Autor Wątek: Kontrolka Check Engine  (Przeczytany 25246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Kontrolka Check Engine
« dnia: 30 Sierpnia 2004, 10:59:21 »
Witam
Mam pytanie dotyczące kontrolki check engine. Czy powinna ona gasnąć razem z kontrolką ładowania bo jeżeli nie to gościu , który sprzedał mi Carinęokazałby siębardziej przebiegły niż myślałem :x .
Do silnika nie mam zastrzeżeń ( spalanie w cylku mieszanym miasto-trasa wyszło mi 6,5 l ).
Po wymianie filtra powietrza ustabilizowały sięteż wolne obroty . Ale nurtuje mnie ta kontrolka a nie chce mi sie rozbierać deski żeby to sprawdzić.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2011, 22:27:54 wysłana przez Robsajson »
Carina E Sportswagon 1.6

serwisSJ

• Gość
Kontrolka
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2004, 12:23:56 »
Niestety okazał sie przebiegły, bo kontrolka check do ładowania nic nie ma. Jest to stary kawał przy sprzedazy samochodu. :shock:

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Kontrolka
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2004, 12:34:44 »
To że nic nie ma to wiem, że to stary kawał to też wiem ( od niedawna ) :x , ale czy ona ma gasnąć wcześniej czy później od ładowania czy w tym samym momencie  :?:
Carina E Sportswagon 1.6

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Kontrolka
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2004, 15:29:07 »
IMO wszystkie czerwone kontrolki gasną praktycznie jednocześnie - jedyn odstepstwo to kontrolka oleju która może zgasnąc póóźniej.

Check engine powinna zgasnąć nawet wtedy jak tylko włączysz zapłon bez uruchamiania silnika

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Bisua

• Gość
Kontrolka
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:03:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Check engine powinna zgasnąć nawet wtedy jak tylko włączysz zapłon bez uruchamiania silnika
dokładnie w moje Cari tak to działa ale o co chodzi z tym starym kawałem

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Kontrolka
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:16:32 »
No to d... blada.  :x . Ciekawe co mam padnięte. Chyba muszęjechać do serwisu na komputer. Mam nadziejęże to nie lambda.
Carina E Sportswagon 1.6

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Kontrolka
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:21:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Ciekawe co mam padnięte.

moze byc wszystko - ja w samuraju (jak mi sięzapaliła) to sieokazało że wtrysk zaczyna siadać (komp sterujący)

8)

arkady2222

• Gość
Kontrolka
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:42:46 »
Co do gaśnięcia kontrolek to w 100% zgadzam sięz E9. U mnie gasną razem wszystkie czerwone, a na końcu ta od oleju. Kontrolka check engine,gaśnie praktycznie zaraz po odpaleniu samochodu,a jak silnik jest rozgrzany to nawet sięnie zapala przy odpalaniu auta

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Kontrolka
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:56:21 »
Cytuj (zaznaczone)
ale o co chodzi z tym starym kawałem

ABSOLUTNY OT celem wyjaśnienia:

ej Chomik - głowka mała to i nie kombinujesz
jak sprzedajesz auto to raczej dlatego że coś jest nie tak, tak?
a jak masz check engine w samochodzie to ona sie będzie palić tak? więc żeby nic "nie wyszło" to ją podłączasz do kontrolki np. ładowania albo zupełnie rozłączasz (wtedy sięnigdy niezapali)

8)

CarinaGTI

• Gość
Kontrolka
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2004, 18:18:00 »
przy okazji proponuje sprawdzić czy nie ma innych kodów usterek :) więcej w "kody usterek" w dziale carina

tweetek

• Gość
Kontrolka
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2004, 09:36:55 »
Cytat: arkady2222
Co do gaśnięcia kontrolek to w 100% zgadzam sięz E9. U mnie gasną razem wszystkie czerwone, a na końcu ta od oleju. Kontrolka check engine,gaśnie praktycznie zaraz po odpaleniu samochodu,a jak silnik jest rozgrzany to nawet sięnie zapala przy odpalaniu auta

U mnie jest inaczej i juz sie zastanawiam nad "wyzsza kombinatoryka" osoby, od ktorej kupilem auto (choc bylo przyprowadzone w stanie nienaruszonym).
W kolejnosci jest tak: po przekreceniu kluczyka - odglos silniczka (moze reflektory, moze jakas pompka :?: ), gasnie kontrolaka ABSu, po wlaczeniu silnika - gasnie smarowanie (nawet jeszcze kiedy dziala rozrusznik), pozniej jednoczesnie check engine, ladowanie i ta od ukladu hamulcowego.
Wlaczalem kompa w tryb testowy i check engine mrugal sam tak, jak opisane jest w ksiazce przy braku bledow kompa (chyba ze jest podciagniety jego reset do stacyjki :evil: i wtedy wszystkie bledy sie kasuja) - czyli nie jest z niczym zwarty
Pozdowka!

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Kontrolka
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2004, 10:21:21 »
Cytat: tweetek

W kolejnosci jest tak: po przekreceniu kluczyka - odglos silniczka (moze reflektory, moze jakas pompka :?: ), gasnie kontrolaka ABSu, po wlaczeniu silnika - gasnie smarowanie (nawet jeszcze kiedy dziala rozrusznik), pozniej jednoczesnie check engine, ladowanie i ta od ukladu hamulcowego

U mnie wlaśnie dokładnie tak samo ( oprócz ABS która nie gaśnie - zwalony czujnik  :( ).
Pytałem o to w serwisie - tak właśnie ma podobno być - check engine i ładowanie gasną razem.
Ale dla pewności rozkręcam jeszcze dzisiaj deskę( bo mam tez 2 zarówki oświetlenia spalone ).
Pozdrowienia
Carina E Sportswagon 1.6

tweetek

• Gość
Kontrolka
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2004, 11:34:04 »
Czekam z niecierpliwoscia na wyniki rozkrecania  :wink: Ja tego nie planowalem, ale jesli bedzie trzeba... :|

malakch

• Gość
Kontrolka ,,CHECK ENGINE"
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2006, 23:15:14 »
Wiem ze to moze glupie pytanie ale gdzie znajduje sie ta kontrolka w Carinie E
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2011, 17:12:43 wysłana przez Robsajson »

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Odp: Kontrolka ,,CHECK ENGINE"
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2006, 23:29:28 »
Na desce ;)
O ile mnie pamiec nie myli to gdzies tutaj:
http://img480.imageshack.us/img480/1650/147908014mktlqkph9fz.jpg

Powinna sie zapalic po przekreceniu zaplonu i zgasnac po uruchomieniu silnika.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl