Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #435 dnia: 23 Maja 2006, 11:21:41 »
Droga nie składa się tylko z sytuacji kiedy możesz wszystko przewidzieć.
Ale jeśli nap hamujesz, lepiej mieć wrzucony bieg.
Ale najbardziej odczuwa się to w górach. Kiedyś po wjechaniu w góry wyzerowalem spalanie. Przy dojeżdżaniu do wierzchołka rosło do ponad 11, po zjeździe było koło 4.

adi

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: 23 Maja 2006, 12:30:10 »
to hamowanie silnikiem to tez nie zawsze jest bardziej oplacalne....

ja np nigdy nie stosowalem tego typu rzeczy a mialem chyba najnizsze spalanie w miescie Y 1.0!! wiec jak widac nie sprawdza sie to.....

przyklad....
rozpedzam auto do 110 i widze czerwone, zdejmuje noge z gazu i auto dosyc gwaltownie zaczyna wytracac predkosc....... - przejezdzam przez to zdecydowanie krotszy dystans niz na 'luzie'....
na luz wyrzucam w odleglosci 2xtakiej jak zdjal bym noge z gazu.... - spalanie przy 'luzie' ok 0,2......

sprawdzilem to przez testy i mi auto pali mniej podczas wyrzucania na luz....

albo ja zle czytam albo.... napisales ze hamowanei silnikiem nei jest tak oplacalne a za chwile piszesz ze wlasnei tak hamujesz ;D ::) ???

ja staram sie hamowac silnikiem bo to sprwdzilem wiele razy ze jest oplacalne i gwaltownie spalanie spada...

polecam widzac czerwone swiatlo wrzucic na nizszy bieg 8)

guma600

• Gość
« Odpowiedź #437 dnia: 23 Maja 2006, 13:07:56 »
jak jade w miescie to jest 6
natomiast jak wyskocze juz na droge 4 i 5 bieg to 4,5

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: 23 Maja 2006, 13:11:37 »
to czemu instrukacja obslugi wspomina cos o srednim zuzyciu 4,5 l

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #439 dnia: 23 Maja 2006, 14:10:46 »
adi a gdzie ty to wyczytales??

napisalem ze to testowalem... 'wiec jezdzilem' na 'biegu' - wczesniej zawsze wyrzucalem na luz....

po tym wiem ze MI auto napewno nie pali mniej kiedy jezdzi sie bez wyrzucania na luz... -czyli na biegu
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #440 dnia: 23 Maja 2006, 18:15:08 »
Oplaca sie jezdzic na biegu. Na luzie oplaca sie jechac tylko w sytuacji gdy zjezdza sie z dlugiej i stromej gory i na koncu nie trzeba hamowac, to autko sie samo rozpedza na luzie! A na biegu szczegolnie jak sie dojezdza na skrzyzowaniu wtedy i hamuje i nie spala.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

JuJinn

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: 23 Maja 2006, 19:41:18 »
Ogolnie to nigdy nie powinno sie jezdzic na luzie...zwlaszcza zjezdzajac z gory

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #442 dnia: 23 Maja 2006, 23:21:52 »
Wszyscy po troche macie racje.
To ze na luzie mozna zajechac dalej niz hamujac na biego to prawda i mimo ze wtedy cos tam spala to bilans moze byc na korzysc "luzu".Tylko ile w normalnym ruchu jest sytuacji ,kiedy mozna na luzie jechac az do zatrzymania ?
Najczesciej - szczegolnie w ruchu miejskim - jest tak ,ze jadac na biegu nagle dostrzegamy sytuacje (np. swiatla) ktora zmusza nas do zwolnienia i ewentualnego zatrzymania - czyli nie wybieramy dystansu do zatrzymania.Wtedy ,przyjmujac ze rozpoczynamy hamowanie w tym samym punkcie ,hamujac silnikiem nie spalamy nic ,a na luzie juz tak( i jeszcze trzeba wtedy hamowac hamulcem).Stad ta oszczednosc hamowania silnikiem.
Z poczatku nie zawsze jest latwo ocenic czy hamujac silnikiem dojedzie sie do miejsca zatrzymania ,ale mozna sie tego szybko nauczyc - przynajmniej tak bylo w moim przypadku.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: 24 Maja 2006, 02:38:16 »
rozsądna jazda na trasie 2 osoby + dziecko 4.2,
trasa max oszczędna 3.9

miasto wakacje 5.4, poza sezonem 7,2-8,5 - jazda rozsądna - do pracy mam 17km w jedną stronę ale połowę z tego stoję w dużych korkach

Figaro

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: 24 Maja 2006, 12:36:20 »
Chociaż nie wiem jak to jest z obrotami poniżej 1500.

Sprawdzalem kilka razy i wedlug mnie jezeli obroty maja ponizej 1500 to silnik zaczyna pobierac sobie paliwo i oczywiscie wiecej, co ma sens, niz jak sie go wrzuci w takim momencie na luz. Wiec warto chyba w takim momencie po hamowaniu silnikiem wrzucac na luz.
Ciekawi mnie jeszcze, jezeli juz jestesmy w tym temacie, w jaki sposob wyliczane jest chwilowe spalanie - co komputer bierze pod uwage? Predkosc, obroty, ilosc podawanego paliwa, polozenie skrzyni biegow? bo średnie pewnie na podstawie chwilowego :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2006, 12:39:22 wysłana przez Figaro »

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #445 dnia: 24 Maja 2006, 12:41:25 »
Cytuj (zaznaczone)
hamujac silnikiem nie spalamy nic ,a na luzie juz tak

możesz to sensownie wytłumaczyć, bo jakoś to stwierdzenie mnie nie przekonało

bigman

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: 24 Maja 2006, 12:55:46 »
możesz to sensownie wytłumaczyć, bo jakoś to stwierdzenie mnie nie przekonało
najprościej: gdy hamujesz silnikiem to układ sterujący nie wtryskuje paliwa ponieważ silnik jest napędzany kołami auta

to dotyczy oczywiście aut z wtryskiem paliwa - w autach gaźnikowych najtaniej jest jednak jeździć "na luzie"

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #447 dnia: 24 Maja 2006, 13:23:08 »
Srednie spalanie liczone jest na podstawie sredniej warzonej ze spalania chwilowego. A chwilowe spalanie na podstawie analizy spalin (po ilosci tlenu w spalinach mozna policzyc spalanie chwilowe). Ale niestety nie pamietam juz ze szkoly co to srednia warzona.

pozdr
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #448 dnia: 25 Maja 2006, 01:41:49 »
Srednie spalanie liczone jest na podstawie sredniej warzonej ze spalania chwilowego. A chwilowe spalanie na podstawie analizy spalin (po ilosci tlenu w spalinach mozna policzyc spalanie chwilowe). Ale niestety nie pamietam juz ze szkoly co to srednia warzona.
pozdr

Cos zdrowo przekombinowales ,szczegolnie z tymi spalinami   :o
Srednie zuzycie paliwa (od zresetowania komputera) obliczane jest po prostu z calkowitego przejechanego dystansu i calkowitego zuzycia paliwa na tym dystansie.Prosciej juz nie mozna :)

Chwilowe (biezace) zuzycie paliwa aktualizowane jest co 2 s (zdaje sie ze w japonczykach co 3s).
Komputer zlicza w ciagu tych 2 s ilosc zuzytego paliwa (z ilosci wtryskow i czasu otwarcia wtryskiwaczy) i odnosi do przejechanego w czasie tych 2 s dystansu.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2006, 01:59:28 wysłana przez etom »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: 25 Maja 2006, 08:28:15 »
a u mnie ciagle 4-4.5 w zaleznosci od stylu jazdy, przy stalych duzych predkosciach (160-170)  na autostradzie spalanie wynosi ca. 5-5.2l

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl