Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1485 dnia: 26 Kwietnia 2009, 18:17:06 »
dzisiaj trasa Warszawa-Lublin(Majdanek)-Warszawa 330km spalił 16 litrów ON.

średnia prędkość 89km/h jazda w dwie osoby YII D4D.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1486 dnia: 26 Kwietnia 2009, 19:44:43 »
Zresztą ja uważam, że agresywna jazda Ts-em to od 8-12 litrów benzyny,
Każdy ma swoje zdanie, ale prosze was nie wprowadzajcie w błąd nowych użytkowników Ts-a. Bo potem ktoś kupi i się okaże, że pali mu 9 zamiast 7.

O jakim ty wprowadzaniu w błąd mówisz ?? Może to właśnie Ty wprowadzasz w błąd i odstraszasz ludzi od tego auta.
Na spritmonitorze jest 20 TSów z czego 3 maja średnia spalania powyżej 8 litrów (w tym jeden Turbo więc w zasadzie poza konkurencją). Ogólna średnia spalania tych 20 TSów na ich ogólnym przebiegu ponad 460.000 km to 7,09 l/100km. Jeśli ktoś wprowadza kogoś w błąd to TY !!!!
Jak się jeździ tak jak Ty to nawet Daewoo Matiz spali 10 w mieście albo i lepiej.....
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2009, 20:00:01 wysłana przez ZIELE »

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1487 dnia: 27 Kwietnia 2009, 01:38:20 »
Oj i tutaj sam siebie w błąd wprowadziłeś...dlaczego?
Bo wyskakujesz z jakąś średnią, z jakiejś tam strony...ale średnia wynosi u nich 7,09 litra...
Więc coś tu jest nie tak....jak to możliwe, że Wasze yarisy Ts palą mniej niż średnia z 20 aut....a przy tym po mieście szalejecie i jeździcie agresywnie.
Czyżby te wszystkie 20 Ts-ów szalało tak jak Wy?
Kurde wydaje mi się, że ta średnia tych 20 Ts-ów to w większości autka jeżdżące spokojniej niż szalejące i wariujące. Z kolei te 3 które mają powyżej 8 litrów...to osoby co mogą wariować czasami itd.

Wystarczy przeczytać jednego z przedmówców, aby uświadomić sobie ile może spalić Ts przy agresywnej jeździe :
Cytuj (zaznaczone)
Mnie też nie przekroczył 8 litrów w mieście; 7,9 mam dokładnie - Yaris 1.0 tongue
Także zgadzam się z izotopkiem.

Ja ludzi nie odstraszam... oddzielam ziarno od plew.
Zaleta Ts-a jest to, że jak się chce to potrafi mało spalić, nawet w mieście, ale trzeba wysoko nie kręcić.
I to nie podlega dyskusji.

Może kiedyś spotkamy się na zlocie, to ujawnicie sekrety tak małego spalania.
A to czy ja jeżdżę szybko czy wolno, to w sumie teraz nie gra roli...kwestia tylko, aby dociec prawdy.

Swego czasu jak szukałem Ts-a przeglądałem różne fora i znalazłem notkę, że Ts potrafi spalić do 12 jak się szaleje...i byłem na to przygotowany.
Także rozpiętość spalania, to jak już wcześniej pisałem 5,5 - 12 litrów.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2009, 01:52:41 wysłana przez izotopek »

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1488 dnia: 28 Kwietnia 2009, 00:41:05 »
Oj i tutaj sam siebie w błąd wprowadziłeś...dlaczego?
Bo wyskakujesz z jakąś średnią, z jakiejś tam strony...ale średnia wynosi u nich 7,09 litra...
Więc coś tu jest nie tak....jak to możliwe, że Wasze yarisy Ts palą mniej niż średnia z 20 aut....a przy tym po mieście szalejecie i jeździcie agresywnie.
Czyżby te wszystkie 20 Ts-ów szalało tak jak Wy?

Ja ludzi nie odstraszam... oddzielam ziarno od plew.
Zaleta Ts-a jest to, że jak się chce to potrafi mało spalić, nawet w mieście, ale trzeba wysoko nie kręcić.
I to nie podlega dyskusji.

Może kiedyś spotkamy się na zlocie, to ujawnicie sekrety tak małego spalania.
A to czy ja jeżdżę szybko czy wolno, to w sumie teraz nie gra roli...kwestia tylko, aby dociec prawdy.

Także rozpiętość spalania, to jak już wcześniej pisałem 5,5 - 12 litrów.

Nie, nie wprowadziłem siebie w błąd, po prostu Ty widzisz to co chcesz widzieć. Porównując różnice naszych spalań do średniej ze spritmonitora (i to nie jest jakaś tam strona....) widać wyraźnie która się bardziej różni. Ja pisze że pali mi średnio 6,6 litra (Adii pewnie podobnie), Ty piszesz 8,5, więc ja się mylę o 0,5 litra, a Ty o 1,4 litra. Teraz widzisz kto się bardziej myli.
W ogóle nie napisałem, że szaleje po mieście lub jeżdżę agresywnie. Jeżdżę dość szybko i dynamicznie, ale w granicach rozsądku. Nie wyprzedzam jeśli nie ma to sensu i nie trzymam auta non stop na wysokich obrotach bo to też jest bezsensowne. Jeżdżę normalnie...... Inaczej mówiąc (nawet chyba bardziej trafnie) efektywnie.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1489 dnia: 28 Kwietnia 2009, 22:06:27 »
Ja się bardziej nie mylę ponieważ ja średnią liczę dla jazdy agresywnej, dynamicznej czy jak to ktoś zwie.

Jeśli średnia z jakiejś tam strony jest na poziomie 7,1 to można przypuszczać, że jest średnią ze spokojnej jazdy... po prostu z jazdy normalnej na co dzień. Nie dynamicznej. Bo to średnia pewnie z jazdy z klimą, bez itd. Pomieszana.

Napiszę po raz kolejny. Spotkamy się na zlocie to pokażesz i udowodnisz, że można jeździć szybko spalając 6,6 litra Ts-em.

Myślę, że zakończymy dyskusję na ten temat bo już się ciągnie i ciągnie. Moderator już dawno powinien wkroczyć i ustalić kto ma rację.

Co do stron ze spalaniem czy Bóg wie czym... w takie coś nie wierzę ponieważ jedna osoba może mieć pincet kont i pisać bzdury, zawyżać i zaniżać średnie itd.
Sugerować się takim czymś to kompletny bezsens.

P.s
Stawiam skrzynkę dobrej wódki, że Yaris spali Ci dużo więcej niż 6,6 jak mu przyciśniesz. W mieście 8 na pewno. Bez klimy i włączonego nawiewu. A możemy się nawet o samochody założyć. I wcale nie będziesz musiał wysoko kręcić obrotów.

Za 3 dni odbieram auto od lakiernika i zrobię testy, po mieście, na trasie i opisze wszystko z prędkościami. Mogę nagrać też filmy, aby przyszli kupujący Ts-y mieli rozeznanie.
Ja uważam, że zachowując średnią 6,6 da się jeździć Ts-em szybko, ale na trasie i to bez gwałtownych startów, i gwałtownych zmian prędkości.

Aha jeszcze jedno...przejrzyj cały ten wątek...pełno jest ludzi, którzy pisali ile pali yaris 1,3 i 1,0. Przy ostrej jeździe 1,3 palił do 8 litrów, a nawet więcej.
Wnioski nasuwają się same. Ts-em można jeździć oszczędnie, ale wariować i palić 7 litrów w życiu się nie da. Chyba, że 20km miasta i 100 trasy.

Pomijam już fakt kompletnego deptanie Ts-em bo wtedy to już jest powyżej 10 litrów.

Cytat wwtcka
Cytuj (zaznaczone)
mój 1.3 w mieście pali między 7,0 a 7,3 bywało również 6,7 litra, ogólnie na baku przejeżdżam średnio 630-650 kilometrów,
BTW: leje do Yarka tylko PB98  Smiley
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2009, 22:15:23 wysłana przez izotopek »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1490 dnia: 30 Kwietnia 2009, 21:28:44 »
Izotopek z twoich wypowiedzi widac ze szybko jezdzisz . Widziałeś może wykres mocy z Yarisa TS . Przyspieszenie zależy od momentu obrotowego.

Maksymalne przyspieszenie zależy od mocy maksymalnej, a nie od momentu maksymalnego. Ścićlej rzecz biorąc od mocy na kołach.  Nie wiem kto wymyślił tą teorię, ale nawet w telewizorni powtarzali te bzdury (o ile dobrze pamiętam to ten mądrala z "jazdy polskiej", którego wynaturzeń nie da się słuchać) :)

PS: Izotopek, już myślę że wystarczy - wszyscy już wiedzą jaki z Ciebie kozak i jakie masz osiągnięcia w spalaniu :) Też mógłbym nie używać w mieście wyższych biegów niż 2-ka, bo ta się mi kończy na 105km/h, tylko ma to średni sens, bo na 4ce zbiera się od 40km/h a na 5-ce od 50-ciu.... pewnie że jak jest możliwość to się ciągnie na dwójce, ale tylko po to żeby po dwójce wrzucić.... piątkę :)

A spalanie u mnie ostatnio większe - ponad 7l, ale jeżdżę dynamicznie i coraz większy ruch na mieście. W identycznych warunkach TS spaliłby zapewne... mniej :) *

* - polecam odcinek top gear w którym M3 spaliło mniej niż prius...
Seat Leon Cupra :D

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1491 dnia: 01 Maja 2009, 00:45:58 »
Wiesz jak już pisałem wcześniej, to czy ja jeżdzę szybko to nie ważne.
Na pewno nie jestem kozak. Bo szczerze, to nawet nie ma czym kozaczyć.
Jakbym miał pod maską z 200 koni w yarku to może coś już można przyszaleć.
Ja tu nic nie chciałem udowadniać, odnośnie mojego kozactwa czy coś. W ogóle mnie to rozśmieszyło.

Po prostu nie lubię jak ktoś wmawia mi głupoty. Tym bardziej, że nie tylko ja jeżdżę tym autem. Bo laska jeździ spokojnie i wiem jakie yaris ma spalanie.
Jednak, ogólnie można jeździć oszczędnie.

Jeżeli ktoś jeździ szybko Tskiem i pali mu 6,6 to widocznie ma silnik z jakąś kosmiczną technologią. Może Nasa pomagała, nie wiem...

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1492 dnia: 01 Maja 2009, 14:58:54 »
Po prostu nie lubię jak ktoś wmawia mi głupoty. Tym bardziej, że nie tylko ja jeżdżę tym autem. Bo laska jeździ spokojnie i wiem jakie yaris ma spalanie.
Jednak, ogólnie można jeździć oszczędnie.

Jeżeli ktoś jeździ szybko Tskiem i pali mu 6,6 to widocznie ma silnik z jakąś kosmiczną technologią. Może Nasa pomagała, nie wiem...

Miałem już nic nie pisać w tym temacie, ale jeśli ktoś nazywa moje wypowiedzi głupotami to milczeć nie będę.

Ja wiem Izotopek, że dla Ciebie szybko w mieście zaczyna się od 120 km/h, ale weź pod uwagę, że na świecie są też użytkownicy dróg, którzy mają więcej wyobraźni i cały czas tak nie jeżdżą, bo to mało bezpieczne. Mają też więcej oleju w głowie i wiedzą, że trzymanie auta cały czas na wysokich obrotach, aby mieć cały czas dostępną dużą moc, której i tak nie jest sie w stanie w danych warunkach wykorzystać jest bezsensowne.

Adii ma podobne spalanie do mojego. Poprzedni właściciele mojego auta jeździli głównie w mieście oraz po terenie górzystym i palił im średnio 7,5l/100km. Chłopak, przy sprzedaży powiedział mi: "TS niedużo pali, ale jak będziesz jeździł jak głupi to bez problemu spali Ci 11 litrów". Myślę, że to zacytowane zdanie jest złotą myślą naszego sporu.

A z tym Twoim kozaczeniem to Sober ma 100% racji i nawet się nie tłumacz.

Bez odbioru.....
Pozdrawiam

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1493 dnia: 01 Maja 2009, 16:59:43 »
No to nie pisz, że szybko jeździsz. Bo teraz piszesz kompletnie o czym innym. Zaczęło się na temat szybkiej jazdy, a skończyło na temat, tego, że nie wszyscy jeżdzą szybko.
Pewnie, że nie wszyscy. Bo i po co.
heh... Po prostu nie wciskaj ciemnoty, synu słońca.

Poprzedni właściciel mojego Ts-a sprzedawał go z powodu dużego splania. Mówił, że ma ciężką nogę i palił mu ponad 10. Teraz ma corolle w dieslu.  Nie krył się z tym, bo jak sam stwierdził, auto musi swoje spalić jak się przekracza pewne obroty.
Jednak, i to pewnie jest nie ważne.

Wnioski z wymiany zdań ocenią forumowicze. 

pogromcaslaskiej

• Gość
« Odpowiedź #1494 dnia: 01 Maja 2009, 17:15:15 »
Witajcie... ja mam 1,0 i jeśli chodzi o spokojna jazdęw trasie... to granica 5,5 l/100 w mieście do 7 l/100.Kolega ma yarisa TS 2002r  jeżdżę z nim niekiedy do pracy 24 km w obydwie strony, prosta droga  z dwoma skrzyżowaniami nie przekracza 90 km.Jeździ bardzo delikatnie noga jak piórko i na kompie średnie spalanie 7.6 latem do 9.5 zima.Tyle moich obserwacji.POZDRAWIAM.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1495 dnia: 01 Maja 2009, 21:45:21 »
Jeśli Yaris TS przekracza mu 7l a nie osiaga powyzej 90km/h to cos z ty yarisem jest nie tak. Ja mam spalanie 6,5l ostatnio raczej nie po mescie bo poruszam sie na trasach i miasto  jezdze ostro na kazdym zakrecie wlancza mi sie czesto  VSC .

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1496 dnia: 01 Maja 2009, 23:36:10 »
Tutaj rzeczywiście jest coś nie tak, jak noga lekka jak piórko to spalanie powinno być do 6 litrów max. Mówię max, bo Ts naprawdę może być oszczędny, jak się postarać. 9,5 w zimę to też masakra, może ma coś z kompem?

Offline erde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1497 dnia: 02 Maja 2009, 15:11:01 »
nasz yarek 1.0 vvt-i 99r pali w mieście około 7 litrów / 100km, w trasie około 5 litrów / 100km.

komputer pokazuje 3,5 litra/100km chwilowego spalania przy prędkości 60km/h na 5 biegu...co jest oczywiście zgubne dla panewek (taka prędkość na 5 biegu) ale podaję to dla przykładu
Yaris 1.0 VVt-i, 1999r, 5D, 300 000 km +

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #1498 dnia: 03 Maja 2009, 10:23:17 »
komputer pokazuje 3,5 litra/100km chwilowego spalania przy prędkości 60km/h na 5 biegu...co jest oczywiście zgubne dla panewek (taka prędkość na 5 biegu) ale podaję to dla przykładu

Jak zacząłem jeździć swoim Yarkiem(świeżo po dostaniu prawka czyli 3,5 roku temu) to właśnie miałem spalanie na poziomie 3,7 l/100km <diabel>

Średnia z trasy Olsztyn-Maków Mazowiecki ok 150km komputer wskazał 5,1l/100km(jechałem bardzo wcześnie rano, temperatura nie prekraczła 7 stopni wiec bez klimy jechałem)

Zazwyaczaj na takiej trasie spalanie wskazywane przez komputer osyculje miedzy 4,8 a 5,3 l

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1499 dnia: 05 Maja 2009, 09:32:25 »
5,9

pewnie przez wieksze kapcie i klime w lato pali mi wiecej niz w zime  :-)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl