Autor Wątek: jakie RADIO w AVE  (Przeczytany 6363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
jakie RADIO w AVE
« dnia: 28 Marca 2006, 10:17:04 »
Może to zabrzmi głupio ale znajomemu spodobało sie nagłośnienie w mojej AVE. No wogóle że fajnie gra jak na fabryczne. Zapytał mnie jakiej firmy to sprzęt a ja nie potrafiłem mu powiedzieć. Przecież to wszystko wbudowane jest w fabrycznej konsoli i nie ma nawet żadnego napisu. Wiecie może co tam wsadzili?
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2006, 15:21:08 wysłana przez ar16 »
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Misiak-007

• Gość
Odp: jakie RADIO w AVE
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2006, 20:27:56 »
Ja słyszalem ze jest tam podobno radio PANASONICA bo musialem przerobic je zeby podlaczyc chinche do wzmacniacza i powiedzial ze nawet mozna na mp3 przerobic. Ja mowie o radiu wbudowanym w panel razem z komputerem pokladowym.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2006, 20:34:17 »
przerobic na mp3??

o kurde to jakis dobry elektronik....
jeszcze nie slyszalem o takiej mozliwosci..... miedzy zwyklym cd a mp3 jest tyle roznic ze 'przerobienie' nie wchodzi w gre....

oczywiscie teoretycznie przerobic mozna wszystko......22" do ave tez napewno by sie po przerobkach zmiescilo......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2006, 11:53:01 »
Dzięki za podpowiedź ... PANASONIC.... hmmmm

A co do przerabiania na mp3. Kolega w Yarisie ma radio z magnetofonem kasetowym i poprostu kupił za parę złotych kasete przejściówkę z kabelkiem który podłączył jackiem do odtwarzacza kieszonkowego mp3,  ktory to z kolei położył sobie na półeczce.... I wszystko cacy gra  ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2006, 12:21:33 »
tylko Ci sie wydaje ze gra cacy!;)

rozumiem ze to byla ta mozliwa 'przerobki'??

tak draze temat bo nie ukrywam ze mnie to zaintrygowalo....... - ja wiem ze nei am moliwosci 'przerobienia' od tak sobei CD na mp3, ale moze cos sie pozminialo itd i cos takiego jest wykonywalne......
jesli tylko jest cos takiego mozliwego to napenwo nie jedna osoba na forum bylaby baaaardzo zainteresowana.....

pozdrawiam

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2006, 14:34:42 »
tylko Ci sie wydaje ze gra cacy!;)

Czytam to forum i odnosze wrażenie że tu sami melomani i audiofile siedzą...
Ludzie - dla naprawdę wielu osób podstawowy sprzęt grający (np fabryczny) jest w zupełności zadowalający... Czemu musicie od razu krytykować lub ironizować ??

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2006, 16:52:05 »
Jak ja bylem przerobic to radio zeby mialo chinche to poprostu koles wyjal naped CD i obok lezal taki sam. ja sie zapytalem a on powiedzial ze to ma od innego radia na MP3 i powiedzial ze moze takie cos wsadzic ale za 150zl. Ale wydaje mi sie, a nawet jestem pewien bo troche sie interesuje elektronika i zreszta chodze do szkoly mechatroniczej i dlamnie to sama wymiana nic nie da fakt ze do odczytania mp3 potrzebny jest bufor odczytu i taki byl w tym napedzie ktory mi on oferowal ale trzeba jeszcze byloby wgrac nowego softa do radia poniewaz program zapisany na procesorze napewno nie byl wgrany z mozliwoscia odtwarzania mp3. Innym sposobem jest kupienie adapter i zmieniarki na mp3. Jak sie pytalem w salonie gdfzie zakladalem glosniki i subufer to zmieniarka SONY z odczytem mp3 na 12 CD chyba + adapter kosztuje 600zl wiec lepiej jest kupic drugie radio. A w tych nowych AVENSIS sa radia na kasety i CD i tamte czytaja mp3 wiec mozna byloby przelozyc ale wtedy trzeba byloby zmieniac caly panle.
Pozdrawiam to tyle co wiem na tan temat.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2006, 22:25:56 »
Jedi a gdiz ewidzsz tu krytyke??

ja tylko zaznaczylem ze koledze sie 'wydaje'...... - nie widze w tym krytyki bo nie odnosze sie do jego sprzetu..... - ironi... hmmm....

ja zdaje sobei sprawe ze jest z tego zadowolony i ok, o ot chodiz aby jemu sie podobalo.....
tylko ze jka kiedys zdarzy mu sie wsiasc do dobrze zrobionego autka (czytac nie za milion kosmodolarow tylko porostu zrobionego) to po wyjsciu z niego powie tez ze gra cacy...... - tylko przykry bediz epozniej powroct do swojego sprzetu!;)
wiec to chyab wyjasnione.....

teraz wracajac do radia w AVE to pierwsze slysze ze jest mp3.... co prawda poruszam sie tym autem od 2ch lat i nie slucham tam plyt bo srednio mi to odpowiada, ale az zaparlo mi dech w piersi i pobieglem sprawdzic ten fakt.....
no i oczywiscie mp3y zadnych nie czyta..... - no chyba ze prestige...... - tam jest dvd itd to calkiem prawdopodobne.... ale w solu nie ma takiej mozliwosci wiec o nizszych modelach nawet nei wspominam....

Jedi a jeszcze zapytam czy slyszales polacznie radia na kasete + kasety adaptera?? - bo moja wypowiedz odnosila sie glownie do tego.... ja mam Y i slyszalem takie rozwiazanie, dlatego ....:/

moze i mam troche zboczenie na tym punkcie ale ...........

jelsi chodzi o fabryczne granie w nowym AVE to w prasie niemieckiej zostalo ono ogloszone najleprzyszm seryjnym graniem w tej klasie..... - no teraz skrytykuje - bo sorry, ale skoro to jest najleprze to ja nie chce sluchac nawet radia u konkurencji o cd nie wspomne......
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2006, 22:27:51 wysłana przez Red_Point »

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marca 2006, 22:40:52 »
To oco ci konkretnie chodzi?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2006, 22:57:03 »
"A w tych nowych AVENSIS sa radia na kasety i CD i tamte czytaja mp3 wiec mozna byloby przelozyc ale wtedy trzeba byloby zmieniac caly panle"

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2006, 11:22:39 »
Słuchajcie rozwiązanie z kasetą przejściówką podałem jako przykład jaki zastosował mój kolega w Yarisie.
 Jeśli o mnie chodzi to naprawdę wystarczy mi mój zestaw fabryczny w mojej AVE. I nie potrzebuję nic innego tym bardziej że lubię w tle słyszeć dźwięk silnika i nie cierpię jak radio mi go zagłusza. Oczywiście czasem daje się full ale to naprawdę chwilowe. W dodatku cały czas prowadzę nasłuch na CB hahaha sami rozumiecie  ;D.  Pytam więc co daje ten wielki wypas? Różnicę da się chyba słyszeć jak słucha się bardzo głośno??
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2006, 11:26:22 wysłana przez ar16 »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2006, 11:33:30 »
'wypasy' nie sluza do glosnego sluchania
mowiac o wypasie ja mam na mysli jakosc dzwieku.... - i to jest nie zalezne od glosnosci....

wiec odpowiadajac na post uscisle tylko ze 'wypas' nie znaczy glosno!;)

to by bylo chyba na tyle w tym temacie!;)

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2006, 13:48:40 »
Fakt instalacja w TOYOTACH a szczegolnie tych nowszych jest bardzo dobra. A czy kiedys ktos rozbieral drzwi i przygladal sie glosnika. Bo ja tak. Kupilem subufer z mysla o fajnym basie i wygladzie. Na jego wybur decydowalem sie miesiaca moze nawet troche wiecej. Decyzja padla na Subufer MAGNATA 250w w RMS i na wzmacniacz MONACOR 4x75w w RMS moc max. 700w. Podjechalem do BemoCAR'u przy Fort Wola bo nie moglem dac sobie rady z podlaczeniem Wzmacniacza. Przerobili mi radyjko na chinche. Zaproponowali mi ze jesli mam seryjne glosniki i nowy subufer to bass zasloni mi wysokie czestotliwosc. Dlatego polecili mi wymienic glosniki z przodu w drzwiach i tweetery. Zaplacilem za glosniki 500zl Sa to glosniki HERTZ tweeter a srednio tonowe w drzwiach SIGNAT. Podlaczyli mi je pod wzmacniacz bo jesli podlaczyl bym je pod radio to nie dalo by to zadnego efektu. A teraz jak rozkrece radio na max. to popierwsze nie dosc ze czuje sie jak w sali koncertowej za sprawa nowych glosnikow i "zwrotnic zrobionych przez nich" a jakies org. (bo one tylko ladnie wygladaja a nie odcinaja pasm) to jeszcze nie pierdza tak jak te z tylu.A cicho puszczana muzyka klasyczna przenos w inny swiat.
Wydalem w sumie okolo 1800zl (sam subufer ze wzmacniaczem 1000zl) i jestem w pelni usatysfakcjonowany. Bo tanim kosztem osiagnolem wielka przyjemnosc.  ;D

Co do adaptera KASETOWEGO chyba sami slyszeliscie jak slychac muzyke puszczana z kaset a jak z plyt CD. Przy CD nie slychac szumow i jakos dzwieku jest wyzsza. Dlatego adapter KASETOWY raczej odpada jako montowanie go do radia. No chyba ze ktos chce posluchac mp3 a nie zalezy mu na dzwieku.  ;)

arczic

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2006, 14:07:25 »
zgadzam sie z wypowiedzia red point.... ja w kazdym samochodzie jaki mialem przerabialem audio.... i dla mnie liczy sie tylko i wylacznie jakosc dzwieku...sprzet nie ma grac glosno tylko perfekcyjnie przekazywac dzwiek dla ucha  :)

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2006, 15:26:34 »
Jedi a gdiz ewidzsz tu krytyke??
ja tylko zaznaczylem ze koledze sie 'wydaje'...... - nie widze w tym krytyki bo nie odnosze sie do jego sprzetu..... - ironi... hmmm....

ja zdaje sobei sprawe ze jest z tego zadowolony i ok, o ot chodiz aby jemu sie podobalo.....
tylko ze jka kiedys zdarzy mu sie wsiasc do dobrze zrobionego autka (czytac nie za milion kosmodolarow tylko porostu zrobionego) to po wyjsciu z niego powie tez ze gra cacy...... - tylko przykry bediz epozniej powroct do swojego sprzetu!;)
wiec to chyab wyjasnione.....

Jedi a jeszcze zapytam czy slyszales polacznie radia na kasete + kasety adaptera?? - bo moja wypowiedz odnosila sie glownie do tego.... ja mam Y i slyszalem takie rozwiazanie, dlatego ....:/

moze i mam troche zboczenie na tym punkcie ale ...........

Po części chodziło mi też o wypowiedzi w innych topikach, m.in. dotyczących tańszych radii.
Ja wiem, że są różnice między autem seryjnym z niedrogim sprzętem, a autem "zrobionym".
Ale wiele osób naprawdę nie odczuwa tak tej różnicy, by mieć kompleksy po posłuchaniu zrobionego auta i powrocie do swojego.
Powiem więcej - miałem w Matizie troszkę zmieniony zestaw CA z radiem Sony + zmieniarka.
Po kilku latach zmieniłem radio na niedrogie Dalco CD/MP3. Reszta sprzętu pozostała taka sama.
I to Dalco grało lepiej niż ten Sony. A jest to opinia nie tylko moja ale kilku znajomych, którzy słuchali auta przed i po.

Pytasz czy słuchałem radia z adapterem. Słuchałem. Zgodzę się że jest to rozwiązanie gorsze jakościowo niz założenie innego odtwarzacza. Ale jest to o niebo lepsza jakosć dźwięku niż słuchanie kasety. I może naprawdę satysfakcjonować w tym porównaniu. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl