Autor Wątek: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O  (Przeczytany 138936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Odp: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Marca 2008, 00:37:14 »
Dokopalem sie do info o rodzajach pamieci.
Bledy sa zapisywane do pamieci EEPROM -  pamieci utrzymujacej dane po odlaczeniu zasilania, czyli nie mozna ich skasowac odlaczajac napiecie.

" Jak skasować kontrolkę "Check Engine"
W przypadku istotnych błędów mających wpływ na emisję spalin system diagnostyki pokładowej OBDII musi zasygnalizować wystąpienie błędu przy pomocy kontrolki "Check Engine" nazywanej czasami MIL (z ang. Malfunction Indicator Light).
.....
Kontrolkę MIL kasuje się poprzez skasowanie kodów błędów.
.....
Kasowanie kodów błędów, oprócz usunięcia kodów i zgaszenia kontrolki MIL usuwa również wszelkie zapamiętane informacje diagnostyczne takie jak np. zamrożone ramki jak również dane autoadaptacyjne układu paliwowego.
Z tego powodu po skasowaniu kodów błędów samochód po uruchomieniu może przez chwilę źle pracować. Jak tylko komputer samochodu ponownie dokona autoadaptacji, silnik powinien zacząć pracować normalnie.
.....
W większości programów diagnostycznych kasowanie błędów jest możliwe dopiero po ich odczytaniu..."

Cale to ustrojstwo z zalozenia ma sluzyc kontroli/utrzymywaniu jak najnizszej emisji spalin (ekologia) i watpie by przeoczono tak latwy jak odlaczenie AKU, sposob na obejscie tej kontroli - to by sie mijalo z celem.

Tu jest wiecej na tem temat.
http://diagnostyka-samochodowa.s-tech.pl/?go=diag&section=diag_mil
http://www.autocentrum.pl/paliosiena/porady/por11.htm
http://www.automex.pl/techinfo/obd/obdbasic.php
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2008, 01:00:15 wysłana przez etom »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Marca 2008, 07:44:20 »

Samochody Toyoty ( dzwonilem do kilku ASO )  nie maja pamieci adaptacyjnej.
Wniosek jest jeden, odlaczanie w Toyotach ( i w  wiekszosci popularnych samochodow ) AKU w celu "resetu" (cokolwiek to znaczy) nie ma zadnego sensu, bo po prostu nic sie wtedy nie dzieje.

Piszesz to a w nastepnym poscie mamy :

Kasowanie kodów błędów, oprócz usunięcia kodów i zgaszenia kontrolki MIL usuwa również wszelkie zapamiętane informacje diagnostyczne takie jak np. zamrożone ramki jak również dane autoadaptacyjne układu paliwowego.
Z tego powodu po skasowaniu kodów błędów samochód po uruchomieniu może przez chwilę źle pracować. Jak tylko komputer samochodu ponownie dokona autoadaptacji, silnik powinien zacząć pracować normalnie.

Czyli samochody z modułem OBD II maja mozliwość autoadaptacji czy nie. O których modelach mówiło ASO skoro toyota montowała układy OBD I i OBD II ?

Cale to ustrojstwo z zalozenia ma sluzyc kontroli/utrzymywaniu jak najnizszej emisji spalin (ekologia) i watpie by przeoczono tak latwy jak odlaczenie AKU, sposob na obejscie tej kontroli - to by sie mijalo z celem.
NIE Zadaniem jest kontrola pracy silnika a czy to czy jest on ekologiczny czy nastawiony na osiagi zalezy tylko od mapy jaka jest zapisana w układzie.

Poza tym wszystkim co tu napisano jak wyjasnisz to co napisał kolega YAQB i to o czym ja pisałem.

POza tym skoro można te błedy odczytać samemu i samemu je skasować to co by miało robic ASO ? Nie lepiej powiedziec ze sie nie da ?

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Marca 2008, 18:34:41 »
Cytuj (zaznaczone)
NIE Zadaniem jest kontrola pracy silnika a czy to czy jest on ekologiczny czy nastawiony na osiagi zalezy tylko od mapy jaka jest zapisana w układzie.

Nie masz racji. Wyobrazasz sobie swiatowej normy, nie zwiazane z ekologia, dyktujacej producentom aut parametry pracy ich silnikow.  :huh:
Z tego co mozna wyczytac na tych stronach ( i wielu innych) norma OBDII / EOBD to norma stricte ekologiczna i zostala wprowadzona tylko dla kontroli (obnizenia) emisji spalin.A ze dodatkowo - przy okazji - producenci aut wykorzystuja ten uklad kontrolny rowniez do kontroli pracy silnika, nic w tym wzgledzie nie zmienia.
OBDI to praktycznie nie byla wiazaca norma, kazdy producent stosowal ja na wlasna reke, roznie ustalajac parametry podlegajace kontroli.Dopiero wprowadzenie OBDII ujednolicilo te parametry.
http://www.automex.pl/techinfo/obd/obdbasic.php
Cytuj (zaznaczone)
Czyli samochody z modułem OBD II maja mozliwość autoadaptacji czy nie. O których modelach mówiło ASO skoro toyota montowała układy OBD I i OBD II ?

Z cytatu : Z tego powodu po skasowaniu kodów błędów samochód po uruchomieniu MOŻE przez chwilę źle pracować. Jak tylko komputer samochodu ponownie dokona autoadaptacji, silnik powinien zacząć pracować normalnie.
nie wynika, ze kazdy samochod z OBDII musi miec pamiec adaptacyjna.

Co do tego ktore modele Toyoty maja OBDII - wszystkie auta sprzedawane w Polsce po 1 stycznia 2002 musza miec OBDII.
Ja zasiegalem informacji w ASO Toyoty na pewno po 2004r ( dokladnie nie pamietam) - jak kupilem swojego ostatniego Yarisa.Czyli odpowiedz, ze w Toyotach brak jest pamieci adaptacyjnej dotyczyla okresu po wprowadzeniu u nas OBDII.
Cytuj (zaznaczone)
Poza tym wszystkim co tu napisano jak wyjasnisz to co napisał kolega YAQB i to o czym ja pisałem.

Wybacz, ale za duzo ode mnie wymagasz :-)
Nie jestem ekspertem, pisze tylko o tym czego sie doczytalem.
Kol. YAQB pisal tak : podczas usowania usterki (rozlaczanie cewek itd.) zapalil sie CHECK ENGINE .......zastosowalem slynny reset. "check engine"  zgaslo. .......podlaczylem kompa zeby sprawdzic czy nic nie pozostalo. wynik czysta pamiec ECU.

W swietle tego co ponizej, moge sie tylko domyslac ze byl to ten drugi mniej wazny blad, ktory nie jest zapamietywany.

Systemy OBDII rozróżniają 2 typy usterek:
    * Typ A (usterki poważne)
          o Usterki związane z emisją spalin
          o Zapalają kontrolkę MIL po jednokrotnym wystąpieniu usterki podczas cyklu jazdy
          o Zapamiętują "zamrożoną ramkę" i kod błędu.
    * Typ B (usterki mniej poważne)
          o Usterki związane z emisją spalin
          o Zapamiętują usterkę oczekującą po wystąpieniu usterki podczas pojedyńczego cyklu jazdy
          o Jeżeli błąd nie wystąpi ponownie mogą usunąć kod usterki oczekującej
          o Zapalają kontrolkę MIL, zapamiętują "zamrożoną ramkę" i kod błędu po dwukrotnym wystąpieniu usterki podczas cyklu jazdy

Czy to nie byloby dziwne i nielogiczne, wprowadzac norme o swiatowym zasiegu i jednoczesnie nie zabezpieczyc sie przed tak latwa - jak odlaczenie zasilania - mozliwoscia jej obejcia ?
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2008, 18:46:02 wysłana przez etom »

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Marca 2008, 22:03:59 »
Po raz pierwszy sie zapaliła przebieg 108500 km
Odczytany błąd to P0505 czyli kłopoty z biegiem jałowym do sprawdzenia:
-silnik krokokwy
-czyszczenie przepustnicy przepływomierza
Ma ktos inne pomysły. Obroty falują słychac jak sie otworzy maske syczenie.
Co z odmą czy egr?
dzieki za podpowiedzi
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline SiAr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Marca 2008, 23:16:03 »
Obroty falują słychac jak sie otworzy maske syczenie.
Sprawdziłeś szczelność dolotu? Może gdzieś łapie "lewe" powietrze?  :|
Camry 2007 SE 2.4 16V VVTi

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Marca 2008, 09:59:33 »
Musze sie wszystkiemu przyjzec najgorsze ze szarpie go raz na jakis czas i wtedy wywala check engin.
Doczytalem sie ze jest zawór wolnych obrotów ale nie wiem który to i nie wiem jak go przeczyscic?

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Marca 2008, 12:50:37 »
Pod blokiem bez narzedzi to sobie niewiele moge zrobic.
Odnalazlem jakis zawór po prawej stronie od filtra powietrza (niebieski) poruszalem nim spr wtyczke przez chwile auto gasło. Potem dziala jak igła ???
A i skasowalem sobie błąd p0505 odłączając aku na 5 min  :cool:

Offline yaqb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Marca 2008, 15:11:08 »
Przemkuu na zdjeciu ponizej w zoltym kolku zaznaczylem silniczek wolnych obrotow. silniczka jako takiego to nie bardzo przeczyscisz jedynie zaworek ktorym steruje

(zdjecie zaporzyczone z kompendium)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Marca 2008, 09:46:41 »
Dzieki yaqb
Ciekawostka po wczorajszym odłączeniu aku autko wczoraj smigało jak nowe!

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 21 Marca 2008, 07:17:26 »
Co z odmą czy egr?
dzieki za podpowiedzi

Z tego co wiem to w yarisku nie ma EGR.

Pozdrawiam
Obi

marekkow

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 21 Marca 2008, 11:01:14 »
Witam może ktoś ma pomysł,do wczoraj paliła się kontrolka,przepływomierz czysty,przepustnica też.Rano było -2 stopnie może to ma jakieś znaczenie? paliwo raczej odpada ponieważ jeszcze tego które ostatnio zatankowałem jeszcze nie wyjeździłem i odłączanie akumulatora niema sensu,a czytając forum podobno i tak by to nic nie pomogło.Ot taka ciekawostka,ciekawe co będzie po południu jak wzrośnie temperatura?
pozdrawiam wszystkich,oraz przesyłam życzenia z okazji zbliżających się świąt.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Marca 2008, 13:35:19 »
Autko umarło całkowicie.
Przeczyscili przeplywomierz i naprawili moje tajemnicze odciecie paliwa. Wiec mam nadzieje ze sprawa zalatwiona

marekkow

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Marca 2008, 17:46:38 »
Witam ponownie,o 15 po zapaleniu kontrolka nie zgasła,a teraz gdy byłem na przedświątwcznych zakupach po zapłonie najnormalniej w świecie pracuje jak dawniej,czyli zgasła.
Poprostu ręce opadają,czyżby jakiś słaby kontakt na którejś wtyczce(konektorce)
brak mi pomysłów???????????????

proper

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Marca 2008, 12:58:41 »
Dzisiaj odczytalem bledy komputera robiac odpowiednia zwore we wtyczce diagnostycznej. migajaca zolta kontrolka pokazala kod 42 tzn
42 Vehicle Speed Sensor signal
- NO SPD. Signal for SEVERLA SECONDS WHILE VEHICLE IS OPERATED UNDER HEAVY LOAD
(TPS/MAP/AIR FLOW INPUTS)
- SPEED Signal circuit
Co to oznacza ???
Wczesniej mechanik odczytujac komputerem powiedzial ze to czujnik predkosci kola ale ze predkosciomierz dziala to skasowal i powiedzial ze bedzie ok ale nie bylo bo lampka znowu sie zapalila.
Dodam jeszcze ze jadac dluzszy czas jednostajnie po przekroczeniu 120 co jakis czas zadko ale dzieje sie cos dziwnego tak jakby brakowalo paliwa (odcinalo zaplon obr ok 4000)po puszczeniu pedalu gazu i ponownym wcisnieciu wszystko wraca do normy ale co jakis czas sie powtarza.
Spodkal sie ktos z czyms takim?
Dodam ze chodzi o yarisa 1.0 16v 2000r wer.japonska

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Marca 2008, 09:51:24 »
No niestety sprawa dopiero teraz załatwiona.
Okazało sie ze mam zalaną elektrykę we wnątrz. Wymiana skrzynki bezpieczników wewnątrz plus przegląd calej instalacji elektrycznej 1450 pln w ASO. Sama skrzynka 1300 pln wiec robocizna mało biorąc pod uwage ze wyjęli cała deske rozdzielczą. No cóz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl