Autor Wątek: Świeczki  (Przeczytany 71204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Świeczki
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Sierpnia 2009, 12:21:01 »
Odpowiem krotko;
Dlaczego  z science fiction?
Opisuje to co doswiadczylem. Samochod jest stosunkowo lekki i dobrze dopasowaná karosa do ksztaltow oplywowych,daje te przyjemnosc jazdy 200km/h.Jedyny mankament to staje strasznie twarda od 190km/h w gore.Brak amortyzacji jest cholernie niska ale ma niesamowita przyczepnosc.
Co roku pisze ze jak jade na poludnie i Autobhan jest pusty to wrzucam 200km/h na licznik 5000obr/ piatym biegu i niech pracuje, przy silniku 150konnym to zaden problem.
A ze malo pali warunek nie zmieniac predkosci nie hamowac.
Mam paru znajomkow ktorzy jezdza  ale nowszymi camrami tez nie dowierzaja. Porozmawiajacie z kims kto ma chipowany silnik przez fabryke.Tzn zamowiony juz z takim chipem i w fabryce zgranym z calym programem. Taka opcja byla na USA i dalej jest ale musisz zamowic nowe auto.
Natomiast jezeli po miescie bede jezdzil tak jak wy jezdzicie czyli od skrzyzowania do skrzyzowania jest "Wielka Pardubicka" to sie moge nie zmiescic i 10l/100km albo i wiecej.Nigdy tak nie jezdzilem gdyz  zrobilbym z siebie "mlokosa" w warunkach szwedzkich.Po prostu kultura zachowania sie na ulicy tego zabrania.
na rynku szwedzkim wlatach 95 byly dostepne w sprzedazy zestaw do chipowania dla silnkow 2,2 i 3l kosztowal po 1000$ za sztuke.Ludzie robili te przerobki ale w celu otrzymania lepszego kopa a nie oszczednosciowym.Praktycznie to jest wlasnie oszczednosc ale przy metodzie "jaja" pod pedalem gazu.Czyli nie dus gdyz zgnieciez.
Pzdr.Marcinmie Camry 2.2

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 30 Sierpnia 2009, 14:09:53 »
powinienem to napisać w wątku spalanie, ale napiszę tu bo pasuje do ostatniej wypowiedzi camry 2,2

Otóż ostatni zbiornik LPG wyjeździłem metodą "jaja" pod pedałem gazu (heheheheh). Ciągle starałem się utrzymywać stałą prędkość, w mieście jeździłem powiedzmy 60 - 70km/h, ze świateł ruszałem jak inni i ......spalanie wyszło 13 L/100km, a to oznacza spadek o 4 L/100km od mojej średniej. Jestem zszokowany że się tak wyrażę, że V6 może mieć tak umiarkowany apetyt. Zaznaczam, że to było miasto. Ale jest jedeno ale... Ja nie lubię tak jeździć. Test przeprowadziłem, bo byłem ciekawy czy się uda. Postaram się jeszcze jeden zbiornik tak wyjeździć, żeby sprawdzić powtarzalność, ale to będzie trudne. Wydaje mi się, że nie po to jest V6!!!

p.s. niech nikt nie pomyśli, że jestem piratem drogowym, że jeżdżenie po mieście 70km/h jest dla mnie szokiem czy coś......ale lubię depnąć.....

aha....żadnego chipa nie mam

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #92 dnia: 30 Sierpnia 2009, 14:30:44 »
Dobra, to ja się już nie odzywam.

W rzeczone 150KM uwierzę dopiero po zobaczeniu wykresu z hamowni.

W spalanie rzędu 10 na 100 przy 200km/h jest niewykonalne już z zasady. Dla 2.2 jest to prędkość graniczna, osiągana przy maksymalnym obciążeniu silnika, czyli przy maksymalnie otwartej przepustnicy, a co za tym idzie maksymalnej ilości paliwa, jaka dla danego silnika jest przewidziana.

Nie przeczę, że między tankowaniami Ci wyszło 10 na 100, ale zapewne złożyło się na to 200km z prędkością 200km/h i ze 300km z prędkością 100-130km/h.

Tym sposobem też mogę powiedzieć, że V6 mi pali 12 na 100 przy 220km/h, bo przelecę 50km z pełnym ogniem i chwilowym spalaniem 35 na 100, a potem następne 300km się będę bujał 120km/h, i średnia mi wyjdzie 12 na 100.

Proponowałbym skończyć dywagacje na temat 150KM z 2.2, które ma nalatane pół miliona do momentu, kiedy Camry 2.2 nie zamieści wykresu z hamowni ( polecam Maha 3000 ).

Chętnie zobaczyłbym również zdjęcie, bądź poznał numer seryjny ECU, numery wtryskiwaczy, o których twierdzisz, że są zmienione.

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 30 Sierpnia 2009, 17:40:10 »
Tabak,
To co maja powiedziec ludzie o samochodach z zamontowanym V8.tam jest silnik aby jechac nie po to aby deptac gaz do dechy i pokazywac ile moge.
Ciekawostka ; Ludzie posiadajacy Volva T5 lub T6 powtarzaja to samo jechac bardzo malutkim gazem bez deptania pala o wiele mniej niz przecietne Volvo z malym silnikiem.
Marcinmie po wymianie pompy olejowej powtorzylem test na predkosc idzie max jak dawniej 205km/h a zgorki 210km/h wiecej nigdy sie nie udalo mnie osiagnac.Dla uspokojemnia mam zawsze letnie opony o indexie H.Zreszta zalozylbym opony T to nie przejdzie rocznej kontroli technicznej,gdyz dla tego modelu od dziecka jest tylko opona H.
Dobra zamykamy temat do dnia kiedy sie ktos odezwie kto posiada taki sam motor.
Pzdr.Camry 2.2

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:04:57 »
Ja mam motor 2.2 i cieżko jest ta krowę do 180 rozbujać...Jak waliłem na autostradzie w dam roku nad morze, stala jakaś 150km/h spalanie poszło mi do 20l/100 LPG.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:10:04 »
Ja mam motor 2.2 i cieżko jest ta krowę do 180 rozbujać...Jak waliłem na autostradzie w dam roku nad morze, stala jakaś 150km/h spalanie poszło mi do 20l/100 LPG.

No niestety 2.2 jest mułowata  :|

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:49:23 »
Cobra_90,
Dobrze ze napisales ze tak sie dzieje.Oczywiscie masz na mysli czy gazu.
odpowiem krotko,Twoj silnik wymaga gruntownego servisu.Pierwsza sprawa
a- zle ustawiony pasek rozrzadu przestawiony o jeden zab. Warsztat ktory robil nie stosowal sie do regul jakie obowiazuje przy zmianie paska.
Ustawial na punktcie ale jedna strona paska byla nie napieta musi to byc strona prawa odrazu z walu do kamu czyli walka rozrzadu. Ta druga co jest kolo dociskowe moze byc luzna.Ponasunieciu na punkty zakladamy klemy na kolo gorne ktore przytrzymuja pasek na jednym miescu. Nastepnioe ustawiamy wzgledemn walu klin do gory idealnie pionowo i wtej pozycji dociskamy pasek pod wlasnym dociskiem sprezyny nie dociskamu wiecej reka. Blokujemy srubami.nastepnie jeszcze raz kontrola. Gorne naciecie na punkcie w glowicy i w dole klin do gory.obracamy kluczem wal caly cykl i jeszcze raz sprawdzamy musi byc tak jak napisalem.Wiele razy sie zdarza ze po przekreceniu jest przesuniete jeden lub dwa zeby w ktoras tam strone.
Przy takim ustawieniu normalnie 2,2 zuzywa przy jezdzie powyzej  140km/h ponad 10 lub 15 l/100km. Camra jest ekonomiczna do 130km/h i posiada drugi prog 160km/h w tym drugim progu silnik ma 4000obr/min i rozwija max moment obrotowy. Auto wchodzi po najstromsze gory na autostradzie przy tej predkosci. Ba aby sprzeglo wytrzymalo.
b- czyszczenie wtryskow  poprzez wlanie do tanku z benzyna plynu np.STP.
c- sprawne filtry powietrza i najlepiej orginal gdyz pirackie zmiejszaja ilosc  przeplywu powietrza przy duzym obciazeniu.
d. tylko olej syntetyczny najwyzszej klasy.
e- glikol w ukladzie chlodzenia swiezy, na starym nie robic takich prob silnik moze nie miec odebranego udaru cieplnego i poleci uszczelka z powodu z wichrowania glowicy.
f-sprawny system korym steruje  lambda sonda
g- orginal  uklad wydechowy.
h- podwyzszone cisnienie w kolach do 2.6 bar
j-sprawna przednia szybe w razie malých pekniec szyba sie zarysuje na cala szerokesc  pod naciskiem powietrza.
k- sprawne hamulce najlepiej z wymienionym plynem,hamowanie gwaltowwne przy tej predkosci moze spowodowac sie zagotowanie plynu. a jak bedzie woda to beda pary i hamulca niet za drugim razem.
l- jezeli macie jakas luzno listwe lub lampke boczna to zdjac przy predkosci 200km/h wszystko odlatuje tylko zostaja zdrowe elementy.
Samochody Kombi maja inne przelozenia na mechanizmie roznicowym i nie maja szans na takie zabawy. Kombi to mala ciezarowka.
Pzdr.Camry 2.2
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2009, 21:52:41 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:56:00 »
m - 2.2 + automat

owca

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Sierpnia 2009, 22:56:23 »
ja tez juz mialem ochote cos odpisac, ale sie powstrzymalem.
camry2.2 jezeli dla ciebie nie jest problemem isc i rozpedzic to twoje czipowane cudo do 200 km/h, a pomysl zeby sprawdzic camry na hamowni to szceniactwo to juz nawet nic mi sie nie chce odpisywac.

Dopoki nie zobacze wykresu z hamowni, dla mnie te wszystkie Twoje oowiesci to jedne wielkie brednie starszego pana - takie jakich wiele slysze od ludzi co do mnei podchodza i opwoiadaja mi jakie to ich samochody sa rewelacyjne, a pozniej.

A twoje szwedzkie otoczenie i kierowcy sluchajacy sie przepisow. taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
stereotypy jakich miliony i jakie sie powiele, wmawiajac ze to co my mamy jest najlepsze.
A np Ghost Rider ze szwecji ? a te setki filmikow mlodych ze szwecji ? To taki sam kraj jakich wiele.

Cammry2.2 jezeli chcesz zeby Twoje zdanie znaczylo cokolwiek na tym forum, to juz dla zasady powinienes podjechac na ta hamownie. Napewno mniej wysilisz silnik niz rozpedzajac 15 letnie niemodyfikowane auto do 200 km/h

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Sierpnia 2009, 01:55:07 »
Przez grzeczność i szacunek do starszych nie ustosunkuję się do poprzedniej części wypowiedzi :)

Widzę, że posiadłeś niespotykaną wręcz zdolność diagnozy samochodu przez internet  <diabel>

Samochody Kombi maja inne przelozenia na mechanizmie roznicowym i nie maja szans na takie zabawy. Kombi to mala ciezarowka.

Taak ? To dlaczego w Camry z silnikiem 2.2 występowały jedynie 3 skrzynie : S53, S51 i A140e ? Przy czym S53 była w US-sedanach w 91 i 92 roku, EU sedanach i kombi od 91 do 96, a S51 w US-sedanach ( i najprawdopodobniej kombi ) od 93 w górę.

Moja 2.2 kombi ze skrzynią S53, nawiasem mówiąc, pochodząca z rynku szwedzkiego, osiągała 205 km/h jeszcze mając ponad 200kkm. Potem jakoś jej przeszło, i ciężko było zrobić więcej niż 190 na prostej. Pewnie przez stary glikol i półsyntetyczny olej, bo innego wytłumaczenia nie widzę ;)

Jaką masz skrzynię w tym swoim 150-konnym 2.2 ?  :cool:

pzdr

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2009, 01:56:43 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:00:32 »
Juz niewiem od czego zaczac.Tyle pytan na raz.
Na poczatek
Witajcie,
Marcinmie niestety to nie wymysl tylko praktyka.Ludzie przychodzili to firmy i sie skarzyli na duze zuzycie paliwa w Camrze 2.2.Po dluzszym zastanowieniu, wtym czasie nie mielismy jeszcze diagnostyki komputerowej (98) wpadlem  i osobiscie sprawdzalem pasek rozrzadu. Nie moglem powierzyc kolegom gdzy jak chodzi to wszyscy lache kladli i mowili ze jest dobrze.Co sie okazalo ze ponad 40% Camer mialo przestawiony pasek rozrzadu.Poszedlem z tym do Toyoty co oni o tym sadza.Odpowiedz byla jedna ,silnik 5FE-SE potrafi sobie pasek czasami przeskoczyc,w momenice kiedy samochod zabkuje u poczatkujacyh. Odpowiedzieli nigdy nie wolno palic na pych 70% moze wystapic przeskoczenie paska.tego sie prawie nie odczuwa w normalnej jezdzie ale pod duzym obcuiazeniem wylazi.Ciut mniejsza moc i aby osiagnac to co przedtem bylo na malym gazie trzeba deptac do podlogi.
 Zta identyfikacja szkrzyni biegow to musisz poczekac.Musze znalesc te oznaczenie.
Owca wzial i napisal;
camry2.2 jezeli dla ciebie nie jest problemem isc i rozpedzic to twoje czipowane cudo do 200 km/h, a pomysl zeby sprawdzic camry na hamowni to szceniactwo to juz nawet nic mi sie nie chce odpisywac.

Dlaczego mam to robic ? Sprawdzenie motocykla na hamowni to jest wydatek rzedu 400$ a samochodu jeszcze wiecej zreszta nikt tutaj samochodow nie sprawdza gdyz niema takich firm dla ludzi.Jezeli buduja pojady rajdowe to wspolpracuja z fabryka i tam ich wpuszczaja na maszyny.
Po prostu nie robi sie tych rzeczy dla ludzi.Dlatego ludzie w szwecji lubia kupowac rozne chipowane cuda za granica glownie USA.Musisz miec certyfikat.
Ja swoj oddalem przy pierwszej rejestracji,byla bardzo dokladnie sprawdzana emisja spalin.
 Dalej Owca napisal:

A twoje szwedzkie otoczenie i kierowcy sluchajacy sie przepisow. taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
stereotypy jakich miliony i jakie sie powiele, wmawiajac ze to co my mamy jest najlepsze.
A np Ghost Rider ze szwecji ? a te setki filmikow mlodych ze szwecji ? To taki sam kraj jakich wiele.
Odpowiedz
Zadne tam sterotypy.Dowodem na moje opowiesci sa ilosc zabitych i rannych w kazdy weekend.Po prostu moze to byc jedna lub dwie osoby a jak jest midsommar (Sw.Jan) najwieksze swieto pijanstwa w szwecji to wtym roku zginelo 6 osob na  5mln aut w ruchu i na fleku.
Ghost Rider fajne, co to jest, film krecony pod publiczke.Naprawde jeden taki kontrolowany wyskok nic powoduje.Zreszta Facet grajacy pierwsza role jest mistrzem swiata z tej branzy.Zreszta sama policja kocha te filmy i chetnie ogladaja.
Ile razy bylem na zawodach nocnych na niezamknietytch  odcinkach drog gdzie sie odbywaly  starty parami wklasie V8 z silnikami USA rasowanymi do 1000KM.To byly potwory na kolach.Raz sie napatoczyl patrol Policji.To poprosili aby nie konczyc oni tez ludzie i chca popatrzyc. Na drogim koncu odcinka prostego tej drogi byli chlopcy tez  radiem i zatrzymywali ludzi,ich g... obchodzilyzawody i zaczal byc problem  wtedy policja pomogla i ich uspokoila.
Doniosl ktos  ze na sluzbie sobie tez patrza i ingeruja  w nielegalne zawody, no i zostali zawieszeni.To bylo w latach jeszcze 90 tych.
Niema co wychwalac kto co ma lepsze,wykladnikiem porzadku na drogach jest ilosc wypadkow i zabitych i rannych.
 Owca,jestem emerytem i niestac mnie na wywalenie z 700$ na to aby Tobie udowodnic ze  tak jest.
W latach 93- 96 moj brat mialCamra V6 3l. automat tez USA to zawsze sie scigalismy wieczorami na Piaseczynskiej to moja Camra szla wleb w leb z 3litrowka do 140km/h a pozniej bylem o wiele wolniejszy ale spokojnie dochodzilem do 190km/h wiecej juz nie mozna bylo gdyz drogi braklo.
Zreszta na polskiej benzynie jest trudno osiagnac 200km/h cos jest z nia nie tak na szwedzkiej idzie ale przy potwornym jeej zuzyciu natomiast na niemieckiej zaden problem,od 180km/h powoli sie osiaga 200km/h i po2 lub 4kilometrach 205km/h.
Dlatego Wasze camry chlaja benzyne gdyz paliwo jest podrasowane domieszkami ropopochodnym rospuszczalnikami a czasem i woda.
Po takim sosie wtryski nadaja sie odrazu do czyszczenia a nie bicia rekordow predkosci..
Marcinmie dziekuje za szacunek dla starszego ale mozecie mowic domnie po imieniu gdyz taki jest zwyczaj w Szwecji.Moje imie jest w emajlu.
Pzdr.Camry 2.2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:33:38 »
To jakieś Szwedzkie imię? Bo w PL jeszcze nie spotkałem się z imieniem 'ukryty' :grin:

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:44:53 »
Piotrze, moj emajl zaczyna sie od fonetycznego Michala.koledzy moich dzieci a bylo to AD98 zaproponowali aby Twoj Tata mial Mihau gdyz latwo wymowic. I tak zostalo.Ciekawostka ,przychodzi mlodziez do domu i z Tata sa po imieniu ale dzieci wlasne mowia Tata.Tak jest wcalej szwecji.Dlaczego ukryty czyzby moj profil nie byl widoczny.Wiele osob pisze domnie na majla.
Pzdr.camry.2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #103 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:50:50 »
Przestawienie paska w 2.2 o 2 ząbki powoduje muła, i odcinkę przy 4500 RPM ( sprawdziłem przypadkiem :D ), o jeden ząbek jedynie lekkiego muła, więc ciężko wyczuć.

Nasza benzyna jest, jaka jest, to samo tyczy się gazu. Nie mamy jednak na to wpływu ( za wyjątkiem tankowania VP95, bo jest to jedyne paliwo o liczbie oktanowej 95, i jakości porównywalnej z zachodnimi "zwykłymi" 95 ).

Faktem jest, że Szwedzi, od lat, przesadnie wręcz dbają o bezpieczeństwo. Począwszy od pancernej budowy starych Volvo, poprzez milion systemów bezpieczeństwa ( SIPS, WHIPS, i inne "volvove" wynalazki ) i poduszek, na budowie bezkolizyjnych rozwiązań komunikacyjnych, pochłaniających energię barier, i uświadamianiu społeczeństwa od szczenięcego wieku, skończywszy.

Między 2.2 a V6 jest przepaść, i przy tym pozostańmy. Nawet jeśli mamy 2.2 z S51, i V6 z A/T, to do 100 powinna być różnica conajmniej 1 długości auta. 50koni różnicy na 100 kilo różnicy masy nie robi wrażenia. Bardziej można się zastanowić, porównując wykresy momentu obrotowego.

Wykresy moich silników, bo nie mam przy sobie katalogów, żeby zamieścić wykresy fabryczne. 2.2 hamowany przy 280kkm, V6 hamowany przy 440kkm.

pzdr

3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:59:57 »
Ciekawostka,
Z tymi rozrzadami juz eksperymnentowalem w mojej firmie w polowie lat 80-tych. Wtedy masiowo zaczely przychodzic na zlom Taunusy produkowane od 76 do 82. Mial silnik rzedowy 4 cylindrowy i silnik kolizyjny.Kiedys przyszla rajdowka gotowa ale nieskonczona. Silnik 2l i rasowany domowym sposobem.
Mial startowac w tzw klasie " Folk race´" czyli grat przygotowany i zdobrym silnikiem i zmienionym przelozeniem na dyfrze. Dla dodania sobie kopa to zakladali jak najmniejsze kola. Ten ford byl odrzutowy,zatykalo w brzuchu.Probpowalismy jego na asfalcie na puiachu to 100m kolami buksowal jak szaleniec ale nie o to szlo. Dowcip polega na szybkim stracie a wykonuje sie to wten sposob dwojka lub trojka i full gaz. Samochod jak rakieta strzelala  do przodu. Oczywiscie auto z wyposazenia mialo tyklko pasy i jeden fotel reszta wszystko wont aby byl jak najlzejszy.Nawet okladziny drzwi.
Z silnikami nic nie robiono a chodzily fantastycznie chölaly benzyne upiornie.No izaciekawilo mnie sprawdzilem rozrzad.Oni przestawiali czasy otwarcioa zaworow o dwa zeby pod wlos. Silnik byl trudno startliwy ale jak poszedl to muzyczka,mozna bylo urwac kardana.To bylo rasowanie silnikow przez biwednych chlopakow ktorzy nie mieli pieniedzy na wyczym a chcieli szybko sobie pojezdzic.
W momencie jak nastapil problem z Camrami tosobie te historie przypomnialem no  i bylo bingo tylko w druga strone.
Pzdr.Camry 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl