nakladki na elektrodzie gornej i elektrodzie srodkowej.
"Tofex jakby sie mafie dowiedzialy ze jezdzisz na swiecach wykonanych calkowicie z platyny,zalaze sie Twoja Camra zniknela by pierwszej nocy"
Pzdr.camry 2.2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Sierpnia 2009, 16:22:40 »
Z tym chipem to ja żartowałem <diabel> W bajki to ja nie wierzę :grin:

owca

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Sierpnia 2009, 21:05:45 »
BTW niektórzy twierdzą że na benzynie 98, auto chodzi dużo lepiej niż na 95, mimo że dane z hamowni wcale tego nie potwierdzają...

ostatnie testy jakie widzialem byly robione przez poltechnike warszawska na fiacie ciquocento, a zeby odczuc jakalwiek roznice musza byc czujniki spalania stukowego (bo one reguluja zapłonem). W instrukcji do toyoty mam napisane, samochod jezdzi na normalnej benie, ale zalecane jest tankowanie wysokooktanowej premium fuel (w stanach maja zupelnie inne wartosci, ale chodzi o sam fakt).
Wg moich obserwacji przeprowadzonych na podstawie wyjezdzonego baku shell 95, pozniej shell v-power 99 i znowu shell 95 moge napisac ze na v-power odczuwam cichsza i duzo rowniejsza prace silnika, szczegolnie przy niewielkich predkosciach - osiaggi wogole sie wg mnie nie zmienily.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Sierpnia 2009, 22:37:44 »

.........na podstawie wyjezdzonego baku shell 95, pozniej shell v-power 99 i znowu shell 95 moge napisac ze na v-power odczuwam cichsza i duzo rowniejsza prace silnika, szczegolnie przy niewielkich predkosciach - osiaggi wogole sie wg mnie nie zmienily.

coś w tym jest.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

owca

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Sierpnia 2009, 23:11:34 »

coś w tym jest.....

Ale to coś chyba ne jest warte roznicy w cenie benzyny

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Sierpnia 2009, 23:58:41 »
Natomiast zauwazylem nowy trend Nissan Micra jest sprzedawana  tutaj na swiecach platynowych.Dopiero pierwsza wymiana po 100kkm.

Rzeczywiście nowość, mój 3VZ jeździ na takich od października 1991 roku.

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Sierpnia 2009, 11:21:29 »
Marcinmie, camry zawsze miala montowane i sprzedawane  z platynowymi swiecami.Dopiero po czasie uzytkownicy zmieniali.Nissan nigdy tego nie robil w Szwecji z Micra.Ale od kiedy laduja do tych zabawek francuskie silniki to musza tak zrobic. Powod silnik jest tak zaplastikowany ze odkrecenia po pewnym czasie tego wszystkiego jest niemozliwe wszystko sie sypie lamie a tak 100kkm nikt tego nie rusza.Miedzyinnymi ze strachu ze jak sie rozleci beda wieksze koszty to zalewam Mobilem 1 silnik i ten tylko mruczy. Zrobi 250kkm i sie pozbedziemy problemu,sluzy  zonie w  firmie. Zona przejezdza tygodniowo do 700km.
Dziadku moj silnik chipowala fabryka.Po tej zabawie dostala 10% wiecej mocy. Orginal silnik 2.2 posiadal 137KM a po chipowaniu dostalo mu sie 150KM.
Czym to sie odznacza wieszym momentem i szybkim zuzyciem przednich opon, bardzo oszczednym silnikiem przy jezdzie spokojnej,wylazi to na Autobhan i jak jeszcze zalany jest ich benzyna.Roznica kolosalna porownujac z Szwecja.
Sprawa jezdzenia na wyzszej oktanowosci Camra.teoretycznie niema znaczenia gdyz komp caly czas dostosowuje do paliwa prametry nastawow.Bez wiedzy uzytkownika.  Z praktyki potwierdzam opinie kolegow ze pracuje ciszej i jest zwawszy.Raz zatankowalem w Reichu w benzyne 91 oktan byla taka tania jeszcze w markach. Camra byla wolowata i palila jak smok przy wiekszych predkosciach.natomiast na benzynie 98-100 oktan spalanie spadalo ale na duzych predkosciach stalych.Kiedys lecialem na tempomacie 98 rok pod wieczor wkierunku polnocnym ruch znikomy 200km/h w godzine przejechalem
200km bez zatrzymania i zwolnienia i utrzymalem sie w 10l/100km.
Takze uzywanie benzyny drogiej niema sensu jak nie jezdzimy bardzo wysokim predkosciami stalymi.
Pzdr.Camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Sierpnia 2009, 14:13:01 »
Nie myślałeś, żeby kiedyś napisać książkę science fiction ?

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Sierpnia 2009, 18:12:27 »
Camry 2.2 sory że tak piszę ale naprawdę ciężko twoje wypowiedzi zrozumieć :-)
Pozdr

PS: Nie myślałeś, żeby kiedyś napisać książkę science fiction ?
  Dobre to był :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Sierpnia 2009, 23:21:03 »
[...]Wg moich obserwacji przeprowadzonych na podstawie wyjezdzonego baku shell 95, pozniej shell v-power 99 i znowu shell 95 moge napisac ze na v-power odczuwam cichsza i duzo rowniejsza prace silnika,[...]

Liczba oktanowa mówi sama za siebie. 95 spala się gwałtowniej niż 99 (bardziej stukowo) stąd ciszej i spokojniej silnik chodzi. Zmiany w mocy nie odczujesz bo wartość energetyczna jest taka sama. Gdybyś ustawił zapłon odpowiednio do liczby oktanowej to podejrzewam że silnik pracowałby porównywalnie na 95 i 99.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl