Autor Wątek: Problem z ukladem wydechowym (F)  (Przeczytany 50511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z ukladem wydechowym (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Marca 2013, 21:23:29 »
Przy najbliższej okazji sprawdzę stan wieszaków. Poza tym ja chcę Carinę obniżyć w tym sezonie, dlatego dopytuję o ewentualne przyczyny ocierania.
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Marca 2013, 21:29:59 »
Jak ją obniżysz to już tylko obcieranie ci zostanie - pamiętam co Dagon przeżywał ...fakt w zakrętach była super ale do jazdy cywilnej CHAŁA..

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Marca 2013, 10:47:56 »
A może towarzystwo przestanie płakać jakie to wydechy źle skonstruowane, tylko zainwestuje w nowe sprężyny i amortyzatory ? Tak, wiem, że niejednemu taki wydatek podniósłby dwukrotnie wartość samochodu, ale my tu nie o tym.

W Camry też wszyscy biadolą i lamentują, jak to wydechem o wszystko trą. Zrobiłem ponad 300kkm kombiakiem i z kolejne 100kkm sedanem i nigdy (w sensie: ani razu) nie przytarłem o nic wydechem, a nieraz i nie dwa w samochodach (zwłaszcza w kombi) było 5 osób i bagażnik po dach, czy np. pół tony jakichś gratów, które trzeba było przewieźć.
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Marca 2013, 10:59:19 »
[...] wyrwałem z tego co wyczytałem tzw. "kolano słonia". Próbowałem je skleić klejem termicznym ale bezskutecznie, [...]Próbowałem odkręcić kolano i skręcić jeszcze raz ale niestety bez skutku - w dalszym ciągu jest wyraźna szczelina.

Spróbuję jeszcze założyć znalezioną uszczelkę i skręcić to w całość.
[...]

Nie jestem pewien, czy dobrze określasz części. "Kolano słonia" to przegub na dwururce i jest on nierozbieralny, a jeśli coś rozkręcałeś/skręcałeś, to może chodzi Ci o kryzę na rurze ?
Gdzie dokładnie jest umiejscowione to "kolano", które skręcasz ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Marca 2013, 13:16:54 »
A może towarzystwo przestanie płakać jakie to wydechy źle skonstruowane, tylko zainwestuje w nowe sprężyny i amortyzatory ?

Zapomniałeś tylko dodać, że te nowe muszą być "porządne". A jaka jest definicja tej porządności, to jest następny problem.
Kupowałem kiedyś wcale nie takie najtańsze sprężyny i amorki, a po wymianie było dużo gorzej niż przed  :-(
Ten typ po prostu tak ma, bo nie słyszałem o przypadku innego samochodu aby nowiuteńkie OEM'owe sprężyny, zachowywaly się gorzej niż te stare, mocno zużyte!

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Marca 2013, 13:22:54 »
No tak, chińszczyzna odpada, ale dlatego od lat pakujemy do tych naszych aut Kayabę, czy Lesjoforsa, i póki co raz się zdarzyło, że Lesjo nie dogadały się z samochodem - było lepiej niż przed, ale auto nie podniosło się na żądaną wysokość.

3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Marca 2013, 14:18:00 »
Jak poprzedni właściciel zahaczył wydechem o kamień czy coś podobnego to i nawet nowe amory i sprężyny nic nie dają jak wydech jest zgięty i wisi parę cm nad droga :wallbash:

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Marca 2013, 17:34:57 »
Cytat: Perzan
Nie jestem pewien, czy dobrze określasz części. "Kolano słonia" to przegub na dwururce i jest on nierozbieralny, a jeśli coś rozkręcałeś/skręcałeś, to może chodzi Ci o kryzę na rurze ?
Gdzie dokładnie jest umiejscowione to "kolano", które skręcasz ?
Pozdro.
Być może masz rację. Mamy kolektor wydechowy, zdejmujemy jego osłonę i widzimy łączenie kolektora z czymś co ja nazwałbym kolanem słonia. Jakieś 15, 20cm niżej mamy wpiętą wtyczkę od jakiejś sondy? Właśnie na opisanym łączeniu jest szpara, która powstała na skutek zahaczenia środkowym tłumikiem o próg garażu.

Cytat: marcinm
A może towarzystwo przestanie płakać jakie to wydechy źle skonstruowane, tylko zainwestuje w nowe sprężyny i amortyzatory ? Tak, wiem, że niejednemu taki wydatek podniósłby dwukrotnie wartość samochodu, ale my tu nie o tym.

W Camry też wszyscy biadolą i lamentują, jak to wydechem o wszystko trą. Zrobiłem ponad 300kkm kombiakiem i z kolejne 100kkm sedanem i nigdy (w sensie: ani razu) nie przytarłem o nic wydechem, a nieraz i nie dwa w samochodach (zwłaszcza w kombi) było 5 osób i bagażnik po dach, czy np. pół tony jakichś gratów, które trzeba było przewieźć.
Być może masz rację, moje amortyzatory i sprężyny nowe na pewno nie są, nie wiem też kiedy były zmieniane. Z drugiej strony widziałem już paręnaście Carin i każda miała środkowy tłumik ułożony dokładnie jak ja.

Wymiana amortyzatorów i tak mnie nie ominie, jednak chciałbym póki co załatać jakoś opisaną wyżej szparę.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2013, 17:36:45 wysłana przez ArteK86 »
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Marca 2013, 17:45:47 »
Różnica między moją a Linocha. Dwa lata różnicy i wszystko było w jednej i drugiej fabryczne:

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Marca 2013, 17:48:08 »
Trochę za małe zdjęcie ;)
> Moja Carina <

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Marca 2013, 18:00:11 »
Większego nie mam. To było robione Nokią Linoch Edition  :cheesy:

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Marca 2013, 18:56:28 »
przycierki, no fakt zdarzaja sie, ale i nasi wspaniali drogowcy jak niektore progi robili to ciagle w glowe zachodze :roll:

Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Marca 2013, 12:17:33 »
Wymiana amortyzatorów i tak mnie nie ominie, jednak chciałbym póki co załatać jakoś opisaną wyżej szparę.
Rozumiem, że nic nie da się zrobić i pozostaje wymiana tego konkretnego odcinka układu.

Według toyodiy tak to wygląda: http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1996_TOYOTA_CARINA+E_ST191L-BLMNKW_1702.html

Mam tylko pytanie: u mnie 20 cm poniżej miejsca łączenia z kolektorem wydechowym jest wpięta jakaś wtyczka, według rysunku nie ma miejsca na żadną wtyczkę, oglądając zamienniki także nie widziałem miejsca na wtyczkę(przynajmniej na fotkach). Nie chciałbym wydać niepotrzebnie pieniędzy.

Jeszcze jedno: warto kupować tą konkretną część z Bosala czy lepiej oryginalną?
> Moja Carina <

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Marca 2013, 12:19:54 »
Zrób zdjęcie tej wtyczki.
Prawdopodobnie jest to wtyczka na sondę.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2013, 12:37:58 wysłana przez Robsajson »

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Marca 2013, 12:36:16 »
Tak wygląda wtyczka i moja genialna dziura:

> Moja Carina <

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl