Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800967 razy)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #600 dnia: 13 Marca 2007, 16:46:08 »
Zrobilem sobie ostatnio maly test spalania ( cierpliwosci    :'( ) w moim Y 1.3
Warunki jazdy :
Start z zimnym silnikiem,temp. ok 20 stopni C
Przejechalem 50 km - czesc autostrada ,reszta droga ekspresowa,Jeden postoj na swiatlach .Staralem sie utrzymywac szybkosc pomiedzy 80 - 90 km/h
Na starcie komputer wskazywal:
zuzycie (od zatankowania) 6.3l/100km  - stan licznika 268 km
Po jezdzie :
zuzycie ( laczne  - nie resetowalem komputera ) 5.9/100km  - stan licznika 318 km

Z wyliczenia ( jezeli sie nie pomylilem    :cry: ) wychodzi ,ze na tym 50 km odcinku zuzyl  3.76 l/100km

EDIT :
Ze wzgledu na to ,ze komputer wyswietla 1 miejsce po przecinku a dystans testu jest maly ,blad moze byc dosyc duzy.
Dlatego przeliczylem to jeszcze raz by okreslic zakres min. i  max. spalania dla 2 miejsc po przecinku.
1. mozliwe zuzycie min. - 3.22 l/100km
2. mozliwe zuzycie max.- 4.28 l/100km

Tak mi sie przypomnialo  :grin:
Sr. szybkosci wtedy nie podalem ,ale pamietam ze byla powyzej 70km/h
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2007, 16:51:39 wysłana przez etom »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #601 dnia: 13 Marca 2007, 16:56:01 »
Etom - nie wiem jak po FL ale przed wskazania komputera są obarczone dużym błędem. Mam nieresetowany od setek km i cały czas się utrzymuje 6,1l/100km. W zime czasem wzrastało do 6,2 i znow spadało do 6,1 (co pozwalało mi myśleć, że rzeczywiście w tych granicach spalił, skoro oscyluje... a palił nawet o litr wiecej... takze komp nie niesie jakiejs wartosci szczegolnej, ale faktycznie - fajnie wyglada 4,7l srednie po miescie (udalo sie wykrecic, oczywiscie na trasach przez miasto).

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #602 dnia: 13 Marca 2007, 18:52:07 »
Wierze ze na trasie jadac bardzo powoli moze spalic 3,8. mnie raz spalił 4,2
Oczywiscie nigdy nie opieram sie na wskazaniach kompa bo u mnie on oszukuje 0,3-0,5 l
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #603 dnia: 13 Marca 2007, 21:31:08 »
Mam nieresetowany od setek km i cały czas się utrzymuje 6,1l/100km. W zime czasem wzrastało do 6,2 i znow spadało do 6,1 (co pozwalało mi myśleć, że rzeczywiście w tych granicach spalił, skoro oscyluje... a palił nawet o litr wiecej... takze komp nie niesie jakiejs wartosci szczegolnej, .......

To calkiem normalne ,ze sr. zuzycie coraz mniej sie zmienia wraz ze wzrostem przejechanych kilometrow.
Czym dluzej niekasowane sr. zuzycie ,tym mniejszy wplyw na  jego zmiany ma zuzycie z nastepnej ( ostatniej ) jazdy ,bo udzial procentowy tego zuzycia maleje w stosunku do calosci.
Jezeli ktos tego nigdy nie liczyl to moze sie bardzo zdziwic   :-)

Dam przyklad :
Powiedzmy ze nie kasowales licznika przez 1000 km a sr. zuzycie na tym dystansie to 6.1 l/100km
teraz np. jadac do pracy, przejezdzasz kolejne 20 km
aby po tym 20 km dystansie wyswietlilo sie laczne sr. zuzycie 6.2 l/100km - czyli wzroslo tylko o 0.1 l/100km
trzeba by przez cale 20 km jechac ze zuzyciem 11.2 l/100km i ani grama mniej.

To samo tylko odwrotnie :
sr. zuzycie po 1000km wynosi 6.2 l/100km
chcac uzyskas - po przejechaniu kolejnych 20km - laczne sr. spalanie 6.1 l/100km ( czyli obnizyc tylko o 0.1 l/100km ) ,trzeba by jechac na tym 20km dystansie ze stalym zuzyciem...... 1.1 l/100km    :-o  (slownie jeden przecinek jeden )  i ani grama wiecej ,inaczej na wyswietlaczu nic sie nie ma prawa zmienic.

Raczej az takie skrajne roznice w spalaniu Ci sie nie zdarzaly ,wiec nic dziwnego ze sr. zuzycie prawie stoi w miejscu.
Dlatego tym ktorzy przez dziesiatki tys. kilometrow nie kasuja sr. zuzycia na wyswietlaczu zawsze "stoi" jedna liczba ,bo zeby sie zmienila musieli by przez nastepne tysiace kilometrow zaczac jezdzic ze  zuzyciem bardzo odstajacym od dotychczasowego a taka zmiana stylu jazdy raczej sie nie zdarza.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2007, 21:48:34 wysłana przez etom »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #604 dnia: 13 Marca 2007, 22:01:22 »
Etom - mówie, że raz się zwiekszyło i podczas tej samej "podrózy" spadło znów do 6,1l. Musi średnia z tej podrózy również oscylować wokół średniej na kompie...

pomijam fakt, że średnia na kompie pokazuje 6,1 a jakie jest średnie rzeczywiste spalanie widzisz w stopce

Kolejna kwestia to wskazania komputera po resetowaniu, które również są zaniżone - przykład - 1000km podróży, resetowany licznik, średnie spalanie 4,6l/100km wg komputera, a 5,14l/100km przy dystrybutorze...

także >0,5l na trasie, a podejrzewam (a nawet wiem ;) ) że w mieście wskazania są obarczone nie mniejszym błędem. :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #605 dnia: 13 Marca 2007, 23:25:52 »
Etom - mówie, że raz się zwiekszyło i podczas tej samej "podrózy" spadło znów do 6,1l. Musi średnia z tej podrózy również oscylować wokół średniej na kompie...

Pewnie tak i dlatego napisalem "Raczej az takie skrajne roznice w spalaniu Ci sie nie zdarzaly ,wiec nic dziwnego ze sr. zuzycie prawie stoi w miejscu."
Moglo np. zmieniac sie tylko o 0.01 l/100km  z 6.14 na 6.15 i z powrotem a ze komp. wskazuje do jednego miejsca po przecinku to wskazal (zaokraglil) raz 6.1 a drugim razem 6.2
Co do dokladnosci wskazan komputera,to ja chyba mam farta   :grin: bo roznice z rzeczywistym spalaniem mam nieduze.
Tylko ostatnie tankowania roznica skoczyla ponad norme (tu i w stopce jest link --> http://tiny.pl/cxhm ),ale wlasnie wtedy mialem klopoty z napelnieniem zbiornika - stale mi wybijalo i pewnie raz wlalem wiecej a raz mniej i dlatego roznica podskoczyla.

PS
tak przy okazji ,co moglo sie stac ze ostatnio przy tankowaniu musze "ciurkac" bo inaczej pistolet sie wylacza i to ledwo wcisne spust ?
tankuje zawsze na tej samej stacji i prawie zawsze z tego samego dystrybutora.

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2007, 23:44:39 wysłana przez etom »

Franek

• Gość
« Odpowiedź #606 dnia: 13 Marca 2007, 23:36:05 »
Mnie komputerek nie oszukuje. Kupuję paliwko na stacji samoobsługowej i przeliczam średnie spalanko od ostatniego tankowania x przejechane kilometry i tak leję idelnie tyle wychodzi. Kiedyś mierzyłem to sobie lejąc pod korek i zgadzało się z kompem. Ostatnio chciałem sprawdzić ponownie i dodałem do wyniku 2 litry (przy tankowanych 30) i okazało się, że ponad litr mi się nie zmieścił. Komputerek pokazuje OK. Natomiast wyniki dochądzące do 8l w miescie i spadające najwyżej do 6.5 w trasie nie nastrajają mnie optymistycznie. W wakacje na odcinku 1000km (nad morze i z powrotem) spalił mi 5,7l ale nie oszczędzałem drania. Teraz, aż się boję tankować. Znajomemu przy normalnej jeździe pali 6,4l w mieście a ja ponad 7 litrów zawsze :furious3: (będę sprawdzał sondę lambda, ale to juz inny wątek).

Franek

• Gość
« Odpowiedź #607 dnia: 13 Marca 2007, 23:39:35 »
PS
tak przy okazji ,co moglo sie stac ze ostatnio przy tankowaniu musze "ciurkac" bo inaczej pistolet sie wylacza i to ledwo wcisne spust ?
tankuje zawsze na tej samej stacji i prawie zawsze z tego samego dystrybutora.

Zapowietrzył się bak, zdarza się przeważnie zimą. Mnie się ostatnio zapowietrzył ale samo przeszło , co zresztą chyba jest normą.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #608 dnia: 14 Marca 2007, 07:46:10 »
Znajomemu przy normalnej jeździe pali 6,4l w mieście a ja ponad 7 litrów zawsze :furious3: (będę sprawdzał sondę lambda, ale to juz inny wątek).

Wszystko zależy od sytuacji na drodze --> jak masz ciągle korki i pod górkę to 7 jest normalne w stosunku do 6.4 przy np. mniejszej ilości startów i zatrzymań. Mojej żonie podczas jazdy przez niedzielną Bydgoszcz komp pokazał 6.1 a wczoraj w szczycie już 7. Zobaczymy ile ona osiągnie średnie po dłuższej jeździe :roll:

A co do kompa, to w Avensis odchyłki są jeszcze ciekawsze --> kiedyś wracając z trasy komp pokazywał średnie 9.3 a przy dystrybutorze okazało się 8.1 :oops: To już trudno nazwać małym przekłamaniem. Innym razem po jeździe po samym mieście pokazał niecałe 10 a okazało się 12. Mógłby się wreszcie zdecydować, czy zawyża, czy zaniża  :furious3:

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #609 dnia: 14 Marca 2007, 08:55:28 »
A u mnie bła nigdy nie przekracza 0.2 litra. Ostatnio pali średnio 7.2. Godziny szczytu, Warszawa, średnia 29km/h.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #610 dnia: 14 Marca 2007, 12:06:23 »
Mnie raz zgodzilo sie spalanie ze wskazaniami na kompie i to o dziwo jezdzac tylko po miescie.

A spalnie w trasie zalyzy tylko od warunkow jazdy: wg mnie najbardziej od wyprzedzania bo jak sie jedzie ze stala predkoscia (nie koniecznie malą) to pali malo
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #611 dnia: 14 Marca 2007, 13:03:00 »
No nie do końca. Podczas jazdy autostradą z prędkością 140 palił 7 litrów. Nie jest to mało. Przy 130 6.5 litra.
Oczywiście dość długie dystanse.

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #612 dnia: 24 Marca 2007, 00:36:10 »

po roku uzytkowania yarisa II moge sie pokusic o male podsumowanie spalania, ktore staralem sie skrupulatnie rejestrowac. silnik 1.4, ogumienie 185/60/15. w okresie letnim jazda z wlaczona klimatyzacja non stop. poza sezonem, profilaktycznie co okolo dwa tygodnie na dluzszym odcinku.
jazda raczej mieszana wiekszosc (ok. 60%) to jazda pozamiejska, reszta to jazda w miescie, ale niezbyt zakorkowanym, za to gesto usianym swiatlami, wiec jest duzo odcinkow start-stop. niewiele jazdy autostradowej, akurat tak sie w minionym roku zlozylo. styl jazdy spokojny, bez butowania i specjalnego scigania. czasami zdarza sie przycisnac, ale nie jest to regula.

wyniki liczone na podstawie danych z licznika i dystrybutora, komputer pokladowy pokazujacy srednie spalanie w yII niestety automatycznie sie zeruje po tankowaniu wiec nie sposob sprawdzic jego wskazan na dluzszym odcinku.
zdecydowana wiekszosc wynikow tankowania to spalanie calego baku (tankowanie do pelna i jazda do sygnalizacji rezerwy)

liczba kilometrow 12.798
ilosc zatankowanych litrow 593,16 (dwa niewielkie tankowania nie zostaly zarejestrowane i obliczone pod wzgledem spalania)

srednie spalanie wyniosło 4,67 l/100km
maksymalne zarejestrowane spalanie to 5,47 (jazda calkowicie miejska)
minimalne zarejestrowane spalanie to 4,28 (spokojna jazda pozamiejska)
mediana (czyli taka bardziej reprezentatywna srednia) to 4,54

jazda kapelusznicza czy nieco ostrzejsza niewiele wplywa na zmiane wartosci spalania.
brak dluzszych odcinkow jazdy autostradowej z pewnoscia wynik zaniza.
ogolnie jednak jestem zadowolony za spalania, niewiele ona odbiega od danych podawanych przez producenta. ciekawy jestem czy na tym poziomie sie ustabilizuje czy moze w jakis sposob sie zmieni. przekonamy sie za rok.

dar

• Gość
« Odpowiedź #613 dnia: 25 Marca 2007, 20:48:18 »
jazda z warszawy do bielska i spowrotem,2 osoby prędkość 130-150,spalanie na kompie ....7,3.

wojti

• Gość
« Odpowiedź #614 dnia: 25 Marca 2007, 21:07:35 »
Ostatnio trasa Warszawa-Ljubljana pokonywana na całej długości z podobną prędkością ~150 km/h i co ciekawe, spalanie w Polsce 9.2 a dalej Czechy Austria Słowenia od 6.8 do 7.2 ZerowaneDodam, że po wyjeździe za Polską granicę, praktycznie nie dotykałem środkowego pedału, bo poprostu nie było takiej potrzeby... nikt nie zajezdza drogi wszystko przebiega płynnie, przez co spalanie radykalnie spada.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl