Autor Wątek: spalanie - HELP!!!!  (Przeczytany 77792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Odp: spalanie - HELP!!!!
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Października 2007, 16:44:47 »
Zgadzam sie IV jest dosc droga ale sie oplaca jak ktos robi duze przebiegi a nie jak ja 20kkm w roku, poprostu mi sie nie zwroci.

everest2000

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Października 2007, 23:57:41 »
witam ponownie znawcow camerki:) wracam do odwiecznego tematu: spalanie:)
otoz kupilem camerke 2.2 97 r manual z gazem 2 gen i pierwszy i drugi zbiornik byla tragedia: najpierw 19l pozniej 20.5l na sto... pojechalem do gazownika i stwierdzil ze jest padniety komputer od gazu i silnik krokowy. powiedzial tez ze tak mozna jezdzic przy tak prostej instalacji. wyregulowal i teraz przy mega ekonomicznej jezdzie po miescie jest wynik ok 15 l (sprawdzilem na 2 zbiornikach). podbno przy tym silniku i tej instalce mozna zejsc w miescie do 12-13 l. czy to prawda i co mi radzicie w mojej sytuacji (nie dziala komp i silnik krokowy)- wymieniac kompa i silniczek (ok 400 pln) czy odpuscic sobie a moze zalozyc sekwencje (mam mozliwosc za 1400)? Z GÓRY DZIEKI ZA INF!!! POZDRAWIAM

owca

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Października 2007, 08:29:13 »
otoz kupilem camerke 2.2 97 r manual z gazem 2 gen i pierwszy i drugi zbiornik byla tragedia: najpierw 19l pozniej 20.5l na sto... pojechalem do gazownika i stwierdzil ze jest padniety komputer od gazu i silnik krokowy. powiedzial tez ze tak mozna jezdzic przy tak prostej instalacji. wyregulowal i teraz przy mega ekonomicznej jezdzie po miescie jest wynik ok 15 l (sprawdzilem na 2 zbiornikach). podbno przy tym silniku i tej instalce mozna zejsc w miescie do 12-13 l. czy to prawda i co mi radzicie w mojej sytuacji (nie dziala komp i silnik krokowy)- wymieniac kompa i silniczek (ok 400 pln) czy odpuscic sobie a moze zalozyc sekwencje (mam mozliwosc za 1400)? Z GÓRY DZIEKI ZA INF!!! POZDRAWIAM

ja po przejsciach z camry 3.0 i gazem I gen - nigdy nie zaloze lpg innego niz sekwencja. W obecnej solarze mam taki silnik jak twoj, tyle ze w automacie, mam tez gaz sekwencyjny - przy spokojnej jezdzie spalanie 13l (na dlugiej trasie troche mniej), ale przy deptaniu tez potrafi spalic z 18-19. Ogolnie srednia spalania u mnie (podkreslam ze to automat, wiec u ciebie palila by mniej) to 14,6 l.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Października 2007, 10:13:17 »

ja po przejsciach z camry 3.0 i gazem I gen - nigdy nie zaloze lpg innego niz sekwencja. W obecnej solarze mam taki silnik jak twoj, tyle ze w automacie, mam tez gaz sekwencyjny - przy spokojnej jezdzie spalanie 13l (na dlugiej trasie troche mniej), ale przy deptaniu tez potrafi spalic z 18-19. Ogolnie srednia spalania u mnie (podkreslam ze to automat, wiec u ciebie palila by mniej) to 14,6 l.

To jest tyle samo co moja camry 3.0 z I gen. :oops: Ty napewno masz wszystko w porzadku z silnikiem??

olo23

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Października 2007, 09:25:47 »
Cytuj (zaznaczone)

A jakie masz spalanie na benzynie?? Najpierw sprawdź na PB a jeśli jest wszystko ok to wypier.... tą starą instalację i załóż sekwencję...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Października 2007, 20:19:03 »
Jeśli za 1400 możesz mieć sekwencję to nawet chwili się nie zastanawiaj tylko zakładaj będziesz się cieszył samochodem (pod warunkiem, że ten kto założy instalację zna się na rzeczy).
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2007, 20:21:37 wysłana przez maniek_ls400 »
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

owca

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Października 2007, 20:25:24 »

To jest tyle samo co moja camry 3.0 z I gen. :oops: Ty napewno masz wszystko w porzadku z silnikiem??

to ile ci pali lpg to 3.0 po miescie ? 13 ????? , czyli benzyny po miescie ci pali 11 ????? mialem 3.0 i wiem jak jest, rozmawialem z kilkoma ludzmi,  wtym widzialem sie z paroma z forum i rozmawialem z nimi szczerze w 4 oczy i w zwiazku z tym ja nie bede komentowal juz nic na temat tego typu pisania o spalaniu v6. Wiec to tyle.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Października 2007, 00:07:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Ogolnie srednia spalania u mnie to 14,6 l.
1mz tyle mi pali srednio, 16 miasto lpg.
pzdr

owca

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Października 2007, 09:28:13 »
Cytuj (zaznaczone)
pzdr

a jeszcze mi powiedz w jaki sposob mierzysz to spalanie ?

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Października 2007, 16:56:44 »
Cytuj (zaznaczone)
pzdr

Leje do pelna kasuje licznik kilometrow i po przejechaniu i kolejnym zalaniu jest wynik. i tak od 40tys,
ale wcale nie wydaje mi sie zeby moja toyota malo palila, chodzilo mi raczej o to ze twoja za duzo.

owca

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Października 2007, 17:01:30 »
Cytuj (zaznaczone)
pzdr

Leje do pelna kasuje licznik kilometrow i po przejechaniu i kolejnym zalaniu jest wynik. i tak od 40tys,
ale wcale nie wydaje mi sie zeby moja toyota malo palila, chodzilo mi raczej o to ze twoja za duzo.

no to jesli w taki sposob liczymy spalanie to mi pali 11 l na trasie i 13 do 14  po miescie - sposob z pupy - szczegolnie ze bierzemy rozne cisnienie dawane przez dystrybutor i sposb jazdy (np mi jak sie konczy gaz i przekrocze gwaltownie 3000obr to sie przelancza na Pb bo uwaza ze nie ma gazu, ale juz jak plynnie i wolno przyspiesze to zrobie jeszcze 40 km wiecej)

moja 2.2 patrzac na porownania innych spala dobrze, twoja tez moze palic tyle - szczegolnie jesli masz mikser/blos i masz uboga mieszanke. Sprawdz spalanie w poprawny sposob - lejesz na jednej stacji do pelna, przejezdzasz 100 km i znow lejesz na tej samej stacji do pelna - wychodzi ile spalila na 100
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2007, 17:05:25 wysłana przez owca »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Października 2007, 21:28:52 »
Ja robie tak samo jak łukasz z tym ze zawsze tankuje na tej samej stacji . Ale faktycznie z tymi cisnieniami gazu jest roznie, z tego co czytalem to gaz rozprezajac sie w zbiorniku nie zostanie sprezony spowrotem dlatego tez na plynnym przyspieszaniu mozna przejachac jeszcze jakies kilometry choc nie jest to wskazana dlatego ze miesznka potrafi byc bardziej uboga. Ja blos osobiscie ustawilem na bogata mieszanke bo lepiej miec duzo bardziej bogata niz uboga bo wtedy glowica do smieci. Moja w miescie nie spali 16 , w miescie lyka 17 w korkach. Calkiem mozliwe ze spali mniej ale ja wole nie ryzykowac glowica.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Października 2007, 22:22:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Moja w miescie nie spali 16 , w miescie lyka 17 w korkach. Calkiem mozliwe ze spali mniej ale ja wole nie ryzykowac glowica.
I to jest noralne spalanie biorac pod uwage ze masz starszy silnik, skrzynie biegow i gestrzy olej

Owca nie chodzilo mi o to zebys sie obrazil tylko wydawalo mi sie ze 2.2 pali mniej.
Gaz sprawdzam od 40kkm wiec srednia musii wyjsc dobra.
Absolutne minimum spalania jakie mialem na dlugiej trasie to ciut mniej niz 10lpg/100 jestem pewny ze 5sfe moze zejsc nizej

owca

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Października 2007, 14:51:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Moja w miescie nie spali 16 , w miescie lyka 17 w korkach. Calkiem mozliwe ze spali mniej ale ja wole nie ryzykowac glowica.
I to jest noralne spalanie biorac pod uwage ze masz starszy silnik, skrzynie biegow i gestrzy olej

Owca nie chodzilo mi o to zebys sie obrazil tylko wydawalo mi sie ze 2.2 pali mniej.
Gaz sprawdzam od 40kkm wiec srednia musii wyjsc dobra.
Absolutne minimum spalania jakie mialem na dlugiej trasie to ciut mniej niz 10lpg/100 jestem pewny ze 5sfe moze zejsc nizej

spoooko, nie obrazam sie tylko ciezko mi dalej uwierzyc w spalanie jak to napisales ponizej 10 l /100 w 3 litrowym - wcale nie najnowoczesniejszym silniku, szczegolnie ze najnowsze silniki o podobnych pojemnosciach pala wiecej benzyny - a jak wiadomo przy odpowiednim wyregulowaniu nie da rady zrobic tak zeby gazu palilo mniej niz benzyny !

Jesli u ciebie wszystko jest ok, to tylko pogratulowac mocy przy tak niskim spalaniu.
Niestety 2.2 pali tyle, na sekwencji - nie pamietam ile pali u ludzi ktorzy maja zwykle instalacje. Dla mnie to spalanie to i tak ooooogromna oszczednosc - szczegolnie ze mam w pamieci czasy kiedy mi v6 w zime w korkach i 20 litrow potrafila pociagnac !!!

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Października 2007, 15:26:56 »
Dla mnie tak niskie spalanie moze oznaczac tylko dwie mozliwosci albo Łukasz sie walna w obliczeniach , bywa albo walneli go na stacji (miałem taka sytuacje ze niby naplenili mi do pelna i okazalo sie ze weslo mi 10 litrow mniej mowie super malo splail ale cos mi sie nie zgadzalo , poprostu panu na stacji nie chcialo sie chyba przelacznika na dystrybutorze trzymac) druga to blos jest zle ustawiony i w jakis zakresach obrotow daje za malo gazu do komory. Bo spalanie na poziomie 10 to naprawde cud nad Wislą. Ja przy oszczednej jezdzie na trasie bez klimy milaem 13 litrow.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl