NIE Zadaniem jest kontrola pracy silnika a czy to czy jest on ekologiczny czy nastawiony na osiagi zalezy tylko od mapy jaka jest zapisana w układzie.
Nie masz racji. Wyobrazasz sobie swiatowej normy, nie zwiazane z ekologia, dyktujacej producentom aut parametry pracy ich silnikow.

Z tego co mozna wyczytac na tych stronach ( i wielu innych) norma OBDII / EOBD to norma stricte ekologiczna i zostala wprowadzona tylko dla kontroli (obnizenia) emisji spalin.A ze dodatkowo - przy okazji - producenci aut wykorzystuja ten uklad kontrolny rowniez do kontroli pracy silnika, nic w tym wzgledzie nie zmienia.
OBDI to praktycznie nie byla wiazaca norma, kazdy producent stosowal ja na wlasna reke, roznie ustalajac parametry podlegajace kontroli.Dopiero wprowadzenie OBDII ujednolicilo te parametry.
http://www.automex.pl/techinfo/obd/obdbasic.php Czyli samochody z modułem OBD II maja mozliwość autoadaptacji czy nie. O których modelach mówiło ASO skoro toyota montowała układy OBD I i OBD II ?
Z cytatu :
Z tego powodu po skasowaniu kodów błędów samochód po uruchomieniu MOŻE przez chwilę źle pracować. Jak tylko komputer samochodu ponownie dokona autoadaptacji, silnik powinien zacząć pracować normalnie. nie wynika, ze kazdy samochod z OBDII musi miec pamiec adaptacyjna.
Co do tego ktore modele Toyoty maja OBDII - wszystkie auta sprzedawane w Polsce po 1 stycznia 2002 musza miec OBDII.
Ja zasiegalem informacji w ASO Toyoty na pewno po 2004r ( dokladnie nie pamietam) - jak kupilem swojego ostatniego Yarisa.Czyli odpowiedz, ze w Toyotach brak jest pamieci adaptacyjnej dotyczyla okresu po wprowadzeniu u nas OBDII.
Poza tym wszystkim co tu napisano jak wyjasnisz to co napisał kolega YAQB i to o czym ja pisałem.
Wybacz, ale za duzo ode mnie wymagasz

Nie jestem ekspertem, pisze tylko o tym czego sie doczytalem.
Kol.
YAQB pisal tak :
podczas usowania usterki (rozlaczanie cewek itd.) zapalil sie CHECK ENGINE .......zastosowalem slynny reset. "check engine" zgaslo. .......podlaczylem kompa zeby sprawdzic czy nic nie pozostalo. wynik czysta pamiec ECU.W swietle tego co ponizej, moge sie tylko domyslac ze byl to ten drugi mniej wazny blad, ktory nie jest zapamietywany.
Systemy OBDII rozróżniają 2 typy usterek:
* Typ A (usterki poważne)
o Usterki związane z emisją spalin
o Zapalają kontrolkę MIL po jednokrotnym wystąpieniu usterki podczas cyklu jazdy
o Zapamiętują "zamrożoną ramkę" i kod błędu.
* Typ B (usterki mniej poważne)
o Usterki związane z emisją spalin
o Zapamiętują usterkę oczekującą po wystąpieniu usterki podczas pojedyńczego cyklu jazdy
o Jeżeli błąd nie wystąpi ponownie mogą usunąć kod usterki oczekującej
o Zapalają kontrolkę MIL, zapamiętują "zamrożoną ramkę" i kod błędu po dwukrotnym wystąpieniu usterki podczas cyklu jazdyCzy to nie byloby dziwne i nielogiczne, wprowadzac norme o swiatowym zasiegu i jednoczesnie nie zabezpieczyc sie przed tak latwa - jak odlaczenie zasilania - mozliwoscia jej obejcia ?