Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801583 razy)

Offline adammm

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1830 dnia: 09 Lipca 2012, 20:56:19 »
silnik 1,0 (bez klimy) pali mi średnio 4,7-4,9l,cykl mieszany ,jazda z prędkościami do 95km/h, 4-5 osób ,zmiany biegów przy 2tys obr/min,delikatne obchodzenie sie z gazem :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #1831 dnia: 09 Lipca 2012, 21:03:44 »
Ile waży Yaris z silnikiem 1,0?
6 litrów w mieście przy litrowym silniku to nie jest jakoś mało.
Mój Rover pali na trasie 6-6,5 l/100 a w mieście udało mi się zejść do 8-8,5.
Mam silnik 1,6 i budę 1,5 razy większą więc spalanie Yarisa z tym silnikiem nie jest ciekawe.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2012, 21:12:43 wysłana przez Robsajson »

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1832 dnia: 09 Lipca 2012, 21:52:59 »
Weź pod uwagę to, że w wielu autach słabsze wersje silnikowe palą więcej lub tyle samo co nieco mocniejsze. Szczególnie przy dynamicznej (niekoniecznie szybkiej!) jeździe. Może w YII ten silnik po prostu jest za słaby do tej budy.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #1833 dnia: 09 Lipca 2012, 22:09:07 »
Biorę to pod uwagę.Silnik słabszy nie koniecznie jest bardziej ekonomiczny bo mocniej się z reguły depcze.
Chodzi mi o to ,że tutaj są małe różnice między 1,0 ,1,33 a 1,5.

kylos91

• Gość
« Odpowiedź #1834 dnia: 10 Lipca 2012, 10:25:30 »
To chyba najmniejsze spalanie przy najbardziej optymalnej prędkości w Yarisie 1.0 , jak myślicie?
Spalanie 3,67 km trasa Prędkość 80 km/h Yaris 2012 1.0 69 KM

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1835 dnia: 10 Lipca 2012, 13:50:53 »
Masakra, nie uraź się kolego ale widzę jesteś strasznie podniecony samochodem (owszem każdy z nas w momencie zakupu cieszy się jak dziecko) ale zaczynają mnie już śmieszyć te Twoje "testy" i opinie mega niskiego spalania, ale dzięki temu filmikowi już wiem dlaczego one tak wychodzą.
Może pokrótce napiszę, co ma spalanie chwilowe na trasie paru km (założę się jeszcze że przed "dokonywaniem pomiaru" resetujesz aktualne wskazanie które nie uwzględnia ruszania i jazdy na zimnym silniku) Co z tego czy przy tej prędkości pali Ci 3,8 w danej chwili to już w ogóle parodia. Zastanów się pojadę z tą prędkością pod lekką górkę i chwilowe spalanie pójdzie do góry i to spokojnie dwukrotnie, a będę jechał na "trasie" zjeżdżając akurat z tego wzniesienia i będę miał spalanie rzędu nawet 1,2l/100 i wtedy wow auto lepsze od hybrydy spala najmniej na trasie.
Jeśli na tej podstawie umieszczasz te zadziwiające informacje o super niskim spalaniu Twojego wozu to dzięki Ci wielkie za takie info. Kiedyś jeśli się nie mylę był poruszany temat hybrydy (ludzie jeździli testowali) i jesteś niemal bliski lub nawet lepszy jeśli chodzi o osiągi w spalaniu. :laugh:

Najdokładniejszym pomiarem jest średnia z całego baku po tankowaniu i przeliczeniu na kartce papieru, bo sam komputer też niekiedy przekłamuje. Zrób taki test widzę rezerwa już blisko, zatankuj do pełna (do pierwszego wybicia pistoletu) zresetuj średnie spalanie i dystans przejechany, po czym przepal cały bak i zamieść tutaj informacje jaka różnica jest we wskazaniu komputera a przeliczeniem.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #1836 dnia: 10 Lipca 2012, 14:06:39 »
ja potrafię jechać D4D 1.4 z górki i spalanie mam 0 l/100km przy załączonym silniku.
Co o tym myślisz kolego kylos91, dasz tak swoim radę?. :cheesy:

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1837 dnia: 10 Lipca 2012, 14:34:37 »
Zrób taki test widzę rezerwa już blisko, zatankuj do pełna (do pierwszego wybicia pistoletu)
To do pełna czy do pierwszego wybicia pistoletu? Jeśli już jesteś taki dokładny to sprawdź sobie parę razy ile zostało jeszcze miejsca w baku po pierwszym wybiciu. Różnice między tankowaniami to często ponad litr.

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1838 dnia: 10 Lipca 2012, 14:59:26 »
To do pełna czy do pierwszego wybicia pistoletu? Jeśli już jesteś taki dokładny to sprawdź sobie parę razy ile zostało jeszcze miejsca w baku po pierwszym wybiciu. Różnice między tankowaniami to często ponad litr.
Owszem zgadzam się z Tobą i wiem że są różnice i ile jeszcze paliwa wchodzi po pierwszym odbiciu. Napisałem że do pierwszego wybicia by mniej więcej kolejne tankowania odbywały się w podobnych warunkach, z tym dobijaniem aż pod korek różnie jest, zresztą w tym przypadku przyjmujemy zasięg/spalanie na baku a nie jeszcze na litrach w przewodach, chociaż nie o taką dokładność tutaj chodzi, w tym przypadku spalanie i tak wyjdzie większe niż tutaj kolega prezentuje :)

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1839 dnia: 10 Lipca 2012, 17:21:17 »
A u mnie jest bardzo śmiesznie bo jeżdżąc po mieście pali 4,4l/100km a w trasie wciąga 4,7l/100km ;D

kylos91

• Gość
« Odpowiedź #1840 dnia: 10 Lipca 2012, 18:10:13 »
Yy nie wiem skąd tyle w Was złośliwości i nie wiem, zazdrości? Czy jakkolwiek inaczej to nazwę. W sumie to się nie dziwię, bo żyję w Polsce, gdzie prawie każdy pomysł, informacja czy test spalania spotka się zaraz ze słowami krytyki. No ale cóż, teraz widzę, że to, że żyjemy w takim kraju a nie innym zależy tylko i wyłącznie od ludzi a nie od rządu. Ale już nie będę dalej tego ciągnął tematu ;)
Wracając do sedna. Liczę się z tym, że na trasie są górki, mniejsze czy też większe, z górki jest spalanie 0l/100km ;) Specjalnie wybrałem taki odcinek, gdzie droga jest względnie prosta o równym nachyleniu. Średnie spalanie odczytałem na zasadzie podlicz wszystkie wskazania spalania chwilowego i podziel sumę tych liczb przez częstość występowania.

Co do jazdy pod "lekką górkę" przy tej prędkości i spalania dwukrotnie większego proponuję to sprawdzić samemu ;) A dopiero później opowiadać takie brednie.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1841 dnia: 10 Lipca 2012, 19:15:40 »
tez jestem za tym by podawac spalanie z calego baku wyliczone na kalkulatorze.
W Polsce raczej ciezko jest zrobic caly bak w jednych warunkach, wiec srednie spalanie bedzie najbardziej miarodajne. Zgadzam sie z Termitem, obojetne czy do pierwszego odbicia czy do pelna, oby na poczatku dystansu i na koncu zastosowac ta sama metode :)

u mnie
5,17
5,29
spalanie z 2 ostatnich bakow
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1842 dnia: 10 Lipca 2012, 20:57:47 »
Yy nie wiem skąd tyle w Was złośliwości i nie wiem, zazdrości?

Nie chodzi tutaj o jakąś zawiść czy złośliwość jak to określiłeś. Tylko starajmy się zachować wiarygodność wszystkich testów czy wskazań które prezentujemy. Teraz wejdzie tu taki pierwszy lepszy Kowalski, chcący kupić taki samochód dla przykładu i interesuje go spalanie, po Twoich postach będzie zachwycony, a gdy kupi i zacznie liczyć spalanie z całego baku będzie pisał brednie że mu samochód za dużo pali bo innemu użytkownikowi spala o połowę mniej.
Nie piszę tego tutaj żeby Ci dopiec, bo niby po co  :| ale spójrz na to że samochód od tak nagle nie znajduje się w trasie na nagrzanym silniku i idealnym ukształtowaniu terenu. Dlatego chyba każdy tutaj podaje średnie spalanie z całego baku (jedni opierając to tylko na komputerze inni dodatkowo na swoich przeliczeniach) i takie coś według mnie jest w pewnym stopniu miarodajne i wiarygodne.

Co do jazdy pod "lekką górkę" przy tej prędkości i spalania dwukrotnie większego proponuję to sprawdzić samemu ;) A dopiero później opowiadać takie brednie.
No dobra uczepiłeś się słowa pod lekką górkę (myślisz o wzniesieniu? :) ), ale gdy poobserwujesz po dłuższym czasie użytkowania samochodu co dzieje się ze chwilowym spalaniem, po dodaniu gazu nie będziesz mówił że to brednie. Tylko nie prowokuj mnie żebym też umieszczał filmik jak to wygląda by poprzeć swoje słowa :P

I nie zniechęcaj się do pisania, tylko jeździj spalaj benzol tankuj, licz i dziel się z nami spostrzeżeniami :) Fajną stronką jest np motostat, gdzie spisujesz wszystko i automatycznie liczy Ci średnie spalanie od ostatniego tankowania.
Take care  :good:

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1843 dnia: 13 Lipca 2012, 06:40:20 »
Dzisiejsze tankowanie:
522,1km głównie miasto + jeden wypad Katowice-Ustroń
6,57l/100km

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1844 dnia: 02 Września 2012, 23:38:44 »
trasa 1360km, w tym ok.1100km do czech ( w jedną stronę dość szybko :-P w drugą spokojniej), reszta miasto
średnia 6,51l/100km (6,8 wg. komputerka), zalewany pod korek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl