Autor Wątek: [IIIgen] Przegub zewnętrzny - wymiana.  (Przeczytany 33474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
Odp: przegub w camry wymiana
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lipca 2008, 23:16:25 »
camry 2.2 dobzre opisałem wymiene przegubu ale nie tzrba wyciagać odrazu całej oski. (aha i piasta jest przykręcona do wahacza trzema śrubami a nie dwoma ;)  jak te trzy srubu sie odkreci nalzey mocno odgiąc w dół wahacz i wtedy mozna całą paiste z tarcza itp odciagnąc i wyjąc przegub.    a zeby zdjąc przegub z półoski to nalezy mocno udezyc od strony półoski w przegub i on wreszcie sie zeslizgnie...

Offline samelco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudnia 2008, 16:04:52 »
Witam serdecznie ja w swojej karierze wymieniłem pare przegubów i sprawa jest bardzo prosta cała procedura tak jak wyzej kolega opisał tylko ze nie trzeba do tego gumówki tylko młotek i pare rąk do pomocy , po sciągnięcii piasty z przegub jeden chyta mocna półośke a drugi energicznie uderza w przegub młotkiem jak najbliozej półośki . jedno dobre walnięcie i przegub wypada .
Pozdrawiam i życze miłej pracy.

oj chyba trzeba było tej gumówki... Tłukłem jakąś godzinę z kolegą i nie znalazłem tego jednego dobrego walnięcia... :)

Najlepiej trzymac połoś szczękami solidnego imadła.W rękach nawet mocne uderzenie młotem staje się niezdecydowane

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Grudnia 2008, 16:45:30 »
Słusznie .

U mnie po dobrych 20 minutach walenia w przegub 1,5kg młotem skończyło się na użyciu szlifierki kątowej.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudnia 2008, 21:16:23 »
Zmieniony przegub koszt 130zł i teraz jest moidzio  :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudnia 2008, 04:34:58 »
Perzan ja podalem w KG a nie Nm poprostu duzym pneumatycznym pistoletem do oporu.Nigdy sie nie odkrecilo. a jaka chesz recznie to klucz i przedluzka poltora metra.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Grudnia 2008, 13:17:31 »
Perzan,
nigdy nie sprawdzalem kluczem dynamometrycznym,gdyz zakrecam duzym pistoletem pneumatycznym na pelna moc to jest okolo 55KG.Reka niema szans odkrecic da sie ale rura poltora metra jako przedluzka.
Pzdr.Camry 2.2

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lutego 2010, 17:26:30 »
podlączę się do tematu jaki jest objaw zużytego przegubu. Czy może się rozwalić po wjechaniu do dziuuuury?

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lutego 2010, 17:43:09 »
wszystko się może zdarzyć:)
Generalnie objawy są takie, że puka przy maksymalnie skręconych kołach jak ruszasz- wtedy jest to przegub zewnętrzny, natomiast gdy w czasie jazdy przy jakiejś prędkości samochód wpada w wibracje to najczęściej jest to winna przegubu wewnętrznego, a to już troszkę droższa sprawa:(

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lutego 2010, 17:56:11 »
objaw jest taki że slychać jakby coś obcieralo zgrzytalo w prawym kole przy jeżdzie bez hamowania

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Lutego 2010, 22:35:24 »
Ale przy jeździe na wprost czy przy zakręcaniu w którąś stronę? Spróbuj pojechać na jakiś plac, skręć maksymalnie koła w jedną stronę i rusz dynamiczniej autkiem, potem w drugą stronę tak samo i powiedz jakie wtedy są objawy.
Możliwe jest że Ci się zacisk zapiekł, że obciera tarcza o tą blaszkę osłonową zabezpieczającą od wewnątrz koła tarcze i wiele, wiele innych.

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lutego 2010, 05:03:38 »
ok dzięki dziś zajadę na kanal to sprawdzę

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lutego 2010, 13:38:55 »
Do cichy_gda,
Piszesz ze;wszystko sie moze zdarzyc.
Generalnie objawy są takie, że puka przy maksymalnie skręconych kołach jak ruszasz- wtedy jest to przegub zewnętrzny, natomiast gdy w czasie jazdy przy jakiejś prędkości samochód wpada w wibracje to najczęściej jest to winna przegubu wewnętrznego, a to już troszkę droższa sprawa:(

Wiesz pare lat temu moja Camra 2.2 byla po przebiegu 290 000km i zauwazylem taka wibracje calego nadwozia pochodzaca z osi napedowych.Ta wibracja nadchodzila przy okolo 170km/h. Sprawdzilem zadnych luzow i wyobraz sobie wymienilem olej w skrzyni najpierw na pol syntetyk silnikowy aby ja wyplukac.Po tygodniu jazdy spuscilem i wyszlo tyle syfow ze sie sam przerazilem.Po nasteopnym tygodniu znowu wymiana i olej prawie czysty i dopiero zalalem pol syntetykirem przekladniowym a po miesiacu pelnym syntetykiem przekladniowym.Wymnieniam regularnie olej co 40 000km.Skrzynia chodzi cichutko nawet przy 200km/h,zadnych wibracji wiecej nie bylo.Dzisiaj "bidula" ma 471 000km i tylko slychac ciete powietrze przez karose.Przeguby  zewn. miala zmienione pierwszy raz po 200 000km ja zmienilem tylko manszety po 400 000km ale wymylem przeguby  do bialosci  i wydmuchalem sprezonym powietrzem i nalozylem smaru grafitowego.Gumy byly wymieniane zpowodu przebiegu nie uszkodzenia.
Takze nigdy nie pracowaly z piaskiem.Moze dlatego przeguby  tak dobrze sie trzymaja.Nie sa oszczedzane dostaja po palic.
Pzdr.Camry 2.2

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Lutego 2010, 14:45:24 »
Ja za to w poprzedniej toyotce - Carinie i w obecnej Camry mam tak, że przy prędkościach 70-80 km/h telepie delikatnie całą budą. W Carinie po wymianie zewnętrznych przegubów, które dawały już we znaki było tak samo dopiero po wymianie wewnętrznego problem ustał, w Camry jestem na etapie, że mam wymienione oba zewnętrzne i wibracje dalej są.
Wiadomo że różnie może się zdarzyć, a przy większych prędkościach typu 170km/h tak jak piszesz to już tym bardziej, luzy na tulejach zawieszenia, syf w skrzyni, poduszko silnika skrzyni, delikatnie skrzywione tarcze itp itd.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lutego 2010, 07:10:53 »
Wiesz sprobuj z ta wymiana oleju  wskrzyni biegow.Niezapomnij o tym plukaniu ktorego dokonalem.nie wykonasz tego a zalejsz polsyntetem i bedziesz jezdzil to sie w diably wszystko rozleci.Ten syf zostanie ruszony i zniszczy wszystkie lozyska,dlatego trzeba to usunac.W skrzyni musi byc idealna czystosc.
Pozniej po koleji te luzy kasuj czyli wymieniaj te czesci ,sprawdz amortyzatory czy na swoich czopach czyli osiach niemaja luzow przod,to daje potworna niestabilnosc nadwozia przy wietrze bocznym.Niestety powoli lokalizuj i wszystko wymieniaj az dojdziesz do stanu gdzie samochod odzyska swoje wlasciwosci jak byl nowy.A potem tylko kontroluja i wmiare potrzeb wymieniaj.Zaloz sobie zeszycik i wszystko wpisuj kazda operacje jak wykonales przy samochodzie kazda wymieniona czesc.Pozniej bedziesz wiedzial co trzeba nastepnego zrobic gdzy resurs tej czesci sie konczy.tak sie obsluguje samoloty i dlatego nie spadaja a samochody tak obslugiwane zawsze do domu wracaja i nigdy sie nie psuja.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lutego 2010, 18:41:30 »
Witaj Grzechu,
przeczytalem dokladnie Twoje posty.Dowcip polega na tym aby nic nie rozkrecac co pozniej wplynie na zmiane geometri kol.Odkrecenie tych  trzech srub zmusza nas pozniej do dodatkowych kosztow jazdy na ustawienie geometri zawieszenia.Wydawaloby sie ze to niema wplywu ale niestety ma i juz po miesiacu stwierdzisz nie regularne zuzycie opon i piszczenie opon przy gwaltownym wejsciu w zakret.Przy prawidlowej geometri przodu i tylu nawet bardzo ostryzakret i pokonywany na granicy przyczepnosci nie wydaje zadnego dzwieku opon.Natomiast zdjecie tylko koncowki nie daje tych efektow.Sprawdzalem to osobiscie na maszynie.Koszt ustawienia geometri jest dosc znaczny.
Pzdr.Camry 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl