Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas jazdy  (Przeczytany 64620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Admin

• Gość
Odp: Drgania kierownicy...
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Listopada 2006, 19:00:48 »
Jak są wywalone gniazda srób to fele są do wywalenia. Każdy luz na takim gniezdie powoduje bicie koła.

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Listopada 2006, 19:18:06 »
Kupiłem nowe stalowe felgi oryginały do T22, 15". Po wymianie i wyważeniu było lux żadnych drgań, ściągań, wibracji... po szybkim przejechaniu pierwszego przejazdu kolejowego znowu zaczęło leciutko drgać około 110 - 120, ale właściwie niezauważalnie i nie zawsze. Właściwie mi to już nie przeszkadza, zwłaszcza że wcześniej było nieporównywalnie gorzej. Za parę dni doważę jeszcze na specjalnym uchwycie (w Białymstoku oprócz Kononowicza mamy jeszcze dobre warsztaty oponiarskie) i zobzczymy co będzie. Przyłączam się do zdania, że ave są nadwrażliwe na to co jest na osiach. Dowiedziałem się, że w ASO w B-stoku kiedy sprzedawali jeszcze T22, były 4 wzorcowe koła, przyjeżdżał klient, skarżył się że że trzepie, zakładali mu te kółka i aplikowali 120 km/h w trasie. Nie trzepało, więc klient dalej już sam się bujał po warsztatach i wyważał.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Listopada 2006, 20:19:59 »
Horry_Piotter zapodaj na forum warsztat w Bialymstoku co wywaza kolka, moze jak bede przy okazji to zalece i dowaze (zbadam wtedy moje wibracje).

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Listopada 2006, 13:22:08 »
U Tomkiewicza na ul. 100 lecia Państwa Polskiego, serwis naprzeciwko Statoil obok Orlenu. Tam podobno mają uchwyt do doważania.

Horry_Piotter

• Gość
Odp: Drgania kierownicy podczas jazdy - long
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Listopada 2006, 10:14:49 »
Oto jaki tekst znalazłem dziś w imternecie:

Doważanie kół www.motofakty.pl 2006-11-27 (11:10)

Drgania na kierownicy podczas jazdy często świadczą o niewyważeniu kół, więc trzeba jak najszybciej odwiedzić serwis. Jednak w wielu przypadkach wyważanie nic nie zmienia i wówczas jedynym ratunkiem jest doważenie kół na samochodzie, bez odkręcania ich z piasty.
Drgania na kierownicy nie muszą występować przy każdej prędkości, mogą się pojawiać tylko w pewnym zakresie prędkości. 
Zdarza się, że ponowne wyważanie nie przynosi żadnej poprawy, gdyż koło założone na wyważarkę stacjonarną jest prawidłowo wyważone. Powodem takiego stanu może być sposób mocowania koła na wyważarce i w samochodzie. Na wyważarce felga jest mocowana przez stożek, natomiast w samochodzie śrubami i jeśli felga jest nieco krzywa, wystarczy to do powstania niewielkiego niewyważenia. Jeśli np. nastąpi przesunięcie osi obrotu o 0,1 mm spowoduje to niewyważenie około 10 gramów, a przy prędkości powyżej 100 km/h urasta ono już do kilku kilogramów!
Również nierównomiernie dokręcone koło powoduje efekt niewyważenia. Aby zniwelować te wszystkie błędy trzeba doważyć koło przykręcone już w samochodzie. Należy pamiętać, że doważanie jest czynnością uzupełniającą klasyczne wyważanie, gdyż likwiduje tylko niewyważenie pionowe, a więc eliminuje błędy dokręcenia i brak współosiowości.
W ten sposób usuwa się także niewyważenie tarczy hamulcowej i piasty koła. Natomiast metodą tą nie można zlikwidować niewyważenia bocznego, które z kolei skutecznie likwiduje się na statycznych wyważarkach.
Doważanie ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Pierwsi mówią, że tylko doważenie koła zapewnia im właściwy komfort jazdy, natomiast drudzy twierdzą, że jest to zbędna czynność i niepotrzebnie wydane pieniądze.
W jadącym samochodzie oprócz koła wirują jeszcze tarcza hamulcowa lub bęben, piasta i kołpak. Jeśli niewyważenie tych elementów się zsumuje, to powstaje duża masa, która rośnie wraz ze wzrostem prędkości jazdy. Im większa prędkość tym niewyważenie większe. A to oprócz pogorszenia komfortu jazdy powoduje także zmniejszenie bezpieczeństwa jazdy, gdyż spada przyczepność kół, zwłaszcza jeśli amortyzatory są już zużyte. Ponadto cierpi na tym także podwozie, następuje szybsze zużycie opon, łożysk i zawieszenia.
Wadą doważania jest konieczność powtarzania tej czynności po każdym ściągnięciu koła z piasty, nawet jeśli koło zostało założone w to samo miejsce.
Autor: Grzegorz Burda

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Drgania kierownicy podczas jazdy
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Listopada 2006, 10:27:39 »
Okazuje się że bardzo duży wpływ na to bicie mają też opony czy też ich stan. U mnie kłopoty zaczęły się po wymianie opon na letnie. Walczyłem z tym z różnym skutkiem: wyważałem co jakiś czas, dopompowałem ciśnienie na 2,3 i jako tako się jeździło lecz nigdy bicie nie znikło całkowicie.
Wielkie zdziwienie bylo jak załozyłem spowrotem opony zimowe. Bicie znikło! Czyli moje letnie opony są do bani !!!
Apropo ponawiam prośbę o podanie namiaru warsztatu który doważa koła na piastach we Wrocławiu.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Listopada 2006, 23:46:02 »
Witam!!!
Ja slyszalem jeszcze ze kupuje sie pierscienei centrujace do felg. (zaklada sie na piaste) Te pierscienie dociskaja felge do piasty i problem z glowy
http://www.allegro.pl/item145360376_pierscienie_centrujace_pozbadz_sie_problemu.html#photo
http://www.allegro.pl/item144032910_niemieckie_pierscienie_centrujace_szybka_wysylka_.html#photo
Pozdrawiam Łukasz
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 23:51:35 wysłana przez Misiak-007 »

poochaty

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Kwietnia 2007, 12:19:28 »
Witam
To mój pierwszy watek na forum.
Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem nowej Ave 2007. Niestety i moja Toyota cierpi na przypadłość z tego tematu. CZy to możliwe, skoro wszyscy mówicie, że cierpią na to tylko Toyotki z przed face liftingu???

Looke

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Kwietnia 2007, 14:54:14 »
Nowe auto więc i jest gwarancja!! na co czekasz niech główkują serwisanci !! w końcu za to wybuliłeś 100 patyków za Ave....

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Kwietnia 2007, 23:25:03 »
Cierpi na to wiele aut nie tylko TOYOTA! Kolega wcześniej wyczerpująco opisał temat dodam tylko, że drgania pojawiają sie w 90% przy alu felgach tak w starych autach jak w nowych nie ma znaczenia wiek auta!.Doważać gdy problem wystąpi i po sprawie do zdjęcia koła będzie ok na 100%

mmazure2

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Maja 2007, 08:28:39 »
Miałem podobne efekty, mianowicie drgania kierownicy przy prędkości pomiędzy 105 a 110 km/h. Wczoraj udałem się do poleconego na forum punktu Autobalans (www.autobalans.pl) w Warszawie. Po doważeniu kół przednich drgania ustały, teraz naprawdę przyjemnie się prowadzi. A sam punkt można jak najbardziej polecić, najlepiej się jednak przed wizytą umówić telefonicznie.

Pozdrawiam
MM

karambus

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Maja 2007, 20:42:21 »
Witam,

dziś odwiedziłem punkt doważania kół "Autobalans" na samochodzie (Puławska obok shella).
Drgania które miałem od zawsze(mniejsze/większe przy ok. 110km/h) ustały.
Polecam wszystkim.

pozdrawiam
karambus :cool:

skura11

• Gość
Drgania kierownicy podczas jazdy
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Maja 2007, 00:22:33 »
witam
ja mam avensis z 99" drgania pojawiły sie i są nadal przy prędkości ok 110- 120 km/h, doważyłem koła i nic nie pomogło, nie wspomnę że mam nowiutkie felgi i opony.
Kpledzy czy te drgania mogą być spowodowane czymś innym np łożysko podporowe czy półoś ?

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Maja 2007, 16:53:48 »
Witam!!!
Ja tez odwiedzilem Toyota AutoBalans i po wywazenie drgania zniknely. Polecam ten zaklad.
A co do innych przypadkow to pewnie drgania spowodowane sa nierowno tarcza hamulcowa.
Lecz jednak najpierw pojechal bym wywazyc te kola metoda ktora posluguje sie AutoBalans czyli wywazaniem na samochodzie.
Pozdrawiam Łukasz

skura11

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Maja 2007, 22:02:42 »
cześć
ale ja wyważyłem koła na aucie miały niedoważenie ok 6 gramów na kole i według fachowca tak małe niedoważenie nie może byc przyczyną takich drgań a co do tarcz hamulcowych to czuł bym te drgania jokbym hamował a ich nie czuje.
drgania wyczuwalne są przy prędkości 100-120 a później ustają ...
Grzegorz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl